Операта "Аида" на Верди се завръща на 23, 24 и 25 април (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9704681 Операта "Аида" на Верди се завръща на 23, 24 и 25 април (Видео) Операта "Аида" на Верди се завръща на 23, 24 и 25 април (Видео) www.24chasa.bg
Операта "Аида" на Верди се завръща на 23, 24 и 25 април (Видео)

Знаменитата опера на Джузепе Верди "Аида" се завръща на сцената на Софийска опера и балет на 23, 24 и 25 април.

Това е историята на етиопската принцеса Аида, пленена като робиня в Египет и влюбена в храбрия пълководец Радамес. Тяхната любов завършва трагично.

Постановката е на Уго де Ана. Кредото на режисьора е, че оперните артисти не трябва да бъдат затворници на традицията, а нейни пазители. Той преобръща прочита на "Аида", за да я превърне в една камерна драма на сложни взаимоотношения.

Диригент на спектаклите е Евън-Алексис Крист.

Представлението на 24 април от 19 часа се посвещава на световноизвестния тенор Камен Чанев – почетен член на Софийската опера. Ролята на Радамес остава една от най-запомнящите се в неговата блестяща кариера, съобщиха от операта.

В главните роли ще бъдат: Аида – Габриела Георгиева (23.04.),Таня Иванова (24.04.),Радостина Николаева (25.04.), Радамес – Мартин Илиев (23.04.), Костадин Андреев (24.04.), Даниел Дамянов (25.04.), Амнерис - Гергана Русекова (23.04.), Виолета Радомирска (24.04.), Цвета Сарамбелиева (25.04.), Амонасро – Кирил Манолов (23.04. и 25.04), Веселин Михайлов (24.04).

Из историята на „Аида“

Тази година се отбелязват 150 години от премиерата на операта през декември 1871 г. в Кайро. Откриването на Суецкия канал през 1869 г. привлича вниманието на целия свят към Египет. Правителството обявява поръчката на стойност 150 000 златни франка да бъде написана опера специално за откриването на оперния театър в Кайро. Това не се случва поради Френско-пруската война и за откриването на театъра е изпълнена „Риголето“.

За първото представяне на „Аида“ костюмите и декорите са изработени в Париж. Премиерата е огромен успех. Верди отказва да отиде в Кайро, недоволен от списъка с поканените официални гости. За истинска премиера на творбата композиторът счита първото изпълнение на „Аида“ в „Ла Скала“ на 8 февруари 1872 г. Верди, който дирижира спектакъла, е извикан 32 пъти на сцената и като подарък получава палка от слонова кост с диамант под формата на звезда, носещ името „Аида“, инкрустирана с рубини и други скъпоценни камъни.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Афиш

Балетът „Зорба гъркът” отново на сцената на операта с два дебюта

Балетът „Зорба гъркът” отново на сцената на операта с два дебюта

На 28 май два балета: „Кармен-Сюита“ и „Болеро“

На 28 май два балета: „Кармен-Сюита“ и „Болеро“

Живка Клинкова

На 23 май за първи път Операта представя "Кирил и Методий" от Живка Клинкова

Сергей Накаряков

Сергей Накаряков - новото голямо име в зала "България"

Рут Килиус

Софийската филхармония представя "Реквием" от Моцарт на Велики четвъртък

Отлагат премиерата на Камен Донев като Сирано дьо Бержерак

Отлагат премиерата на Камен Донев като Сирано дьо Бержерак

Покажи още

Последно от

Видеосъдържание

Съветите на специалиста

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber