Старата топлоцентрала на НДК става артфабрика

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9023678 Старата топлоцентрала на НДК става артфабрика Старата топлоцентрала на НДК става артфабрика www.24chasa.bg
Проектът, спечелил международния конкурс, за преобразяването на топлоцентралата.

Ще е първата с

Столичният кмет Йорданка Фандъкова и шефката на комисията по култура и образование към СОС Малина Едрева при проверката на строителството.
Столичният кмет Йорданка Фандъкова и шефката на комисията по култура и образование към СОС Малина Едрева при проверката на строителството. СНИМКА: Велислав Николов

резидентска програма

за чужди творци

Старата топлоцентрала на НДК в Южния парк догодина ще се превърне в дом на свободните артисти. През есента на 2021 г. там ще започне да функционира първият по рода си у нас Център за съвременно изкуство.

Преустройството тече по график, стана ясно при проверката на кмета на София Йорданка Фандъкова преди дни. Общината инвестира в новия артцентър около 5 млн. лв.

“Това е чакан и дълго подготвян проект. Надяваме се през есента на 2021 г. София и страната ни най-сетне да имат Център за съвременно изкуство. Обявихме международен конкурс, за да изберем най-добрия архитектурен проект. От над 60 участници, включително от цяла Европа, журито избра българско бюро - млади хора с реализирани проекти в Бургас”, разказа шефката на комисията по култура и образование към СОС Малина Едрева, която е сред основните двигатели на проекта.

Преди обявяването на конкурса, спечелен от екипа на архитектите Мариана Сърбова, Адриана Сърбова и Десислава Стоянова, са направени срещи със свободни творци от различни жанрове.

“Искахме да знаем какви са очакванията и потребностите им. Така заедно подготвихме заданието на проекта. Почти цяла нощ журито дебатира кой проект ще отговори в най-голяма степен на функциите, които предполага да има един такъв Център за съвременно изкуство”, обясни Едрева.

Основната дейност на центъра ще е свързана със сценичните и визуални изкуства.

В него ще има една голяма зала. Тя е проектирана така, че

за 1 час да може да

се трансформира от

зала за събития в

такава за сценични

изкуства

При единия вариант тя ще разполага с около 350 седящи места, а при другия - с около 550 правостоящи.

На втория етаж ще е разположена друга, по-малка зала със 150 седящи места. Ще бъдат направени гримьорни и съблекални, както и задължителните помещения за подготовка на сценични представления. Към центъра ще има и специална резидентска програма. Тя ще предоставя 6 резидентски места. Става дума за помещения, в които чужди творци ще могат да живеят, докато творят в центъра.

“Така ще дадем възможност на чужди творци от цял свят да гостуват в София, да работят тук и да създават копродукции с наши артисти. Това прави центъра уникален не само за София, но и за цяла България”, подчерта Едрева.

По настояване на общината в “Топлоцентралата” ще има и ателиета за работа с деца.

“Образователният елемент е много важен за нас, за да въвличаме младите и талантливи хора от най-ранна възраст да работят с професионалисти. Идеята е “Топлоцентралата” да действа като мултижанров център", добави Едрева.

В момента се подготвя и обявяването на обществените поръчки за избор на изпълнители за озвучаването, осветлението и обзавеждането на Центъра за съвременно изкуство. Процедурите ще са отделни, за да се гарантира по-високото качество на изпълнението. “При подготовката на процедурите и срещите ни със сдружение “Топлоцентрала”, част от което са съвременни артисти от различни области, стана ясно, че ако заложим за осветлението

специална техника

за изработване на

светлинни спектакли -

нещо, което липсва в София за разлика от Лион и Берлин например, които са известни с фестивалите си на светлината, не само ще можем да правим тук такива фестивали, но и ще се отвори възможност за обучения и развиване на уменията на творците, работещи със светлината. Готова съм да защитя тази възможност, защото това е нова писта за работа на тези творци”, уточни Едрева. Тя смята, че заради ограниченията, наложени от пандемията, именно светлинен спектакъл може да е един от първите продукти на центъра. Така през есента на 2021 г. столицата ще има своята артфабрика, в която ще се подготвят светлинни спектакли, театър, музика, пантомима и визуални изкуства. Те ще дадат нов живот на построената през 1982 г. сграда, която е оградена с три изкуствени хълма, а от едната страна граничи с Перловската река. До края на годината общината ще обяви и конкурс за мениджър на центъра.

Намеренията на общината са центърът да действа като регионален. Така той ще се издържа от собствени приходи, които ще формират около 30-40% от нужния бюджет, и от субсидия от държавата и общината. Как да функционира мястото, ще е сред основните теми, които кандидатите да оглавят най-новата артзона на София ще трябва да опишат в концепция.

“Кризата като възможност” - нова

програма в подкрепа на творците 

 

Специална програма, която ще подкрепя създаването на дигитални продукти и различните общности в София, ще обяви Столичната община.

Програмата “Кризата като възможност” ще финансира проекти в две направления. Първото е за дигиталните продукти.

“За да може дигиталният продукт да е качествен, ще осигурим менторска програма от IT специалисти. Искаме да предоставим и други възможности за срещи на публиката и творците, ако отново наесен има ограничения за закритите пространства. Второто направление е насочено към общностите. При извънредното положение видяхме колко важни бяха социалните връзки, солидарността и съпричастността. Доброволците, които имаха знанията и опита, се включиха веднага и подпомогнаха местните и националните власти да достигнат по-бързо до най-уязвимите групи. От друга страна, бяха общностите на родители на деца с увреждания. Дигиталното образование не беше подготвено за тази ситуация, затова през подобни програми ще подкрепим тези общности, за да може всички деца да са равнопоставени, ако се наложи отново обучението да е онлайн. Неправителствени организации от сферата на дарителството и връзките между общностите могат да кандидатстват по програмата. По първото направление максималната стойност за проект ще е 20 000 лв., а за второто - 10 000 лв.”, обясни шефката на комисията по култура и образование към СОС Малина Едрева.

Програмата ще стартира с 500 000 лв. бюджет. Това са парите на общинските съветници от надзорните съвети на общински структури. От април те се отказаха да получават възнаграждения. С част от тях още при извънредното положение общината стартира кризисната програма “Солидарност в културата”. По нея подкрепа получиха 232 проекта за над 407 000 лв. Сред тях са и 17 артпространства, които запазиха дейността си - галерии, театри, сцени и др.

Сред проектите, подкрепени от “Солидарност в културата”, са онлайн куклен театър, най-новата песен на “Атлас” “Отключете душите си”, акустичната версия на песента “Сагапао” на Дара, онлайн проектът на актрисата Елена Петрова - “Българска любовна лирика в изолация”, и др.

“Започваме поредица от срещи, за да чуем от културните оператори и продуценти какво научихме от тази година. Какво трябва да имаме предвид при подготовката на Столична програма “Култура” и културния календар на София за 2021 г. Ясно е, че ни очаква различна година. Искаме този разговор с гилдията, за да подготвим максимално гъвкави и адаптивни програми, които наистина ще са от полза за сектора”, уточни Едрева.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Култура

Народният театър СНИМКА: Архив

И Народният театър затваря врати

Отменят спектаклите до 15 ноември Народният театър "Иван Вазов" отменя планираните от 1 до 15 ноември 2020 г. спектакли и на трите си сцени, съобщиха от трупата. Решението е взето на основание насоките, дадени от министъра на здравеопазването през последните дни и данните за усложняващата се епидемиологична обстановка

Творческият тандем  Ирина Акташева и Христо Писков на снимачната площадка

Възможност пак да видите "Мълчание с достойнство"

Пет нови прожекции на документалния филм на Адела Пеева Лентата "Мълчание с достойнство" на известната режисьорка Адела Пеева ще имате втора възможност да видите още утре (30.10.). Но има и още 4 шанса да го гледате. За филма Творбата фокусира вниманието върху живота и творчеството на семейството кинорежисьори Ирина Акташева и Христо Писков

Авторката на "24 часа" Капка Тодорова влиза в сборника "България за напреднали"

Авторката на "24 часа" Капка Тодорова влиза в сборника "България за напреднали"

Чрез 33 истории на известни писатели книгата търси отговор на въпроса как трябва да се обича родината „България за напреднали“ (ИК "Колибри") ознаменува началото на нов проект - поредица от книги, обединени от наименованието „Литературен гид за напреднали“. Автор на проекта и съставител на сборника е Светлозар Желев, събрал 33 истории

Свилен Стефанов или защо романтиците обичат концептуализма

Свилен Стефанов или защо романтиците обичат концептуализма

В изложбата има много скрити значения, идващи от историята на изкуството, философията, литературата и музиката Изложбата на Свилен Стефанов "Романтиците обичат концептуализма"  в Софийската градска художествена галерия, която се открива на 3.11. (до 6.12.) съдържа изцяло нови или непоказвани у нас работи и представлява нещо като финал на негов

Магическият реализъм на Атанас Шаренков

Магическият реализъм на Атанас Шаренков

Великолепен живописец, прекрасен реставратор, отличен преподавател и изкуствовед Живописната изложбата "Равноденствия"  на Атанас Шаренков (1943 – 1992) се открива на 5.11. (до17.11.) в столичната галерия "Арте" на ул. "Бузлуджа" 31. Великолепен живописец, прекрасен реставратор, отличен преподавател и изкуствовед

Директорът на Софийската опера академик Пламен Карталов

Софийската опера е готова да посреща публиката си

Софийската опера е готова да посреща публика, заявяват от екипа на културната институция. На последния спектакъл - "Норма" от Белини, на 23 октомври, бяхме свидетели на изключително режисьорско решение - зад прозрачна пластмасова завеса хористите пеят с маски, спазващи разстояние метър един от друг, а на авансцената са солистите

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Култура

Пламен Карталов реализира мечтата си с "Рейнско злато" на Панчарево

Пламен Карталов реализира мечтата си с "Рейнско злато" на Панчарево

Пламен Карталов отдавна мечтае да постави Das Rheingold със Софийската опера на открито и реализира тази мечта на 24 юли (с помощта на стоманен понтон) на езерото Панчарево, голям воден басейн близо до българската столица. Сценографията и костюмите са проектирани от Николай Панайотов, който пресъздава кулите на Валхала с комплект от шест конуса

Кемниц е известен с големия бюст на Карл Маркс в центъра на града.

Германският град Кемниц стана Европейска столица на културата за 2025-а

Европейско жури избра източногерманския град Кемниц за Европейска столица на културата за 2025 г., съобщи ДПА. Град Кемниц, който е близо до чешката граница, ще бъде Европейска столица на културата заедно със словенски град, който още не е избран. Европейското жури го предпочете пред Хановер, Дрезден, Гера, Хилдесхайм, Магдебург, Нюрнберг и Цитау

Стилиян Иванов по време на част от снимките за филма

12 притчи реабилитират астрологията в новия филм на Стилиян Иванов

“Когато знаеш кой си, не се интересуваш какво другите мислят за теб!” С този хилядолетен астрологичен апокриф започва пълнометражната документална лента на режисьора Стилиян Иванов “За смисъла на астрологията”. Подготвян и реализиран близо 20 години, филмът представя уникални кадри от индийски ашрами, танцуващи дервиши, индиански шамани

Александър Томов си отиде на 76 г.

Мирела Иванова: Александър Томов отлетя към небесното предградие

Поетесата скърби по своя скъп приятел: Беше страшно интересен човек, ще намери място на небето, което ще превърне в свят* Поетът Александър Томов отлетя към небесното предградие. Наричам го първо поет, защото неговите знакови с меланхолията и Есениновския сплин „луминисцентни балади“, печалните му бохемски стихотворения бяха истинско откровение в

Има заразени актьори, но театрите не затварят, предстоят премиери

Има заразени актьори, но театрите не затварят, предстоят премиери

Театралните трупи се сражават геройски на първа линия в борбата с коронавируса Играят самоотвержено при разпродадени представления според необходимите проценти зрители в залата, че и репетират и обещават премиери, научи "24 часа" след допитване до всички столични и извънстолични трупи. Много малко от салоните са наложили карантина (виж графиката)

Призът е дело на скулптора проф. Емил Попов

Номинираните за литературните награди "Перото"

Дългият списък - преводачи и автори се борят в пет категории за отличието, дело на скулптора Емил Попов За шеста поредна година клуб „Перото“ и НЦК ще връчат Литературните награди „Перото“. От 2015-та година насам те се превърнаха в едно от най-авторитетните признания за писатели, поети и преводачи у нас

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber