Емоционално разтърсващ финал на втория сезон на "Вдъхновителки"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9747892 Емоционално разтърсващ финал на втория сезон на "Вдъхновителки" Емоционално разтърсващ финал на втория сезон на "Вдъхновителки" www.24chasa.bg
Емоционално разтърсващ финал на втория сезон на "Вдъхновителки"

Тази вечер в изисканата обстановка на галерия „Оборище 5” пандемията за два часа не доминираше мислите ни. Енергията, която разбутваше пространството, стигаше да се захранят няколко малки града с електричество и добрина.

Състоя се втората церемония на кампанията „Вдъхновителки“, инициирана от mila.bg и вестник „24 часа“, и разказала вдъхновяващите истории на 14 жени, които заразяват с възхитителен личен пример.

Събитието откри г-жа Венелина Гочева – издател на „24 часа“ и управител на Медийна група „България“, която приветства всички гости. 
"Когато мен и съпруга ми ни застигна COVID-19 и бяхме приети в болница, видях колко уплашени бяха мъжете и колко всеотдайни бяха медиците, и в частност дамите сред тях... Преди година благодарих на мъжете, които ме подценяват, сега казвам, че е време самите ние да се оценим. Тази кампания е нещото, което си струва да продължим. А и видях колко много кампании се вдъхновиха от нея...", каза Венелина Гочева. 

Вяра Караджова, мениджър маркетинг и продажби на Eucerin за България и Северна Македония, заяви, че тяхната компания подкрепя инициативата на двете медии, защото е "привилегия и удоволствие". Тя обеща, че компанията, която представлява, ще застане отново зад вдъхновяващите жени на България.

Диляна Якова, мениджър устойчиво развитие във „Филип Морис България“, които също подкрепят от сърце кампанията „Вдъхновителки”, представи номинираната от тях Елица Баракова, директор на фондация „BCause в помощ на благотворителността“.

"За тези 7 години Елица успя да превърне една наша малка идея в мащабна и много смислена програма, която всъщност помага на голяма част от маргиналните общности", каза Диляна и покани на сцената първата вдъхновителка.

"Аз съм малко професионален вдъхновител, защото фондацията, в която работя, предполага да съберем екип. В залата е пълно с хора, които ме изпълват със скромност, защото те го правят, без да е тяхна професия", сподели Елица Баракова. 

Актьорът и музикант Владимир Михайлов, познат от малкия и големия екран, от роксцената, операта и оперетата, но станал особено популярен напоследък с участието си в сериала „Братя”, представи психотерапевта Валентина Димитрова и организационния психолог Оля Минева от фондация Emprove и кампанията #ЖенитеSurvivors, чиято мисия е да подкрепят жени, преживели домашно насилие. 

 "Много се вдъхнових от думите на Оля, която каза, че да помагаш е все едно да си съд, в който течността никога не свършва. Радвам се, че розовите очила са още цели, пожелавам ви винаги да бъдат такива", така се обърна Владимир Михайлов към основателката на Emprove Оля Минева и ментора на #ЖенитеSurvivors Валентина Димитрова. Валя, от своя страна, благодари на останалите вдъхновителки за това, което са. 

Водещата на сутрешния блок на NOVA Лора Инджова връчи плакет на управителя на очна клиника VISION Елена Кумбиева.

"С моята вдъхновителка се запознах преди броени минути, но вече знам, че тя прави всичко в нейната професия заради младите хора, които искат да изживеят живота си с отворени очи", представи г-жа Кумбиева журналистката.

"Аз съм една от тези щастливки, която имаше късмет да ви срещне в живота си. За мен това е един много отдавна изживян урок, който потвърди всичко онова, което съм мислила и оценявала като стойност. Урокът за малките теща, които се трупат в една купчинка, която непрекъснато нараства като грамада. Урокът за това, че в един момент трябва да отстъпиш пътя на следващото поколение, но ти знаеш, че нещо малко си оставил на онези, които си учил, с които си работил и поучавал. Животът е велико нещо", развълнувано благодари за отличето г-жа Кумбиева. 


Заместник-главният редактор на MILA.BG Христина Стоянова покани на сцената един от най-обичаните режисьори, писатели и сценаристи. На Димитър Коцев-Шошо се падна двойна чест. Той най-напред връчи плакет на Надежда Данабашева - майка на син аутист, която е пътеводна светлина за много родители, чули тази диагноза за децата си, борейки се за по-голяма информираност, свързана с болестта, и с интеграцията на хората, страдащи от нея. Тя адаптира на български език анимационния филм „Случват се удивителни неща” на колумбиеца Алекс Амелинес, създаден, за да обясни аутизма по разбираем и описателен начин.

Димитър Коцев връчи плакет и на Катерина Ковачева – старши психолог във фондация „За Нашите Деца” и един от най-неуморните радетели да се намали броят на изоставените деца у нас.

Тя е един от пионерите, които се стремят към повече гласност, касаеща осиновяването в България. Заради тази своя кауза става полуфиналист в световната класацията на Junior Chamber International в категория „Принос към децата, световния мир и/или човешките права”.


Актрисата Йоанна Темелкова, обичана от театъра, но и от малкия екран най-вече с ролите си в „Под прикритие” и „Братя”, представи Даниела Динева - фигура, която свети в пространството много преди да чуем термина „инфлуенсър“. Дани е създател на блога Cooks and Bakes и абсолютен боец за мечтите си. След огромен брой ин-витро процедури Дани ражда първия си син, а по пътя към сбъдването на мечтата си вдъхновява още десетки жени да не се отказват. Независимо каква е мечтата им...

"Трудно ми е да облека всичките емоции в думи! Благодаря на историите, които споделихте, защото те имат значение", разчувствана сподели Йоанна. 

"Хората искат да знаят, че мечтите се случват, а аз знам го знам, борейки се толкова дълги години за дете. Имах два пътя пред себе си и реших, ме няма да се откажа. Децата са най-голямото ми постижение. Надявам се всеки от вас да се бори за мечтите, защото те наистина се сбъдват, когато работим за това", развълнувано изрече Даниела.

Главният сценарист на едни от най-обичаните филми и сериали като „Дъвка за балончета“, "Денят на бащата", „Под прикритие“, „Стъклен дом“ и "Братя" Теодора Маркова удостои с отличие Ваня Ананиева. Историята на Ваня започва, когато тя е съвсем млада, но вече дава уроци по английски, убедена, че един ден ще създаде езикова империя. Днес училища „Интелект“ на Ваня Ананиева са престижна верига, а тяхната стопанка непрестанно надгражда мечтата си. Направила е също агенция за преводи, уеб студио, две ескейп стаи и не спира да учи. А най-хубавото й сбъдване се казва „Предай нататък“. Благотворителната инициатива стартира от малка работилничка за картички, а днес под нейното крило се помага на 1200 възрастни хора и хора с увреждания всеки месец.


"Мислех колко е крехко вдъхновението и колко пагубна може да бъде една критика за него - от мама, от тати, от Шошо. Преди 4 години Агнешка Холанд ми сподели, че е спряла да чете лошите коментари, защото "ако продължавам да го правя, повече няма да снимам нито един филм... Но си сложих и бариера на наградите" - разказа Теодора Маркова. - Моята вдъхновителка има този вътрешен компас, от който всички имаме нужда"... с тези думи Теодора покани на сцената Ваня Ананиева. Тя, от своя страна, сподели: "Аз вярвам, че хората, които правят добро, са хората, които променят света. С кампанията "Предай нататък" отидохме в един от домовете за възрастни хора и там една от дамите ме покани в стаята си. Преди да си тръгна, тя отвори едно чекмедже и извади две пакетчета кафе. "Вземете това от мен" - каза ми.... Ето това е смисълът на всичко, което правим. Това пакетче кафе е винаги на бюрото ми, то е моят компас." 


Актьорът Филип Буков, познат добре от сериала „Откраднат живот”, изненада майка си Росица Букова – основателката на „Движение на българските майки“, като се качи на сцената да й връчи отличието „Вдъхновителка”.

"Аз буквално живея в домовете за изоставени деца... Когато за пръв път посетих дома за изоставени деца в Перник, си казах: "Росица, ти нямаш проблеми в този живот." Не се отказвайте, дори ако можете да помогнете на само един човек", призова Росица, а синът й категорично заяви, че майка му е най-упоритият и постоянен филантроп, когото познава.


Неописуемо заразителната с мъдрост и чувство за хумор Силвия Лулчева връчи плакети на Кремена Кунева и Поли Троянова, които заедно с другите невероятни жени и вдъхновителки от проект „За Доброто“ в началото на пандемията събраха над половин милион лева и предоставиха предпазни материали за десетки български болници, а Поли изографиса прекрасни детски рисунки по стените на отделението по неврохирургия в болница „Свети Иван Рилски“ в София, където се лекуваше невръстният й син.

Заедно с другите момичета от "За Доброто" учредиха и стипендии „За децата на героите“ – героите лекари и учители, които загубиха живота си от COVID-19, а от скоро имат и инициатива за осветляване на проблема с кошмарното състояние на българските болници.

Силвия Лулчева заяви, че се чувства in-spiro (в духа) благодарение на дамите в залата и сподели за нещо ново, с което вдъхновено се е захванала. "Възбудих се от идеята да направя един смел проект, да представя пред камера дами на възраст над 90 години, защото имаме тотална липса на памет. Работното заглавие на проекта е "Минало несвършено, женски род, множествено число"."

Във връзка с новия си проект актрисата беше придружена от мадам Попова - дългогодишен заместник-директор на Френската гимназия, която след месец навършва 95. Шармантната мадам Попова изрецитира за удоволстиве на публиката стихотворението "Напред".


Кремена Кунева благодари за отличието, казвайки, че е изключително важно да се насърчава вдъхновението. "Всеки може да направи света една идея по-добър, но ако не вдъхнови още хора да правят добро, то ще си остане там..."

Д-р Джейн Муита, представител на УНИЦЕФ за България, е педиатър, но и голям застъпник на правата на децата и семействата, жертви на насилие. Тя е родена в Кения.

УНИЦЕФ още преди няколко години изгради нов модел услуги за деца и семейства – детски център за застъпничество и закрила "Зона ЗаКрила". В Зоните „ЗаКрила“ децата, преживели или в риск от насилие, както и техните семейства, се подкрепят от специализиран подход и услуги, обединяващи добри юридически, медицински, психологически и социални практики с приятелски към детето процедури и среда. Нейното присъствие беше висока чест за кампанията.

Тя връчи плакет на Тя от ЖенитеSurvivors. Тя е анонимна. Защото нейната история е минало, а тя не се отъждествява с него. На 20 години Тя се влюбва и заживява с мъж, който пет години по-късно започва да упражнява над нея насилие. Той е възпитан, образован, от хубаво семейство, с чудесна кариера и... с тежка ръка. Но това е зад гърба й. Тя е преодоляла ада на насилника и вече е ментор на други момичета, които търсят път към нормалността и своето здраво себе си. Тя излезе на сцената заедно с другите сървайвърки от Emprove, за да получат своя плакет от д-р Джейн Муита.

"Доброто и емпатия са рядкост в наши дни. Много съм горда, че хората тук ги излъчват и че ни доближават с няколко стъпки към тези добродетели. Радвам се, че намерих лидери тук, на това място, в тази кампания, и искам да поздравя всички вас за вдъхновението, за великите неща, които правите за хората и за децата. Домашното насилие над деца и жени трябва да бъде изкоренено", призова д-р Муита.

А от Emprove споделиха, че се радват, че все повече жени им се доверяват, че има все повече жени, които отварят очите си. 

Актьорите, които играят екранна двойка в сериала „Братя”, Йоанна Темелкова и Владимир Михайлов, изляха обичта си към Таня Димитрова, основател на образователен център за глухи деца „Яника“ и жестономичен преводач. "Познаваме Таня от малкото прозорче в ъгъла на малкия екран. Цяло чудо е, че едни толкова малки неща побират една толкова голяма жена...", така представи Таня главният редактор на MILA.BG Мила Иванова.

Таня е родена в семейство на глухонеми и винаги е знаела, че мисията й на този свят е да помага на глухонеми деца. С огромни усилия – на нея и семейството й, след дълги години опити и провали, тя успява да създаде образователен център за глухи деца „Яника“. Мечтата е сбъдната, но Таня се разболява тежко от рак. Битката за живот е жестока, но отново с помощта на семейството си Таня оздравява. По време на пандемията тя ежедневно превежда в телевизията и на Националния оперативен щаб, а това е огромен риск за нея и нейното крехко здраве. Децата й се молят и се сърдят, но Таня няма избор – ако иска да задържи екипа в „Яника“, трябва да работи на първа линия...

"На целия политически хаос, в който сме в момента, всеки един от вас е решил да засади нещо в собтвената си градина и не му пука какво държавата не е свършила. Нека да си даваме кураж и да продължаваме да случваме всякакви щури неща! Докато не започнем да правим това, което искаме от околните да правят с нас, няма да живеем в един по-спокоен свят - каза развълнувано Таня. -  Продължавайте, борете се! Всичко това, което случвате, ужасно много си заслужава!" 

Отличена беше и Десислава Бинева - директор на Българския културен институт в Париж, която не присъства на церемонията заради ангажиментите си в чужбина.

Събитието беше осъществено с подкрепата на „Филип Морис България“ и Eucerin (Beiersdorf Bulgaria). Всички вдъхновителки получиха комплименти от Eucerin и книги от издателство „Труд“.

Фотограф: Николай Литов

Всички истории на тези изумителни жени може да прочетете в рубриката "Вдъхновителки". Очаквайте на двата ни сайта видео от вълнуващото събитие.

Емоционално разтърсващ финал на втория сезон на

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Оживление

Том Круз по време на снимките на “Мисията невъзможна 7”

Пандемията отложи два нови филма от поредицата "Мисията невъзможна"

Принц Андрю

Британският принц Андрю изгуби позиции в кралското семейство

ХИЛДА КАЗАСЯН

Предстои премиера на концерт-спектакъла "Светът на киното в музика" с Хилда Казасян и Плевенската филхармония

3 идеи как да спестим време и пари след празниците

3 идеи как да спестим време и пари след празниците

Този трофей от сръндак е оценен за 214,9  точки, което означава нов национален рекорд на България.
Снимка: Държавно ловно стопанство - Тервел

България с нов национален рекорд за трофей от сръндак

Орнела Мути, на 66 г., и Сабрина Ферили (вдясно), на 57 г.
СНИМКА Инстаграм Орнела Мути

Орнела Мути и Сабрина Ферили ще бъдат сред водещите на Фестивала в Сан Ремо

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber