Софийската опера с инициативи „Концерти за бебоци“ и „Отиваме на опера и балет“

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9402325 Софийската опера с инициативи „Концерти за бебоци“ и „Отиваме на опера и балет“ Софийската опера с инициативи „Концерти за бебоци“ и „Отиваме на опера и балет“ www.24chasa.bg
СНИМКА: Фейсбук/Софийска опера и балет
СНИМКА: Фейсбук/Софийска опера и балет

За първи път в България Софийската опера отвори врати за бременните и майките на новородените деца. На 18 януари тази година се навършват седем години от инициативата на акад. Пламен Карталов „Концерти за бебоци“. Тези концерти са от най-любимите в програмата на Операта и придобиха широка популярност сред обществеността ни. На тях родителите имат възможност да направят може би първия истински музикален подарък на своето дете. В една много специална и уютна обстановка те общуват със своето бебе на по-различен език – този на прекрасната класическа музика! Това съобщиха от пресцентъра на Софийската опера и балет.

Във връзка с годишнината на „Концерти за бебоци“ първия ни оперен театър ще представи още два допълнителни спектакъла: на 17 януари от 11 часа и на 24 януари от 11 часа на Малка сцена.

Отново в Софийската опера 6 февруари 2008 година стар­тира Детската образователна програма „Отиваме на опера и балет”. През февруари Софийската опера отбелязва един специален юбилей - 13 години от образователната програма, която приобщава най-малките към голямото музикално изкуство. Тя стартира с операта „Вълшебната флейта“ от Моцарт, специално адаптирана за деца. За тази програма акад. Пламен Карталов, директор на Софийската опера изтъква: "Това е мисията ни - упорито, целенасочено и последователно да създаваме нашите зрители, които ще пълнят залите утре, вдругиден, след време. "

Представленията, които се изпълняват пред деца имат позитивно въздействие върху тях. Музиката и сюжетът в оперите като цяло ги насърчават да мислят креативно, да бъдат по-добри, да преодоляват проблемите, които стоят пред тях. Доказано е, че децата, които от рано започват да посещават представления получават едно допълнително възпитание – на любов към света на музиката. И точно това е причината някои деца да бъдат много по-възпитани, много по-спокойни, по-коректни, когато общуват с околните и по-внимателни от другите.

Софийската опера организира онлайн игра, която достига до 10 400 човека, съвместно с издателство „Просвета“ в периода 14-20 декември, 2020 година. Децата участваха в томболота, която излъчи 5 победителя. Те са Катерина Казашка,

Кирил Атанасов, Донка Чолакова, Никол Паунова, Татяна Делева.

Майките на децата написаха за „Концерти за бебоци“ и за програмата „Отиваме на опера и балет“следното в сайта на Операта:

Лилия Манолова - Здравейте!

Моите две дечица влязоха за първи път в операта на концерт за бебоци.

Беше вълнуващо дори за мен и се радвам, че предлагате разнообразни представления и за малките, за да може отсега да познават и харесват качествената музика и изкуство като цяло.

Мария Ангелова:

Първият ни спектакъл беше "Трите прасенца", дъщеря ми тогава беше около двегодишна. С баща й и с нея се забавлявахме, особено с Лошия Вълк. Незабравимо семейно изживяване. Концертите за бебоци ни липсват най-много, на тях за пръв път дъщеря ми се отпусна сред непознати хора!

Капка Желева

Първият спектакъл беше ,, Шрек".

Уникално преживяване... Не само за децата... И за нас...,, големите" деца... Изпълнение, костюми, декори...

Надявахме се... Сега... да посетиме или «Лешни котрошачката» или «Лебедово езеро.»,но...

Ще дойдат пак нормални времена...

Капка Кънева

Детето ми влезе за първи път в операта на концерт за бебоци.

Христина Христова

Концерт за бебоци, още от 6 месечно бебе, и след това пак, и пак... прекрасна емоция за цялото семейство, и баби, и дядовци

Милена Атанасова

Здравейте, мили приятели. Първият детски спектакъл, който посетихме с моята дъщеря Гери беше "Червената шапчица". Беше уникално и вярвайте ми родителите се забавляваха не по - малко от децата. Прекрасни сте! Обичаме Ви! Бъдете здрави и все така успешни!

Полина Куртева

"История за Мечо, Вълчо и Лиса" - беше част от "Опера в парка". Заекът беше фаворит.... И оттогава започнахме да следим и останалите постановки. Големи фенове сме! Надявам се пролетта да ни зарадвате с много нови спектакли.

Бъдете здрави и до скоро!...

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Култура

Максим Венгеров

Максим Венгеров гостува на Софийската филхармония на 11 февруари

Акварели на Атанас Мацурев - един от най-добрите акравелисти в света, от новата му изложба

Атанас Мацурев - археолог с четка през пластовете на времето

Медици карат на носилка пациент с пневмония в китайския град Ухан, откъдето тръгна заразата.

Два контрастни филма отбелязват годишнината от блокадата на Ухан

Истинските истории на хора, преборили тежки болести

Истинските истории на хора, преборили тежки болести

Световните конспирации - има ли план за
контролиран хаос

Световните конспирации - има ли план за контролиран хаос

Разпознаваме се в георите на "Синята гора"

Разпознаваме се в георите на "Синята гора"

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber