"Принцесата на цирка“ представят на сцената на великотърновския театър

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9524778 "Принцесата на цирка“ представят на сцената на великотърновския театър "Принцесата на цирка“ представят на сцената на великотърновския театър www.24chasa.bg
"Принцесата на цирка“ представят на сцената на великотърновския театър

Оперетата „Принцесата на цирка“ на Имре Калман се завръща в афиша на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов” във Велико Търново. Премиерата на обичаното музикално заглавие е на 2 март от 19 часа в голяма зала на МДТ. Оперетата е призната за едно от върховите постижения в творчеството на Калман, а автори на либретото са Юлиус Брамер и Алфред Грюнвалд, припомнят от театъра.

Празничността и елегантността на оперетата не могат да оставят зрителите безразлични. На фона на прекрасната музика на Калман ще видим заплитането на сюжета и интригата, неповторима циркова атмосфера и една истинска любов, която преодолява всички трудности. Спектакълът на великотърновска сцена поставя гост-режисьорът Стефан Донев, който е автор и на сценичната версия на оперетата. Той е познат на публиката в старата столица с музикалните спектакли „Четиримата близнаци“ и „Патиланци“.

„В оперетата се съчетават различни жанрови линии. От една страна има драма, представена чрез любовта между Мистър Хикс и графиня Сузана де Гранвил. Втората жанрова линия ще видим чрез образа на барон Шатоньоф, който заплита голямата интрига в действието. Третата линия олицетворява комедийната двойка на искрящия от добро настроение, веселие и радост от живота Тони и цирковата актриса Мейбъл. Има и друга линия – тази на цирковия клоун Пинели, който е осиновил Мистър Хикс и бащински го закриля“, обяснява режисьорът.

Диригент-постановчик на спектакъла е Игор Богданов. Над сценографията и костюмите работи художникът Лидия Къркеланова, хореографията е на Катя Богданова, хормайстор е Яница Брънзелова, а концертмайстор - Милена Байнова. В новото премиерно заглавие участват солисти и артисти, оркестър, хор и балет на МДТ.

„Принцесата на цирка“ е представена за първи пред публика на 26 март 1926 г. в Theater an der Wien и от тогава шества с голям успех по световните сцени. Популярността на постановката била толкова голяма, че според един коментар в пресата само два дни след премиерата най-малко 40 различни директори от Европа са сключили договори с Калман за представяне на оперетата в техните театри.

Според изискванията на Министерството на здравеопазването спектакълът ще се проведе при спазване на физическа дистанция и всички противоепидемични мерки.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Афиш

Операта "Аида" на Верди се завръща на 23, 24 и 25 април (Видео)

Операта "Аида" на Верди се завръща на 23, 24 и 25 април (Видео)

Отлагат премиерата на Камен Донев като Сирано дьо Бержерак

Отлагат премиерата на Камен Донев като Сирано дьо Бержерак

Дан Браун и неговата „Дива Симфония“ с премиера на сцената на зала „България“

Дан Браун и неговата „Дива Симфония“ с премиера на сцената на зала „България“

Комедия от Гаетано Доницети „Дон Паскуале“ ще се играе на 13 април от 19:00 часа в Софийската опера.

Тенорът Рейналдо Дроз ще участва в комедията „Дон Паскуале“

СНИМКИ: Софийската опера и балет

Вижте програмата на Софийската опера и балет тази седмица

Специално участие има Славчо Пеев (вдясно)

"Баща ми бояджията" идва от екрана на сцената на Софийската опера

Покажи още

Последно от

Видеосъдържание

Съветите на специалиста

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber