Новият премиер на Италия не ползва социални мрежи и поверява парите от ЕС само на експерти

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9515170 Новият премиер на Италия не ползва социални мрежи и поверява парите от ЕС само на експерти Новият премиер на Италия не ползва социални мрежи и поверява парите от ЕС само на експерти www.24chasa.bg
Марио Драги
Марио Драги СНИМКА: РОЙТЕРС

Новият италиански премиер Марио Драги няма профил в нито една социална мрежа, за разлика от предшествениците си. Дискретността и лаконичността му прави изключително трудна работата на журналистите, които досега разгадаваха действията на управляващите чрез свои източници или ползваха директните им изявления във фейсбук и туитър.

Предложеното от Драги правителство ще бъде със сигурност одобрено с голямо мнозинство във вторник и сряда в двете камари на парламента. За пръв път от много години насам Италия ще има министри висшисти и експерти в своите сфери. Като се изключи досегашният външен министър Луиджи ди Майо, който ще запази поста си, и който няма висше, всички останали членове на правителството са експерти от най-висок ранг. Или както отбелязват коментаторите, дойде краят на дилетантите.

Марио Драги демонстрира доверие към партиите в парламента, поставяйки 15 политици за министри – по трима от Демократическата партия, „Форца Италия“ и Лигата, четирима от движението „Пет звезди“, по един от „Свободни и равни“ и „Италия вива“.

На ключовите места, от които ще се управлява изразходването на 209-те милиарда евро от европейския фонд за възстановяване и справянето с икономическата криза, ще стоят на практика само компетентни технократи. Всички наблюдатели отбелязват, че от дълги години Италия не е имала подобно правителство и че най-после излиза от тунела, и то по най-добрия начин. Въпреки че потвърждаването на Ди Майо за министър на външните работи е малко встрани от тази линия, за всички е ясно, че той ще бъде човекът, който ще реже лентите, докато истинският външен министър ще бъде Драги.

Милиардите от Европа за възстановяване след пандемията ще се управляват от самия Драги и от неговите хора в ключовите министерства. Министерството на икономиката ще бъде в ръцете на Даниеле Франко, генерален директор на Централната банка и много близък до Драги. Въпреки че политици от Лигата ще влязат в правителството, нито един от тях не е близък до крайните идеи за бежанците и имигрантите на лидера Матео Салвини. Евроскептицизмът, който характеризираше в миналото популистите от „5 звезди“ и от Лигата, е вече само спомен.

Справянето с епидемията, с икономическата криза, сферата на труда, образованието и екологията се петте приоритета на Марио Драги. Той ще се концентрира и върху екологичния преход – министерството ще бъде поето от Роберто Чинголани, физик и експерт по информационни технологии. Бившата шефка на Конституционния съд Марта Картабия ще оглави правосъдието.

Още при първото събиране на избраните от него министри Драги е дал указания да комуникират единствено, ако имат какво да кажат, и да оставят фактите да говорят вместо тях.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Възход и падение

Дженифър Лопес и Алекс Родригес се разделиха

Дженифър Лопес и Алекс Родригес се разделиха

Мария Бакалова в "Добро утро, Америка"

Мария Бакалова говори за емоциите си около "Оскар" в "Добро утро, Америка" (Видео)

Албена Колчакова

Бойко Василев стана млад татко

Антоан е част от втория випуск “Отличниците на България”. СНИМКА: АРХИВ

Антоан ще пътува във времето по теория на Айнщайн

Коста Каракашян
СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ

Коста Каракашян създава танц за египетската актриса Шерихан

Димитър Баненкин

Рая Пеева и Димитър Баненкин си партнират в късометражна лента

Покажи още

Последно от

Видеосъдържание

Съветите на специалиста

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber