След десетилетие в културния елит на Париж: Портретистът Мартин Джачков с първа изложба в София

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8930224 След десетилетие в културния елит на Париж: Портретистът Мартин Джачков с първа изложба в София След десетилетие в културния елит на Париж: Портретистът Мартин Джачков с първа изложба в София www.24chasa.bg
ЕЛФЪТ СЪС ЗЛАТНИЯ ГЛАС СНИМКА: ИНСТАГРАМ @DZHACHKOV

- Творба на художника стои до оригинал на Салвадор Дали

- Посланикът на САЩ в Париж купува една от първите му картини

26 поразителни "поетични колажи" показва с изложба в София млад български художник с активна гражданска позиция в подкрепа на артистите и стойността на изящното изкуство. Мартин Джачков е добре познато име в културния елит на Париж и извън пределите на Франция. Роден в Ловеч, от 10 години Джачков живее във френската столица. Учи в парижката Академия за изящни изкуства, продава дизайнерските си дрехи на знаменитости, създава свое издателство, а портретите му вече са част от колекциите на най-големите колекционери на изящно изкуство в Европа и Америка. С предстоящата на 24 август изложба Джачков ще представи за първи път пред българска публика своя стил и майсторство в колажа, а жанра измисля сам - поетичен колаж.

Подходящо спрямо извънредната ситуация у нас изложбата ще се състои на откритата галерия в Градската градина пред Народения театър "Иван Вазов” и ще продължи до 7 септември. Тя е подарък към столичани и гостите на града и се случва в партньорство със Столична община.

Мартин Джачков завършва езиковата гимназия в Ловеч. Приемат го в клас за пластични изкуства в град Монпелие. В цяла Франция има само 4 подобни класа, за всеки от които ежегодно кандидатстват по 25 000 души. Българинът е един от 20-имата, които приемат. Решен, че изкуството е неговият път, Мартин пропуска летните почивки и партита и заминава за южния френски град, където изучава моден дизайн, архитектура, изящно изкуство и графичен дизайн.

Пътят му обаче започва с трудности. Едва 19-годишен Мартин отива в Монпелие сам, сблъсква се с дискриминация, тъй като идва от малка и неизвестна в артсредите държава, за първи път му се налага да се приобщава в напълно нова среда. Съчетава ученето с работа. "Нищо не можеше да ме спре. Имах ясно поставена цел - заминавам за Париж. Търсех големия живот и знаех, че изкуството ще бъде моята кариера", спомня си Мартин Джачков.

Първото поприще на българския артист е модният дизайн. В Монпелие създава своя марка - "Джачков", просъществувала активно 4 години, през които изгражда своя клиентела с редица известни имена. Мартин работи само с кожа и създава облекла уникат. Марката "Джачков" достига до дефилета в Лондон и Париж, а

сред клиентите му е

Летисия Холидей -

бившата съпруга на покойната френска легенда в рокендрола Джони Холидей.

Модната марка все още съществува, но остава на заден план, след като Мартин се убеждава, че неговият път води към портретурата. "За мен тя е сбъдната мечта. Чрез портрета ти създаваш нещо устойчиво, артистичен свят, който остава".

Отива в Париж сам, с малко пари, без място за спане и работа. 10 дни по-късно вече работи в Бенетон и живее на метри от Шан-з-Елизе.
"Трудности, разбира се, имаше. Близките ми в България страдаха, че ме няма. Пропусках празници, рождени дни. Но аз знаех за какво съм там, знаех откъде съм и къде отивам. Имах ясна цел, вярвах в моята работа, но също така търсех успеха", казва българинът.

По план през 2013 г. Джачков завършва Академията за изящни изкуства в Париж със специалност "Портретура" в едно от най-известните ателиета в жанра - Barre et Deacon.

"В Париж контактите са всичко. Нямаш избор - трябва да си навън. Операта в Париж отвори за мен една огромна врата. Имах възможността да се запозная с огромни колекционери, с посланика на САЩ в Париж, който купи една от първите ми картини. Опера "Гарние" ми показа магически свят.

От улицата аз стигнах

до ложата на

първата дама на Франция

Валери Трирвильор (приятелката на тогавашния президент Франсоа Оланд - б.а.) на 140-ата годишнина на операта", разказва българският художник.

"Ако не заинтересуваш, ако не блестиш с нещо, ти си свършен. И ако другите можеха да си позволят този лукс, аз не можех."

Мартин Джачков създава портрет на гениалния балетист Рудолф Нуреев, смятан за най-големия талант след Вацлав Нижински. Нуреев няма много портрети, като приживе позира само на един художник. Излагат картината на Джачков на временна изложба в парижката опера "Гарние".

5 години по-късно, през 2018 г., портретът, вече е собственост на канадски колекционер и стои редом до оригинал на Салвадор Дали. Продажби за 10 000 евро като тази обаче не се случват всеки ден.
"Не се притеснявам да говоря за пари. Табуто над темата трябва да изчезне, особено в България. Трудът на художника, който често продължава над 16 часа дневно, не е подарък. Изкуството не е хоби, а професия и всяка свършена работа има своята стойност", казва българинът.

От 2016 г. до момента Джачков е направил над 180 колажа в най-трудния жанр на изящното изкуство – този на портрета. Понякога някои колажи изискват повече от 200 часа, за да бъдат създадени и завършени, а всеки съдържа между 500 и 4000 парченца хартиени образи.

"Живеем в хиперпродукция на хартия. На киосковете има десетки луксозни списания, каталози, флаери. С моите поетични колажи аз ги рециклирам, но не само от екологична гледна точка. Аз рециклирам стойността на хартията, на самия образ върху картината".

Във Франция Джачков има три самостоятелни изложби - в частна галерия в известния бохемски 19-и квартал, в популярния в артистичните среди квартал "Сен Жермен" и в Elysee Lounge, както и в престижната зала Челси хол в Лондон. Негови картини са показвани и на събития в Барселона.

"Не излагам на всяка цена. В днешно време изложбите до голяма степен служат, за да погалят егото на някой артист. Аз продавам, а произвеждането на голям брой картини изисква своето време", казва той.

Във Франция има добре изграден галеристки бизнес, обяснява Джачков. Всяка галерия си има свой кръг от клиенти, за които тя търси стойностни артисти срещу процент от печалбата на художника. Галеристът е професия, която изкарва милиарди евро в Париж, Лондон, Берлин. За жалост, в България нещата не стоят така, казва Мартин.

"Тук ти предлагат да наемеш просто едни стени - 1000 лв., за да излагаш в моята галерия например. Галериите в България нямат клиенти и не могат да печелят от процент. Затова работят буквално като имотна агенция", възмущава се художникът. Съюзът на художниците пък е неефективна организация от гледна точка на политика и методи на действие.

"Къде отиваме

без култура?",

пита Джачков.

Мартин Джачков е регистриран художник и има свой номер на артист, отчита всяка една продажба, плаща данъците си за нея. "Изкуството си има цена. В България хората трябва да започнат да приемат неговата стойност. Не сме на пазара да се пазарим за домати и краставици", шегува се художникът.

"Икони по 15 лв. стоят на земята пред Александър Невски - това е скандално. Иконописта е изключително трудна професия, в която има ритуали и кодове. Иконописците буквално дават душата си, като разтопяват златото за ореола с дъха си", казва Джачков. Според художника това отношение трябва да престане в България и стойността на иконите и художниците да бъде оценена.

С опита, който натрупва Мартин Джачков, започва да продуцира и продава в чужбина и други артисти, в които вижда талант. Помогнал е на не един прохождащ български художник с идеята да създаде своеобразен меценатски кръг в България под името "Джачков".

"Никога не съм се представял за френски артист. Може би парижки, защото там съм изградил стила си, от града, от музеите и от хората съм черпил своето вдъхновение. В този град са творили толкова много значими артисти, че Париж се е превърнал в центъра на културата в света. Но никога през живота си не съм си позволявал да кажа, че съм френски артист.

Аз съм българин и

характерът, който притежавам,

и манталитетът ми

са български.

Тук съм отраснал и мисля, че именно това ми е помогнало да успея, да се боря и да не се отказвам пред трудностите. Нашата поезия, литература и артисти живеят в мен", казва портретисът.

Преживяванията и клиентите на Мартин Джачков са коренно различни. Един купувач на изкуство, бивш финансов директор на БНП "Париба", заинтересован от работата на художника, дори пътува от Париж до България само за да види на живо картина на българина. Днес артистът с гордост заявява, че има кръг от верни клиенти, които оценяват неговата работа. За жалост, не и в България.

"В България се е изгубила културата за колекционерство. Изкуството тук не работи правилно. Има български колекционери, но те купуват картини на Светлин Русев, Дечко Узунов - значими стари артисти от времето, когато и у нас е имало художници звезди от ранга на Майстора. Днес ние не произвеждаме това", казва Мартин и посочва множество причини - липса на платформа, на галеристка гилдия, съюзът на художниците не работи, Министерството на културата не инвестира в тази насока.

Във Франция държава насърчава хората и фирмите с големи финансови възможности да подкрепят изящното изкуство. Ако си купиш картина от регистриран френски артист, получаваш 18% данъчно облекчение. Мнозина французи плащат близо 70% данъци, затова облекчението се смята за значително. "Днес има около 50 българи, които могат да бъдат звезди на изящното изкуство. Но те са скрити, заврени в ателиетата си, унизени да продават изкуството си за стотинки на тротоара"

Джачков се занимава и с издателска дейност, като създава своя къща "Джачков едисион", с която вече има две успешно издадени авторски книги.

"Упорствай, момче, упорствай! Само с талант не се стига далеч", тази фраза от филм на Невена Коканова се е запечатала в съзнанието на Джачков и той продължава да я следва.

След успеха зад граница Мартин Джачков се вълнува за първата си изложба в България в партньорство със Столична община. "Омагьосана душа" е създадена специално за представянето пред българската публика. Ексклузивното за първи път ще бъде показан един от последните и най-амбициозни проекти на художника -

най-голямата му картина,

наречена "Богатият гигант",

с почти 2 метра височина

и 1,3 метра ширина.

Гигантът съдържа над двадесет и четири хиляди частици изображения, а на Мартин Джачков отнема над 11 месеца интензивен труд, буквално до последните дни преди събитието.

"Моята цел е българите да се запознаят с един български артист, който прави нещо стойностно. Всеки може да я оцени високо или да не я хареса. Аз целя да отворя сетивата за различен тип изкуство, за моите поетични колажи, което е дързък и новаторски жанр за българското изкуство".

На 24 август в 19,30 ч Джачков ще бъде в Градската градина близо до изложбата заедно със свои приятели и съмишленици. Всеки е добре дошъл да говори за изкуство, да обмени идеи. Младите артисти са поканени да почерпят опит от художника. Работата на Мартин Джачков, картините му, новите му проекти и кога отново ще бъде пред Народния театър в рамките на изложбата може да бъдат проследени в инстаграм профила му @dzhachkov.

"Българските артисти трябва да се борят за себе си. Това е и моят призив към колегите ми в България и в чужбина. Ние трябва да сме солидарни и да работим заедно, за да извоюваме уважение. За да можем да излагаме в галерии, а не по улиците за стотинки. Изкуството трябва да бъде скъпо и оценено. Институциите са наши и те трябва да работят за нас".

"Мотото на недоволните от ситуацията у нас не трябва да бъде "Тук не става, а ТАКА не става", казва младият български художник и подчертава, че днес в България усеща нова енергия, мобилизация и всеобща солидарност в обществото.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Култура

"Библията през очите на Шагал и Дали" - виртуално в галерия "Оборище 5"

"Библията през очите на Шагал и Дали" - виртуално в галерия "Оборище 5"

Артсалонът с първа виртуална 3D изложба за Коледа Галерия “Оборище 5” поздравява всички свои гости и клиенти с предстоящите коледни празници с първата си виртуална изложба, която започна днес -  1.12.2020, и ще продължи до 25.12.2020 г. Изложбата може да бъде разгледана безплатно онлайн на сайта www.oborishte5.com

Една снимка разкрива мистериозен убиец

Една снимка разкрива мистериозен убиец

„Последната снимка” (от Книгоиздателска къща “Труд”) е втората книга на Лора Джо Роуланд от поредицата u „Викториански загадки”. На българските читатели вече са познати първата книга от поредицата – „Сянката на Изкормвача”, както и изключително харесваните криминални романи от поредицата „Японски загадки”

Авторът Димитър Стайков, неговият герой Деян Донков и синът на актьора на премиерата на книгата “Пламъци по сцената” в Камерната сцена на Народния театър
СНИМКИ И ВИДЕО: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Синът на Деян Донков прочете откъс от книга за баща си (Видео)

Главен герой в “Пламъци по сцената” от Димитър Стайков е звездата на Народния театър Камерната сцена на Народния театър стана домакин на премиера, но този път на книга. Там авторът Димитър Стайков и героят на неговия театрален роман Деян Донков се срещнаха с храбрите почитатели, дошли в пандемичния и снежен понеделник на представяне на изданието

„Науката преобразява животи“ бе темата на Нощта на учените в МУ-Варна

„Науката преобразява животи“ бе темата на Нощта на учените в МУ-Варна

Участваха и филиалите на университета в Шумен и Велико Търново На 27 ноември 2020 година за седма година Медицински университет – Варна приветства деца, ученици, студенти, учени и широка общественост на тазгодишното издание на Европейската нощ на учените. Събитието се осъществява в рамките на проект „Researchers in the Knowledge Triangle

С празнично настроение в Софийската опера

С празнично настроение в Софийската опера

Предпразничният афиш на Софийската опера и балет започва на 1 и 6 декември със завладяващия спектакъл на операта „Електра“ от Рихард Щраус, съобщиха от операта. На 4 декември един от най-обичаните балети, „Лебедово езеро“ от П. И. Чайковски ще създаде предпразнично настроение. Дебютира Венера Христова в ролята на Одета-Одилия

Банчо Банов

На 29 ноември БНТ-2 ще излъчи историческата опера "Хан Крум Ювиги"

На 29 ноември от 20 часа БНТ-2 ще излъчи историческата опера "Хан Крум Ювиги"- музика Александър Йосифов, либрето Банчо Банов. С тази творба Софийската опера и балет гостува в Болшой театър през 1981 година, във връзка с 1300 годишнината от основаването на Българската държава. Операта има голям успех

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Култура

Операта "Електра" от Рихард Щраус на сцената на Софийската опера и балет

Операта "Електра" от Рихард Щраус на сцената на Софийската опера и балет

Разтърсваща, спираща дъха, такава бе премиерата на операта „Електра“ от Рихард Щраус на сцената на Софийската опера и балет на 26 ноември 2020 г. Този изключителен опус на експресионизма, преобръща представите за реалното, потапя ни в дълбините на човешката природа, такава, каквато идва от античната древност

Последната изява на Камен Чанев на сцената на Старозагорската опера бе на 6 ноември т.г. - тогава той изпълни ролята на Отело в едноименната опера на Джузепе Верди.
Снимка: Архив на Старозагорската опера

Камен Чанев ще почива навеки в двора на митрополитския храм в Стара Загора

Световноизвестният тенор Камен Чанев, който почина на 56 години в четвъртък след усложнения от COVID-19, ще бъде погребан в събота в 11 часа в двора на митрополитския храм "Свети Димитър" в Стара Загора. Това съобщи за "24 часа" старозагорският митрополит Киприан, който е голям почитател на операта като изкуство и често застава на диригентския

Зрител на премиерата на "Електра": Изумителни певци, изумителен оркестър

Зрител на премиерата на "Електра": Изумителни певци, изумителен оркестър

Зрител, който бе на премиерата на операта "Електра" сподели своите лични впечатления: изумителен театър, изумителни певци, изумителен оркестър!!! Това беше премиерата на „Електра“ от Рихард Щраус снощи на сцената на Софийската опера. Първото изпълнение на модернистичната творба на Щраус донесе изключителен успех на всички участници в тази

Прощаването с Мастъра събра стотици негови приятели и почитатели в Народния театър.

Година без Стефан Данаилов. COVID-19 отлага връчването на стипендия на негово име

Заради пандемията близки и фенове скромно ще отбележат година от кончината на Мастъра на 27 ноември “Не знам как вуйчо би приел и преживял днешната пандемия. Той толкова обичаше хората и приемаше лично всяко нещастие!” Това разказа племенницата на Стефан Данаилов Росица Обрешкова в навечерието на годишнината от кончината на обичания актьор

Програма за Европейска нощ на учените във Варна, Велико Търново и Шумен

Програма за Европейска нощ на учените във Варна, Велико Търново и Шумен

На 27 ноември, петък, Медицински университет - Варна ще проведе онлайн събитията от тазгодишното издание на Европейска нощ на учените. Събитията са насочени към всички, които имат интерес към тайните на науката - деца, ученици студенти и широката общественост. Университетът ще бъде домакин на поредица от интересни

Залите ще приемат до 30% от капацитета си, спазват се и противоепидемичните мерки.

Театрите с готови програми до Коледа

Следете всеки ден сайтовете ни, съветват от трупите Според приетите вчера (25.11.) нови по-строги противоепидемични мерки театрите се оказват “облагодетелствани” - разрешава им се да пускат 30% зрители. Например в столичния “199” на 199 места могат да седнат 60 ценители могат да гледат премиерната пиеса “Боклук”, постановка на Ивайло Христов

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber