Макроикономистът Лъчезар Борисов работил при 13 министри, преди да стане 14-ият

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8889149 Макроикономистът Лъчезар Борисов работил при 13 министри, преди да стане 14-ият Макроикономистът Лъчезар Борисов работил при 13 министри, преди да стане 14-ият www.24chasa.bg
Министърът на икономиката Лъчезар Борисов е от малкото, които са минали като държавни експерти по административната стълбица.

През 2001 г. прогнозира във в. “168 часа”, където е работил малко повече от година като журналист, че предстоят банкови сливания и консолидация - случи се години по-късно

За 18 години Лъчезар Борисов е работил с 13 министри, сега самият той е министър на икономиката, а наскоро стана и доктор по икономика. Въпреки краткия мандат, който му се очертава, той излиза от сянката на държавен служител, минал през нива̀та на администрацията в едно и също министерство – това на икономиката.

В министерския кабинет е донесъл десетина грамоти. Всичките - от работата му в това ведомство. Може би това е знак и кое е важно за него – оценката на колегите му за неговата работа. Лъчезар Борисов казва, че десетки са били кризисните ситуации, с които той и екипът му са се справяли. Сред грамотите има и две от “София Тех парк” и Националната компания “Индустриални зони”, които е създал с екипа си от нулата. Всичко е минало през ръцете ни, а сега те ни представят пред инвеститорите, казва той.

На бежовия стол на министъра на икономиката с картина на завод с пушещи комини зад него седна млад мъж от Самоков. С хоби, ти да видиш, математика, защото тя по негови думи дава силата на логическото мислене. Като студент в УНСС по макроикономика в състезание по математика на БАН влиза със своя колежка в тройката на най-добрите в България.

В студентските си

години всеки ден

пътува 60 км от

София до Самоков

При хора от малките градове има нещо, което все ги тегли към дома и към атмосферата на родното място. И сега от месеци всеки ден изминава пътя от ул. “Славянска” ( където е сградата на министерството) до малката им къща в Самоков, тъй като съпругата му и синът, който ще бъде в трети клас, са там. Явно и те са влюбени в града.

Като студент е работил в Института за икономическа политика. Изследвали банковия сектор по проект на Австрийската национална банка. Тогава годината е 2000.

Преди обаче да избере пътя на държавния служител,

година и нещо е

журналист във

в. “168 часа”

Първата му публикация е за банките и за прогнозата, че предстои консолидацията им и че ще останат само няколко. Заглавието, което е било на редактор, предизвикало шум в банковата система. Години по-късно обаче се сбъдва прогнозата за сливания и консолидация. Ако се разрови човек в архива на вестника за 2001 и 2002 г., ще намери негови статии за пазара на месо, или пък за модата да се купуват мобилни телефони втора ръка.

Имах добрия шанс да

бъда репортер

в “168 часа”. Беше прекрасен период, в който пишех икономически анализи, тогава все още не бяха на мода другият тип новини, така че правехме прогнози и анализи. Уникален период, в който научих много и ми беше полезен, за да се развия по-късно в министерството на икономиката, казва Борисов.

След краткия си стаж като журналист се явява на два конкурса. За експерт в икономическото министерство и за позиция в мобилен оператор. Печели и на двете места. Отказал корпоративното развитие, въпреки че

заплатата била

трикратно по-голяма

от тази на чиновника

Защо ли? Нищо, че звучи демоде, но казва, че честта да работиш за държавата е от семейството му. Дядо му Назар Щегров, който е и с белогвардейско потекло, бил от топфинансистите и един от най-добрите данъчни инспектори в Софийска област и в София. Докладвал е лично на министрите. Избрал неговия път още като кандидатствал в УНСС с бал 36, което означава отличен 6 по диплома, на изпит и по всички теми, които е трябвало да бъдат оценени.

“Аз съм от семейство на инженери, които са били държавни служители. Моят баща беше военен инженер със специалност “Аартилерийско въоръжение” и е работил в по-голямата част от живота си в армията.

Майка ми е инженер-химик и е била в най-иновативните заводи за времето си. Има следващи специализации свързани с педагогиката, така че една част от нейната кариера е минала в образованието и е подготвила като учител стотици български студенти по медицина”, обосновава избора си министърът.

Той печели мястото си в министерството през 2002 г. в конкуренция със 179 кандидати. “Тогава бяха впечатлени от резултатите ми и

директно ми

предложиха да

стана съветник по

макроикономика

Отказах, на този етап не виждах политическия ход на моята кариера. Така че ми бе дадена възможност да поема постове в администрацията. След това се сменяха министри, работих близко с всеки един от тях, със зам.-министрите, те са оценявали моята работа. От днешна гледна точка оценявам, че всеки един от тези 13 министри е допринесъл значително за българската икономика”, казва четиринадесетият след 2002 г. министър на икономиката.

Неговото разбиране за държавния служител е обратно на масовата представа за тихия пред началника и важен пред гражданина скатаващ се чиновник, който е на завет и на сигурна, но неголяма заплата.

Носиш на плещите си това, което трябва да бъде свършено за икономиката. Винаги съм бил човек, който е наблягал на работата навреме, на бързо свършената. Имало е много предизвикателства, кризисни ситуации, безсънни нощи, казва Лъчезар Борисов.

През 2002-2003 г. е част от екипа, разработил след посещение в Ирландия първия закон за насърчаване на инвестициите. Рамката на закона в голяма степен стои и до днес, а той винаги е участвал в промените в него. В момента отново инициира промени както в правилника за прилагането му, така и в самия закон.

“За да бъдем още

по-силни на

международната

сцена”,

казва. В правилника ясно и категорично разписваме как държавата би могла да се намеси като

помощ на големите

инвеститори, говорим

за кеш грант до 35,5

млн. евро

Всичко е по формули и по картата за регионалните помощи на ЕС, но това е максимумът, който можем да направим в правилника. Второто са промени в закона, които трябва да бъдат гласувани в Народното събрание, казва министърът за първите неща, които прави в управлението си.

Като човек на държавата в икономиката е изпращан в управителни тела на най-тежките компании в трудни времена. Смята, че така най-силно се усеща пулсът на икономиката.

Какво е като държавен служител да виждаш, че нещо някъде не е наред и как се влияе на процесите? Нашата роля е била да даваме добрите идеи и да намерим най-добрия изход, казва.

“Когато ВМЗ - Сопот, беше пред фалит, имаше безсънни нощи, а с моя колега Груев стояхме денонощно в заводите. Дадох на един от министрите вариант да се направи конкретна финансова операция, която касаеше и бюджета. Ситуацията беше решена, в момента имаме едно успешно предприятие, което е живо и има около 4000-5000 работници.

Понякога една мярка дава живот на някое предприятие в годините”, връща лентата Борисов.

По време на работата си в министерството среща съпругата си. Запознали се преди 10 години, тя била зам.-председател на Националния статистически институт, а Борисов трябвало като представител на министерството, да обясни някои операции, които са осъществили, и те да бъдат докладвани пред Евростат. Имат син - Димитър Борисов. Като четящо дете той е избран за посланик на българската книга и е ангажиран да представя необходимостта от четене на книги от децата.

Лъчезар Борисов беше назначен за зам.-министър на икономиката през 2017 г. в служебния кабинет на Огнян Герджиков, остана и в третия кабинет на Борисов при министър Емил Караниколов, когото смени на поста. Смята, че причината за избора му е неговата експертиза.

“Това е един естествен път на човек, който се е задължил да работи за народа, за икономиката, тръгвайки от най-ниските нива”, казва той. Припомня, че всеки министър е слуга на народа, на суверена. Всъщност етимологията на самата дума от латински е служител.

Дори кабинетът да изкара мандата си, остава по-малко от година до изборите. Не е ли като да си купиш фабрика на 9 септември, питаме го.

Той отговаря, че не мисли за поста, а “за мисията си да направим най-доброто за бизнеса, нямам други амбиции”.

Дори да са месеци, те са изключително важни и българският бизнес трябва да ги превъзмогне, а икономиката да бъде подпомогната, в момента тя е пред рискове.

Макроикономистът смята, че

икономиката ни е

прескочила

най-тежкия период,

последните данни за бизнес климата сочат, че след най-тежката кризисна ситуация има възстановяване на 50% от показателите. Но в момента се усеща намалението по линията на експорта, инвестиции, постъпления, дори на вноса.

В глобален и европейски план се регистрират последиците от коронакризата, които няма как да заобиколят България. Стокообменът ни 50% е свързан с еврозоната, а 75% - с ЕС. Други държави, в които износът е концентриран, също са засегнати.

Затова са важни икономическите мерки. Трябва да се въздейства върху всеки от факторите в икономическия растеж – потреблението, държавните разходи, инвестициите, експорта, казва министърът и оценява, че това е рационална програма - да се подкрепи всеки фактор на икономическия растеж. И

негов приоритет са

скоростта на мерките

и прозрачността

Колкото до скоростта, екипът на министерството има опит с коронакризата, след като у нас не се случи това, което наблюдавахме от репортажи в други държави – празни рафтове в хранителни магазини, недостиг на медицински материали и предпазни средства. По този повод Борисов казва, че екипът е уникален. С помощта на дър жавата бързо се пренастрои и индустрията, която започна да произвежда маски, вече има към 10 компании, сертифицирани по европейски стандарти. Сертифициран е и производител на маски с най-високо ниво на защита, за хората, които са на първа линия. Четири компании са извадили сертификат за защитни облекла от най-висок клас. Скоро се очаква да получи сертификат и производител на респиратори, които толкова липсваха в началото на кризата. Така че с изключение на ръкавици, България има възможност да произвежда всичко, необходимо при евентуална бъдеща криза. Борисов води разговори с компании, които да започнат производство и на ръкавици.

На дневен ред е бързината за подпомагане на бизнеса.

1,8 млрд. лв.

през мерките на

министерството

на икономиката

трябва да стигнат

до хората и бизнеса

За една част са от бюджета през Българската банка за развитие, има нужда от ускоряване. Само за последните 10 дни са подписани договори с четири от топ 5 на българските банки, които да кредитират фирмите в нужда, като заемите са 80% обезпечени.

По мярката за микро- и малки предприятията през оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност” са изплатени вече над 43 млн. лв., амбицията е до края на месеца тя да приключи и всички пари да са стигнали до бизнеса.

Мобилизирал съм

хората да работят в

събота и неделя и до

22 часа - целият екип

В такъв период на криза е важна скоростта, защото компаниите очакват това, заявява министърът.

По другата програма – за подпомагане на средните предприятия, проекти се набират до 24 август. До момента има подадени 1286 заявления, които покриват 177 млн. лв. от бюджета на тази мярка, който е към 200 млн.

Предстои следващата седмица наблюдаващ комитет заедно с работодателите да обсъжда наддоговаряне на още 68 млн. лв., които да стигнат до бизнеса. “Всяка финансова инжекция в момента е изключително важна, за да запазим нивото, да останем най-добрите като финансова стабилност и по кредитен рейтинг в региона”, посочва Борисов.

Очаква се ресурс от 400 млн. лв. за българската икономика от ЕК, които също бързо трябва да стигнат до бизнеса. Предложенията са те да са за антикризисни мерки, за зелена икономика и дигитализация, както и за кръгова икономика.

Борисов е и човекът, който водеше екипите, които преговаряха с потенциалните инвеститори. Създаден е екип, който 24 часа 7 дни в седмицата е готов да реагира. В него са зам.-министри от почти всички министерства, както и експерти от агенции. Очакват се добри новини през есента.

Важните неща, които предстоят за привличане на инвестиции, са законодателните промени. Внесен е законът за индустриалните зони, предстои законът на насърчаване на инвестициите, за да можем да останем на сцената, казва Борисов. Припомня, че е период и на скъсяване на веригите на доставките, тъй нареченият ниър шоринг, тоест европейски компании да не гледат само към Азия, а България да се опитва да ги привлече.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Възход и падение

Джиджи Хадид и Зейн Малик си имат вече момиченце Снимка: Инстаграм/gigihadid

Момиченце се роди на манекенката Джиджи Хадид и певеца Зейн Малик

Манеканката от САЩ Джиджи Хадид и британският певец Зейн Малик са станали родители на момиченце, съобщи Контактмюзик. Бившият изпълнител от групата "Уан дайрекшън" лично е потвърдил в Туитър, че Хадид е родила първото дете на двойката - "здрава и красива дъщеричка". "Нашето здраво и красиво момиченце вече е тук

Последното гмуркане на Теодора Балабанова - филм на Слави Ангелов

Последното гмуркане на Теодора Балабанова - филм на Слави Ангелов

Премиерата на “233 метра между живота и смъртта” е в събота по Нова тв 24 септември 2017 г., заливът Торонеос, Гърция: водолазите Теодора и Михаил Балабанови се потапят на 233 м дълбочина, за да направят двоен рекорд на “Гинес” - най-дълбоко гмуркане за жена и за двойка. Седмици по-рано двамата слизат безпроблемно на 203 метра

Слави Ангелов Кадър: Нова тв

Слави Ангелов: Оставали са 2-3 месеца живот на Теодора заради рака (Видео)

Премиерата на “233 метра между живота и смъртта”, филм на Слави Ангелов, е в събота по Нова тв Всъщност Теодора и Михаил се опитват да поставят двоен рекорд на Гинес - първият за най-дълбоко гмуркане на жена, а вторият за двойка, тъй като мъже са се гмуркали на 330 м. Един от поддържащите им водолази се спуска на такава дълбочина

Честит рожден ден на Паола Хюсеин

Честит рожден ден на Паола Хюсеин

Рожден ден днес празнува Паола Хюсеин, която с талант и въображение ръководи отбор красавици с красивото име “Оживление”. Те следят за всичко любопитно и тарикатско в самия живот и го поднасят на читателите вкусно, елегантно и с лек флирт. Поли не изпуска от око и всичко, което се случва в многолюдния телевизионен свят

Христо Петков участва в "Нощна смяна"

Българският "Нощна смяна" предложен за "Оскар"

Късометражният български филм “Нощна смяна” ще бъде предложен на Американската академия за евентуален “Оскар”. Това стана ясно на закриването на 17-ото издание на фестивала за късометражно кино във Варна - In The Palace, където лентата спечели наградата за най-добър български филм. “Нощна смяна” е дело на сценаристите и продуценти Йордан Петков и

Факсимиле Франс24

Иконата на френския шансон Жулиет Греко почина на 93 (Видео)

Иконата на френския шансон Жулиет Греко почина днес на 93-годишна възраст, съобщи Франс прес. "Жулиет Греко угасна тази сряда 23 септември 2020 г., заобиколена от семейството си в своята толкова обичана къща в Раматюел (Югоизточна Франция). "Нейният живот беше необикновен", заяви семейството й в текст, изпратен до АФП

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Възход и падение

Шарън Стоун

Робърт де Ниро бил най-вещ в целувките, обяви Шарън Стоун

Според холивудския секс символ Шарън Стоун най-вещ в целувките от всичките й екранни партньори се оказал Робърт де Ниро, пише в."Метро". Шарън се снимала с него по време на работата над филма "Казино". Тя се отнасяла с голямо уважение към този филмов титан. "Това е актьорът, към който съм се отнасяла с най-голямо уважение през цялата си кариера

Принцеса Биатрис СНИМКА: Ройтерс

Сватбената рокля на принцеса Биатрис ще бъде изложена в замъка Уиндзор

Роклята, носена от британската принцеса Биатрис на сватбата й преди два месеца, ще бъде изложена на показ пред публика в четвъртък в замъка Уиндзор, където се състоя скромната й "тайна" брачна церемония, предаде Ройтерс. Тридесет и двегодишната внучка на кралица Елизабет Втора се омъжи за избраника си Едоардо Мапели Моци през юли на частна

Малкият Боян с майка си Ивета и баща си по време на кръщенето му, което родителите му направиха в Гърция

СНИМКИ: АРХИВ

Боян, 8-годишният син на Милен Цветков, в тв изява съветва да има кастинг за умни депутати

Второкласникът дебютира като водещ в мрежата Депутатите трябва да са умни и добри, да се избират чрез кастинг и с тест за интелигентност. Това казва 8-годишният Боян Цветков, който от миналата седмица е водещ на предаването “Питай ме” с Даниел Петканов. Кариерата на Лудия репортер, както доби популярност Даниел

Леонардо ди Каприо СНИМКА: Ройтерс

Ди Каприо подкрепя борбата за спасяване на реките в Босна и Херцеговина

Актьорът Леонардо ди Каприо и Фондация Робърт Редфорд, известни с активното си ангажиране за опазване на планетата, са подкрепили Коалицията за защита на реките в Босна и Херцеговина в борбата й за забрана на изграждането на малки водни електроцентрали и незаконното използване на реките и ресурсите на страната, съобщава информационният сайт Кликс

ШОН ЛЕНЪН

Шон Ленън ще води радиошоу за 80-ата годишнина от рождението на Джон Ленън

Шон Оно Ленън интервюира Пол Маккартни за отношенията с баща му Джон Ленън за двучасово шоу, посветено на 80-ата годишнина от рождението на Джон Ленън, съобщи Би Би Си. Документалната програма на Радио 2 е в две части. Шон разговаря и със своя полубрат Джулиън за баща им, както и с Елтън Джон. В спомените си сега се връщам като фен

Анна Нетребко

Анна Нетребко е изписана от болница след лечение на COVID-19

Оперната певица Анна Нетребко е изписана от московската болница, където бе лекувана от пневмония, предизвикана от новия коронавирус, съобщи ТАСС. "Бързам да съобщя, че вчера ме изписаха от болницата и се избавих от заразата COVID-19", написа певицата в Инстаграм. Тя изрази благодарност към лекарите и персонала на 52-ра московска клинична болница

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber