Ферейба става бежанка, за да спаси децата си от талибаните, в “Когато Луната снизхожда”

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9707932 Ферейба става бежанка, за да спаси децата си от талибаните, в “Когато Луната снизхожда” Ферейба става бежанка, за да спаси децата си от талибаните, в “Когато Луната снизхожда” www.24chasa.bg
Ферейба става бежанка, за да спаси децата си от талибаните, в “Когато Луната снизхожда”

Ферейба е учителка в Афганистан, която има уютен дом. Тя е омъжена в уреден брак, но искрено обича съпруга си. Щастливият ѝ живот на жена от средната класа с образование, работа и комфорт се преобръща, когато страната ѝ е погълната в пламъците на война и талибаните се изкачват на власт. Това е само част от сюжета в книгата “Когато Луната снизхожда” (изд. “Сиела”), която вече излезе по книжарниците, написана от американската авторка от афганистански произход Надя Хашими. В нея семейството на Ферейба се превръща в мишена на новия фундаменталистки режим. Самата тя е принудена да избяга с трите си деца. Крепи я само надеждата за оцеляване - да потърси убежище при сестра си в Лондон.

Принудена е да пътува с фалшифицирани документи и да се доверява на милостта на непознати. Всичко това превръща бягството ѝ в опасно пътешествие. Ферейба вече не е уважаваната учителка, а отчаяна бежанка.

Заедно с децата си попада в сенчестата подземна мрежа, пуснала пипалата си под улиците на европейските градове.

В този момент на един оживен площад в Атина съдбата нанася на семейството ѝ нов удар. Най-големият ѝ син - Салим, е откъснат от останалите и се превръща в жертва на трафика на хора. Принуден е да понася мизерията на бежанските лагери.

Ферейба няма друг избор, освен да продължи с другите си две деца. Те преминават граница след граница, опасност след опасност, рискувайки живота си с надеждата за по-светло бъдеще. Мечтаят някой ден да се съберат отново.

Разказана в две гледни точки - на Ферейба и на Салим, “Когато Луната снизхожда” е история за търсенето на дом и страха, че няма да го намериш, за скръбта на стария свят и болката на новия.

Надя Хашими е автор на “Перлата, която се освободи от черупката си”. Благодарение на тази книга писателката спечели наградата на GoodReads за най-добър дебют през 2014 г. Тя представя драматичен разказ за  две афганистански жени, разделени във времето, но ограничени във всяко свое действие в борбата си за свобода.

Хашими повторно повежда читателите си на емоционално пътешествие не само през отнетите права и ужасите на войната на Изток, но и през скритите опасности на Запада, които се крият под на пръв поглед подредената фасада.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Култура

Младият френски пианист Люка Дебарг, представя един разнообразен, но и добре изграден в стилистично отношение клавирен репертоар от Бах, през Шуман и Форе до Скрябин
Снимка: Община Русе

Лауреат на Международния конкурс „Чайковски“ в Москва дебютира на „Мартенски музикални дни“

Кай Шумахер

Екстремният пианист Кай Шумахер идва във Велико Търново за концерт

Юлиан Вергов играе Иван Вазов

Юлиан Вергов за новата си роля: Вазов е говорил внимателно

"168 часа": Соня Йончева - дръзката дива, която се осмели да има всичко

"168 часа": Соня Йончева - дръзката дива, която се осмели да има всичко

Ето ги наградените за ярки постижения в областта на култура от Столична община

Ето ги наградените за ярки постижения в областта на култура от Столична община

Великите Пикасо и Модиляни

Виенски музей представя изложба на Модиляни

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber