Вижте недостъпния параклис на Св. Йоан Рилски в Хилендар

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9134299 Вижте недостъпния параклис на Св. Йоан Рилски в Хилендар Вижте недостъпния параклис на Св. Йоан Рилски в Хилендар www.24chasa.bg
Вижте недостъпния параклис на Св. Йоан Рилски в Хилендар

Параклисът на Св. Йоан Рилски в Хилендарския манастир е недостъпен за богомолци. Намира се в камбанарията, а пътят към него минава през вътрешните помещения на крилото, в което са килиите на монасите и затова не се допускат външни хора.

Малкото българи, допуснати там през годините, са влизали с благословията на игумена. Когато миналата година нашата малка група, водена от проф. Николай Михайлов от фондация "Трейс за хората", успя да получи разрешение, вратата на параклиса не беше отваряна от много дълго време и ръждивият ключ едвам превъртя резето. 

Днес е денят на Св. Йоан Рилски Чудотворец - небесен закрилник и покровител на българския народ, което е повод да покажем няколко снимки от вътрешността. В параклиса на Св. Йоан в Хилендар няма електричество и затова кадрите са правени на оскъдна светлина с телефон. 

Слава Богу това свято място е увековечено преди много години сантиметър по сантиметър на фотолента от покойния проф. Михаил Енев - един от най-сърцатите наши изследователи на Света Гора. Но тъй като за съжаление тези свидетелства не могат да се намерят в интернет, днес ви показваме тези не толкова качествени снимки от телефон, за да успеят повече българи (и особено жените, които нямат достъп до Атон) да видят как изглежда параклиса, в който е изографисано цялото житие на най-големия български светец. 

На същото това място се е молил Св. Паисий Хилендарски, а брат му - хаджи Вълчо от Банско е платил всички разходи по направата на параклиса. Заради това над вратата стои добре запазен ктиторски надпис с неговото име, а самият хаджи Вълчо е изрисуван на една от стените. Докато той ктиторства, а отец Паисий пише "История славянобългарска", то третият им брат - Лаврентий (Лазар Хадживълчев) е бил игумен на Хилендарския манастир. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Път

Поглед към Нгоронгоро

"Серенгети" не е загинал

Занзибар без българи

Занзибар без българи

Емблематичният ресторант The Rock (Скалата)

Занзибар - бял пясък и тюркоазеносин океан

Книгата бе представена от Иван Михалев - търговски директор на “Медийна група България”, на Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

Първи пътеводител показва светите места в България

Максим Минчев и Соломон Паси - 30-годишно приятелство

30 години х 30 екватора: Пътешествия с гуру Максим

Зимните спортове и дестинации по време на пандемия

Зимните спортове и дестинации по време на пандемия

Покажи още

Последно от

Видеосъдържание

Съветите на специалиста

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber