Да плащаш, за да прелъстят половинката ти

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9033086 Да плащаш, за да прелъстят половинката ти Да плащаш, за да прелъстят половинката ти www.24chasa.bg
Японците разчитат на частни детективи, защото избягват конфронтацията и публичните прояви на страст.
Японците разчитат на частни детективи, защото избягват конфронтацията и публичните прояви на страст. СНИМКА: РОЙТЕРС

Тази японска форма за разваляне на брак става все по-популярна

Японецът Такеши Кувабара среща омъжената Рай Исохата в супермаркет. Представя ѝ се за самотен компютърен специалист и книжен плъх, който трудно създава контакти. Вероятно заради тази информация жената бързо го допуска до себе си. Започват често да общуват и отношенията им стават интимни. Докато се срещат в хотел, колега на Кувабара тайно прави снимки. Точно те по-късно ще послужат на съпруга на Рай, за да се разведе с нея.

По време на бракоразводното дело жената разбира, че е станала жертва на манипулация. Кувабара не е компютърен специалист, а вакаресасея, или професионален разбивач на семейства.

Да, в Япония има такава професия. Става въпрос за частни агенти, които биват наемани от хора да съблазнят половинките им. Обикновено от тях се изисква да документират изневярата, тъй като японското законодателство приема подобни доказателства за разтрогване на брак, когато няма взаимно съгласие.

Такъв е случаят и на Рай Исохата. Гневна, тя решава да сложи край и на отношенията си с Кувабара. Въпреки че е женен и има деца, той обаче не е склонен да я пусне. В крайна сметка я удушава с парче въже. Осъден е на 15 г. затвор.

И макар тази история да се е случила през 2010 г. и да шокира дълбоко японското общество, се оказва, че вакаресасея все още съществуват, даже бизнесът им процъфтява.

Английската писателка София Скот посвещава голяма част от времето си през последните години, за да проучи тази странна форма за разваляне на брак, особено след като установява,че тя съществува и в други страни. Тя толкова дълбоко изследва проблема, че е поканена да бъде наблюдател в Британо-япоската юридическа асоциация. Според Скот това е начин да се излезе от трудна ситуация, без да се влиза в конфликт с любим човек, който е време да напуснем. А и отсрещната страна е много по-вероятно да се съгласи на раздяла, ако е влюбена в някого в същото време.

Oсвен това не при всички случаи се изисква да се съблазни партньорът. В повече даже поръчката е просто да се създаде приятелство с него, за да се установи дали той изневерява с друг човек. Например съпруга има подозрения, че мъжът ѝ кръшка и наема вакаресасея да провери дали това е така. Той започва да ходи във фитнеса, който посещава съпругът. Снабден с информация от жената за интересите му, бързо завързва отношения с него. Стават приятели и един ден съвсем по мъжки съпругът му признава, че си има гадже, даже ги запознава, което е достатъчно, за да бъдат направени снимки и събрани доказателства за съпружеската измама.

“Западът е склонен да смята този бизнес за сензационен и дори екзотичен, но истината е, че подобни услуги съществуват и в други части на света. Те могат да включват по-малки злепоставящи операции или да се извършват от частни детективски агенции, а не от специализирани за съблазняване, но като цяло подходът не е много различен”, казва пред Би Би Си английската писателка, която вече издаде и първата си книга по въпроса.

В Япония около 270 агенции рекламират, че извършват вакаресасея, повечето са подразделения на детективски фирми. Тези услуги са доста скъпи, признава Юсуке Мотидзуки. Той е бивш музикант, който превръща дългогодишната си страст към детективски истории в своя професия по разваляне на отношения. По думите му цените варират от 3500 до близо 190 хил. долара, като най-скъпо се плаща за известни лица и политици, където работата изисква висока степен на секретност. Трябва да се познават добре и законите, особено тези, регулиращи брака и разводите. Например японските не разрешават проникване в частна собственост без разрешение или чрез заплаха. Затова събрани по този начин доказателства не се представят в съда. Но те могат да помогнат за разваляне на любовни отношения, каквито са повечето поръчки.

Журналистката Маи Нисияма обяснява, че неща като вакаресасея процъфтяват в Япония, тъй като в страната има пазар за всичко. Например могат да се наемат фалшиви членове на семейство, помощници за помиряване на бивши любовници или да се принуди детето да се откаже от неподходящо гадже.

Психолози смятат, че всичко това се дължи на факта, че японците избягват конфронтацията и публичните прояви на страст. Освен това жените в Япония стават все по-силни и все по-често предизвикват раздялата, но законът и културата продължават да ги насърчават да изглежда така, сякаш това е идея на мъжа. “Посредниците са много важни в японската култура. Навремето е имало селски сватовници, но с промяната в обществото много от тях се елиминират. Така че платените услуги се появяват, за да запълнят празнина”, казва професорът по психология Шизуо Мачизава.

Адвокатът Шого Ямагами пък разяснява, че работата на професионалните разбивачи на семейства е полезна не само за постигане на морално удовлетворение, но и за финансови ползи. Доста хора си спестяват плащания на сериозни издръжки, след като докажат виновно поведение от страна на половинките си при развод. Тяхната работа дава възможност и да се разбере защо някои партньори лъжат.

Понякога вакаресасея се наемат и да опозорят дадено лице или пък да го принудят да подаде оставка. Представители на бизнеса казват, че обикновено мъжете са по-лесни мишени и невинаги е необходимо да бъдат съблазнявани от добре изглеждащи агенти. Подходът им е да търсят слабото място на човека, за които е поръчката. Често това може да е някакъв порок, който той се опитва да прикрие като употреба на наркотици или алкохол. Тогава въобще не е нужно блестяща жена, а някоя сродна душа, за да бъде той разобличен публично. Методите им включват и фалшиви бизнес сделки и фалити, при които пускат дори мними съдия-изпълнители.

Тъй като почти пред нищо не се спират, за да изпълнят задачата си, критиците им ги наричат неморални. От вакаресасея агенциите обаче твърдят, че никога не приемат случай, без подробно да интервюират клиента и да разберат какви са мотивите му. Понякога се налага да разпитват и съседи какво мислят за дадено семейство или човек, преди да решат да го разрушат. Срещу допълнителна такса някои агенции дори предлагат услуга “последващи грижи”, за да помогнат на клиентите си да не попаднат отново в ситуация, в която не могат сами да решат личните си проблеми. Става въпрос за консултации как например да изглеждат по-привлекателни и забавни, как да възбуждат интереса на половинката си с разкази, че някой ги ухажва.

Папагал издаде стопанина си, че кръшка

Израелски бизнесмен бе издаден от говорещия си папагал, че изневерява на жена си. Заради коронавирусната криза мъжът се принудил да работи в пристройка към къщата си, но не съобразил, че новият му офис е в близост до клетката на птичката.

След известно време съпругата му забелязала, че освен имената на всички членове на семейството, които бил научил в продължение на години, папагалът започва да произнася и едно непознато, женско. Тя попитала мъжа си дали знае нещо по въпроса и той ѝ отговорил, че скоро е наел нова секретарка, с която често му се налага да говори по служебни въпроси, тъй като все още е неопитна. Това обаче не ѝ прозвучало много достоверно и тя наела частен детектив, за да го следи.

Той ѝ представил папка с доказателства, че съпругът изневерява и се е срещал с любовницата си дори в домашния офис. На база получените снимки и видеоклипове съпругата е завела дело за развод и се очертава да получи солидна сума пари според условията на брачния им договор.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Оживление

Ще има ли в бъдеще мъже?

Ще има ли в бъдеще мъже?

Каква е вероятността мъжете да изчезнат в бъдеще? Какви са изследванията за Y-хромозомата? Защо тя намалява в сравнение с женската Х? Как ще се осъществява възпроизводството на човешкия род и заплашен ли е и той, четете в новия брой на списание "Космос". На страниците му ще намерите още: Жена с две матки и без бъбрек роди Медицината в Древен

СНИМКА: Pixabay

Проучване: Жените с дълбок глас са по-склонни към изневяра

Германски изследователи са установили, че жените с дълбок и плътен глас са по-склонни към изневери. Дрезгавите тонове на гласа са свързани с по-високи нива на тестостерон, който според учените стимулира сексуалното желание. За да определят връзката между гласа и изневярата, експертите включили 931 души в проучването и всеки от тях трябвало да

Корейска грижа за кожата през есента

Корейска грижа за кожата през есента

След лятото кожата на жената изисква специална грижа. Отслабена от летния вятър и слънце, тя се нуждае от добра защита, за да бъде готова за предстоящите температурни промени. Азиатската козметика, все по-популярна на европейския пазар, напълно покрива нашите очаквания. Отговаряйки на трите най-важни правила за ефективна грижа за лицето

"Има един "сладък момент", когато приятното усещане от страха достига връхната си точка, отбелязват учени от Дания. Снимка: Пиксабей

Учени обясняват удоволствието от страха

Защо хората се чувстват привлечени от къщи, обитавани от духове, филми на ужасите, "стаи на страха"? С този въпрос се занимават учени от Дания, в навечерието на празника Хелоуин на 31 октомври. Специалистите отбелязват, че човешките същества обичат да получават "премерени порции" страх, пише "Популярная механика"

Борисов влезе в клип на шведската метъл група Soen (Видео)

Борисов влезе в клип на шведската метъл група Soen (Видео)

Премиерът Бойко Борисов се оказа за кратко герой в новия музикален видеоклип на шведската прог метъл формация Soen. Парчето носи името Antagonist и направи онлайн премиерата си преди броени дни, съобщи "Монитор". Клипът е издържан в стила на новинарска емисия, а Борисов е показан само за 1 секунда в първата половина от музикалния минифилм

Българската актриса влиза в ролята на Тутар, дъщерята на Борат.

СНИМКА: ОФИЦИАЛЕН ИНСТАГРАМ ПРОФИЛ НА МАРИЯ БАКАЛОВА

Мария Бакалова задмина по популярност Леонардо ди Каприо и Брус Уилис

За първи път българска актриса е №1 в звездната класация на платформата IMDb Българката Мария Бакалова стана най-популярната актриса в класацията на авторитетната киноплатформа IMDb, оставяйки след себе си знаменитости като Адам Сандлър, Скарлет Йохансон, Том Ханкс, Ленардо ди Каприо и Брус Уилис. Актрисата привлече светлините на прожекторите с

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Оживление

Сериалът показва загубата на вдовицата Битори

“Родина” показва тероризма през съдбите на две жени

Есента на 2011 г. ЕТА обявява край на терористичните действия и дейността си в Баската автономна област, а една жена отива на гроба на съпруга си, убит от терористите. Там тя обещава, че ще се върне у дома в селото, където са живели заедно, за да се опита да намери мир и да приключи враждата. И това изглежда напълно възможно

Лорън Лий Смит (вляво) и Шантел Рейли са детективският екип в "Случаите на Франки Дрейк"

“Случаите на Франки Дрейк” - канадска кримка за първите жени детективи в Торонто

20-те години на миналия век - най-сладкото и елегантно време на двайстото столетие - джаз, нелегални нощни клубове, в които на чаша уиски се говори за сухия режим и за комунизма, дълги перлени гердани и къси рокли от ламе, разкошна мебелировка. В тази атмосфера, когато жените са предимно красиви, но не и равноправни с мъжете

Google почита откривателя на Lacto bacterium bulgaricum

Google почита откривателя на Lacto bacterium bulgaricum

Google отбелязва днес рождението на д-р Стамен Григоров - български микробиолог и лекар, известен като откривател на микроорганизъма, предизвикващ образуване на кисело мляко, Lacto bacterium bulgaricum. Бактерията се храни с лактоза и произвежда млечна киселина, среща се свободно в природата на България

Джон Слатъри в ролята на Пол Лебланк

Виртуален асистент като Сири и Алекса, промива човешки мозъци в сериала “Некст”

Първият по рода си изкуствен интелект, който притежава способността постоянно да се усъвършенства, успява да “избяга” от Департамента за вътрешна киберсигурност в Америка и намира нов дом - интернет. Никой, който има профили в социалните мрежи, вече не е в безопасност. С този актуален сюжет започва сериалът “Некст”

Меган Фокс и Зоуи Дешанел в "Кое е това момиче"

Зоуи Дешанел се бори с Меган Фокс за сърцето на най-добрия си приятел в “Кое е това момиче”

Учителката Джеси Дей е млада жена, която се прибира вкъщи и заварва гаджето си с друга в леглото. Без да се замисли, решава да го напусне. Но тъй като живеят заедно, трябва да си намери нова квартира. Съдбата я отвежда до апартамент с трима мъже - бармана Ник, сваляча Шмит и атлетичния Коуч, който по-късно ще се изнесе и на негово място ще дойде

32-то издание на Международния форум за компютърни изкуства

32-то издание на Международния форум за компютърни изкуства

„Компютърно пространство“ 2020, интерактивни инсталации с изкуствен интелект, изложби - музикални синтезатори, романтиката на влаковете, 3D модели на влакове и вагони от състава на БДЖ, графичен дизайн, семинари по образователни игри и компютърна графика, експериментален театър с видео-игри, награждаване на победителите от конкурсната част

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber