Ледена “французойка” омайва гимназист

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9243496 Ледена “французойка” омайва гимназист Ледена “французойка” омайва гимназист www.24chasa.bg
Ледена “французойка” омайва гимназист

Издателство "Труд" публикува роман на един от най-добрите полски съвременни автори - Антони Либера

Не пропускайте книжния Черен петък, 35% за над 1200 заглавия на авторитетното издателство - до 22.11. включително

Роман за силата и слабостта на първата любов – това е “Мадам” от съвременния полски писател Антони Либера (издаден от Книгоиздателска къща “Труд” с помощта на POLAND Translation Program и Библиотеката на Полския институт в София).

“Мадам” е неочакван скъпоценен камък: история за Полша през мрачните години, когато е контролирана от Съветския съюз. Младият герой - разказвачът, страда от регламентираната скука на гимназията, когато пристига нов учител по френски – елегантна “възрастна” жена (на 32 г.), която го омайва с ледената си красота и строгата си интелигентност. Той решава да научи всичко за нея и да спечели сърцето ѝ.

В поредица от забавни, но отрезвяващи маневри обаче той научава много повече, отколкото е очаквал - за политиката, за Полша, за Испанската гражданска война и за собствената си страст към театъра и изкуството - и всичко това, докато любимата му продължава да му се изплъзва. И все пак, без да осъзнава, усилията му - до голяма степен и литературни - да се доближи до “мадам” са първите му стъпки към освобождението като творец.

По-късно, по време на стажа си като учител в старото си училище, той открива, че самият е станал легендарна фигура за новото поколение ученици, и започва да разбира измамите и благословиите на мита и неговата изкупителна сила.

Антони Либера (род. 19.4.1949 г. във Варшава) е писател, литературен критик, режисьор, познавач на Самюел Бекет. Автор  е на разкази, повести, есета и романа “Мадам”, който  излиза през 1998 г. и оттогава е обект на непрестанен интерес в Полша и  чужбина (за 21 години  - 21 издания на различни езици).

Четири дни (от утре до 22.11. вкл.) започва книжният Черен петък на издателство “Труд”. Може да избирате от над 1200 заглавия и да поръчате с 35% отстъпка на trud.cc.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Култура

1000 страници за Шерлок Холмс и д-р Уотсън

1000 страници за Шерлок Холмс и д-р Уотсън

Джоджо Мойс се надява да намери истината за любовта

Джоджо Мойс се надява да намери истината за любовта

Овчари и самодиви стават смъртни
врагове

Овчари и самодиви стават смъртни врагове

Бойка Велкова

Бойка Велкова играе Федра на Античния театър с музиката на Теодосий Спасов

Проф. Велислав Минеков - служебен министър на културата

Министърът на културата за това как е реставриран Цар Освободител и лъвовете на моста

 Ралица Асенова от сдружение „Арте урбана“ е основен мотор на фестивала.

Гениален учител помага на българчета в немско училище... чрез музика

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber