За риба с Цанко: Юруш на шараните на "Порой", преди да го затворят

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8951395 За риба с Цанко: Юруш на шараните на "Порой", преди да го затворят За риба с Цанко: Юруш на шараните на "Порой", преди да го затворят www.24chasa.bg

Липсата на вода на “Жребчево” и “Ястребино” накара рибите да спрат да търсят храна

На язовир “Порой
На язовир “Порой" рибари хващат 3-килограмови шарани. СНИМКА: Цанко Цанев

Рибари от цяла България скубят шарани от 3 килограма нагоре на язовира до бургаското село Порой. Той и съседният яз. “Ахелой”, който вече няма опашка, са предвидени да водоснабдяват Южното Черноморие. Въдичарите коментират, че “Порой”, който е последното убежище на шараните в България, ще бъде затворен.

Основният метод за ловене си остава сварената твърда и ароматизирана царевица. Обикновено се използва техниката на “косъм”, при която две зърна царевица се поставят да висят под голата кука на отделно парче влакно. Така при засмукване, шаранът не се убожда и не изплюва зърната. Той ги поглъща дълбоко, а заедно с тях и коварната кука.

Всеки има своя рецепта за захранка. Напоследък на мода са руските клипове в нета, в които има хиляда и една рецепти за това как да си направим захранки и протеинови топчета. Там се проповядва накиснатата в алкохол твърда царевица, наричана с любов пиянска.

Големите язовири, които бяха разрешени за първи път от доста време насам за нощен риболов от ИАРА, обаче са неизползваеми за риболов. Двата големи язовира “Ястребино” и “Жребчево” са на практика обезводнени. “При това положение рибата се стресира, защото усеща, че кислородът във водата прогресивно намалява. Пасажите престават да се движат и да търсят храна, а отделните екземпляри търсят дупки по дъното, където да си осигурят дишането”, заяви биологът Иван Чичев.

Голямата суша обезводни и реките в Странджа. На р. Факийска са останали само определени вирове, в които мрените също се крият из дупките. На р. Марянска до Елена се виждат черни мрени по дъното, но те не пипат стръвта. Само на по-дълбоките вирове на Струма човек може да има успех, при положение че есента там рибата трябва да е най-активна.

Липсата на вода със сигурност ще доведе до измирането на рибата на много места, твърдят ихтиолози. Миналата година стотици умрели риби се появиха в р. Въча в района на Кричим. Коритото на реката пресъхваше през нощта, тъй като водата от вецовете по течението ѝ бе спирана. Коритото на Въча се напълни с мъртва риба. “Множество от градските котки бяха на пир тук, понеже навсякъде беше помляно с риба”, съобщи тогава Денис Исов от “Риболовно движение Кричим”.

Опасност от измирането на рибата и отравянето на водата възникна и при кризата с язовир “Студена”. При това положение не е ясно как източените язовири “Жребчево” и “Ястребино” ще могат да подават вода за питейни нужди на Сливен, Ямбол и Антоново.

Сафридът тръгна като река на юг

След лятното блуждаене около Тюленово пасажите от сафрид вече текат като река на юг. Най-напред рибата даде знак около Варна, където се хвалят с добри постижения на нормални по размер екземпляри.

Сафрид дойде на Траката, дори рибата бе намерена в самия бряг. Около 10 кила на човек взеха хората с лодки около Бяла.

Във вторник местен рибар откри, че има пасажи със сафрид и на пристанището в Поморие. Той лови на спининг с чепаре, като мята в акваторията на порта.

Има сведения за уловен много едър сафрид около Царево. Там е границата, от която започват да се откриват големите риби от този вид. От Царево на юг до края на ноември могат да бъдат хванати 200-грамови сафриди.

Спорят дали да се ядат "циганките"

Избухна спор да се ядат ли 200-грамовите циганки, т.е. малки паламудчета, намесиха даже Грета Тунберг.

Хванах 49 циганки на Калиакра, хвали се риболовец с лодка във форумите.

“Призовавам всички съвестни и несъвестни рибари да не ловят маломерна риба, тия циганки нека си растат там и да стават паламуди. Надявам се да се позамислят има ли смисъл от улова на тези циганки. Нека кажа, че и аз като по-млад рибар съм правил тази грешка. Следващия път се похвали с 49 паламуда и мисля, че ще е много по добре, но това ще стане само когато рибата се остави да порасне. Наслука на всички”, въстава рибар от Варна. "“Абсолютно подкрепям колегата! Трябва да си пазим рибата, за да я има и следващата година”, коментира друг варненец.

Следва обаче глобално мнение по темата, което разтърсва с намесване на самата Грета Тумберг. “Сега да обясня нещо на тези, дето се правят на Грета Тумберг и претендират, че са хващали циганки и са ги пускали. Не съм ги ловил целенасочено, бях за сафрид, който е хващал циганка и паламуд, знае, че лодката става касапница, а дори и да е добре закачена, циганката, тя моментално умира. Второ, това са пелагеични риби, тоест не са местни, та дори и ние да ги пазим, долу турските братя им сцепват дупенцата - на същите, които аз трябваше да пусна. И трето - на мен ми бяха много вкусни и пържени, и мариновани, но другия път обещавам и антибиотик ще им сложа на устичките, преди да ги пусна в хладилната чанта. Благодаря ви за лекцията по опазване на околната среда, момченца, дето 49 сафрида не сте хващали в живота си!”, забива гвоздея в темата рибар с испански прякор.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Оживление

Мария Илиева с тортата за стогодишнината си

Надминете моите 100 години, пожелава Мария Илиева

СНИМКА: Pixabay

Италианците изяждат средно по над 23 килограма паста годишно

СНИМКИ: ПИКСАБЕЙ

Белият равнец не се нуждае от чести поливания, а от светлина

Вицове за зелен сертификат

Вицове за зелен сертификат

Ед Шийран СНИМКА: Ройтерс

Ед Шийран болен от ковид

Писателят Георги Господинов

Георги Господинов: България трябва да излезе от котловината, в която е паднала

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber