Чарлс Болън превежда на Сталин, дъщеря му Ейвис става посланик на САЩ у нас

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9735571 Чарлс Болън превежда на Сталин, дъщеря му Ейвис става посланик на САЩ у нас Чарлс Болън превежда на Сталин, дъщеря му Ейвис става посланик на САЩ у нас www.24chasa.bg
Конференцията в Потсдам. Чарлс Болън е зад гърба на Сталин.

Американският дипломат съветва Кенеди през Карибската криза

Чарлс Болън е знаменито име от старата школа на американската дипломация. В България той е съвсем слабо известен, най-вече с това, че дъщеря му Ейвис Болън бе посланик на САЩ у нас в незабравимите години на прехода - края на 90-те.

В Държавния департамент на САЩ, особено в руския отдел, Чарлс Болън е легенда. Той познава добре съветския лидер Йосиф Сталин, тъй като му превежда на срещите със съюзниците по време на Втората световна война - в Техеран, Ялта и Потсдам.

На срещите между тримата големи той не само превежда, но е и човекът, който след това трябва да обобщи най-важните детайли, дори нюансите в разговорите на Рузвелт, Чърчил и Сталин.

Наблюденията на Болън върху съветския лидер са изключително интересни, като

в някои от бележките му

личи опит да обрисува

човешките черти на свирепия

съветски диктатор.

 

Години по-късно той пише книгата си “Свидетел на историята 1929-1969”, която е издадена в САЩ през 70-те години на миналия век. Известният фотограф и документален изследовател Иво Хаджимишев разбира за нея покрай контактите си с посланик Ейвис Болън и така с 50-годишна давност това изключително интересно историческо свидетелство е преведено и на български език.

От него става кристално ясно защо България след Втората световна война не просто остава в зоната за влияние на СССР, но и се превръща в абсолютно васална на Москва държава заедно с други страни от Източна Европа. Разказана е и прословутата история със салфетката, върху която тримата големи са написани процентите с разпределението на влияние в Източна Европа.

Тъй като Чарлс Болън е част от първия екип на американското посолство, след като САЩ и СССР установяват дипломатически отношения през 1934 г., той описва срещите си с интересни личности от онова време. Михаил Булгаков е на върха на театралната си кариера като драматург, когато двамата се запознават.

Болън е впечатлен от него и започва често да го кани на вечери. Описаните по-късно от Булгаков в “Майстора и Маргарита” пищни балове всъщност са действителни преживелици от банкетите на американската резиденция в Москва. 

В книгата си американският дипломат описва и една друга колоритна фигура, която по онова време се подвизава в Москва - Георги Андрейчин, който присъства дори в автобиографията на Чарли Чаплин. Това всъщност е дядото на известния социолог Андрей Райчев. За него Болън пише, че винаги е имал неизчерпаем запас от интересни истории. Една от тях е

как Андрейчин срещнал 

цар Фердинанд на една гара

в Швейцария, когато монархът

вече бил в изгнание.

 

Болън има изключително точно око и често прави чудесни психологически портрети. Описва бъдещия съветски лидер Никита Хрушчов като “нисък, дебел и малко по-сдържан в подмазването на Сталин от Ворошилов”.

От бележките му разбираме как шефът на НКВД и ръководител на екзекуциите Хенрих Ягода разказва как е бил убит Максим Горки. Зловещият прокурор Вишински е наречен невестулка, а маршалът на кавалерията Будьони е обрисуван в забавна ситуация, от която разбираме как американците го убедили

да въведе турнир

по игра на поло за

червеноармейските казаци.

В книгата си Чарлс Болън разсъждава за фундаменталните различия между американците и руснаците, за културата на компромиса, въведена от Англия, и пълната липса в СССР.

“Руснакът е необременен откъм правила и обстоятелства. Индивидуалист, който реагира непосредствено на хора и ситуации... Руснаците са известни с пасивността пред суровата тиранична власт, което е само привидно несъвместимо с индивидуализма им... Те просто се изолират от политиките на режима”, пише Болън в мемоарите си.

Той забелязва дори у Сталин рязка граница между отношението му към неговите съотечественици и начина, по който той общува със съюзническите политици. В такива ситуации Сталин се усмихва и дори е склонен да признае, че допуска грешки.

Болън е човекът, който дава идеи за възстановяването на Германия след войната, а по-късно се връща и като посланик на САЩ в Москва. След това е изпратен да ръководи американската мисия в Париж. Той става свидетел и участник и в други ключови събития през XX век.

Чарлс Болън е също така и един от хората, които внушават на президента Джон Кенеди начина на поведение по време на Карибската криза, което предотвратява световния атомен сблъсък. 

  

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от БГ Следа

1б клас на 120-о основно училище "Георги Раковски" с класен другарката Правдева. Авторът е на долния ред трети отдясно.

Травмиран съм: в детската ми вземаха секрет от д..., а в първи клас ровеха косата ми за въшки

Евгения Владимирова
Снимка: МВР

Откриха тялото на изчезналата Евгения в куфар във водоем край Перник

Доц. Ангел Кунчев

Доц. Ангел Кунчев: Нямам илюзии - ако не бях имунизиран, нещата щяха да са фатални

Владимир Каролев в любимата си планина, отдаден на любимия си спорт

Драматичното семейство Каролеви - синът на Владо и дъщерята на Весела Тотева

Георги Миндов, шеф на софийските лични лекари

Джипита изумени: хора със симптоми, а тестовете им излизат отрицателни

Жена от Мадан отиде да си сложи "Янсен", оказа се, че джипито й вече я е "ваксинирал"

Жена от Мадан отиде да си сложи "Янсен", оказа се, че джипито й вече я е "ваксинирал"

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber