Кулинарната история на царска България оживява в ресторанта на Гранд хотел София

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9069625 Кулинарната история на царска България оживява в ресторанта на Гранд хотел София Кулинарната история на царска България оживява в ресторанта на Гранд хотел София www.24chasa.bg
Кулинарната история на царска България оживява в ресторанта на Гранд хотел София

От 1 октомври листата на ресторант „Shades of Red” на Гранд Хотел София ще включва специално авторско меню, приготвено от шеф Таня Правчанова, реплика на оригинални рецепти от Българския Царски Двор

Премиерата на менюто се състоя на 24 септември в Гранд Хотел София, когато точно 60 гости опитаха от блюдата, сервирани на коронацията на княз Фердинанд. На блини с червен хайвер, крем супа от аспержи и трюфел, мус от гъши дроб с порто, роле от Шапон с лимоново велуте и бомб пралина се насладиха Владимир Пенев и Марта Вачкова, Соломон Паси и съпругата му Гергана Паси, Бойка Велкова и Теодосий Спасов, Цветанка Ризова, Николай Василев, Максим Минчев, Сибина и Асен Григорови, архимандрит Василий, Георги Милков и още други личности от българския културен и светски елит.

Почетен домакин на събитието беше професор Петър Стоянович, който елегантно и с чувство за хумор въведе гостите в историята и атмосферата на царска България като подчерта, че инициативата има за цел не да дърпа времето и историята назад, а тъкмо обратното - да възроди принципите на изисканото хранене и гланца на добрите маниери като ги пренесе с всички условности и намигвания в днешния ден.

Днес вие ще вечеряте онова, което е консумирал Царският двор, високите дворцови гости, членовете на кабинета и лично Негово Величество, известен като магистер елеганциарум на всяка светска суета и отличен вкус“ – подчерта професор Стоянович и допълни, че идеята е на новия екип на Гранд хотел София и лично на главния мениджър г-н Николай Русев, който обеща, че тази първа по рода си Royal Dinner, няма да е последна, а през целия зимен сезон гостите на хотела и ресторанта ще могат да се насладят на различни събития, в които ще се представят и други рецепти от Българския царски двор, както и интересни артефакти и порядки от епохата.

„Вярваме, че за да съхраним историята и да поддържаме традициите живи, трябва постоянно да ги променяме и приспособяваме към съвременния вкус. Идеята ни е да представим на нашите гости, както чужденци, така и българи, интересен и различен поглед към българската история, да покажем по убедителен начин, че имаме силни европейски традиции, да събудим по-задълбочен интерес към страната ни като туристическа дестинация и да им предоставим възможност да опитат най-доброто от София и нейната уникална история.“ – каза г-н Русев.

Няколко любопитни факти из кулинарната, и не само, история на Българския царски двор:

В българския царски двор, особено до края на Първата световна война, солидните менюта с изискани продукти са били почти ежедневие. Само месеци след възшествието на княз Фердинанд една истинска Европа буквално нахлува в българската столица. Тя е традиционна, парадна, светска, разкошна, щедра, лакома, с тенденция към кокетност, амбициозна и креативна, твърде имперска за отиващия си XIX век, твърде протоколна, с бурбонски етикет и най-вече напълно изумяваща населението от онова време. Нейни протагонисти – поне в първите години в почти равностоен баланс – са князът и майка му Клементина Орлеанска, които са изпълнени с мисионерската роля да хвърлят върху прохождащия светски живот в страната ни плаща на френско-австрийското великолепие. Дори в ежедневния режим на хранене Софийският дворец хвърля сянка над скромните трапези на немалко европейски дворове и както отбелязват хроникьорите от онова време „в двореца храната е вкусна и обилна.“

До 9 септември 1944 година, България неизменно е била на едно от първите 3 места по износ на аспержи в Европа, затова съвсем естествено крем супата от аспержи, поднесена в типично царски венец с малко пресен трюфел е блюдо, намерило място на трапезата на Фердинанд в оригиналната рецепта на Мари Антоан Карем, така както той я е приготвял за негово величество Наполеон III, известен с трудния си кулинарен характер.

Иконичният десерт бомб пралина е твърд фаворит на много царски величества през последните два века, но най-възторженият му почитател безспорно е кралица Елизабет II, която използва буквално всеки случай да награди небцето си с него. Затова дори на официалната вечеря по случай сватбата й с принц Филип освен задължителния английски коронован десерт - плодов роял кейк - се сервира и бомб пралине. Не прави изключение и княз Фердинанд, който обичал десерта с допълнителна гореща шоколадова заливка, така както се сервира и в Гранд хотел София.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Оживление

Мария Стефанова в пиесата “Три високи жени”

СНИМКА: НАРОДЕН ТЕАТЪР

Мария Стефанова с приз за най-добра актриса от Европейския фестивал на пътуващия театър

Талантливата Мария Стефанова, която преди малко повече от седмица посрещна 81-ия си рожден ден, спечели наградата за най-добра актриса в шестото издание на Европейския фестивал на пътуващия театър. Признанието получи заради ролята си в спектакъла на Народния театър “Три високи жени”, за която преди 2 г. бе удостоена и с “Аскеер”

КАДЪР: Фейсбук/Overtime

Папагали, играещи баскетбол, станаха хит в мрежата (Видео)

Папагали, играещи баскетбол, станаха хит в мрежата. Във видео, публикувано във фейсбук, се вижда как папагалчета играят на импровизиран баскетболен терен, като кошовете са съобразени с малкия ръст на птиците. От видеото се вижда, че папагалите са разделени на отбори по цветовете си - жълти и зелени.  Прави впечатление

Арх. Пламен Пламенов Мирянов вече 4 години работи за подсилването на българския дух и самочувствие.

Арх. Пламен Пламенов Мирянов и Българска хорова капела с вдъхновяващ концерт пред пещерата на Иван Рилски

Родолюбецът подготвя събитието само за 2-3 дни Истински вдъхновяващ празник с църковни песнопения организираха арх. Пламен Пламенов Мирянов и Българска хорова капела “Георги Робев” в прегръдките на Рила планина в неделя. Десетки участници, 15 изпълнения и едночасова програма – така изглежда в цифри събитието

Виж уникално видео на майка с две мечета в Стара планина

Виж уникално видео на майка с две мечета в Стара планина

Кафява мечка и нейните мечета, заснети в Централна Стара планина, показаха във видео от Дирекция "Национален парк Централен Балкан". Любопитното видео е озаглавено "Да живееш на високо" и проследява разходката на мечките из планината, като малките уверено се катерят по скалите и подскачат около едрия хищник

СНИМКА: Pixabay

Изследване: През пандемията британците заменили секса с гледане на телевизия

Пандемията доста зле се е отразила на сексуалния живот на британците, като 10 процента от тях въобще не са правили секс от началото й през март до ден днешен, установи проучване, цитирано от в."Метро". Изследването било поръчано от уелнес компанията CBII. Респондентите трябвало да отговорят на въпроса кои са главните фактори

Американската певица Деми Ловато и годеникът и? Макс Ерик скъсаха с гръм и трясък, след като редовно радваха с ласките си своите последователи в социалните мрежи

Причините за раздяла стават все по-шантави

Двойки се разпадат заради грешен правопис, къса прическа и редовни фитнес занимания Aмериканската певица Деми Ловато изненадващо би шута на годеника си, след като само преди седмици прочувствено съобщаваше в социалните мрежи, че иска да се омъжи за него тайно и даже вече търси подходяща булчинска рокля

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Оживление

Главните героини ще се опитат да спасят списанието си.

“Дръзки момичета” като нова версия на “Сексът и градът”

Джоана Коулс е от онези успели жени, които сами проправят пътя си от нищото. Родена в семейството на медицинска социална работничка и учител в Западен Йоркшър, на 10 години тя вече има публикувана своя статия във всекидневника “Йоркшир Пост”, който се разпространява в района на Лийдс. Малко по-късно завършва университет със специалност “Английска

Тончо Токмакчиев като шеф Силвио, чието истинско име е Страхил.

Тончо Токмакчиев шеф готвач в ситком на Димитър Митовски

Тончо Токмакчиев сложи готварска престилка, за да покаже отново комедийния си талант в нов ситком - “Изпечен”. Това е забавен сериал за кулинарното шоу на мечтателя Силвио Веримезов, чието истинско име всъщност е Страхил. Вдъхновен от идола си Джордан Рамзи, той е затворен в кухнята на ресторанта сам заради въведената карантина и готви любимите си

Жан-Клод ван Дам

Жан-Клод ван Дам получи желания подарък за юбилея си - кучето Рая се връща у нас (Обзор)

3-месечното чихуахуа ще пътува от Норвегия, за да го осиновят в София, след като установят, че е здраво Тримесечното чихуахуа Рая да се върне от Норвегия в България, за да спасят живота му - това си пожела холивудският актьор Жан-Клод ван Дам за 60-ия си юбилей ден преди да го отпразнува. Направи го в емоционално видео

Лимитираният сериал е в 5 епизода.
СНИМКА: НВО

Екранизацията на “Бьорнстад” на Бакман – в 5 епизода по НВО

Лимитираните сериали отдавна привлякоха вниманието на зрителя и на критиката. Сега на ред е премиерата на още един по НВО - “Бьорнстад”, направен по едноименния бестселър на шведския журналист, блогър и писател Фредрик Бакман. Той изследва надеждите, които обединяват една малка общност, тайните, които я разкъсват, смелостта

Мао Мао, Баджърклопс и Адорабат помагат в Долината на чистото сърце.

Котка самурай става супергерой в нова анимация

Трима любими детски герои се завръщат на малкия екран с новите си приключения - Мао Мао, Баджърклопс и Адорабат пак ще се притекат на помощ в Долината на чистото сърце и въпреки многото трудности приятелите отново ще се отдадат на забавления. “Мао Мао: Герои на чистото сърце” е американска анимация, която започва да се излъчва сравнително скоро -

Луиза Григорова с д-р Лекова и сина си Бран
СНИМКА: ОФИЦИАЛЕН САЙТ НА МБАЛ "СВЕТА СОФИЯ"

Луиза Григорова не е кръстила сина си Бран на героя от "Игра на тронове", а на покровител на моретата

„Ролята на майка се оказа нещо, което много ми харесва“, казва в ефира на Нова тв актрисата Луиза Григорова-Макариев. Първото й дете Бран се роди на 27 септември. Името открива случайно със съпруга си Мартин Макариев, разглеждайки списък на стари български имена. Така откриват, че има бог на име Бран, който е покровител на моретата

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber