Андерсен оставял всяка вечер бележка "Само изглеждам мъртъв"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9120434 Андерсен оставял всяка вечер бележка "Само изглеждам мъртъв" Андерсен оставял всяка вечер бележка "Само изглеждам мъртъв" www.24chasa.bg
Ханс Кристиян Андерсен
Ханс Кристиян Андерсен

Отказвал да си купи легло, за да не умре на него. Така и станало

Талантливият разказвач Ханс Кристиан Андерсен винаги е имал болнав вид: висок, слаб и леко прегърбен, отбелязват някои съвременници. А вътре в себе си той бил тревожен човек. Страхувал от грабежи, драскотини, кучета, загуба на документи и смърт при пожар – поради това той винаги носел въже със себе си, за да може по време на пожар да излезе през прозореца, пише БГНЕС.

През целия си живот той страдал от зъбобол, но много се страхувал да не загуби поне един зъб, вярвайки, че талантът и плодовитостта му като автор зависят от техния брой.

Страхувал се от заразяване с паразити и затова никога не ядял свинско.

Той се страхувал да не бъде погребан жив и всяка вечер оставял бележка с надпис: „Само изглеждам мъртъв“.

Ханс също се страхувал от отравяне и никога не приемал ядливи подаръци. Например, когато скандинавските деца заедно закупили на любимия си писател най-голямата кутия шоколадови бонбони, той с ужас отказал подаръка и го изпратил на близките си.

Досега в Дания мнозина се придържат към теорията, че Андерсен е с кралски произход. Причината за тази теория са бележките на писателя в автобиографията му за детските игри с принц Фриц, а по-късно и с крал Фридрих VII. Освен това момчето никога не е имало приятели сред уличните момчета.

Между другото, както пише Ханс, приятелството им с Фриц продължава до смъртта на последния и писателят е единственият, с изключение на роднините, който е допуснат до ковчега на починалия.

Ханс никога не е имал успех с противоположния пол и не се е стремял особено към това, въпреки че винаги е искал да се чувства обичан. Самият той се е влюбвал неведнъж: и в жени, и в мъже. Но чувствата му винаги оставали несподелени.

Например на 37-годишна възраст в дневника му се появява нов чувствен запис: “Обичам!” През 1840 г. той среща момиче на име Джени Линд и оттогава й посвещава стихове и приказки.

Но тя го обичаше не като мъж, а като „брат“ или „дете“, както го нарича. И това въпреки факта, че влюбеният Ханс бил навършил 40 години, а тя била само на 26. Десетилетие по-късно Линд се омъжва за младия пианист Ото Холшмид, разбивайки сърцето на писателя.

Казват, че драматургът е живял в безбрачие през целия си живот. Биографи твърдят, че той никога не е имал сексуална връзка. За мнозина той е свързан с целомъдрие и невинност, въпреки че похотливите мисли не са му били чужди. Например, той цял живот си води дневник за самозадоволяване и на 61 г. за първи път посещава парижката „къща на толерантността“ и си поръчва жена, но просто я наблюдава как се съблича.

„Говорих с жената, платих 12 франка и си тръгнах, без да греша в действие, но вероятно в мислите си“, пише той след това.

Както повечето писатели, Андерсен изива душата си в своите ръкописи. Историите на много от героите в неговите произведения съответстват на биографията на автора. Например, приказката „Грозното патенце“ отразява чувството му за отчуждение, което го преследва през целия му живот. Като дете есеистът също е бил подиграван за външния си вид и висок глас, никой не искал да говори с него. Едва като възрастен Андерсен разцъфтява и се превръща в „лебед“ – успешен писател и красив мъж.

„Тази история, разбира се, е отражение на собствения ми живот“, признава той.

Не напразно героите в приказките на Ханс изпадат в отчаяни и безнадеждни ситуации: по този начин той отразява и собствените си душевни травми. Той израства в бедност, баща му умира рано, а момчето работи във фабрика от 11-годишна възраст, за да изхранва себе си и майка си.

В други истории мъжът споделя болката от любовта. Например „Малката русалка“ също е посветена на обекта на въздишките му. Кристиан познава Едуард през целия си живот, но един ден той се влюбва в него.

“Скърбя за теб, както за красиво калабрийско момиче”, пише той и моли да не казва на никого за това.

Едуард не може да му отвърне, въпреки че не отхвърли приятеля си:

“Не успях да отговоря на тази любов и тя причини много страдания.”

Скоро Едуард се жени за Хенриета. Ханс не се появява на сватбата, но изпраща топло писмо до приятеля си, откъс от неговата приказка:

„Малката русалка видя как принцът и жена му я търсят. Те погледнаха тъжно към разбъркващата се морска пяна, знаейки точно, че Русалката се е хвърлила във вълните. Невидима, Малката русалка целуна красавицата по челото, усмихна се на принца и се изправи заедно с други деца на въздуха до розовите облаци, които плуваха в небето…“

Между другото оригиналът на „Малката русалка“ е много по-тъмен от неговата версия на „Дисни“, адаптирана за деца. Според идеята на Ханс русалката искала не само да привлече вниманието на принца, но и да намери безсмъртие за душата, а това било възможно само с брак. Но когато принцът се оженил за друга, момичето решава да убие любимия си, но вместо това от мъка се хвърли в морето и се разтваря в морска пяна. След това душата й е посрещната от духове, обещаващи да й помогнат да стигне до небето, ако прави добри дела в продължение на три мъчителни века.

Андерсен се оказа твърде натрапчив към Чарлз Дикенс и злоупотребява с гостоприемството му. Писателите се срещат на парти през далечната 1847 г. и поддържат връзка в продължение на 10 години. След това Андерсен посещава Дикенс за две седмици, но в крайна сметка остава повече от месец. Това ужасява Дикенс.

Първо, още на първия ден, Ханс обявява, че според древния датски обичай най-големият син на семейството трябва да обръсне госта. Семейството, разбира се, го изпраща при местния бръснар. Второ, Андерсен е твърде истеричен. Например, веднъж се разплаква и се хвърли в тревата заради прекалено критичен преглед на една от книгите му.

Когато гостът най-накрая си тръгва, Дикенс окачва на стената на къщата си табела с надпис:

“Ханс Андерсен спеше в тази стая пет седмици – това, което изглеждаше като ВЕЧНОСТ за семейството!”

След това Чарлз спира да отговаря на писма от бившия си приятел и те повече никога не общуват.

През целия си живот Ханс Кристиан Андерсен живее под наем в апартаменти, защото не може да понесе да бъде привързан към мебелите. Той не искал да си купи легло, защото казвал, че ще умре на него. И страхът му се оказва основателен. Легло е причината за смъртта на разказвача. Той пада от него и е тежко ранен. Така и не му е съдено да се възстанови от нараняванията си.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Култура

Народният театър СНИМКА: Архив

И Народният театър затваря врати

Отменят спектаклите до 15 ноември Народният театър "Иван Вазов" отменя планираните от 1 до 15 ноември 2020 г. спектакли и на трите си сцени, съобщиха от трупата. Решението е взето на основание насоките, дадени от министъра на здравеопазването през последните дни и данните за усложняващата се епидемиологична обстановка

Творческият тандем  Ирина Акташева и Христо Писков на снимачната площадка

Възможност пак да видите "Мълчание с достойнство"

Пет нови прожекции на документалния филм на Адела Пеева Лентата "Мълчание с достойнство" на известната режисьорка Адела Пеева ще имате втора възможност да видите още утре (30.10.). Но има и още 4 шанса да го гледате. За филма Творбата фокусира вниманието върху живота и творчеството на семейството кинорежисьори Ирина Акташева и Христо Писков

Авторката на "24 часа" Капка Тодорова влиза в сборника "България за напреднали"

Авторката на "24 часа" Капка Тодорова влиза в сборника "България за напреднали"

Чрез 33 истории на известни писатели книгата търси отговор на въпроса как трябва да се обича родината „България за напреднали“ (ИК "Колибри") ознаменува началото на нов проект - поредица от книги, обединени от наименованието „Литературен гид за напреднали“. Автор на проекта и съставител на сборника е Светлозар Желев, събрал 33 истории

Свилен Стефанов или защо романтиците обичат концептуализма

Свилен Стефанов или защо романтиците обичат концептуализма

В изложбата има много скрити значения, идващи от историята на изкуството, философията, литературата и музиката Изложбата на Свилен Стефанов "Романтиците обичат концептуализма"  в Софийската градска художествена галерия, която се открива на 3.11. (до 6.12.) съдържа изцяло нови или непоказвани у нас работи и представлява нещо като финал на негов

Магическият реализъм на Атанас Шаренков

Магическият реализъм на Атанас Шаренков

Великолепен живописец, прекрасен реставратор, отличен преподавател и изкуствовед Живописната изложбата "Равноденствия"  на Атанас Шаренков (1943 – 1992) се открива на 5.11. (до17.11.) в столичната галерия "Арте" на ул. "Бузлуджа" 31. Великолепен живописец, прекрасен реставратор, отличен преподавател и изкуствовед

Директорът на Софийската опера академик Пламен Карталов

Софийската опера е готова да посреща публиката си

Софийската опера е готова да посреща публика, заявяват от екипа на културната институция. На последния спектакъл - "Норма" от Белини, на 23 октомври, бяхме свидетели на изключително режисьорско решение - зад прозрачна пластмасова завеса хористите пеят с маски, спазващи разстояние метър един от друг, а на авансцената са солистите

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Култура

Пламен Карталов реализира мечтата си с "Рейнско злато" на Панчарево

Пламен Карталов реализира мечтата си с "Рейнско злато" на Панчарево

Пламен Карталов отдавна мечтае да постави Das Rheingold със Софийската опера на открито и реализира тази мечта на 24 юли (с помощта на стоманен понтон) на езерото Панчарево, голям воден басейн близо до българската столица. Сценографията и костюмите са проектирани от Николай Панайотов, който пресъздава кулите на Валхала с комплект от шест конуса

Кемниц е известен с големия бюст на Карл Маркс в центъра на града.

Германският град Кемниц стана Европейска столица на културата за 2025-а

Европейско жури избра източногерманския град Кемниц за Европейска столица на културата за 2025 г., съобщи ДПА. Град Кемниц, който е близо до чешката граница, ще бъде Европейска столица на културата заедно със словенски град, който още не е избран. Европейското жури го предпочете пред Хановер, Дрезден, Гера, Хилдесхайм, Магдебург, Нюрнберг и Цитау

Стилиян Иванов по време на част от снимките за филма

12 притчи реабилитират астрологията в новия филм на Стилиян Иванов

“Когато знаеш кой си, не се интересуваш какво другите мислят за теб!” С този хилядолетен астрологичен апокриф започва пълнометражната документална лента на режисьора Стилиян Иванов “За смисъла на астрологията”. Подготвян и реализиран близо 20 години, филмът представя уникални кадри от индийски ашрами, танцуващи дервиши, индиански шамани

Александър Томов си отиде на 76 г.

Мирела Иванова: Александър Томов отлетя към небесното предградие

Поетесата скърби по своя скъп приятел: Беше страшно интересен човек, ще намери място на небето, което ще превърне в свят* Поетът Александър Томов отлетя към небесното предградие. Наричам го първо поет, защото неговите знакови с меланхолията и Есениновския сплин „луминисцентни балади“, печалните му бохемски стихотворения бяха истинско откровение в

Има заразени актьори, но театрите не затварят, предстоят премиери

Има заразени актьори, но театрите не затварят, предстоят премиери

Театралните трупи се сражават геройски на първа линия в борбата с коронавируса Играят самоотвержено при разпродадени представления според необходимите проценти зрители в залата, че и репетират и обещават премиери, научи "24 часа" след допитване до всички столични и извънстолични трупи. Много малко от салоните са наложили карантина (виж графиката)

Призът е дело на скулптора проф. Емил Попов

Номинираните за литературните награди "Перото"

Дългият списък - преводачи и автори се борят в пет категории за отличието, дело на скулптора Емил Попов За шеста поредна година клуб „Перото“ и НЦК ще връчат Литературните награди „Перото“. От 2015-та година насам те се превърнаха в едно от най-авторитетните признания за писатели, поети и преводачи у нас

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber