Класиките на Джордж Оруел с нов превод

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9400401 Класиките на Джордж Оруел с нов превод Класиките на Джордж Оруел с нов превод www.24chasa.bg

ИК “Сиела” издава антиутопиите “1984” и “Фермата на животните” с илюстрации

Емблематичните романи “1984” и “Фермата на животните” от британския писател Джордж Оруел са от най-важните романи не само на XX век, но и в човешката история. Тяхната актуалност и послание продължават да привличат поколения читатели, а приликите с действителността повече от 70 г. след тяхното написване им печелят пророческа слава. В началото на 2021 г. се появяват на български с твърди корици (изд. “Сиела”) и нов превод, дело на Венцислав К. Венков, илюстрации Дамян Дамянов.

Публикувана през 1945 г., “Фермата на животните” е майсторска алегория на световната политическа сцена в края на Втората световна война. Оруел съзира истината зад сталинистката пропаганда, завладяла Западния свят, и предупреждават за заплахата на тоталитарното управление за човешката свобода и достойнство. Творбата с директната си критика срещу победоносния в този момент Съветски съюз среща редица трудности, които Оруел описва в специален предговор, предвиден за публикуване в оригиналното издание на “Фермата на животните”. Той отпада (най-вероятно по политически причини), а текстът е открит години по-късно и е публикуван едва през 1972 г.: “Беше ясен, студен ден през януари и Големия брат отново започна да следи всички...” Този предговор читателите ще открият в новото издание на класиката.

 "1984" извоюва определението “безспорно най-важната книга, създадена през XX век”. През 2005 г. романът е избран  от списание Time за един от 100-те най-добри на английски език от 1923 г. В деня на встъпването на Доналд Тръмп в длъжност като президент на САЩ продажбите на изданието се покачват заради “оруелския език” на представител на кабинета му. Антиутопичният свят, който Оруел рисува, е продължение на идеите от алегоричната “Фермата на животните”, насочени към разкриване на опасността от тоталитарното управление.

Абсолютният властник е Големия брат, Партията е вечно права и налага волята си със свирепа жестокост, телеекраните подменят действителността, а богатството на езика се замества от ограничаващ новговор. Там, където “войната е мир, робството е свобода”, а “невежеството е сила”, последната надежда за хората са свободата на мисълта и чувствата - и точно тя е следващата цел на властта.

Класация на ИК "Сиела"

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Култура

Младият френски пианист Люка Дебарг, представя един разнообразен, но и добре изграден в стилистично отношение клавирен репертоар от Бах, през Шуман и Форе до Скрябин
Снимка: Община Русе

Лауреат на Международния конкурс „Чайковски“ в Москва дебютира на „Мартенски музикални дни“

Кай Шумахер

Екстремният пианист Кай Шумахер идва във Велико Търново за концерт

Юлиан Вергов играе Иван Вазов

Юлиан Вергов за новата си роля: Вазов е говорил внимателно

"168 часа": Соня Йончева - дръзката дива, която се осмели да има всичко

"168 часа": Соня Йончева - дръзката дива, която се осмели да има всичко

Ето ги наградените за ярки постижения в областта на култура от Столична община

Ето ги наградените за ярки постижения в областта на култура от Столична община

Великите Пикасо и Модиляни

Виенски музей представя изложба на Модиляни

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber