11-кратният победител в "Последният печели" Николай Колев: Не съм гений, а късметлия!

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9147736 11-кратният победител в "Последният печели" Николай Колев: Не съм гений, а късметлия! 11-кратният победител в "Последният печели" Николай Колев: Не съм гений, а късметлия! www.24chasa.bg
Николай има впечатляващи познания / Снимки: Личен архив

Господ ми помага във важните решения, казва библиотекарят от Велико Търново

 Участник в национално литературно четене, проведено в местността Узана
Участник в национално литературно четене, проведено в местността Узана

КОЙ Е ТОЙ

Мъжът обича да пътува, на снимката е край Егейско море в Солун
Мъжът обича да пътува, на снимката е край Егейско море в Солун

Николай Колев е на 47 години, роден е във Велико Търново и цял живот е живял в старопрестолната столица. Роден е на 13 януари и затова казва, че много обича числото 13. Завършил е история, а втората му магистратура е по география. Много пъти кандидатства за учител по история, но не го приемат и започва работа в регионалната библиотека, където е вече 16 години.

Хаджи Николай на фона на Светия град Йерусалим
Хаджи Николай на фона на Светия град Йерусалим

Част е от литературен клуб, а също така пише кратки разкази, понякога и поезия. Хоби му е да събира грамофонни плочи.

Планинарството му е страст, тук изкачва връх Ботев
Планинарството му е страст, тук изкачва връх Ботев

През 1992 година преживява тежка катастрофа и от тогава има наранявания, което го провокира активно да работи с неправителствени организации за хора с увреждания.

Посещава и
Посещава и "Музей на минното дело" в Перник

Николай Колев 11 пъти поред победи противниците си в новата игра по БНТ "Последният печели".

Колев е категоричен, че всеки човек има познания
Колев е категоричен, че всеки човек има познания

"Не се чувствам гений, а късметлия, че ми се паднаха въпроси, които знам. Всеки човек има някакви познания и не мисля, че съм нещо повече от останалите".

Това заяви пред "България Днес" 47-годишният Николай Колев от Велико Търново, който направи 11 поредни победи в забавно-познавателното предаване "Последният печели". То се излъчва по БНТ, а водещ е естрадната легенда Орлин Горанов.

В сряда вечерта, при появата си за 12-ата битка от малкия екран, Колев най-накрая загуби. "Появи се човек, който знае повече от мен. А и за толкова предавания се натрупа умора", заяви с усмивка Николай.

Той е повелителят на подобен тип предавания у нас - има бележита история в "Минута е много", успява да стигне до въпрос за 5000 лева в "Стани богат", без да използва нито един жокер, и участва в "Един срещу всички", където се изправя срещу 50 души в битка на познания.

Николай от 16 години работи в регионалната библиотека във Велико Търново. В дома си също има много книги - част от тях са наследени от родителите му, но повечето сам си набавя.

"От малък обичам книги. Когато отида на гости на някого, първото нещо е да погледа в хола какви книги има, така мога да си направя характеристика на хората, на които гостувам. Също така от малък ме привличат игрите, които са свързани с познанията. Участвам и в куизове в моя град, при които първите три кръга са общи въпроси, а последният е специализиран. Има и състезания, които са само специализирани - за "Властелинът на пръстените", "Междузведни войни" или кино. Хубавото е, че са групови изяви. Нашият отбор е един от най-добрите - от 30 издания имаме над 20 победи. Някои от въпросите от "Последният печели" се припокриват от тези в куизовете и сме ги обсъждали. Това също помогна за моето добро представяне. Безспорно опитът помага. Човек започва да се чувства в свои води", обясни Колев.

В емблематичното за поколения българи предаване "Минута е много" Николай също впечатлява.

"Гледам го от самото начало, бях в ранна възраст - детската градина или първи клас. Беше ми много интересно. След това имаше период, в който го спряха, защото бяха решили да има само 100 предавания. Когато започна отново, се зарадвах и си го следях редовно. През 2005 г. съвсем случайно видях каре в местен вестник, където пишеше, че ще идват във Велико Търново. Темата беше за търновските манастири, а по същото време бях защитил дипломна работа за развитието на религиозния туризъм в областта. И бях добре запознат с манастирите - бях ги обиколил лично, което ми помогна много", разказа библиотекарят с огромни познания, като първата му изява е през 2005 година.

И успява да победи, като в първия кръг дори си удвоява точките.

"Тогава имаше период от 9 месеца, в който не можеш да участваш. Беше направено заради редовните участници като Димо Падалски, които постоянно се явяваха. Колкото да си умен и начетен, имаше един момент на търпимост. Но това не им пречеше постоянно да са в студиото и да отговарят на въпроси, за да печелят книга. Чаках да се появи тема за музика, за да мога отново да си опитам късмета", връща лентата назад интелигентният търновец. Това се случва и той може да избира между въпроси за композиторите Франц Шуберт и Фредерик Шопен. Избира втория и отново печели.

Но историята му с "Минута е много" не приключва. "На третия път бях с тема за Троянския манастир. Имаше много сериозен състезател от Перник - толкова пъти удвои, че си тръгна с рекорден брой точки. Мисля, че не е имало по-голям резултат в историята на играта", признава загубата си Колев.

Заради приноса си към предаването на 24 май 2006 година е награден с пътуване до Чехия. Тогава за пръв път напуска България и се наслаждава на опознавателна обиколка в столицата Прага. Николай признава, че не иска да бъде сравняван с легендата на "Минута е много" Дими Падалски, въпреки че очаква неизбежните коментари.

"Много се опасявах точно от това сравнение. Предпочитам хората да ме знаят със собственото ми име. Не мисля, че е лош човек, но има някаква патология в това негово желание да печели. Надявам се хората да не ме свързват с него. Не го имам за един от най-добрите играчи в "Минута е много", други бяха хората, които да се споменават. Но той има излъчване и име, които всички запомниха", разсъждава 11-кратният победител в "Последният печели".

Близо 8 години Николай чака, за да го поканят в "Стани богат" и накрая се случва.

"Един мой познат участва и ме привлече като свой жокер. Обадиха ми се по телефона и въпросът беше свързан с откритието на мумия на баба на фараон, като трябваше да се каже кой е владетелят. Казах си, че щом Тутанкамон е бил млад, трябва да е имал баба. Оказа се, че съм прав. Моят познат стигна до 15 000 лева. Мислех си, че като съм бил жокер, ще ме изберат, но продължаваше да не се случва. Ядосах се и реших, че повече няма да гледам предаването. Но баща ми го гледаше вкъщи и един въпрос за Йоан Кукузел ми направи впечатление - какво е ял сутринта като ученик във византийска школа. Отговорът беше боб и зеле. Ако проверите в интернет, това е отговорът. Но ако потърсите в енциклопедиите, ще видите, че всъщност е бакла. По това време бобът още не е пристигнал по нашите земи от Америка. Писах за това на "Стани богат" в платформата им за кандидатстване и скоро след това ме поканиха. Не знам дали има нещо общо със забележката ми", сподели Колев.

Великотърновецът успява да стигне до въпрос за 5000 лева, без да използва нито един жокер. Спъва го въпрос кои коси са най-гъсти. Нито 50/50, нито публиката, нито помощ от приятел му помагат. Накрая залага на червенокосите, а се оказват русите.

"Бях последният обикновен човек, който участва в "Стани богат". След това бяха само ВИП участници, но мисля, че си тръгнах с достойнство", доволен е 47-годишният мъж, който е впечатлен от качествата на водещ на Ники Кънчев.

Със спечелените 3000 лева отива на екскурзия в Израел и става хаджия в Йерусалим. Сбъдва и детската си мечта да чете вестник, легнал на повърхността на Мъртво море. Разчувства се много, когато местната екскурзоводка му благодари, че българите са спасили евреите по време на Втората световна война.

Следващата му цел е да отиде в Япония, но когато пандемията го позволи. Признава, че никога не би отишъл в Индия и Африка, защото не го привличат. Но е обиколил почти всички балкански държави. Бил е и почти в цяла България - посетил е всичките 100 туристически обекта, като в момента ги минава за втори път.

"Господ много пъти ми е помагал във важните решения, отнасял се е към мен с разбиране и ме е подпомагал", завършва интересната си житейска история един от най-умните българи.

Показах, че може да се победи повече от 3 пъти 

- Г-н Колев, как стигнахте до участие в "Последният печели"?

- Игрите, свързани с познанията, са ме привличали от ранна детска възраст. Когато започнах да чете рекламата, бях страшно заинтригуван. Притесни ме, че казваха "ако имате енциклопедични познания, вие сте точно за нас". Малко се плаша от думата "енциклопедичност".

- Проучихте ли за каква точно игра става въпрос?

- Гледах първото предаване през септември и много ми хареса - с тази разнообразност и че трябва да си много бърз в мисленето и даването на отговори. Бутонът е голямо предизвикателство за всеки участник. Още на следващия ден попълних формата за кандидатстване - отне ми около два часа, защото е доста обширен.

- Кога се свързаха с вас?

- Не очаквах, че ще ми се обадят толкова бързо - 10 дни след попълването. Това приятно ме изненада. Бях обнадежден, че ще се справя добре, но имаше моменти, в които се замислях, че няма да ми е толкова лесно. Отидох в предаването със смесени чувства. И то се видя още в първото ми участие, което беше много оспорвано и успях с дузпи да победя един млад човек. След това играта ми се отвори и разчупи и успях да покажа на хората, че има такъв човек, който може да побеждава повече от три пъти.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Възход и падение

Ники Илиев обявен за най-добър режисьор от кинофестивал в Ню Йорк

Ники Илиев обявен за най-добър режисьор от кинофестивал в Ню Йорк

Ники Илиев бе избран за най-добър режисьор на международния филмов фестивал в Манхатън, Ню Йорк. Заради пандемията церемонията по връчването на наградите бе онлайн. “Присъствал съм на живо на фестивала преди няколко години, но сега това нямаше как да се случи. Подадох моя филм “Завръщане” за участие в него тази година, те го селектираха”

Пенко Господинов си партнира с жена си в нов сериал

Пенко Господинов си партнира с жена си в нов сериал

Актьорът, който е сред преподавателите в НАТФИЗ, се връща към сериалите, като ще изиграе един от главните персонажи в новия “Белези” на Би Ти Ви. В него за първи път пред камера той ще си партнира със съпругата си Анастасия Лютова. Заради сериала в България се завръща ученичката на проф. Азарян Ирина Атанасова, която също има роля в него

Дженифър Лопес Кадър: Инстаграм/jlo

Дженифър Лопес блести в инстаграм гола с огромен диамант (Видео)

51-годишната певица и актриса Дженифър Лопес блести гола с огромен диамант във видео, пуснато от нея в инстаграм. Диамантът е вероятно подарен от нейния годеник Алекс Родригес. Звездата се появи чисто гола в реклама на собствената си марка козметика, уточнява в. „Дейли мейл”. Близки до Джей Ло споделиха

Джъстин Бийбър СНИМКА: Личен профил в Инстаграм

Джъстин Бийбър и Уикенд критикуваха наградите "Грами"

Според изпълнителите наградите били "корумпирани" Певецът Уикенд гневно критикува "корумпираните" награди "Грами", след като не получи нито една номинация, въпреки многобройните си хитове през тази година и очакванията да бъде сред водещите претенденти за най-престижните музикални отличия. Канадският изпълнител Джъстин Бийбър също изрази

СНИМКА: Ройтерс

Меган Маркъл е загубила второто си дете

Съпругата на принц Хари, Меган Маркъл, довери пред в. "Ню Йорк таймс", че през месец юли е пометнала при износването на второто си дете, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.  "Узнах, докато прегръщах първородното си дете, че започвам да губя втората си рожба", написа в изданието херцогинята на Съсекс

Пожарникар №1 Николай Николов спазва мерките - празнува със семейството си

Пожарникар №1 Николай Николов спазва мерките - празнува със семейството си

Със спазване на социалната дистанция ще премине празникът на главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” в МВР. Той ще е на работа и ще почерпи колегите си за рождения ден. Вечерта ще е у дома със семейството си, а празненства няма да има

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Възход и падение

МИРО И НИНА НИКОЛИНА

Миро и Нина Николина записаха обща песен

“Всичко започва някъде, тази песен започва оттук.” Това са началните думи на песента, която Миро и Нина Николина направиха заедно. Парчето ще влезе в новия албум на певеца “Мироглед”, който се очаква съвсем

Поли Гергушева чакаше дъщеря, но роди момченце

Поли Гергушева чакаше дъщеря, но роди момченце

Водещата и репортерка на Би Ти Ви Поли Гергушева стана майка за първи път. Тя роди син, вместо момиче, както очакваха с мъжа си Борис Мечкуев. Момченцето се появи днес, на 24 ноември, на бял свят високо 48 см и почти 3

ЖЕНИ ЖИВКОВА

Нови модели на Жени Живкова на ревю преди връчването на призовете БГ модна икона

Утвърдени дизайнери ще представят своите модели на ревю спектакъл непосредствено преди връчването на отличията БГ модна икона. Сред тях ще са Жени Живкова, Жана Жекова, София Борисова, Албена Александрова. Отличията на Академията за мода ще се връчат в навечерието на Коледа на известни личности, които освен стил са показали професионални

На Евровизия догодина ще участват представители на 41 държави.

Екип от Европейския съюз за радио и телевизия идва за записа на нашата песен за Евровизия

Всички участници на Евровизия ще трябва да запишат предварително изпълненията си за конкурса. Заради пандемията тазгодишното му издание така и не се състоя, а с новото правило Европейският съюз за радио и телевизия иска да гарантира провеждането му догодина. Изпълненията на представителите на различните държави ще бъдат заснети в телевизионни

Бионсе Снимка: Инстаграм

Бионсе получи най-много номинации за "Грами"

Кралицата на поп музиката Бионсе получи най много номинации за наградите "Грами", като тя ще се състезава в девет категории за златните грамофончета, предадоха световните агенции. Бионсе е сред претендентите за най-престижните отличия за Албум на годината и Песен на годината. Тридесет и девет годишната поп прима има вече в актива си 24 "Грамита"

Бенямин Нетаняху СНИМКА: Ройтерс

Нетаняху и принц Мохамед бин Зайед номинирани за Нобелова награда за мир

Израелският премиер Бенямин Нетаняху и престолонаследникът на Обединените арабски емирства принц Мохамед бин Зайед са номинирани за Нобеловата награда за мир от носителя на наградата Дейвид Тримбъл, съобщиха израелски източници, предаде ДПА. Нетаняху и принц Мохамед оглавиха усилията, довели до подписването на историческо споразумение за

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber