Ученик на Юлия Огнянова почита паметта й с открит урок по пантомима

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9545857 Ученик на Юлия Огнянова почита паметта й с открит урок по пантомима Ученик на Юлия Огнянова почита паметта й с открит урок по пантомима www.24chasa.bg
Простихме се с Юлия Огнянова на 29.9.2016 г.

Известната режисьорка щеше да навърши 98 г. на 22 февруари

Проф. д-р Велимир Велев - студент и ученик на Юлия Огнянова, отбеляза датата на нейния рожден ден, 22 февруари, с открит урок уъркшоп под заглавие „Брехтомима“ – фрагмент от неговата система за обучение по пантомима.

Юлия Огнянова, големият реформатор на българския театър през втората половина на ХХ век, на 22.2.2021 щеше да навърши 98 години. Тя е един от десетте режисьори в световен мащаб, признати за майстори на Брехтовия театър с нейната постановка „Майка Кураж и нейните деца“ 1959 г., която е първата постановка на Брехт в България.
В нейна памет, проф. Велев посвещава един фрагмент от неговата система за актьорско обучение по пантомима, която в момента разработва – а именно, така наречената от него сериозно-шеговито „Брехтомима“. В нея съчетава принципи и техники от Брехтовия театър и пантомимата.

„Едно от любимите неща на Юлия бе след занятия в НАТФИЗ да отивам при нея и да й разказвам какво ново ми е „хрумнало“ в обучението на студентите. А „хрумките“ винаги извираха с лекота, тъй като духа на нейната методология в мен, раждаше „многовариантни“ решения на всяко упражнение, провокирано от най-малкото студентско затруднение или грешка, при изпълнение на поставена от мен задача. Този дух продължава да живее и работи в мен, по нейния желязно целенасочен и едновременно „безотговорен“ и кипящ като шампанско начин.

Вярвам, че ако тя беше тук до мен сега, този забавен, но силно ефективен микс от Брехт и пантомима, щеше да презареди младежкия й дух, така, както се изпълваше със сили от разговорите ни тогава.“, коментира проф. Велев.

Ученикът на Юлия Огнянова е основател на "Невиждан театър" – определен като “световно културно явление” – първият в човешката история театър от незрящи актьори, творящи в сферата на визуалните сценични изкуства (театър на сенки, куклен театър, театър на импресията, театър на черната кутия).
Проф. Велев е режисьор, актьор, сценограф, педагог, автор на:
– “Мета Метод” – нова театрална система за актьорско обучение
– “Материя-Тяло-Контакт” (метод за сценична и движенческа импровизация), “Процесуана педагогика” в театралното обучение по Сценичното движение.

- Създател на “Теория на интерактивното зрелище на бъдещето”
Създател на жанра “Не-Физически театър”

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Култура

Да колекционираш съвременно изкуство

Да колекционираш съвременно изкуство

Плакатът на тринаседетото издание на Фестивала на българското кино в Чехия

Чехите гледат онлайн 5 нови БГ филма

След 20 години светът все още желае да слуша гласа на Азиатския форум „Боао“

След 20 години светът все още желае да слуша гласа на Азиатския форум „Боао“

Плакатите "Театърът - това съм аз" - дело на световни майстори

Плакатите "Театърът - това съм аз" - дело на световни майстори

Част от кантините на Десислава (Дейзи) Барбуков (а), включени в изложбата BANG.

Десислава Барбукова показва поп арт в първа самостоятелна изложба у нас

Йоана Буковска жури на феста „Малкият принц“ във Велико Търново

Йоана Буковска жури на феста „Малкият принц“ във Велико Търново

Покажи още

Последно от

Видеосъдържание

Съветите на специалиста

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber