От 8 г. Петя Дикова не изпуска представление на "Секс, наркотици и рокендрол"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9243891 От 8 г. Петя Дикова не изпуска представление на "Секс, наркотици и рокендрол" От 8 г. Петя Дикова не изпуска представление на "Секс, наркотици и рокендрол" www.24chasa.bg
Петя Дикова държи в ръка книгата си “Интервю с пиеса”, посветена на постановката “Секс, наркотици и рокендрол”.

Миналата сряда - на 11.11., Дони, Коцето Калки и Ивайло Христов излизат на сцената на Театъра на Българската армия и играят знаменитото си представление “Секс, наркотици и рокендрол” точно 28 години след премиерата му. Накрая под бурните ръкопляскания към тях се присъединява още един човек - тв журналистката и водеща на Cool...T Петя Дикова. Този път, за разлика от стотици други преди това тя не е там само за да се наслади на прекрасната постановка, но и да представи книгата си “Интервю с пиеса”, посветена именно на “Секс, наркотици и рокендрол”.

След дълго обмисляне и работа по него томчето ѝ вече е на бял свят и събира едни от най-интересните случки с тримата актьори и тяхната емблематична постановка, но и със знакови исторически събития, които се случват през изминалите 28 години.

Идеята за написването на “Интервю с пиеса” е на самия Дони. “Някой беше казал, че най-добрият начин да имаш добра идея е да имаш много идеи. Предложението за книгата дойде от човек с много идеи, повечето от които добри, а ако слушате някои от неговите песни - и гениални - Дони”, разказва Петя Дикова. Всъщност идеята на Дони е да се отрази рекордното не само за нашите ширини постижение, каквото е сценичното дълголетие на постановката им с Коцето Калки и Ивайло Христов, но и да има интервю с пиеса.

Наред с първоначалната благодарност, че именно към нея се обръщат с предложението да напише книгата, това носи на Дикова и малко страх дали ще се справи. “Не знам дали ми личи, но аз съм доста скромен и стеснителен човек. Спомням си как отговорих на Дони, че съм почитател на “Секс, наркотици и рокендрол”, а не писател.”

Това е чистата истина - Петя е от зрителите, които не изпускат представление на пиесата. Тя

отива да я  гледа

за първи път,

когато е ученичка

в Американския колеж. Приятно изненадана е да чуе от сцената имената на чужбински места и храни, репликите истински я забавляват. Оттогава минават 20 години, през които Дикова не спира да е в публиката на пиесата - и в страната, и в чужбина, така че не е учудващо, че вече може да изрецитира всички реплики от нея. И тримата актьори много добре знаят това - често я виждат сред зрителите или на служебния вход. “Накрая катализираха тази моя фенска енергия в нещо полезно”, усмихва се Петя.

Това се случва горе-долу около представянето на първия документален филм за постановката в “Би Ти Ви репортерите” , който е за 20-ата ѝ годишнина. “Тогава те видяха, че имат сериозен пациент срещу себе си. Иначе идеята за книгата дойде по-късно”, казва с усмивка Петя. Когато Дони и Ивайло Христов разговарят с нея за книгата, те са категорични - искат някой, който не пропуска тяхно представление, да разкаже вълнуващата история на “Секс, наркотици и рокендрол”, и то със страст.

Оттогава Петя влиза в салона, за да гледа пиесата, като винаги държи в ръце лист и химикал и си води бележки. Обича да си

записва любопитни

и нетипични реакции

на публиката,

импровизации,

нови вметки на актьорите. “Секс, наркотици и рокендрол” е от онези живи представления, които всеки път са различни, така че това още повече ѝ помага при писането на “Интервю с пиеса”. “Тъй като съм наясно, че има скептици спрямо евентуални мои качества, в книгата съм написала, че няма човек в България, който да е гледал представлението повече пъти от мен. Това е факт. И няма човек, който да е по-пристрастен и по-пристра̀стен”, казва Петя.

В основата ѝ книгата представлява разказ за най-дълго играната постановка в България и най-дълго играната комедия с един и същи състав в света. Тя е хронологичен преглед на феноменалния път, който Ивайло Христов, Дони и Коцето Калки извървяват на сцената и извън нея. “Това е път, изпълнен с хумор, но и с мъдрост, откровения и неразказвани истории”, обяснява Петя.

Една от тях например е как Димитър Маринов - актьорът, който участва в наградения с “Оскар” филм “Зелената книга” и развя българското знаменце на най-престижната киноцеремония, е в основата текстът на Ерик Богосян да попадне в правилните ръце - тези на Хермина Азарян, дъщерята на проф. Крикор Азарян, а оттам и в правилните ръце на режисьора Ники Ламбрев. Всичко става, след като двамата - Димитър Маринов и Хермина Азарян, се срещат на един митинг. А цялата история за случването на пиесата е разказана подробно в книгата.

Сред забавните случки, които Петя описва, е как веднъж се налага

Дони да влезе в

ролята на Ивайло

Христов, без Коцето

Калки да подозира

за това предварително - всичко се случва пред очите на зрителите и на самия Калки. “Били са на морето. Вечерта са купонясвали, но докато Дони и Коцето знаят как да го правят, като си пазят гласа, Ивайло прекалил. И на другия ден бил толкова пресипнал, че някой трябвало да поеме щафетата. Това бил Дони. А Коцето разбира на сцената каква промяна предстои в настоящия спектакъл. Любопитните неразказани истории изобилстват, но не по-малко ценен е пътят им, вдигането на завесата за приятелството им, което е наистина впечатляващо и вдъхновяващо”, разказва Петя Дикова.

Тя познава и тримата актьори още преди да стане най-големият почитател на постановката им. Ивайло Христов е съученик на красивата и талантлива актриса и майка на Петя Аня Пенчева. Дони е стар семеен приятел, а и с Калки се знаят отдавна.

За да може да напише книгата, тримата актьори допускат Петя до репетициите си, турнетата си, зад кулисите. Тя още си спомня как

прави интервю с

тях във въздуха

- докато летят в самолета на връщане от гастрола им в Лондон. “С удивителните си организационни умения Дони успя да направи така, че този спектакъл да обиколи света повече от веднъж”, разказва Петя.

Как се събират 28 години в една книга? Постепенно, с постоянство и любов, както и с добри съветници, категорична е Петя. За някои от събитията, които пише в томчето, Дикова остава други да ги описват - все пак тогава е била малка и не е осъзнавала много какво се случва. “От друга гледна точка, 28 години не могат да се съберат в една книга, защото се надявам, че ще има още издания, както и “Секс, наркотици и рокендрол” е неизчерапем. Вярвам, че те ще продължат да го играят и ще заведа децата да го гледат някой ден”, казва Дикова.

Освен всичко друго тя работи по книгата в много важен етап от личния си живот - докато чака на бял свят да се появи първото ѝ дете, а след това и докато полага и сладки грижи по него. “За мен бременността и майчинството никога не са били само “папкане” и “нанкане”, а и време за ангажименти с друг смисъл. Разбира се, в храненето и съня на едно дете има нещо изключително важно, удовлетворяващо, романтично и свещено. Но човек като мен, който 20 години преди да е имал дете, е имал кариера - от 15-годишна бях водеща на “МелоТВмания”, този тип удовлетворение захранваше потребностите ми само отчасти.”

Петя никога не е предполагала, че майчинството ще ѝ даде неподозирани сили. Но освен това до нея винаги е и любимият ѝ мъж - поетът и рекламист Илиян Любомиров.

Момченцето на Петя се казва Александър и е на година и половина. То се роди миналия април, като щастливата новина съобщи първи гордият баща.

Двамата с Петя сами се справят с грижите по Александър, като знаят, че винаги могат да разчитат и на своите родители. Най-активно в гледането на момченцето на Петя се включва и дядото - бащата на Петя Сашо Диков. “Ако преди 10 години някой ми беше казал, че ще мога толкова да разчитам на него за бавачка, нямаше да повярвам, но му дължа специални благодарности”, усмихва се Петя.

Детето ѝ може да е още мъничко, но вече е виждало и майка си, и баща си, и баба си, и дядо си по телевизора. “Мама, мама!” или “Тати, тати!”, казва Александър, когато Петя или Илиян е на малкия екран. Веднага познава и Аня Пенчева, и Сашо Диков. “Понеже такива са ни професиите, дават ни по телевизията - и нас, и родителите ми, за него не е странно, че сме там”, обяснява Дикова.

Освен че пише “Интервю с пиеса”, докато е бременна с първото си дете, за тв водещата има още един много личен момент, свързан с книгата - Петя я представи в очакване на второто си дете.

Но работните ангажименти в никакъв случай не ѝ идват в повече, дори напротив. Около Коледа предстои Би Ти Ви да излъчи документалния филм на Петя – “Направи го сега: Приказка за бъдещето”, който е част от кампанията на Движението за национална кауза (ДНК). В него лични истории разказват Юлияна Дончева, Мария Илиева, Андрей Арнаудов, както и водещи експерти по въпросите на демографията и репродуктивните проблеми.

“В момента животът ми изглежда точно така, както съм искала”, казва Петя. И е благодарна на съдбата и на колегите си от Би Ти Ви, че ѝ дават възможност наред с професионалните си мечти да сбъдне набързо и няколко лични. “Поздравявам колегите си от “Би Ти Ви новините”, които на 18 ноември отпразнуваха 20-ия си рожден ден, и им благодаря за възможността да продължа кариерното си развитие”, завършва тя.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Възход и падение

Кралят на поп музиката Майкъл Джексън

Майкъл Джексън се грижил сам за децата си

Майкъл Джексън имал огромно желание на бъде баща и поел изцяло грижите за децата си, тъй като съпругата му Деби Роу нямала желание да бъде майка, съобщи британският в. "Мирър". Кралят на поп музиката почина на 25 юни 2009 г. на петдесет години. Той има три деца - Принс Джексън, Парис Джексън и Бланкет Джексън

Би Ти Ес СНИМКА: РОЙТЕРС

Група Би Ти Ес оглави за пети път класацията на "Билборд" за албуми

Кей-поп групата Би Ти Ес оглави за пети път класацията на "Билборд" за албуми с тавата "Be". Албумът излезе на 20 ноември и реализира 242 000 еквивалентни единици на пазара в САЩ за седмицата до 26 ноември, сочат данни на "Нилсен Мюзик". Това е втори албум на групата от Република Корея, който оглавява класацията на "Билборд" тази година

Йоана Буковска

Йоана Буковска е с COVID-19

Актрисата Йоана Буковска съобщи в инстаграм, че е заразена с коронавирус. "Странно съвпадение е, че точно с този спомен се налага да споделя с вас, че НЯМА ДА СЕ СЪСТОИ "Променяне" на 30 ноември, посветено на Андрей Баташов. От вчера и аз съм без обоняние, така че моноспектакълът ми се отменя.  По-здрави и до скоро

Валентина от Франция

Валентина от Франция спечели "Детска Евровизия 2020" (Видео)

Представителката на Франция - Валентина, победи в международния песенен конкурс "Детска Евровизия 2020", съобщиха световните медии. Той се състоя във Варшава във формат телемост заради пандемията. Валентина изпълни композицията J'imagine /"Представям си"/, за която получи 200 точки и много се зарадва

Лили Иванова като красива Снежанка

Лили Иванова като красива Снежанка

Примата на българската музика Лили Иванова извади от фотоархива си снимка от 1970 година. Тя я е публикувала на официалната си страница във фейсбук. На фотоса от 70-те години звездата е с прекрасен бял, зимен тоалет и прилича на красива Снежанка. Напълно в хармония на първия сняг днес навън. За снимката тя благодари на Филип Александров, неин фен

Миша Алексич

Почина бас китаристът на "Рибля чорба" Миша Алексич

Бас китаристът на известната сръбска рок група "Рибля чорба" Миша Алексич почина вчера от COVID-19, съобщиха сръбските медии. 67-годишният Алексич се лекуваше в COVID болницата в "Бежанийска коса" в Белград от 13 ноември. Неотдавна състоянието му се влошило и той бил поставен на респиратор, но вчера починал, предава БТА

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Възход и падение

Приключенията на Ромен Гари в София*

Приключенията на Ромен Гари в София*

България, февруари 1946 г. Страната беше вече комунистическа, но все още с една царица и един цар, цар-дете. Баща му цар Борис беше починал преди осемнадесет месеца, отровен, на връщане от една среща с Хитлер, който бе започнал да се съмнява в него... Новият цар, истинският, с идването на съветските войски, бе легендарният Георги Димитров

Дъщерята на Камелия Тодорова - Рейчъл Роу, написа парче за Криста (Видео)

Дъщерята на Камелия Тодорова - Рейчъл Роу, написа парче за Криста (Видео)

Кръстина Кокорска - Криста (на снимката) завъртя новия си сингъл “Отново”, който ще бъде включен в дебютния ѝ албум. За песента дъщерята на Камелия Тодорова - Рейчъл, работи в тандем с половинката си диджей Страхил Велчев - Kink. Тя е автор на текста и музиката, а той заедно с Борислав Бояджиев - Борче правят аранжимента

Деси Слава казала на мъжа си, че е в “Маскираният певец”, защото бил ревнив

Деси Слава казала на мъжа си, че е в “Маскираният певец”, защото бил ревнив

Детективите в “Маскираният певец” познаха, че под маската на Макарона се крие Деси Слава. Певицата не успя да се класира за големия финал следващата седмица и остана четвърта. Въпреки че всички участници трябва да крият дори от близките си, че са в шоуто, на Деси Слава ѝ се наложило да признае пред половинката си

Малинка Тановска (вдясно) с италианската кинозвезда Флоринда Болкан по време на снимки в Слънчев бряг.

"168 часа": Историята на Малинка, жрица на любовта цели 50 години

Може би някои от по-възрастните софиянци още си я спомнят - родената през далечната 1926 г. Малинка Тановска в продължение на половин век (1943-1993) има завидни любовни авантюри. Освен пълен с градски легенди, които още са живи, животът й е ярко свидетелство за фалшивия морал и лицемерието по времето на комунизма у нас

Виктория Бекъм СНИМКА: Ройтерс

Виктория Бекъм с лимитирана серия тениски за фондация на Елтън Джон

Бившата певица от "Спайс гърлс" Виктория Бекъм, преквалифицирала се в модна дизайнерка, създаде лимитирана серия тениски за фондацията за борба със СПИН на Елтън Джон, пише в. "Дейли мейл". Проектът на Виктория Бекъм, която е патрон на организацията заедно със съпруга си Дейвид Бекъм, е по повод предстоящия Световен ден за борба със СПИН

Кадър от сериала, който сега върви по БНТ 1.

Млада жена от заможно семейство сама избира да преподава в затънтено градче - в “Когато сърцето зове”

Преди седем години на голям екран излиза романтичната драма “Когато сърцето зове”, която е базирана на едноименния роман на Джанет Оук. Двучасовата лента вдъхновява зрителите, а една голяма телевизионна компания решава да направи сериал по нея. Така само година по-късно по “Холмарк” тръгва тв поредицата “Когато сърцето зове”

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber