“Пулицър” за историята на сляпа французойка и немец радист в лапите на войната

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9620386 “Пулицър” за историята на сляпа французойка и немец радист в лапите на войната “Пулицър” за историята на сляпа французойка и немец радист в лапите на войната www.24chasa.bg
“Пулицър” за историята на сляпа французойка  и немец радист в лапите на войната

Предложенията на ИК "Сиела"

Блудният син се завръща

Дебютен роман на режисьора и сценарист Деляна Манева

“Шестият пръст” е забележителният дебютен роман от режисьора, сценарист и дългогодишен преподавател Деляна Манева (ИК “Сиела”).

Книга за бащите и за пъпната връв, която не може да се среже изцяло.

Кратка, ритмична, осмислена и отлежала творба, която възвестява появата на нов талант на литературната сцена.

16-годишно момче, пред което са отворени всички врати, трябва да се срещне с биологичния си баща. Като талантлив цигулар, отличник и спортист Павел Роглев е напът да се превърне в 100-процентов германец, след като вторият мъж на майка му, инженера Хайнрих Вебер, го осинови. А това може да се случи, само ако живеещият в България Любен Роглев се откаже от родителските си права. Павел и Хайнрих пристигат в български провинциален град, за да се срещнат с човек, който съществува в собствената си реалност, на ръба на оцеляването. Но това, което започва като проста формалност, прераства в безмилостен сблъсък с действителността.

Момчето ще се срещне с достойнството и унижението, презрението и съчувствието, любовта и смъртта. С абсурдността и красотата на една объркана и тъжна държава, в която властват други правила. И след тази среща нищо вече няма да е същото.

“Шестият пръст” от Деляна Манева е изящен и дълбок роман в духа на творбите на Мирослав Пенков, за “разочарованията и лъжите, страховете и тайните, които ние, хората, сами си създаваме” и които после ни дърпат надолу към земята много по-силно от гравитацията. Роман за болките, които лекуваме с напълно неподходящи лекарства и от които никога не се възстановяваме. Понякога да не се възстановиш, е най-важното.

Деляна Манева е автор на книгата “Предизвиканото тяло” - номинирана за критически текст на наградите на САБ - “Икар”, 2014 г.

Смело и откровено, директно постпънкарско писане, което назовава нещата такива, каквито болезнено и реално са. Зад забавната лекота на “Шестият пръст” стои сериозен писателски труд. С увлекателния си сюжет този роман влиза на един дъх и оставя дълбок и смислен послевкус по небцето на читателя.

Радослав Парушев

“Пулицър” за историята

на сляпа французойка

и немец радист

в лапите на войната

“Светлината, която не виждаме” на Антъни Доер е награден с “Пулицър” бестселъров роман, който се превърна в една от знаковите истории на изминалото десетилетие. Романът който се появява на български език преди да бъде награден с престижното отличие, излиза в ново издание (ИК “Сиела”).

Мари-Лор губи зрението си, когато е малка. Баща ѝ се зарича да направи всичко възможно, за да улесни живота ѝ. Детството на Мари-Лор не е нещастно. От книгите с Брайлово писмо, които я водят на приключения с капитан Немо, до необятните зали на Парижкия природоисторически музей, където баща ѝ работи - младото момиче расте, обградено с любов и силата на въображението. Когато избухва Втората световна война и немските сили окупират Париж, Мари-Лор и баща ѝ бягат в Сен Мало – градче в Нормандия.

По същото време на няколкостотин километра младият германец Вернер расте в миньорско градче. Баща му е загинал в мините и Вернер знае, че не го очаква по-различна участ. Случайно намерено разнебитено радио обаче преобръща съдбата му. Вернер проявява необикновен талант на радиотехник, който го отвежда в редиците на престижна академия на Хитлерюгенд. Заключен между труд до живот в мините и бруталната реалност на хитлеровата младеж, Вернер се носи по течението, а утеха намира единствено в радиовълните, които разказват истории.

Хванати в лапите на война, която не е тяхна, Мари-Лор и Вернер неусетно вървят един към друг. Съдбите им се преплитат, преди те да се срещнат, заедно с приказната история на огромен диамант, преследван от жесток нацист. Но тъмнината затяга своята хватка. А мракът не щади никого.

През очите на двама души в сърцето на войната Антъни Доер показва истинското ѝ лице - без героизъм и без изключителност. “Светлината, която не виждаме” е красива история, изпълнена с тиха, неподправена емоция. Защото светът няма нужда от светлина, за да бъде пълен със сияние.

Класация

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Култура

Младият френски пианист Люка Дебарг, представя един разнообразен, но и добре изграден в стилистично отношение клавирен репертоар от Бах, през Шуман и Форе до Скрябин
Снимка: Община Русе

Лауреат на Международния конкурс „Чайковски“ в Москва дебютира на „Мартенски музикални дни“

Кай Шумахер

Екстремният пианист Кай Шумахер идва във Велико Търново за концерт

Юлиан Вергов играе Иван Вазов

Юлиан Вергов за новата си роля: Вазов е говорил внимателно

"168 часа": Соня Йончева - дръзката дива, която се осмели да има всичко

"168 часа": Соня Йончева - дръзката дива, която се осмели да има всичко

Ето ги наградените за ярки постижения в областта на култура от Столична община

Ето ги наградените за ярки постижения в областта на култура от Столична община

Великите Пикасо и Модиляни

Виенски музей представя изложба на Модиляни

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber