От 8 г. Петя Дикова не изпуска представление на "Секс, наркотици и рокендрол"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9243891 От 8 г. Петя Дикова не изпуска представление на "Секс, наркотици и рокендрол" От 8 г. Петя Дикова не изпуска представление на "Секс, наркотици и рокендрол" www.24chasa.bg
Петя Дикова държи в ръка книгата си “Интервю с пиеса”, посветена на постановката “Секс, наркотици и рокендрол”.

Миналата сряда - на 11.11., Дони, Коцето Калки и Ивайло Христов излизат на сцената на Театъра на Българската армия и играят знаменитото си представление “Секс, наркотици и рокендрол” точно 28 години след премиерата му. Накрая под бурните ръкопляскания към тях се присъединява още един човек - тв журналистката и водеща на Cool...T Петя Дикова. Този път, за разлика от стотици други преди това тя не е там само за да се наслади на прекрасната постановка, но и да представи книгата си “Интервю с пиеса”, посветена именно на “Секс, наркотици и рокендрол”.

След дълго обмисляне и работа по него томчето ѝ вече е на бял свят и събира едни от най-интересните случки с тримата актьори и тяхната емблематична постановка, но и със знакови исторически събития, които се случват през изминалите 28 години.

Идеята за написването на “Интервю с пиеса” е на самия Дони. “Някой беше казал, че най-добрият начин да имаш добра идея е да имаш много идеи. Предложението за книгата дойде от човек с много идеи, повечето от които добри, а ако слушате някои от неговите песни - и гениални - Дони”, разказва Петя Дикова. Всъщност идеята на Дони е да се отрази рекордното не само за нашите ширини постижение, каквото е сценичното дълголетие на постановката им с Коцето Калки и Ивайло Христов, но и да има интервю с пиеса.

Наред с първоначалната благодарност, че именно към нея се обръщат с предложението да напише книгата, това носи на Дикова и малко страх дали ще се справи. “Не знам дали ми личи, но аз съм доста скромен и стеснителен човек. Спомням си как отговорих на Дони, че съм почитател на “Секс, наркотици и рокендрол”, а не писател.”

Това е чистата истина - Петя е от зрителите, които не изпускат представление на пиесата. Тя

отива да я  гледа

за първи път,

когато е ученичка

в Американския колеж. Приятно изненадана е да чуе от сцената имената на чужбински места и храни, репликите истински я забавляват. Оттогава минават 20 години, през които Дикова не спира да е в публиката на пиесата - и в страната, и в чужбина, така че не е учудващо, че вече може да изрецитира всички реплики от нея. И тримата актьори много добре знаят това - често я виждат сред зрителите или на служебния вход. “Накрая катализираха тази моя фенска енергия в нещо полезно”, усмихва се Петя.

Това се случва горе-долу около представянето на първия документален филм за постановката в “Би Ти Ви репортерите” , който е за 20-ата ѝ годишнина. “Тогава те видяха, че имат сериозен пациент срещу себе си. Иначе идеята за книгата дойде по-късно”, казва с усмивка Петя. Когато Дони и Ивайло Христов разговарят с нея за книгата, те са категорични - искат някой, който не пропуска тяхно представление, да разкаже вълнуващата история на “Секс, наркотици и рокендрол”, и то със страст.

Оттогава Петя влиза в салона, за да гледа пиесата, като винаги държи в ръце лист и химикал и си води бележки. Обича да си

записва любопитни

и нетипични реакции

на публиката,

импровизации,

нови вметки на актьорите. “Секс, наркотици и рокендрол” е от онези живи представления, които всеки път са различни, така че това още повече ѝ помага при писането на “Интервю с пиеса”. “Тъй като съм наясно, че има скептици спрямо евентуални мои качества, в книгата съм написала, че няма човек в България, който да е гледал представлението повече пъти от мен. Това е факт. И няма човек, който да е по-пристрастен и по-пристра̀стен”, казва Петя.

В основата ѝ книгата представлява разказ за най-дълго играната постановка в България и най-дълго играната комедия с един и същи състав в света. Тя е хронологичен преглед на феноменалния път, който Ивайло Христов, Дони и Коцето Калки извървяват на сцената и извън нея. “Това е път, изпълнен с хумор, но и с мъдрост, откровения и неразказвани истории”, обяснява Петя.

Една от тях например е как Димитър Маринов - актьорът, който участва в наградения с “Оскар” филм “Зелената книга” и развя българското знаменце на най-престижната киноцеремония, е в основата текстът на Ерик Богосян да попадне в правилните ръце - тези на Хермина Азарян, дъщерята на проф. Крикор Азарян, а оттам и в правилните ръце на режисьора Ники Ламбрев. Всичко става, след като двамата - Димитър Маринов и Хермина Азарян, се срещат на един митинг. А цялата история за случването на пиесата е разказана подробно в книгата.

Сред забавните случки, които Петя описва, е как веднъж се налага

Дони да влезе в

ролята на Ивайло

Христов, без Коцето

Калки да подозира

за това предварително - всичко се случва пред очите на зрителите и на самия Калки. “Били са на морето. Вечерта са купонясвали, но докато Дони и Коцето знаят как да го правят, като си пазят гласа, Ивайло прекалил. И на другия ден бил толкова пресипнал, че някой трябвало да поеме щафетата. Това бил Дони. А Коцето разбира на сцената каква промяна предстои в настоящия спектакъл. Любопитните неразказани истории изобилстват, но не по-малко ценен е пътят им, вдигането на завесата за приятелството им, което е наистина впечатляващо и вдъхновяващо”, разказва Петя Дикова.

Тя познава и тримата актьори още преди да стане най-големият почитател на постановката им. Ивайло Христов е съученик на красивата и талантлива актриса и майка на Петя Аня Пенчева. Дони е стар семеен приятел, а и с Калки се знаят отдавна.

За да може да напише книгата, тримата актьори допускат Петя до репетициите си, турнетата си, зад кулисите. Тя още си спомня как

прави интервю с

тях във въздуха

- докато летят в самолета на връщане от гастрола им в Лондон. “С удивителните си организационни умения Дони успя да направи така, че този спектакъл да обиколи света повече от веднъж”, разказва Петя.

Как се събират 28 години в една книга? Постепенно, с постоянство и любов, както и с добри съветници, категорична е Петя. За някои от събитията, които пише в томчето, Дикова остава други да ги описват - все пак тогава е била малка и не е осъзнавала много какво се случва. “От друга гледна точка, 28 години не могат да се съберат в една книга, защото се надявам, че ще има още издания, както и “Секс, наркотици и рокендрол” е неизчерапем. Вярвам, че те ще продължат да го играят и ще заведа децата да го гледат някой ден”, казва Дикова.

Освен всичко друго тя работи по книгата в много важен етап от личния си живот - докато чака на бял свят да се появи първото ѝ дете, а след това и докато полага и сладки грижи по него. “За мен бременността и майчинството никога не са били само “папкане” и “нанкане”, а и време за ангажименти с друг смисъл. Разбира се, в храненето и съня на едно дете има нещо изключително важно, удовлетворяващо, романтично и свещено. Но човек като мен, който 20 години преди да е имал дете, е имал кариера - от 15-годишна бях водеща на “МелоТВмания”, този тип удовлетворение захранваше потребностите ми само отчасти.”

Петя никога не е предполагала, че майчинството ще ѝ даде неподозирани сили. Но освен това до нея винаги е и любимият ѝ мъж - поетът и рекламист Илиян Любомиров.

Момченцето на Петя се казва Александър и е на година и половина. То се роди миналия април, като щастливата новина съобщи първи гордият баща.

Двамата с Петя сами се справят с грижите по Александър, като знаят, че винаги могат да разчитат и на своите родители. Най-активно в гледането на момченцето на Петя се включва и дядото - бащата на Петя Сашо Диков. “Ако преди 10 години някой ми беше казал, че ще мога толкова да разчитам на него за бавачка, нямаше да повярвам, но му дължа специални благодарности”, усмихва се Петя.

Детето ѝ може да е още мъничко, но вече е виждало и майка си, и баща си, и баба си, и дядо си по телевизора. “Мама, мама!” или “Тати, тати!”, казва Александър, когато Петя или Илиян е на малкия екран. Веднага познава и Аня Пенчева, и Сашо Диков. “Понеже такива са ни професиите, дават ни по телевизията - и нас, и родителите ми, за него не е странно, че сме там”, обяснява Дикова.

Освен че пише “Интервю с пиеса”, докато е бременна с първото си дете, за тв водещата има още един много личен момент, свързан с книгата - Петя я представи в очакване на второто си дете.

Но работните ангажименти в никакъв случай не ѝ идват в повече, дори напротив. Около Коледа предстои Би Ти Ви да излъчи документалния филм на Петя – “Направи го сега: Приказка за бъдещето”, който е част от кампанията на Движението за национална кауза (ДНК). В него лични истории разказват Юлияна Дончева, Мария Илиева, Андрей Арнаудов, както и водещи експерти по въпросите на демографията и репродуктивните проблеми.

“В момента животът ми изглежда точно така, както съм искала”, казва Петя. И е благодарна на съдбата и на колегите си от Би Ти Ви, че ѝ дават възможност наред с професионалните си мечти да сбъдне набързо и няколко лични. “Поздравявам колегите си от “Би Ти Ви новините”, които на 18 ноември отпразнуваха 20-ия си рожден ден, и им благодаря за възможността да продължа кариерното си развитие”, завършва тя.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Възход и падение

Ралица Паскалева и Димо Алексиев пак ще водят “Игри на волята”

Ралица Паскалева и Димо Алексиев пак ще водят “Игри на волята”

Парис Джексън СНИМКА: Инстаграм/parisjackson

Парис Джексън: Папараците ми нанесоха тежки психотравми

"168 часа": Проф. Кантарджиев, който носи бялата престилка, както апостолите - вярата

"168 часа": Проф. Кантарджиев, който носи бялата престилка, както апостолите - вярата

Мария Ванкова
СНИМКА: БИ ТИ ВИ

Мария Ванкова става водещ на късните емисии на bTV Новините от тази вечер

Актьорът Нед Бийти от "Супермен" почина
на 83 г.

Актьорът Нед Бийти от "Супермен" почина на 83 г.

Танер Йолмез (в средата) е в образа на гениалния млад лекар.

Турската версия на “Добрият доктор” - най-добър сериал за 2020 г., тръгва у нас

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber