Софийската филхармония представя "Реквием" от Моцарт на Велики четвъртък

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9731981 Софийската филхармония представя "Реквием" от Моцарт на Велики четвъртък Софийската филхармония представя "Реквием" от Моцарт на Велики четвъртък www.24chasa.bg
Рут Килиус

Специални гости на концерта са Томас Цеетмаер и Рут Килиус

На 29 април, Велики четвъртък, Софийската филхармония представя безсмъртния „Реквием“ от Моцарт. Едно от най-великите произведения в музикалната ни история ще прозвучи в изпълнение на националния оркестър, националния филхармоничен хор и солистите Евгения Ралчева, Петя Петрова, Михаил Михайлов и Ивайло Джуров.
Концерт за виола от Бела Барток допълва удоволствието от вечерта. Той ще прозвучи в изпълнение на Рут Килиус.

Диригент на концерта е Томас Цеетмаер
Диригент на концерта е Томас Цеетмаер

Диригент на концерта е Томас Цеетмаер.

Реквиемът е заемал важно място в богослужебната музика преди Моцарт и два века след смъртта му. И независимо, че Моцарт не е бил известен във Виена като композитор на сакрална музика, неговата творба остава централна като новаторство в жанра и музикална красота. А уникалността на творбата е неоспорима. За нея Йозеф Хайдн пише “Ако Моцарт не беше написал нищо друго освен струнните си квартети и Реквиема, то и това би било достатъчно, за да остане безсмъртен”.

Томас Цеетмаер се радва на завидно международно признание не само като цигулар, но и като диригент и камерен музикант. Той работи с водещи оркестри като Симфоничния оркестър на Сиатъл, Филхармоничния оркестър в Сеул, Шведския камерен оркестър, Ротердамска филхармония, Оркестър на ХVІІІ век, Оркестър на фестивала в Будапеща и Хамбургската филхармония. Бил е главен диригент на Камерния оркестър на Париж, артистичен партньор на камерния оркестър на Сейнт Пол и музикален директор на Кралския Северен sимфоничен оркестър - Лондон.

Томас Цеетмаер има обширна и разнообразна дискография като цигулар, диригент, както и с квартет “Цеетмаер”. Записът му на “Капризите на Паганини” му донася наградата Midem Classic, а пресъздаването на концерта на Елгар с оркестъра Хале под диригентската палка на сър Марк Елдър получава награда Gramophone през 2010 г. Последните му записи включват Четирите симфонии на Брамс и Симфония номер 3 на Брукнер с Музикколегиум Винтертур. Последното му издание на CD е Шест сонати и партитури на Бах за соло цигулка, избрани от Ню Йорк Таймс като една от „25-те най-добри класически музикални записа за 2019 г.“, посочени от Die Zeit като един от любимите им записи за 2019 г. и победител в Opus Klassik 2020 за най-добър самостоятелен запис.

Виолончелистката Рут Килиус впечатлява специалистите с оригиналиня си подход към музикалния текст. придава на инструмента ѝ ново значение. Чрез страстната си ангажираност със съвременната музика, тя успешно направи виолата важна част от музиката на 21-ви век.

Изключителната й способност да използва инструмента си, за да съживи богатството на литература за виола от класическата до модерната епоха, няма равна на себе си.

През 1994 година, Рут Килиус създава заедно с Томас Цеетмаер квартет „Цеетмаер“, който сега се счита за един от водещите струнни квартети в света. Запис с участието на Струнен квартет No. 4 на Хиндемит и Струнен квартет No. 5 на Барток е цитиран като примерен референтен запис в медиите и е отличен с Диапазон Д’Ор на годината.
Дуото Томас Цеетмаер и Рут Килиус могат да бъдат слушани в най-престижните музикални зали по целия свят.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Афиш

Сергей Накаряков

Сергей Накаряков - новото голямо име в зала "България"

Рут Килиус

Софийската филхармония представя "Реквием" от Моцарт на Велики четвъртък

Операта "Аида" на Верди се завръща на 23, 24 и 25 април (Видео)

Операта "Аида" на Верди се завръща на 23, 24 и 25 април (Видео)

Отлагат премиерата на Камен Донев като Сирано дьо Бержерак

Отлагат премиерата на Камен Донев като Сирано дьо Бержерак

Дан Браун и неговата „Дива Симфония“ с премиера на сцената на зала „България“

Дан Браун и неговата „Дива Симфония“ с премиера на сцената на зала „България“

СНИМКИ: Софийската опера и балет

Вижте програмата на Софийската опера и балет тази седмица

Покажи още

Последно от

Видеосъдържание

Съветите на специалиста

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber