Валери Йорданов за доброто и злото в историите на Хайтов

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9404348 Валери Йорданов за доброто и злото в историите на Хайтов Валери Йорданов за доброто и злото в историите на Хайтов www.24chasa.bg

Моноспектакълът "Караконджул" ще се играе на 14 и 29 януари на голямата сцена на Народния театър ОТ 19 Ч

Още след отдавнашната пролетна премиера на “Караконджул” в Народния театър по текста “Дервишово семе” на Николай Хайтов се разчу, че Валери Йорданов е направил страхотно представление (сега може да се гледа на 14 и 29.I.2021 г от 19 ч).

Докато се изнижат театралните фенове, дойде пандемията и тръгнаха всякакви мерки. Сега преди Коледа “Караконджул” се появи на голяма сцена при стриктно разпределение на местата, така че зрителите да седят раздалечени един от друг. Художничката Елица Георгиева е трябвало да приспособи декора от зала “Апостол Карамитев” в селски интериор на голямата сцена, където актьорът разказва своята житейска история, често адресирана към мечето, завързано и невидимо зад ограда от набързо сковани дъски.

Когато гледах представлението, в залата седяха около 200 души, което си беше напълно приемливо за актьора. След думите му често избухваше женски смях, което означаваше, че зрителките по-лесно улавят абсурдите в житейската история на родопчанина Рамадан.

Е, как няма да я коментират с повече съпричастие, като Рамадан разказва как са го оженили на 14 години, без да познава и сантиметър от тялото и душата на момичето Силвина, приготвено за него.

То се оказва по-зряло от момчето и в отговор на кахърите му да намери кръв от първата брачна нощ според заръката на дядо му се напряга като балон, така че от носа ѝ бликва кръв. Ритуалът е спасен, обаче Рамадан ще си изпати в бъдеще. Докато той е с овцете из къра, в дома му нахлуват братята на Силвина и я отнасят, за да я оженят за мераклия, който ги е наел.

Така Рамадан остава без жена и едва сега започва да изпитва чувства към Силвина, които не знае как да назове, а по-цивилизованият мъж би казал “любов”. Обаче когато се изправят срещу него, братята ще доказват правотата си с довода, че в корема си Силвина няма дете от Рамадан. Момъкът все ще се чуди как са разбрали това и няма да го проумее, а жените от публиката ще го изпреварят в познанието на женските природни тайни и ще реагират със смях на несъвсем веселата история на родопчанина. Валери разказва с наплив на наивитет и доброта, а режисьорът Стоян Радев, майстор в показването на баланс на сценичните емоции, разпределя чувствата на момъка между мечето зад оградата и останалата в селото Силвина.

Сигурно е, че Николай Хайтов и в бъдеще ще приковава вниманието на нашите театрали с ексцентричните си истории на очевидец на родопския живот. По негови текстове преди време Мариус Куркински направи спектакъла “Черното пиле”, построен в друг стил в сравнение с Валери. Мариус, сам на себе си режисьор, изиграва всичко, с което се сблъсква неговият герой. Докато Валери и Стоян Радев разказват за доброто и злото, случило се на техния герой, който сякаш заживява до актьора. А Валери Йорданов се нарежда с чест до колегите си, извадили моноспектакли на сцената в пандемичната епоха

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Култура

Максим Венгеров

Максим Венгеров гостува на Софийската филхармония на 11 февруари

Акварели на Атанас Мацурев - един от най-добрите акравелисти в света, от новата му изложба

Атанас Мацурев - археолог с четка през пластовете на времето

Медици карат на носилка пациент с пневмония в китайския град Ухан, откъдето тръгна заразата.

Два контрастни филма отбелязват годишнината от блокадата на Ухан

Истинските истории на хора, преборили тежки болести

Истинските истории на хора, преборили тежки болести

Световните конспирации - има ли план за
контролиран хаос

Световните конспирации - има ли план за контролиран хаос

Разпознаваме се в георите на "Синята гора"

Разпознаваме се в георите на "Синята гора"

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber