За първи път уикенд с български заглавия по НВО и НВО GO (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8887434 За първи път уикенд с български заглавия по НВО и НВО GO (Видео) За първи път уикенд с български заглавия по НВО и НВО GO (Видео) www.24chasa.bg

За първи път НВО ще има уикенд с български филми. “Диви и щастливи” и “Котка в стената” влязоха в селекцията “Предложения от България” още вчера, на 7 август, в стрийминг платформата на международния канал и ще могат да бъдат гледани от зрители в 7 територии. Лентите ще бъдат излъчвани и по телевизионния канал, като премиерата на “Котка в стената” бе на 7 август от 19,30 ч, а на “Диви и щастливи” - днес, от 19 ч.

Така новите български филми, добавени в стрийминг платформата само за тази година, вече са пет. Преди няколко години селекцията с BG заглавия е само идея. Всичко започва през 2017-а, когато за първи път български филми започват да се купуват от HBO Европа. Селекцията се обособява в самостоятелно меню в платформата от юли 2018 г. с добавянето на 10 ленти, сред които е и историческата драма на Виктор Божинов “Възвишение”. Това е и най-гледаното българско заглавие от зрителите в страната за периода, от който е пусната специалната селекция до днес.

Веднага след “Възвишение” на второ място се нарежда “Доза щастие” - драмата по истинската история на журналистката Весела Тотева. Макар да бе добавен в селекцията тази година, филмът бързо стана предпочитано заглавие от потребителите у нас. За 3 месеца “Доза щастие” постигна 80% от гледанията на “Възвишение”, който е наличен в платформата вече 2 години и един месец.

До края на 2020-а българските филми в HBO GО ще са повече от 20, като три от тях могат да се гледат не само от зрителите в седемте балкански страни - България, Сърбия, Хърватия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Словения и Северна Македония, а и в Полша, Унгария, Румъния, Чехия и Словакия. Това са “Маймуна”, който е в онлайн платформата от 2018 г., “Ирина”, добавен през март тази година, и “Дамасцена: Преходът”, наличен в HBO GO от май.

Сега зрителите могат да гледат и една от най-успешните ни ленти за 2019-а - “Диви и щастливи”. Освен че съчетава екшън и комедия и интересен сюжет, в ролите влизат и популярни актьори като Яна Маринова, Луиза Григорова, Александър Сано, Асен Блатечки, Калин Врачански и дори рапърът Ицо Хазарта.

Историята във филма е за две приятелки от детинство с буйна кръв и големи мечти. Но животът на Боряна и Мила не се стича така, както са очаквали. Боряна мечтае да кара мотор и да печели титли, но вместо това сега е съсипана разведена жена, която чисти къщи. Мила мечтае да е писателка, но единственото, което пише, са имейли и брошури за колцентъра, в който работи. Всичко се променя, когато Боряна се влюбва отново и заради своя любим задига 30 000 лева от сейфа на богатото семейство, за което работи. Това предизвиква лавина от безразсъдни решения и непредсказуеми действия.

“Качването на български филми в стрийминг платформата на НВО е наистина важно най-малкото защото така съседните ни страни ще имат достъп до най-новото ни кино - да видят до какво ниво сме стигнали, а и да се позабавляват. Редно е на Балканите да си обменяме култура”, казва Александър Сано, който не само играе в “Диви и щастливи”, а и е продуцент на филма.

“Българските филми, които добавяме в последните 2 г. в платформата ни, се радват на зрителски интерес не само у нас, но и в чужбина, което е нашият принос към популяризирането на индустрията извън пределите на страната, а гледането на стрийминг през легални платформи се налага все повече като начин на разпространение на филми и сериали за достигане до по-широка аудитория в световен мащаб”, казват от HBO.

Другото ново заглавие - “Котка в стената”, е режисьорският дебют в игралните филми на тандема Весела Казакова и Мина Милева, които имат опит с документалистиката. Лентата получи адмирациите на европейската критика, както и положителни рецензии от доста международни издания. Заснет в Лондон и определян като социално ангажирано кино, филмът разказва с ирония за раните, които Брекзит нанася през погледа на битовия сблъсък между местни и имигранти.

В жилищен блок в Югоизточен Лондон българката Ирина сама отглежда малкия си син и се опитва да изкарва прехраната си като архитект, вместо да разчита на социални помощи като повечето си съседи. Тя трябва да воюва с тях не само за съдбата на една бездомна котка, която се е барикадирала в дупка в стената на блока, но и с общината, която планира да започне напълно ненужен, но много скъп ремонт на сградата. За него трябва да платят само собствениците на апартаменти, но не и обитателите на социални помощи. Притисната до стената, Ирина взима драстично решение да промени изцяло живота си.

Двата български филма ще вървят и в понеделник, 10 август, по НВО 2. “Диви и щастливи” започва в 20 ч, а “Котка в стената” - в 22,15 ч.

Димитър Нойков e част от българския екип на НВО от 2007 г. Трупа опит и знания за спецификата на сферата и пазара, преминавайки през различни позиции. От 2011-а става регионален мениджър на HBO за България.

СНИМКА: МИРОСЛАВ ДЕРМЕНДЖИЕВ, webcafe
Димитър Нойков e част от българския екип на НВО от 2007 г. Трупа опит и знания за спецификата на сферата и пазара, преминавайки през различни позиции. От 2011-а става регионален мениджър на HBO за България. СНИМКА: МИРОСЛАВ ДЕРМЕНДЖИЕВ, webcafe

Димитър Нойков, регионален мениджър на HBO за България:

Така BG филми могат да бъдат

гледани по модерния начин -

когато и където ти е удобно

- Как се стигна до успеха в НВО да има секция с български филми, г-н Нойков?

- Това беше идея на нашия офис, първи от семейството на НВО направихме подобно нещо. Ние имаме и друг ангажимент, освен да правим бизнес в България - да намираме възможност да промотираме българските заглавия и извън територията на страната ни. Да даваме по-широк достъп на хубави български заглавия от последните години, така че да стигат до по-голяма аудитория, да бъдат гледани по модерния начин - когато и където ти е удобно. Щастливи сме, че успяхме да реализираме идеята си.

- Как избирате заглавията, които да влязат в българската селекция?

- Търсим качествено съдържание. Има много качествени български филми, но това, което най-много ни интересува, е те да могат да бъдат гледани и извън територията на страната ни. Ние сме част от глобална компания, която не мисли за всеки отделен пазар, а как да намери такъв тип съдържание, което да пътува през границите. Търсим теми, които са актуални както в България, така и в Източна и Западна Европа.

- Първият български уикенд на НВО е тази седмица с “Диви и щастливи” и “Котка в стената”. Как избрахте тези филми, вие гледали ли сте ги?

- Да, но ние имаме отдел, който се занимава със закупуването на съдържание не само по наша препоръка, а и на база на техния професионализъм. “Диви и щастливи” например постигна голям успех в кината, което само по себе си му дава възможност да намери място сред заглавията, които искаме да покажем. Жанрът екшън е от най-гледаните и вярвам, че филмът ще има успех и в нашата платформа.

Що се касае до “Котка в стената”, той постигна много успехи на международната сцена, на различни конкурси и фестивали.

- Колко български филма сте представили досега?

- Вече са над 20, като амбицията ни е да продължим в тази посока. Далече сме от мисълта, че имаме някаква представителна извадка и да кажем, че това са всички хубави филми, които са излъчвани. Напротив. Но все пак е отправна точка и е повод за гордост не само за екипа на НВО България, а и за колегите, които създават аудио-визуални продукти - филми, дай боже един ден и сериали.

- Пускате най-новото българско кино. Мислили ли сте да включите и златни български филми?

- Това не е фокусът на НВО. Ние никога не сме твърдели, че при нас има всичко, което е правено през годините. По НВО хората очакват да видят най-новото и най-доброто. И от Холивуд, и от това, което НВО заснема като сериали. Мисля, че това е по-скоро роля на обществените медии. Там е мястото на златните български филми, които са и национално богатство.

- Как пандемията се отрази на филмопроизводството на НВО?

- Не толкова благоприятно, защото замрази някои от проектите ни, други ги остави незавършени. Но всичко се връща на мястото си. Очакваме силните заглавия да се появяват в платформата ни, когато са готови. Все още се намираме в кризисна ситуация, която не може да бъде прогнозирана. Мисля, че отговорихме на очакванията, имаме достатъчно много атрактивни заглавия. Стараем се всяка седмица да имаме заглавия, които да са интересни. Това беше нашата голяма отговорност особено в ситуацията, в която всички трябваше да се затворим вкъщи - да забавляваме хората, така че да не го усещат като тегоба, а възможност и време да преоткрият любимите си заглавия, да видят нови, да се насладят на филми и сериали, които излизат сега.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Възход и падение

ЦВЕТЕЛИНА БОРИСЛАВОВА

Цветелина Бориславова с ден само за себе си

Неделята е ден, който Цветелина Бориславова - председател на Надзорния съвет на Българо-американска кредитна банка, почетен консул на Исландия в България, ще отдели само за себе си. Поводът е, че днес има рожден ден и от доста време той не съвпада с работни ангажименти. А празненството ще е в съвсем тесен семеен кръг

Иво Аръков в кадър от "Ирония на съдбата"

Заради Иво Аръков и тийнейджъри гледаха турски сериал

Иво Аръков е единственият наш актьор, който участва в сериал с турската звезда Къванч Татлъту. А когато той тръгна у нас, мнозина го следиха с огромен интерес. Не само хората в зряла възраст, а и тийнейджъри коментираха колко добре се справя Аръков в “Ирония на съдбата”. Сега вече той работи по нови проекти

ЗДРАВКО ЗДРАВКОВ

Главният архитект на София първо обявява правила за по-качествени ремонти, после празнува

Главният архитект на София Здравко Здравков първо се занимава с проблемите на строителството и как да се гарантира по-високо качество при ремонтите на публични обекти. По традиция празничният ден днес е отреден за сина му Калоян, който със сигурност и тази година му е подготвил изненада. Желаем му здраве и вдъхновение

Тони Стораро

Тони Стораро изкрещял от радост, когато разбрал, че вече няма COVID-19

Певецът е дал отрицателна проба за коронавирус и се е прибрал вкъщи Певецът Тони Стораро изкрещял от радост, когато чул от лекаря си, че в организма му не е останала и следа от коронавируса. “Казах си: “Господ е голям! Трябва да вярваме в него да вървим по неговия път!”, спомня си попфолк изпълнителят

Мария Игнатова попада на мястото си като тв водеща

Мария Игнатова попада на мястото си като тв водеща

Модел, певица, актриса - през всички тези роли минава красивата Мария Игнатова, докато не попада на мястото си като водеща на забавни предавания. Такава е и сега, но за първи път в кариерата си като лице на светското “Папараци”. В него вече ще има не само скрита камера, но и срещи с гости и забавни коментари

Даниел Клевър (Хю Грант) и Марк Дарси (Колин Фърт) бяха съперници за сърцето на Бриджит Джоунс (Рене Зелуегър).

Колин Фърт и Хю Грант на 60 г. - кого би избрала днес Бриджит Джоунс?

Скандали, любовни драми и спечелени милиони бележат живота на двамата съперници за сърцето на култовата филмова героиня Единият играеше чаровния и вятърничав съблазнител Даниел Клевър, другият - праволинейния и принципен, но секси адвокат Марк Дарси. Двамата главни герои на любимата на милиони зрители филмова поредица за Бриджит Джоунс бяха

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Възход и падение

Принц Хари е изпълнил "задълженията си"
за британския си дом

Принц Хари е изпълнил "задълженията си" за британския си дом

Британският принц Хари и американската му съпруга Меган са изпълнили задълженията си във връзка с британския си дом и засега не са необходими допълнителни плащания за имота, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.  Високопоставен източник от Бъкингамския дворец добави, че те са платили и наема за Фрогмор котидж, който е определен по пазарни цени

Майкъл Киванука СНИМКА: Инстаграм/michaelkiwanuka

Певецът Майкъл Киванука спечели музикалната награда "Мъркюри"

Певецът Майкъл Киванука е тазгодишният носител на престижната музикална награда "Мъркюри", съобщи Контактмюзик. Отличието се присъжда на 33-годишния изпълнител за третия му студиен албум "Kiwanuka", който излезе на музикалния пазар през ноември 2019 г., предава БТА. Победителят беше оповестен от Ани Мак в предаването "The One Show" на Би Би Си Уан

Деми Ловато Снимка: Инстаграм

Деми Ловато се раздели с годеника си

Певицата Деми Ловато и годеникът й, актьорът Макс Ерик се разделиха само две месеца след годежа си, съобщи Контактмюзик. "Беше трудно решение, но Деми и Макс решиха всеки да тръгне по пътя си и да се съсредоточи върху кариерата си. Уважението и любовта им един към друг остават и винаги ще си спомнят с добри чувства прекараното време заедно" - каза

Барак и Мишел Обама СНИМКА: РОЙТЕРС

Проучване: Барак и Мишел Обама будят най-голямо възхищение сред хората по света

Барак и Мишел Обама са личностите, които будят най-голямо възхищение сред хората по света, според социологическо проучване на института YouGov, предаде ДПА. Социолозите отбелязват, че за първи път, откакто от 2014 г. правят проучването за личности, будещи най-голямо възхищение, на първо място сред мъжете е поставен бивш американски президент

Президентът на САЩ Доналд Тръмп СНИМКА: Ройтерс

Тръмп за Меган Маркъл: Не съм й фен. Пожелавам на Хари късмет, защото ще му трябва

Доналд Тръмп нападна херцогинята на Съсекс и пожела на принц Хари късмет „защото скоро ще му трябва“, след като двойката призова американците да участват активно в предстоящите президентски избори. „Не съм й фен”, каза президентът Тръмп за Меган Маркъл пред репортери по време на брифинг в Белия дом. „Преди казах - и тя вероятно го чу - че

Мариан Бачев излиза като Чарли Чаплин в зала 1 на НДК

Мариан Бачев излиза като Чарли Чаплин в зала 1 на НДК

По-скоро драматична, а не комедийна е главната роля, която Мариан Бачев изиграва в мюзикъла “Чаплин”. Той ще бъде представен за първи път в София и в него ще участват 34 актьори и 130 костюма. Спектакълът е базиран на истинската история на Чарли Чаплин, като обхваща цялата му кариера. Премиерната постановка е на Държавната опера - Варна

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber