Кой ще сготви най-вкусната рибена чорба на фестивала "Есенни пасажи" в Несебър

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9138600 Кой ще сготви най-вкусната рибена чорба на фестивала "Есенни пасажи" в Несебър Кой ще сготви най-вкусната рибена чорба на фестивала "Есенни пасажи" в Несебър www.24chasa.bg
Рибарски лодки в Стария Несебър
Рибарски лодки в Стария Несебър

Надпреварата ще е между самите рибари, ще ги оценяват шеф готвачи

В края на октомври Несебър отново ще приема гости от цялата страна, а по калдъръмените улички на Стария град ще се носи аромат на прясно изпечена черноморска риба.

Осмото издание на фестивала “Есенни пасажи” ще събере своите почитатели в последния октомврийски уикенд. На него жители и гости на морския град ще се насладят не само на разнообразие от рибни изкушения, но и на богата културна програма.

На 24 октомври на плошад “Месамбрия” всеки ще може да опита от прясно приготвената рибна продукция на местни ресторантьори, а и да се наслади на традиционните мариновани, сушени и консервирани черноморски деликатеси на несебърски производители.

Интерес буди и състезанието кой ще сготви най-вкусната рибена чорба. Надпреварата е неизменна част от фестивала и е характерна с това, че готвенето става на борда на местните риболовни кораби.

Ръкави ще запретнат най-умелите майстори - самите рибари. Техните способности ще бъдат оценявани от шеф готвачи, които ще демонстрират и кулинарна виртуозност в приготвянето на различни рибни деликатеси.
По традиция фестивалът дава и символичен старт на рибарския сезон.

Тази година станалият традиционен за културния афиш на града форум се провежда с подкрепата на програмата за морско дело и рибарство. Осигурени са средства, с които са закупени нова сцена и висококачествен пълноцветен LED екран.

“Това са само част от изненадите в рамките на европейското финансиране за уникално звуково и визуално изживяване на есенния фестивал в Несебър”, казват от общината.

Старите морски рецепти, които станаха гурме

Наред с културно-историческото наследство, което Несебър е завещал на България и човечеството, градът под закрилата на ЮНЕСКО се слави и с богатата си морска кухня. Някои от рибните гозби в региона са неизменна част от менютата на много морски заведения - от най-обикновените кръчми до най-изисканите ресторанти.

“24 часа” представя 3 от най-специфичните ястия, приготвени по рецепти, предавани от поколения на поколения несебърлии, които са се превърнали в запазена марка на града. В тях са използвани често срещани черноморски риби и продукти, които са лесни за набавяне и правят изпълними рецептите.

Черноморската фауна е представена в цялото си разнообразие в Несебърнския залив, а местните са естетизирали и най-обикновеното рибно ястие, за да го превърнат в гурме изкушение.

Сафрид на керемида

На пръв поглед тази рецепта изглежда позната и може да се адаптира за всички риби, но в Несебър тя е придобила гурме измерение.  

Сафридът се почиства и измива добре, след което се овкусява със сол и черен пепер. Оставя се така за около час - час и половина. Според местните за предпочитане е рибата да е с главите.
Сафридът се поставя на керемида и се покрива с два пласта - първият е от резенчета лимон, върху които се слагат доматите на шайби.

Полива се с чаша бяло вино и се пече на фурна, но задължително на умерена топлина, за да нe прегори плънката отгоре и рибата да остане сурова. Поднася се с прясно нарязан магданоз. Тази рецепта може да се приложи и за чернокоп.

Миди с ориз по несебърски

Мидите се почистват много добре и се варят в леко подсолена вода. Ядките се отделят от черупките и се оставят настрана да изстинат.
В това време се запържва глава лук и ориз, поръсени със сол и червен пипер. Така се сотират за около 10-15 минути.  

После към тях се добавят мидите с 1 литър вода и чаша от бульона, в който са врели преди това. Добавят се 2-3 зърна бахар и дафинов лист. Варят се на бавен огън, докато стане оризът. Малко преди да свалите ястието от печката, поръсете с магданоз и оставете мидите на изключен котлон. Поднасят се с прясно смлян черен пипер.

Рибена чорба

По 200 грама моркови, лук и картофи се нарязват на ситно и се запържват в 100 грама олио, докато се оцвети. После се заливат с 3 литра вряща подсолена вода.

За това количество се използва около 800 грама риба - за предпочитане да е разнообразна, но по-мазна, включително и речна. Нарязва се на ситно и за разлика от другите традиционни рецепти се овалва съвсем леко в брашно и така се пуска да ври със зеленчуците. Към водата се добавят по 5-10 грама девесил и керевиз.  

Накрая се залива със застройка от 4 жълтъка и 300 грама кисело мляко, разбъркани с малка бучка масло. Оставя се на изключен котлон и се поднася със ситно нарязан магданоз.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Оживление

Невена Цонева

Невена Цонева разплака зрителите на Нова тв, след като свали маската на Булката

"Невена Цонева имаше всички причини на света да не участва в "Маскираният певец", но излезе на сцената часове, след като погреба баща си, и се раздаде. Така правят професионалистите." С тези думи продуцентът на шоуто Магърдич Халваджиян разплака и журито в предаването, и гостите в залата, и зрителите на Нова тв

Гари Барлоу и Роби Уилямс излизат през випа на летище София през февруари 2011 г.
СНИМКА: 24 ЧАСА

Гари Барлоу оглави британска класация за албуми (Видео)

Гари Барлоу оглави британската класация за албуми с "Music Played by Humans", съобщи на сайта си компанията, която следи продажбите и изготвя класациите. Това е петият самостоятелен албум на Гари Барлоу и третият, който оглавява британската класация. Той има още осем албума, заели първо място в нея с групата "Тейк дет"

Награди за 27 рисунки на деца на тема "С очите си видях бедата" (Снимки)

Награди за 27 рисунки на деца на тема "С очите си видях бедата" (Снимки)

27 деца, участвали в Международния конкурс за детска рисунка „С очите си видях бедата“, получават награди, съобщиха от МВР. Тази година до финалния етап на инициативата достигнаха близо 300 творби от цялата страна. Традиционно конкурсът е посветен на 5 декември, Международен ден на доброволеца. И тази година оценяването на рисунките бе извършено в

Най-пакостливото куче Снимка: SWNS

Британско куче наръфа покъщнина за 9000 лири

Британска двойка се оплака, че отглежда може би най-пакостливото куче на Острова, след като то успяло да наръфа покъщнина за 9000 лири, пише в. "Метро". Боксерът Купър успял да унищожи осем дивана, две маси от трапезарията и над десетина дистанционни и смартфони. Не бил пощаден от боксера-терминатор и любимият люлеещ се стол на стопанката му Джил

Факсимиле от The Times of India

Пръстен с 12 638 диаманта с рекорд на Гинес

25-годишен индиец влезе в Рекордите на Гинес заради пръстен с най-много диаманти - 12 638, пише The Times of India. Пръстенът тежи над 165 грама. По думите на индиеца творението е сбъдната му мечта. Бижутерът Харшит Бансал от щата Утар Прадеш твърди, че пръстенът е удобен за носене. Нарекъл го е "Невен - пръстен на просперитета"

Гитанджали Рао беше избрана за първото Хлапе на годината на сп. "Тайм" КАДЪР: Youtube/Time

Изобретателка на 15 години - първото Хлапе на годината на сп. "Тайм"

Изобретателка на 15 години, която беше избрана за първото Хлапе на годината на сп. "Тайм", каза, че се надява да вдъхнови хората да предлагат идеи, с които "да бъдат решени световните проблеми", съобщи Би Би Си. Гитанджали Рао има различни изобретения, например устройство, с което се открива олово в питейната вода

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Оживление

Близнаци от най-малките маймуни в света се родиха в Chester Zoo (видео)

Близнаци от най-малките маймуни в света се родиха в Chester Zoo (видео)

Близнаци - източни пигмейски мармозети, един от най-миниатюрните видове примати на Земята, зарадваха днес родителите Зоуи (3) и Балдрик (4) в Chester Zoo, съобщиха от зоопарка на страницата си.  Малките близнаци са с дължина само два инча (пет сантиметра) и тегло не повече от 10 грама. От зоопарка споделят

Тримата големи в “Мастършеф” - Виолина, Ивайло и Димитър - влизат във финална битка в неделя

Тримата големи в “Мастършеф” - Виолина, Ивайло и Димитър - влизат във финална битка в неделя

Войната за 100-те хиляди лева в кулинарното шоу на bTV никога не е била по-равностойна Най-силният финал на „Мастършеф“ в историята на шоуто в България досега, по думите на chef Михалчев, предстои тази неделя от 20,00 часа по bTV. Виолина Маринова от Русе, Димитър Тончев от Пловдив и Ивайло Спасов от Кърджали са тримата финалисти

Музиканти от цял свят записват уникална песен

Музиканти от цял свят записват уникална песен

За първи път в музикалната история 197 музиканти - по един от всяка страна, са сформирали оркестър, надявайки се да покажат как хората могат да преодолеят физическите и културните граници, за да се обединят, предаде Ройтерс. Песента "Together is Beautiful" на оркестър Earth (Земя), записана на различни места и впоследствие миксирана

Червеното вино - от чисто удоволствие до пенкилер

Червеното вино - от чисто удоволствие до пенкилер

Няколко капки в почвата засилват растежа на цветята, а в маската за лице стимулират кръвообращението Сезонът на червеното вино настъпи. По една чаша вечер пред камината или по време на вечеря помага за сърдечния ритъм, предпазва от настинки, инфаркти и инсулти. Ако имате старо вино или просто в излишък, може да му намерите употреба

Ето новото лого на Канал 3, който ще е NOVA NEWS от 4 януари

Ето новото лого на Канал 3, който ще е NOVA NEWS от 4 януари

Канал 3 се превръща в новинарското продължение на "Нова" от 4 януари с напълно обновена визия и ново име - NOVA NEWS ("Нова нюз"), съобщиха от "Нова Броудкастинг груп", като показаха и новото лого на телевизията. Медийната компания, която придоби Канал 3 през октомври, ще запази профила му, като доразвие новинарското му съдържание

Бебе се роди от 27-годишен ембрион

Бебе се роди от 27-годишен ембрион

Американка роди момиченце през октомври от ембрион, замразен през 1992 г., съобщи Би Би Си. Ембрионът е останал замразен 27 години - до февруари 2020 г., когато Тина и Бен Гибсън от Тенеси го осиновяват. Бебето Моли постави нов рекорд за най-дълго замразен човешки ембрион, от който се е родило дете. Предишният рекорд принадлежи на сестра й Ема

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber