Синът на Деян Донков прочете откъс от книга за баща си (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9274033 Синът на Деян Донков прочете откъс от книга за баща си (Видео) Синът на Деян Донков прочете откъс от книга за баща си (Видео) www.24chasa.bg
Авторът Димитър Стайков, неговият герой Деян Донков и синът на актьора на премиерата на книгата “Пламъци по сцената” в Камерната сцена на Народния театър
СНИМКИ И ВИДЕО: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Авторът Димитър Стайков, неговият герой Деян Донков и синът на актьора на премиерата на книгата “Пламъци по сцената” в Камерната сцена на Народния театър СНИМКИ И ВИДЕО: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Главен герой в “Пламъци по сцената” от Димитър Стайков е звездата на Народния театър

Камерната сцена на Народния театър стана домакин на премиера, но този път на книга. Там авторът Димитър Стайков и героят на неговия театрален роман Деян Донков се срещнаха с храбрите почитатели, дошли в пандемичния и снежен понеделник на представяне на изданието при спазване на всички противоепидемични мерки

Пандемията отложи отпечатването на томчето “Пламъци по сцената”, дело на Книгоиздателска къща “Труд”, по което Стайков работи над 2 години, но не успя да провали премиерата. Авторът я организира "напук" на вируса с убеждението, че талантът трябва винаги и навреме да се подкрепя.

Синът на Деян Донков - 15-годишният Деян младши, дете на връзката на актьора с актрисата Анастасия Ингилизова, дебютира на сцената на Народния театър, където прочете откъс от книгата. Избраният от момчето текст носи заглавието “Кармата на интуицията” и е посветен на една от многото случки в живота на Деян Донков, които се оказват пророчески. Той по принцип има дарбата да сънува странни сънища или да получава провидения, които прерастват в съдбовни житейски събития.

“Аз вярвам, че няма случайни неща”, каза той. Дори здравословното състояние на първородния му син, който се ражда с увреждане на крачето и реална опасност от ампутация, е пример за чудо без медицинско обяснение, а е резултат от срещите на родителите с отец Николай, неговите съвети, светената вода от река Йордан и молитвите към Бог.

Димитър Стайков разказа, че изпитва голямо удоволствие да изследва журналистически, а не строго театроведски живота и изкуството на актьорите, които привличат вниманието му, да търси онзи низ от факти и обстоятелства, които оставят отпечатък върху поведението им на сцената, и обратно - роли, които бележат по някакъв начин живота им.

“За съжаление, имам чувството, че такъв тип книги в България сякаш се неглижират”, продължи Стайков и дори се пошегува, че е трябвало да сложи заглавие “Деян Донков и европейският театър между двете световни войни” или “Деян Донков в епохата на постдраматичния театър”.

Актьорът благодари за вниманието към него, затова, че “чудовищните роли”, които е играл, остават запечатани чрез изданието. Той изрази надежда, че през пролетта и лятото ще има нови поводи за по-шумни и по-близки срещи с почитателите, когато ще може да чуе и техните отзиви.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Култура

Момент от спектакъла "Духът на поета"

С три драматични заглавия открива 2021-а г. великотърновският театър

Две хитови заглавия за старт на 2021 година от Издателство “Труд"

Две хитови заглавия за старт на 2021 година от Издателство “Труд"

Един от най-уважаваните български диригенти в света, Росен Миланов

Светлин Русев и Росен Миланов ще свирят със Софийската филхармония през февруари

Снимки: Софийска опера

Честит рожден ден на „Концерти за бебоци“ в Софийската опера!

Зимен пейзаж от Петров Левченко

Още светли класики от депото на галерия “Нюанс”

Свищов отбелязва с три филма 158-годишнината на Алеко Константинов

Свищов отбелязва с три филма 158-годишнината на Алеко Константинов

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber