Как да говорим с последователите на теории на конспирацията

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9686031 Как да говорим с последователите на теории на конспирацията Как да говорим с последователите на теории на конспирацията www.24chasa.bg
Как да говорим с последователите на теории на конспирацията
СНИМКА: Pixabay

Теориите за конспирацията по повод COVID-19 създават сериозни проблеми, като разколебават някои хора да се ваксинират, да носят маски или да спазват другите ограничителни мерки срещу пандемията, пише Асошиейтед прес.

Някои от тези страни теории карат хората, които вярват в тях, да изгарят кули за 5G, да затварят центрове за ваксинацияq и дори да поглъщат отрови, рекламирани като лекарства, предаде БТА. 

Експерти по дезинформация и психология, интервюирани от Асошиейтед прес, дават някои съвети на хората, които се чудят как да разговарят с роднини и приятели, убедени в конспиративните теории за Ковид-19. Ето какво предлагат те:

Слушайте, не проповядвайте

Последователите на конспиративни теории едва ли ще бъдат разубедени от някой, който се подиграва на възгледите им. Вместо да ги поучавате, ги слушайте и им задавайте въпроси за това как са се заинтригували от конспиративната теория, откъде черпят информация, дали са се опитвали да намерят и други обяснения. Разговаряйте на тази тема офлайн, когато е възможно.

Запазете спокойствие

Ако се карате с някого за конспиративна теория, единственият резултат вероятно ще е да вдигнете кръвно. Запомнете, че има хора, които не променят мнението си, независимо какво им казвате и споровете за доказаните ползи от носенето на маски или от ваксинирането едва ли ще ги убедят.

Сменете темата

Обърнете се към общите интереси или общите спомени, за да помогнете на събеседника си да се концентрира върху личните ви отношения. Ако някой започне да обсъжда теория на конспирацията, любезно му кажете, че бихте предпочели да говорите за нещо друго.

За да увеличите собствената си защита срещу конспиративните теории и дезинформацията за вируса или на каквато и да е друга тема, експертите съветват следното:

Разширете медийното си меню

Проверката в различни информационни източници, включително и някои утвърдени местни, национални или международни медии, е най-добрият начин да сте информирани и да избегнете клопките на дезинформацията и конспиративните теории. Не разчитайте само на социалните мрежи, за да се осведомявате.

Проверявайте източниците

Потърсете автора на съдържанието, както и кои източници са цитирани. Имат ли имена? Имат ли някакъв опит, посочена ли е позиция, която заемат или нещо друго, което да прави твърденията им достоверни? Има ли и и други гледни точки, изразени в статията или съдържанието? Внимавайте за твърдения на "запознати", анонимни интернет плакати или когато някой цитира като факт нечия мнение. Проверявайте и датите - разпространителите на дезинформация често публикуват стари снимки или статии и твърдят, че са актуални.

Внимавайте за съдържание, което разчита на емоции

Дезинформацията и конспиративните теории често използват гняв, страх или други чувства. Бъдете предпазливи към съдържание, което използва силно емоционален език или изглежда иска да ви накара да се възмутите. Ако четете нещо, което действително ви разпалва, изчакайте, докато чувствата ви се охладят, преди да го споделите с приятели или да го препубликувате.

Проверявайте необичайни твърдения

Ако четете нещо, което звучи невероятно - прекалено добре, прекалено ужасно или прекален странно, за да е вярно, проверете дали е съобщено и някъде другаде. Бъдете предпазливи към бомбастични твърдения, ако са публикувани само на един сайт или от един потребител на социална мрежа.

Преминете офлайн

Пандемията е време на повишен стрес и страхове за всички и има много легитимни въпроси по отношение на вируса. Според експертите здравословни навици като тренировки, медитация, положителни отношения, доброволческа дейност и дори хобита могат да облекчат част от страха и да ни направят по-устойчиви на дезинформацията и конспиративните теории, които използват страховете и гнева ни. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Оживление

ТЕОДОРА ИВАНОВА-ДОДО
СНИМКА: МИХАИЛ ГЕОРГИЕВ

"Цветята" на Теодора Иванова-Додо победител в конкурса за пиеса на театър „София“

"168 часа": Прокълнатият автопортрет на Ван Гог или картината-убиец

"168 часа": Прокълнатият автопортрет на Ван Гог или картината-убиец

Дисниленд Шанхай празнува петгодишнина от откриването си

Дисниленд Шанхай празнува петгодишнина от откриването си

Лиъм Нийсън на летището в Бургас
СНИМКА: ПЕТЪР ГЕНЧЕВ

Холивудската звезда Лиъм Нийсън снима “Спомени” сред яхти в Созопол

Новата лотарийна игра „Скъпоценната седмица“ е вдъхновена от числото на съвършенството

Новата лотарийна игра „Скъпоценната седмица“ е вдъхновена от числото на съвършенството

СНИМКА: Pixabay

В Нидерландия предлагат на младите COVID тест срещу билети за атракцион

Покажи още

Последно от

Видеосъдържание

Съветите на специалиста

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber