Стихва манията по мистичния зарган

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9623459 Стихва манията по мистичния зарган Стихва манията по мистичния зарган www.24chasa.bg

- Идва калканът, но не може да се лови с въдица

- Червеноперката върви само на царевица

Най-упоритите преследвачи на карагьоза мятат чепарета въпреки студения вятър.
Най-упоритите преследвачи на карагьоза мятат чепарета въпреки студения вятър.

След неочаквания улов на много зарган в последния ден на февруари варненци упорито продължават да търсят пасажи от тази риба. Вече две седмици обаче няма и помен от нея. Десетки рибари мятат джигове по буните във Варна, Слънчев ден и Златни пясъци. Пасажи обаче няма.

 Прясно уловени попчета и дребен сафрид предлагат на рибната борса в Бургас.
Прясно уловени попчета и дребен сафрид предлагат на рибната борса в Бургас. СНИМКА: Елена Фотева

Март от години е време за пролетен зарган. Рибата обаче се появява внезапно и внезапно изчезва. Оттук нататък тя може да се очаква в голямо колиичество чак след 15 август. Стоплянето на водата прави заргана пасивен и през топлите месеци от май нататък той често се вижда на нощна светлина как плува флегматично между активните сафриди.

Варненци продължават упорито да търсят сред студения морски вятър карагьози и сродните му харипи. Тази година в Каварна се оплакват от липсата на тези студенолюбиви твари. Явно, че

бурното море

накара карагьозите

да минат навътре

в морето по пътя към реките на юг, обясняват рибари. Карагьозите влизат на километри в р. Камчия и скачат над праговете, за да стигнат до местата, където да си хвърлят хайвера. В Дунав уловът им продължава да е забранен.

Руско-китайските морски кефали, привнесени в Черно море от КГБ, тръгнаха да пътуват на север. Водолази около Шабла бучат по някоя и друга риба с харпуните, но се оплакват, че едрите екземпляри от миналото, които стигаха до 12 кг, ги няма.

Средата на март е началото на пролетното нашествие на калкана към брега, където си хвърля хайвера. Рибата обаче бе неочаквано забранена за улов с въдица целогодишно, след като видът бе обявен за котиран от ЕС.

Червеноперката в езерата на Дуранкулак и Шабла върви тази зима само на царевица, алармира майсторът на въдицата от този край Емил Тодоров. Странно е, че рибата отбягва белите и торните червеи, чуди се ветеранът.

Двете езера са разрешени за риболов само през март и от 1 юли до 1 ноември заради гъските и патиците. Тази топла зима обаче не доведе до ниикакво нашествие на редки видове пернати.

В Бургаско погнаха

мистичния лупавец

- рибата, която заедно с бряната е уникална и се намира само в реките на Странджа.

Лупавецът е характерен само за реките Караагач, Велека и Резовска и района на Каспийско море. Тази риба е много рядък вид. В р. Велека се среща само в най-долното течение под с. Бродилово, като популацията е много ниска.

Рибата от този шаранов вид живее на малки стада главно в дълбоките части на реките. Полово съзрява на 2-4-годишна възраст. Размножава се през април и май. За размножаване мигрира нагоре по течението, като отлага хайвера си на места с каменисто дъно и между растителността в плитките участъци. Лупавецът се храни с водорасли и дребни безгръбначни животни. Достига на дължина до 60 cм и тегло до 1,5 кг.

Лупавецът може да бъде сбъркан с бабушката и речния кефал. От нея той се различава по по-големия брой люспи в страничната линия. По същия белег се различава и от речния кефал, на който много напомня по окраската на тялото.

Рядката риба изчезва заради замърсяване на водите, както и бързото разрастване на туристическата инфраструктура по черноморското крайбрежие.

Излезе списъкът на разрешените водоеми

Новата заповед за забраната за риболов в някои язовири през размножителния период вече е готова. В област Благоевград единствената промяна в сравнение с м.г. е пускането на яз. “Дебрен” вместо “Бели брег”. Във Варненско е разрешен риболовът само в язовира в с. Пчелник. В Бургас си остава разрешена само баластриера “Дупките”.

Във Великотърновско липсват старите речни корита в Каравелово и Полски Тръмбеш и участъкът на Дунав при комбинат “Свилоза”. Няма ги и старите корита на р. Росица.

Във Видинска, Врачанска и Габровска област разрешените риболовни обекти са същите като миналата пролет. В Кюстендил вместо яз. “Самораново” е разрешен “Голям Върбовник”. И тази година в Ловешко са разрешени голям брой водоеми, като е добавен язовир “Тодоричене”.

В област Монтана и в Перник няма промяна, а в Пазарджик е махнат “Малък дол”. В Плевен са пуснати “Горни Дъбник”, “Кайлъка”, “Еница” и рибарниците във “Витска елия”.

Без никаква промяна са разрешените водоеми в Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Смолян, Ямбол и Хасково.

За софиянци новите забранени язовири са “Алино” и “Мечката” при Самоков. В Търговище са разрешени яз. “Омуртаг” и яз. “Пресиян”, а е забранен яз. “Царевци”. В Шумен е разрешен яз. “Качица”.

Рецепта: Как да мариноваме карагьоз въпреки многото му кости

При приготвянето на карагьоз на фурна или на скара, което е най-подходящо за наподобяващия вкуса на лефера хищник, най-важното е да се махнат многобройните като снопове кости.

При улавянето на такава риба в по-топлите месеци е добре тя да бъде изчистена веднага, защото в хрилете ѝ може за има червеи.

Елиминирането на костите може да стане чрез малки не много дълбоки прорези, направени с нож по тялото. Целта е после внимателно да се извади главата на рибата с целия скелет.

Карагьозът става чудесен за гастрономите и чрез мариноване. Рибата се осолява обилно със ситна сол. След две денонощия се измива и се оставя в студена вода да се обезсоли.

После се кисне три денонощия в саламура от 2/4 вода, 1/4 оцет, 1/4 лимонов сок. Вади се, отцежда се и се залива с олио, като се добавят подправки по желание.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Оживление

Всеки мъж може да подари цветя. Бъди оригинален, плати и? тока!

Вицове за тока

Откакто напусна политиката, Алесандра Мусолини започна да публикува секси снимки в инстаграм.

Ракеле - внучката на Мусолини, която стана най-гласуваната от римляните

Мая Манолова се появи в студиото с чисто нова визия. Кадър: Btv

Мая Манолова стана брюнетка

Елтън Джон СНИМКА: Ройтерс

Елтън Джон оглави британската класация за сингли за първи път от 16 г.

Френски булдог (вляво) и бостънски териер (вдясно)

Защо френски булдог и бостънски териер често се бъркат

Шер. Снимка: АРХИВ

Шер съди наследниците на Сони Боно за приходи от техни общи песни

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber