Резиденцията на Момчил юнак - една от най-добре запазените средновековни крепости

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9168779 Резиденцията на Момчил юнак - една от най-добре запазените средновековни крепости Резиденцията на Момчил юнак - една от най-добре запазените средновековни крепости www.24chasa.bg
Крепостта Устра е била истински средновековен замък, казва проф. Овчаров.

Устра е най-високо разположената твърдина в Източните Родопи

Крепостта Устра край Джебел е била резиденцията на родопския цар Момчил юнак.

Хипотезата е на археолога проф. Николай Овчаров, който тази година е извършил теренни обхождания в района. Според данните на средновековните източници в Родопите Момчил е имал две твърдини - Подвизд и Света Ирина. За първата се знае, че е била край смолянското с. Подвис.

“Направените разкопки показват в Подвизд една малка стражева наблюдателница без никакви каменни жилищни сгради. Очевидно е била
предназначена за
неголям гарнизон
от 10-ина войници и няма как да е била резиденция на човека, който се е смятал за господар на Родопите”, казва проф. Овчаров.

Устра е сред най-добре запазените средновековни крепости в България. На места височината на зидовете достига до 8 метра. Общата заградена площ обхваща 1286 квадрата, но това е само цитаделата. Крепостната стена е дълга 113 м и има П-образна форма. На места е запазена до височина 8 метра.

Крепостта е имала 3 отбранителни кули – една полукръгла и две правоъгълни. Входът на крепостта е бил от източната част. Има запазени няколко стъпала, изсечени в скалата. Вратата се отваряла вертикално.

Според директора на историческия музей в Кърджали Даниела Коджаманова Устра е труднодостъпна и точно за това се е съхранила.

“Големите поражения по крепостите са в резултат на разглеждането им като готова и лесна кариера за камъни. Голяма част от средновековните крепости са унищожени заради материал за по-ново строителство”, твърди Коджаманова.

Според проф. Овчаров Устра е била истински средновековен замък, в който е пребивавал виден аристократ.

“През XIV век това може да бъде единствено родопският цар Момчил”, допълва проф. Николай Овчаров.

Вътрешността на Устра е заета от феодалния замък, който е запазен чак до третия етаж. Изкачването е ставало чрез каменни стълбища, част от които са запазени и до днес. Долните етажи и подземията представлявали цистерни за питейна вода или складове, дълбоки до 5,8 метра. Били са измазани с хоросанова мазилка, получена от смесването на хоросан със счукани тухли и късове от керамика.

Обитаемата част е била на втория и третия етаж, които личат по леглата за напречните греди и дървените подове. Там са се намирали
залите за
пиршества,
спалните и
малък параклис
В крепостта са установени 8 помещения, построени в южната и югоизточната част. Най-голямото е с размери 11 на 6 метра, а най-малкото - 0,5 на 1,7 метра. Помещенията също са били на 3 етажа.
“Крепостта е строена от Византия. Тя е част от третата преградна линия пред Константинопол. В резултат на военни действия по онова време през годините владетелите на крепостите са се променяли”, твърди директорът на музея Даниела Коджаманова.

Разкопките на крепостта Устра са проведени през втората половина на 70-те години от Иван Балкански с консултант проф. Стамен Михайлов. Резултатите от тези проучвания са публикувани в книгата “Източнородопски крепости” на Иван Балкански.  

Преди началото на разкопките на Устра в кърджалийския музей е попаднала находка от монети. Съкровището е открито при залесяване в района. Монетите са латински и български имитации на византийски.

“По този начин е била подривана византийската парична система, защото монетите са били пускани в регулярна циркулация”, твърди Коджаманова. При проучването на самата крепост са излезли не многобройни находки, но е имало такива с много високо качество.

Намерени са фрагменти от инкрустирани кръстове, изработени са от бронз и са посребрени. Инкрустациите не са оцелели, но следите от нея личат. Открити са няколко железни хоругвени кръстове, стрели, фрагменти от оръжия и други предмети.

“Разкопките показват, че освен чисто стражева функция крепостта е имала общество със сериозни икономически възможности”, смята директорката на кърджалийския музей.

Устра е най-високо разположената крепост в Източните Родопи. Надморската височина е над 1200 м. Върхът е доминиращ - от него се вижда цялото течение на река Върбица чак до Арда. “Очевидно
крепостта е
имала важно
стратегическо
значение
От нея е осъществяван контролът на пътя по долината на Върбица, който е най-краткият, свързващ Източните със Западните Родопи.

Реката има сравнително широка долина, която е била и оживен комуникационен маршрут”, обяснява Коджаманова.

Според проф. Овчаров чрез Устра са контролирани планинските пътища и подходите към Егейско море.

Устра се среща и в писмени източници. Спомената е от Георги Акрополит, а също от Теодор Искариот. Крепостта е една от най-известните в Източните Родопи.

“Наоколо по билото се разгръща същинският град, от който на повърхността има бегли следи. За неговата важност свидетелстват византийски историци като Анна Комнина през XII в., Георги Акрополит през XIII в. и Йоан Кантакузин през XIV в.”, твърди проф. Овчаров.
Самата крепост не е добре проучена. Има части, които не са разработвани при разкопките на Балкански.

“Община Джебел ще възнамерява да социализира крепостта Устра. Имаме изключителен потенциал, който в продължение на десетилетия не е бил разработван”, твърди кметът Неджми Али. Той и екипът му имат намерение да превърнат общината в туристическа дестинация, защото районът изобилства от археологически и природни обекти.

В района на средновековната Устра се намира и тракийска крепост. Южната страна представлява остри, труднопроходими каменни зъбери. Останалата част е опасана от стена с обща дължина 263 м. Камъкът е полаган направо върху земята, без да е вкопаван и без спойка.

Крепостта е имала 2 входа, височината на зида – до 2 м. Днес целият скат е обрасъл с висока гора и храсталаци, а крепостта е трудно да бъде забелязана.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Път

Красивите ята розови фламинги

Птиците - дивото богатство на Бургас

Розови фламинги вече добавят африкански пейзаж на езерата край града Откъдето и да се влиза с кола в Бургас, погледнат откъм сушата, изглежда индустриален с високите си блокове и комините на “Нефтохим”. Гледка, която по нищо не подсказва какво се крие в близост до бетона на 300-хилядния град. А до тях гъмжи от живот на дивата природа Градът е

Шанс за по-добра почивка - в хотел „Тото Шанс“

Шанс за по-добра почивка - в хотел „Тото Шанс“

Новият хотел във Велинград примамва с чудесни природни дадености, спа процедури с минерална вода и вкуснакухня Доскорошната почивна база на Българския спортен тотализатор вече е превърната в най-новият хотел в „Столицата на Балканите“ – Велинград. И съвсем логично носи името „Тото Шанс“, напомняйки за мечтите на поколения българи за „шестица от

Магнетичният Чаоджоу (Видео)

Магнетичният Чаоджоу (Видео)

Чаоджоу, носи името от „приливът върви напред-назад в приливите и отливите“. Известен е като „Китайската порцеланова столица“ и „Родният град на чай Улун в Китай“. Откритите от Чаоджоу културни реликви ни казват, че историята на цивилизацията тук съществува от пет до шест хиляди години и културата Чаоджоу

Германски журналист: България би трябвало да е истински туристически магнит

Германски журналист: България би трябвало да е истински туристически магнит

Величествена природа и живописни градове - с това България е впечатлила германския пътуващ журналист Мартин Левицки. "Като прибавим и ниските цени, страната би трябвало да е истински туристически магнит", пише той в статия за германския "Ди Велт" и добавя: "Само да не беше сегашната пандемия от коронавирус", пише "Дойче веле"

Къде можете да видите Велингтония гигантея и Пеперудата?

Къде можете да видите Велингтония гигантея и Пеперудата?

Фотопленер „Средногорието – природа и история“ очаква любителите на природните и историческите забележителности Чували ли сте за Велингтония гигантея, Пеперудата, моста над река Куфарита и Еленска базилика? Тези и много други интересни природни и исторически забележителности ви очакват в Средногорието

Спа центровете в и около морския град са на най-високо световно ниво

Варна остава номер едно дестинация за медицински туризъм

Корекции на зрението, нова усмивка и балнеология са причините, заради които чужденци предпочитат Варна за здравен туризъм Въпреки кризата, Варна остава номер едно дестинация за здравен, дентален , уелнес и спа туризъм. От няколко години насам Варна безапелационо демонстрира превръщането си в всесезонна дестинация за туризъм

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Път

Hotel ZOO София с експресен PCR тест за COVID-19 за своите гости

Hotel ZOO София с експресен PCR тест за COVID-19 за своите гости

Hotel Zoo София предлага на своите гости възможност за експресно тестване чрез PCR методика за наличие на COVID-19. Услугата е особено актуална, тъй като повечето страни в Европа изискват резултат от PCR тест при преминаване на граница. С цел да улеснят гостите си и да им предложат комфортен престой и улеснено напускане на страната от Hotel Zoo

Най-старият град в Европа

Най-старият град в Европа

Праисторически солодобивен и градски център Провадия - Солницата често е наричан от учените най-стария град в Европа. Никъде досега не е била откривана толкова стара (около 6700 години) и толкова дебела (на места докъм 5 метра) крепостна стена. Плюс още два кръга стени и допълнителни радиални укрепления

Вижте недостъпния параклис на Св. Йоан Рилски в Хилендар

Вижте недостъпния параклис на Св. Йоан Рилски в Хилендар

Параклисът на Св. Йоан Рилски в Хилендарския манастир е недостъпен за богомолци. Намира се в камбанарията, а пътят към него минава през вътрешните помещения на крилото, в което са килиите на монасите и затова не се допускат външни хора. Малкото българи, допуснати там през годините, са влизали с благословията на игумена

Време за СПА в Благоевград

Време за СПА в Благоевград

Някак неусетно и в същото време доста категорично през последните години думата СПА се намести в речника и живота ни. Толкова кратка думичка, а с толкова много съдържание – здраве чрез водата. Лечебните ефекти на природните богатства върху човешкото тяло са неоспорими. Кристално чист въздух, шум на вечнозелена гора

Люба Кутинчева преди началото на голямото пътешествие

Воаяжи с мистерия

Коя е Люба Кутинчева и защо би могла да е българската Мата Хари в Ориента през 30-те години на миналия век В последния ден на 1929 г. Абдала ибн Хусeйн, емир на Трансйордания, син на управителя на Мека – Хусeйн ибн Али, пряк потомък на пророка Мохамед и наследник на Хашемитската династия, приятел и съмишленик на легендарния британски офицер и

Поглед към Могилица и поречието на Арда от новата площадка.

Стъклена площадка на ръба на скала разкрива като на длан поречието на Арда

До нея се стига с високопроходим автомобил и пеша Великолепна гледка към поречието на Арда се разкрива от нова панорамна площадка със стъклен под. Тя е монтирана на скален гребен, надвиснал над бездната на местността Върхът край смолянското село Могилица. “Денивелацията от площадката до реката долу е 351 метра

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber