“Нова земя” на Вазов за първи път на сцена

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9752377 “Нова земя” на Вазов за първи път на сцена “Нова земя” на Вазов за първи път на сцена www.24chasa.bg

Бина Харалампиева е заложила на знакови актьори от Народния театър

Един от най-мащабните проекти на Народния театър, посветен на неговия патрон Иван Вазов - спектакълът “Нова земя”, има втора премиера тази вечер (29.4.2021 г.) на Голяма сцена.

Най-спорният роман на Патриарха на българската литература се поставя за първи път - сценичният вариант е дело на драматурга и режисьор Юрий Дачев, а постановката - на Бина Харалампиева.

Вазовият роман излиза от печат през 1896 г. със заглавие “Нова земя, роман из живота на българите през първите години след Освобождението”. Има шест издания, но това са шест тиража от по хиляда броя на едно и също издание. За втори път романът излиза след смъртта на Вазов.

Творбите на писателя неведнъж са предизвиквали остри критики, но като че ли

“Нова земя” е

натрупал най-много

отрицание

Най-безпощаден е Пенчо Славейков. Под псевдонима Любомир Циклин в статията “Един стар херой” той пише: “Г-н Вазов е изобразил в хероя Стремски, както видяхме, сам себе си, а чрез себе си и онази от нашите обществени партии, на която той е член и обществен представител: партията на прозявките и лъжите”.

“Един народ с пламенност и опиянение застава пред бъдещето на обединената си страна. Може би няма време да се замисли над “детските си болести”, които ще се превърнат в хронични страдания по пътя му.

А днес, бидейки по-трезвомислещи, с повече самочувствие и опит, замисляме ли се върху тях? И ако го правим, не тръгваме ли предварително със скепсиса, който също е болест, която непрекъснато подхранваме? В “Нова земя” много неща вече ни се виждат и стари, и повтарящи се, но разрушителното недоверие в самите нас все още не се е сгъстило. Това прави съприкосновението с емоциите и надеждите на романа и героите му уникални, завладяващи и… май невъзвратими”, споделя режисьорът Бина Харалампиева.

Авторът на сценичния вариант Юрий Дачев казва: “Ние предпочитаме и обичаме най-вече Вазов, който възхвалява и умилява. Не сме се научили да четем болките, въпросите, нехаресването, посочването на чернилката в нравите и характера ни. А в тая чернилка има “при всеки поглед нови, по-нови красоти”. Може да е огрубено и еднопосочно обяснението, но неприемането на “Нова земя” е свързано най-вече с навика да

чуваме Вазов само

донякъде...

Непораслият ни дух е скрил творбата на забутано място в долния ред на библиотеките ни. Трябва да го разбутаме този ред. Да извадим от него нелесните за четене български книги. Да се мъчим със старите думи и с истините за себе си. Да се усещаме не само погалени от Вазовата обич, но и разпитани от нея”.

Съзвездие от знакови актьори е в състава на спектакъла: Иван Юруков, Мария Стефанова, Христо Петков, Герасим Георгиев-Геро, Александра Василева, Радина Боршош,

Радена Вълканова, Жаклин Даскалова, София Бобчева, Валентин Танев, Николай Урумов, Дарин Ангелов, Васил Драганов, Стоян Пепеланов, Димитър Николов, Богдан Бухалов, Любомир Петкашев, Ева Данаилова, Неделин Дайденов.

Сценографията и костюмите са на Свила Величкова и Ванина Цандева. Музиката е на Асен Аврамов.

Следващите дати на представлението са на 13, 14 и 20 май, 26 и 27 юни 2021 г.

Билети могат да се закупят на касите на Народния театър и онлайн на https://nationaltheatre.bg/bg/predstavlenie/nova-zemya

 

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Култура

Статуетката към наградата "Аскеер" е дело на проф. Георги Чапкънов

Кой ще вземе "Аскеер 2021 г."

Монтана се включва в Нощ на литературата

Монтана се включва в Нощ на литературата

Ръкопис научно доказва, че Бог съществува

Ръкопис научно доказва, че Бог съществува

Как една красива булчинска рокля може
да промени живота ти

Как една красива булчинска рокля може да промени живота ти

Британската писателка Джейн Джонсън е интересна и ексцентрична дама.

Млада жена попада на зловещ тунел до морето

Бродуейските театри ще бъдат отворени
на 14 септември

Бродуейските театри ще бъдат отворени на 14 септември

Покажи още

Последно от

Видеосъдържание

Съветите на специалиста

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber