Стъклена площадка на ръба на скала разкрива като на длан поречието на Арда

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9050393 Стъклена площадка на ръба на скала разкрива като на длан поречието на Арда Стъклена площадка на ръба на скала разкрива като на длан поречието на Арда www.24chasa.bg
Поглед към Могилица и поречието на Арда от новата площадка.

До нея се стига с високопроходим автомобил и пеша

Великолепна гледка към поречието на Арда се разкрива от нова панорамна площадка със стъклен под. Тя е монтирана на скален гребен, надвиснал над бездната на местността Върхът край смолянското село Могилица.

“Денивелацията от площадката до реката долу е 351 метра, а самата конструкция е на 1351 метра надморска височина”, казва кметът на Могилица Милко Кисьов. От нея се откриват гледки към кулата “Снежанка” на Пампорово, върховете Перелик, Карлък, Свобода и близкия Ком.

Местните се гордеят, че могат вече да покажат всичките красоти, извисявайки се над скалите. До площадката се стига с високопроходим автомобил и пеша.

Разстоянието е 9 км,
които се минават
за около 50 минути
с автомобил. От трите най-близки селища - Могилица, Арда и Горна Арда, има и пешеходни пътеки. Туристическата атракция е изградена изцяло със средства на община Смолян по програмата за туризъм.

Подът е стъклен, за да се вижда изцяло планината.

“В направата с доброволен труд са участвали хора от Могилица, горски служители, ентусиасти”, обясни зам.-кметът на Смолян Марин Захариев.  

“В изработването не е използван бетон. Закрепена е здраво за скалите с анкери, специални лепила и смоли. Стоманените греди са с кутиеобразни профили, свързани помежду си чрез заваръчни шевове. Тя е направена с гредова скара за пътека, която е подпряна солидно със система от стоманени елементи. Общата дължина на площадката е 9 метра, а светлата ширина - 1,50 метра”, казва конструкторът инж. Иван Георгиев.

Пътеката е покрита с импрегнирани талпи и със специални стъкла - триплекс, които са много здрави и се използват за подове. От двете страни и челната част има стоманени парапети, високи 1,25 метра, които са допълнително укрепени и към скалите.

На практика тя може да издържи тонове тежест. Близо до нея има стоманен пилон за националния флаг, както и перила покрай хребета за безопасност за туристите.

“Изпълнението бе съпроводено с редица неудобства и затруднения. Това се дължи на липсата на транспортен достъп, скален и стръмен терен, гъста храстовидна растителност, която е необходимо да се разчиства в зоната на пътеката, но без съществени интервенции”, добавя конструкторът.

Всички материали са
пренасяни на ръка или с
мулета до скалния хребет
Строежът е изпълняван в алпийски условия, а монтажниците използвали алпийски средства за обезопасяване.

“Теренът, през който минава пътят, е много тежък като релеф. Към местността имаше стар път, но близо 1,5 километра се прави ново трасе със съдействието на горското стопанство в Смилян и в Смолян”, казва кметът на Могилица.

Наблюденията са безплатни. Само едно е условието за
туристите – да не се качват
до върха в лошо време,
защото падат много гръмотевици. Табели предупреждават при гръмотевици да не се ходи към хребета.

Местните превозват туристите на цена от 10 до 15 лева на човек в зависимост от броя на пътниците.  

“Километрите не са много, но пък пъплиш по склонове бавно и разходът се вдига. Освен това често се налага ремонт на автомобила”, казва Менко Вервешев от село Арда. Той вози с джип и разходът му понякога отива към 40 литра на 100 километра.

Пътят към площадката се отклонява от изхода на Могилица при т.нар. Широк мост. В Могилица казват, че това е римски мост и че в основите му имало заровено злато. Римляните имали обичай, когато строят мост, да поставят в основите пари, за да може, когато мостът се повреди - да има средства за неговия ремонт.

Сега мостът е туристическа атракция. Преди години бе ремонтиран - изградени са каменни парапети с дървена ограда за безопасност на преминаващите по него.

До село Бориково шосето е асфалтирано, а след това до махала Потока асфалтът е изронен.
По време на социализма
районът бил много
охраняван заради границата
Тя е минавала наблизо, а на места има още останки от някогашните кльонове.

В Потока през годините, когато е имало граничари и местните наброявали към 70 души, е имало магазин и училище. Сега в махалата живеят двама души.

След Потока при разклона за пещерата Типецето пътят към площадката не може да се премине без високопроходим автомобил. Покрай Потока преминават екомаршрути за пещерата Типицето и Светилището.

Пещерата Типицето е била
като временно убежище
през бронзовата и желязната епоха. Пещерата е развита в мрамори.

Входът е ориентиран на запад и има полукръгла форма. Намира се в основата на малък скален венец. Пещерата е с дължина 73 м и денивелация от половин метър.

“Изследвания на Типицето са правени през 70-те години на XX век, когато са намерени фосилни останки от пещерна мечка”, разказва Федя Рушанов, председател на сдружение “Могилица”, което стопанисва пещерата.

След Типицето екопътеката продължава на югозапад, минава северно от тракийското светилище на връх Расилица и се спуска на юг към с. Средок.

“Селата по поречието на Арда привличат много туристи. Това лято са минали над 20 000 души въпреки пандемията”, казва кметът Кисьов.
Една от най-големите атракции в района са пещерите, сред които подземният дворец Ухловица, на 2 км от съседното Кошница. Включена в 100-те национални туристически обекта, Ухловица е една от най-богатите на видове образувания пещери в България.

Пещерата има зала на пропастите и завършва с 4 езера, които през пролетта се пълнят с вода. Към най-голямото езеро се спускат каменните струи на Брилянтния водопад. В района има още над 20 пещери, а по различни проекти са направени екопътеки към изворите на река Арда и къмпинги покрай реката.

Пътят към изворите на река Арда продължава през Могилица. Селото е известно с Агушевите конаци. Те са строени през 1834 г. и градежът им продължил 20 години. Конаците са комплекс от 3 сгради, оградени с общ зид и кула. Всички сгради са с отделен двор, а общо има 221 прозореца, 86 врати и 24 комина.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Път

Най-старият град в Европа

Най-старият град в Европа

Праисторически солодобивен и градски център Провадия - Солницата често е наричан от учените най-стария град в Европа. Никъде досега не е била откривана толкова стара (около 6700 години) и толкова дебела (на места докъм 5 метра) крепостна стена. Плюс още два кръга стени и допълнителни радиални укрепления

Вижте недостъпния параклис на Св. Йоан Рилски в Хилендар

Вижте недостъпния параклис на Св. Йоан Рилски в Хилендар

Параклисът на Св. Йоан Рилски в Хилендарския манастир е недостъпен за богомолци. Намира се в камбанарията, а пътят към него минава през вътрешните помещения на крилото, в което са килиите на монасите и затова не се допускат външни хора. Малкото българи, допуснати там през годините, са влизали с благословията на игумена

Време за СПА в Благоевград

Време за СПА в Благоевград

Някак неусетно и в същото време доста категорично през последните години думата СПА се намести в речника и живота ни. Толкова кратка думичка, а с толкова много съдържание – здраве чрез водата. Лечебните ефекти на природните богатства върху човешкото тяло са неоспорими. Кристално чист въздух, шум на вечнозелена гора

Люба Кутинчева преди началото на голямото пътешествие

Воаяжи с мистерия

Коя е Люба Кутинчева и защо би могла да е българската Мата Хари в Ориента през 30-те години на миналия век В последния ден на 1929 г. Абдала ибн Хусeйн, емир на Трансйордания, син на управителя на Мека – Хусeйн ибн Али, пряк потомък на пророка Мохамед и наследник на Хашемитската династия, приятел и съмишленик на легендарния британски офицер и

Поглед към Могилица и поречието на Арда от новата площадка.

Стъклена площадка на ръба на скала разкрива като на длан поречието на Арда

До нея се стига с високопроходим автомобил и пеша Великолепна гледка към поречието на Арда се разкрива от нова панорамна площадка със стъклен под. Тя е монтирана на скален гребен, надвиснал над бездната на местността Върхът край смолянското село Могилица. “Денивелацията от площадката до реката долу е 351 метра

Иконата на Троеручица и верният препис

Чудесата на Троеручица

Невероятната история на една от най-големите светини на православния свят С едната си ръка Богородица държи Младенеца, а с другата сочи към него, показвайки верния път. Върху масивния златен обков под десницата й е прикрипена още една сребърна ръка, а на главата й – корона, обсипана със скъпоценни камъни

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Път

Поглед към миналото и разходка край старата столица Велико Търново

Поглед към миналото и разходка край старата столица Велико Търново

Всяко лято си обещаваме повече пътувания и приятни преживявания. Ако все още не сте се отдали на приключения, имате време да го направите преди края на сезона. Днес ви предлагаме да се отправим на разходка към столицата на Второто българско царство – Велико Търново. Идеята ни хрумна от кампанията на OMV „Заедно преоткриваме България на път“

Дестинация Благоевград и природни съкровища скрити сред планинска прохлада

Дестинация Благоевград и природни съкровища скрити сред планинска прохлада

Август отмина, но жегата продължава. Ваканцията все още е желана. Дните в Благоевград са горещи и сякаш прохладата, идваща от Рила ни нашепва, че е време за пътуване. Уикендът е съвсем близо и моментът е идеален да се пуснем метафорично по течението на Бистрица и да позволим прохладата на заобикалящите ни планини да ни покаже

Време е за СПА в Разлог

Време е за СПА в Разлог

Невероятна СПА ваканция в хотел Катарино Спа в Разлог Всичко необходимо за възстановяваща и разкрасяваща СПА програма, създадена точно за Вас! Така че, отделете време не просто за СПА ден, а време за любовта към Вашата собствена особа. Защото само щастливия и в хармония със себе си човек, сияе. Как да постигнете душевен баланс и красота

СНИМКА: Pixabay

Отварят Тадж Махал за посещения въпреки увеличаващите се болни от COVID-19

Тадж Махал ще бъде отворен за посещения на 21 септември със строги санитарни мерки, съобщи АФП. Най-голямата туристическа забележителност в Индия е затворена повече от шест месеца заради кризата с новия коронавирус, предава БТА. Броят на посетителите ще бъде ограничен до 5000 дневно, като всички трябва да носят маски и да спазват физическа

Прекрасната гледка от площадката на Галата

24 часа във Варна - едно магично лятно приключение

Как да прекараме незабравим ден в перлата на Северното Черноморие Открадвате си ден да се влюбите във Варна - извън шаблоните, че е морска столица, извън стандартните обиколки на Морската градина, делфинариума, главната улица. Ей така, в чара на лятна хулиганка, пълна с изненади във всяка минута. Кафе на пясък - на плажа на “Аспарухово” Кафе

СНИМКА: Pixabay

Бразилия отвори 21 острова само за туристи, преболедували COVID-19

Бразилските власти отново отварят за посещения живописни острови, достъпът до които бе забранен заради пандемията от новия коронавирус, но там ще се приемат само туристи, преболедували COVID-19, съобщи ЮПИ. Властите в бразилския щат Перамбуко обявиха, че 21 острова от архипелага Фернандо ди Нороня се подготвят да посрещат отново туристи

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber