За риба с Цанко: Циганки стограмки изскочиха край Бяла

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8903446 За риба с Цанко: Циганки стограмки изскочиха край Бяла За риба с Цанко: Циганки стограмки изскочиха край Бяла www.24chasa.bg

Чакат дребните паламудчета да станат по половин кило до края на август

Циганки, както се наричат маломерните паламуди, се появиха масово от Бяла до Калиакра. Рибките са малко по-големи от сафриди и атакуват яростно чепаретата.

“Има много хамсия и ува, които са основната храна на паламуда. Тези рибки наддават по 15 грама на ден и до края на месеца могат да скочат до 300-500 грама и да стават за ядене. Ще има много паламуд есента, ако не духне някакъв северен вятър и не ги подкара към Босфора”, коментира майсторът на паламуда Агоп Агопов.

Ветеранът си спомня, че като бил в 4-и клас, хващал 500-грамови паламуди на Морска гара, което е уникално. Тази риба по принцип се търси навътре в морето, изключение правят скалите на Маслен нос, от които може да се хване паламуд на чепаре или воблер. “Бях с 4-метров прът от камъш, чакахме вечер, палехме петромаксова лампа и ловяхме паламуди на сафридени чепарета. Едвам ги измъквахме тези половинкилограмови екземпляри. Бяха навлезли във Варненското езеро, тъй като и тогава имаше много хамсия и ува. Паламудите вечер се вдигаха на повърхността и на светлината и ядяха като луди”, обясни бай Агоп.

“То такива циганки колкото сафриди е грехота да ги вземаш. Ще ги пържиш ли, ще ги печеш на скара ли?”, възмущава се лодкарят Румен Радев. Той също е бил на Калиакра и е пускал обратно паламудчетата във водата.

Според други рибари има голямо нашествие и на гръцка сардина. Тя е топлолюбива и атакува през август нашите брегове, защото водата е 27 градуса. Нейната роднина - нашенският карагьоз, също в момента е масово явление около Варна и на пристанището в града. Влязлата в Черно море сардина става в пъти по-вкусна от егейската.

Тази есен освен паламудена може да бъде и яко леферена. Доказателство за готвещото се настъпление на този най-страшен хищник е появяването на дребен сафрид, граца, в последните дни на кея на Морска гара във Варна. Обикновено тези рибки предвидливо се настаняват там, за да се крият в дупките под бетона от чернокопите и леферите.

Вече се появиха чернокопчета, наричани гальовно бръснарски ножчета, които прегризват влакното с куките. Към края на септември те ще нараснат със сигурност до 200 грама.

Търговците отново реагираха на сезона на паламуда, който се очаква, и внесоха гръцка риба от този вид. Тя е на цена от 12 лева за килограм.

500-грамови шарани скачат край резиденцията на Тато

Шаранчета по половин кило могат да бъдат хванати на Шабленското езеро край резиденцията на Тодор Живков. Рибите са поколение от зарибителния материал, който бе хвърлен преди няколко години. Освен с тях блатото бе зарибено още с бели амури и линове. Те обаче са още малки за улавяне.

Шабленското езеро продължава да бъде царство на щуката. Преди тя се ловеше в отводнителните канали около него, но сега цялата им повърхност е покрита плътно с трева. За да се лови щука, трябва човек да влезе със сърп до кръста във водата и часове наред да чисти бурените.

В това блато все още има сомове и бели риби, срещат се и големи костури.

На границата с Румъния дойде риболовната есен

От естакадата в Шабла до Тюленово целият бряг е опасан с палатки на рибари. През нощта скалите са осветени като древния Картаген, защото навсякъде се лови сафрид на лампа.

Есента за рибата при нас вече дойде, казват местни рибари. Според тях рибата е тръгнала да трупа мазнини за зимата. Доказателство са и дребните заргани, наричани писалки, които вече атакуват морския червей на плаваща бомбарда.

Засега рибата още не пипа металните джигове във форма на рибки, които станаха модерни миналата есен. Проблемът е, че те са въоръжени с тройки и на практика тралят зарганите за тялото и убиват много риби по пътя си.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Оживление

Всеки мъж може да подари цветя. Бъди оригинален, плати и? тока!

Вицове за тока

Откакто напусна политиката, Алесандра Мусолини започна да публикува секси снимки в инстаграм.

Ракеле - внучката на Мусолини, която стана най-гласуваната от римляните

Мая Манолова се появи в студиото с чисто нова визия. Кадър: Btv

Мая Манолова стана брюнетка

Елтън Джон СНИМКА: Ройтерс

Елтън Джон оглави британската класация за сингли за първи път от 16 г.

Френски булдог (вляво) и бостънски териер (вдясно)

Защо френски булдог и бостънски териер често се бъркат

Шер. Снимка: АРХИВ

Шер съди наследниците на Сони Боно за приходи от техни общи песни

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber