Снимали Петър Момчев от Жеравна в "Калин Орелът", той станал кинооператор за цял живот

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8882258 Снимали Петър Момчев от Жеравна в "Калин Орелът", той станал кинооператор за цял живот Снимали Петър Момчев от Жеравна в "Калин Орелът", той станал кинооператор за цял живот www.24chasa.bg
Бай Петър, който на 6 август навършва 87 години, пази ревниво в дрешника на 300-годишната си къща в Жеравна 16-милиметрово копие на филма "Калин Орелът". СНИМКИ: Ваньо Стоилов

87-годишният мъж още пази ревниво ролките с филмовата лента в дрешника при най-скъпите си дрехи

Копие на филма "Калин Орелът" върху 16-милиметрова чернобяла филмова лента пази ревниво в дрешника на 300-годишната си къща в котелското село Жеравна Петър Момчев, който на 6 август навършва 87 години. Като 12-годишно момче го снимали в масова сцена от този филм и той толкова се запалил по киното, че станал... кинооператор за цял живот. Навъртял 35 години трудов стаж покрай прожекционните машини и белия екран.

Бай Петър показва копието на филма
Бай Петър показва копието на филма "Калин Орелът", което пази ревниво в дрешника на 300-годишната си къща в Жеравна.

Бай Петър вероятно е единственият жив днес участник в снимките на знаменитата лента. "Калин Орелът" има славата на първия социалистически български филм, завършен през 1950 г. изцяло с държавни пари в одържавената 2 години по-рано Българска кинематография.

Бай Петър с 16-милиметрово копие на филма
Бай Петър с 16-милиметрово копие на филма "Калин Орелът". Вдясно е кметът на селото Васил Рещов.

"Бях ученик на 12 години, когато нашият учител ни заведе нас, три момчета от класа, при артистите в Тончовата къща, където снимаха "Калин Орелът". Помня още главният актьор Иван Димов - беше сериозен възрастен човек", разказва пред "24 часа" Петър Момчев.

Бай Петър и съпругата му Василка са прожектирали стотици филми в района на Котел в битието им на кинооператори.
Бай Петър и съпругата му Василка са прожектирали стотици филми в района на Котел в битието им на кинооператори.

Познавачите на историята на българското кино няма да се изненадат от факта, че някогашният ученик е запомнил актьора тъкмо като възрастен човек. По време на снимките през 1945 г. Димов бил едва на 48 години и гримьорите положили наистина сериозни усилия, за да го състарят на външен вид.

Актьорът Иван Димов играе главната роля във филма
Актьорът Иван Димов играе главната роля във филма "Калин Орелът". СНИМКА: Архив

Историята на филма "Калин Орелът" е дълга. Режисьорът Борис Борозанов започнал снимките по сценария на писателия Орлин Василев още през 1945 г. като частна продукция. Снимали в Жеравна и Балчик, но не успели да завършат филма поради липса на средства. Продължили чак през 1949-а, година след като кинематографията ни вече била изцяло одържавена. Продължили пак с Иван Димов в главната роля, но поканили и други известни навремето си артисти, дописали сценария в духа на новия социалистически героизъм. На 20 март т.г. се навършиха 70 години от неговата премиера в столичното кино "Република". В новата лента от стария вариант на филма останали едва няколко масови сцени, в които се разпознава бай Петър.

Кинооператорът Петър Момчев, който на 6 август навършва 87 години, живее до днес в 300-годишната си родна къща в Жеравна. В миналото в нея се помещавало килийното училище на селото.
Кинооператорът Петър Момчев, който на 6 август навършва 87 години, живее до днес в 300-годишната си родна къща в Жеравна. В миналото в нея се помещавало килийното училище на селото.

Старият жеравнец днес си спомня, че бил на 12 години, когато го снимали във филма. Помни дори и това, че му платили хонорар за участието. Явно това било през 1945 година, тъй като бай Петър е роден на 6 август 1933 година. Пак тогава го карали и да рецитира стихотворението на Христо Ботев "Хаджи Димитър" - "Жив е той, жив е..." край одъра на умиращия главен герой. Не го учил специално, знаел си го от училище.

Сред незабравимите спомени в 87-годишния живот на бай Петър от Жеравна е участието му в снимките на филма
Сред незабравимите спомени в 87-годишния живот на бай Петър от Жеравна е участието му в снимките на филма "Калин Орелът".

По-късно, във второто издание на снимките, рецитатор вече е синът на Иван Димов, който също се казвал Петър, а във филмовия разказ - Петърчо. По време на снимките бил на 11 години - доста съвпадения с адаша му от Жеравна.

На киноафиша от онова време останало името на Петър Димов редом до имената на акьори като Иван Димов, Борис Ганчев, Константин Кисимов, Петрана Ламбринова, Стефан Савов.

Разбира се, бай Петър от Жеравна нямало как да попадне на онази премиера преди 70 години, но много пъти след това е гледал "Калин Орелът". Гледал го, защото снимките му във филма толкова го запалили по киното, че станал кинооператор и често му се налагало да го прожектира. Най-напред помагал с кобилата си на кинооператорите от Котел да обикалят селата с прожекционния апарат и ролките с филмите, след това сам изкарал курса за оператори чак в Момчилград. Първото нещо, което трябвало да научи един кинооператор е, че филмовата ролка се зарежда на прожекционния апарат така, че героите да са с краката нагоре, за да излязат нормално на екрана.

"Първо пътувах по селата с каруцата и коня, по-късно ми дадоха мотоциклет с кош. Тогава нямаше ток, с прожекционния апарат карахме и агрегат. Опъвахме бял чаршаф за екран, през лятото прожектирахме киното си на открито. Сами надписвахме и афишите за филмите. А публиката събирахме, като пусках музика от стар грамофон. В началото той беше от тия, с фуниите, които се навиваха ръчно, за да свирят", спомня си старият кинооператор.

Правел графика си така, че във всяко село да има поне по една прожекция на седмица, в Жеравна - две. Местните му викали дядо Пеци и още помнят как преди всяка прожекция огласял селото с хитовете на съставите "Щурците" и "Сребърни криле". А хората идвали масово, в онези години нямали телевизия и кой знае какви други занимания по селата.

Понякога сам ходел до кинобазата в Стара Загора, за да си набавя "хубави филми". Бил се специализирал да ги селектира по заглавията, не му трябвали никакви рецензии. "Нали знаеш, тогава въртяхме предимно съветски филми и имаше такъв лаф - "филмът хубав ли е или е съветски". Е, имаше и хубави съветски филми, но нали прекаляваха с тях. А ние, операторите, даже имахме план за приходите от билети от съветските филми. Трудна работа, но аз се изхитрих и когато ме питаха дали филмът е съветски, казвах: азърбайджански е. Е, то пак съветски, но кой ще ти придиря толкова, хората идваха да гледат киното. А билетите струваха по 20 стотинки за възрастни и по 8 стотинки за ученици. Знаеш ли как е изпълнява финансов план със стотинки и как се събират хора с грамофон?", вълнува се и досега бай Петър.

В онези години хората предпочитали масово едни по-различни филми, особено индийските мелодрами като "Бродяга" и "Господин 420", египетският "Непозната жена" събирал много публика, турският "Дърветата умират прави" - също, филмите за индианци... А операторът от Жеравна се изхитрил и веднъж написал приходите си от индийските филми като от съветски, дори го наградили за това, а колегите му искрено се чудели как е успял да изкара толкова много пари от такъв, по думите им, загубен филм.

И други хитрости си имал дядо Пеци. Когато усещал, че дадено заглавие няма да върви, пишел върху афиша, че филмът е забранен за деца до 16 години. И това провокирало интереса на учениците, а той "си затварял" очите на входа. Друг път, по договорка с учителите, пък цензурирал по своему лентите - знаел кога главните герои ще се целунат на екрана и затулял с ръка обектива на прожекционния апарат. В киносалонът екранът потъмнявал, а възмутената ученическа публика го освирквала и хвърляла до тавана фуражките си в знак на протест. Свиркали яко и когато лентата се късала по време на прожекция, а това се случвло често. Копията на филмите били стари, трябвало да издържат много прожекции със скорост 24 кадъра в секунда и затова се късали лесно. А най-голяма била мъката, когато прожектирали български филми - акустика в салоните почти нямало и зрителите не разбирали какво се говори от екрана.

"Е, колко сеир съм събрал върху себе си", шегува се с работата си Петър Момчев.

Киното наистина било на почит в семейството на бай Петър, защото и съпругата му Василка изкарала курсовете за кинооператор, тя - в Елхово. И двамата започнали заедно да обикалят селата с подвижното си кино.

По онова време се случвало често и да бракуват старите копия на филмите след съответния брой прожекции. И когато наближило времето да се пенсионира, Петър Момчев прибрал едно такова бракувано вече копие на "Калин Орелът" - филм, в който някога го снимали и за който и досега казва, че му е любимият. "Къчардисах го, както казваме в Жеравна", добява старият кинооператор и пояснява, че тази дума означава прибрах го, а не откраднах го.

Така "къчардисал" и стар прожекционен апарат "Украйна", на който въртели филми с ширина на лентата 16 милиметра. Този апарат му се водел навремето, но нещо се повредил. И докато бил на ремонт, му изпратили друга машина, за да не спират прожекциите по селата. А по-късно, след ремонта, вече никой не се сетил за предишния прожекционен апарат. И бай Петър го прибрал заедно с копието на "Калин Орелът" и "един кинопреглед с новини за Тодор Живков".

Така бил готов за истинска прожекция и в дома си. Дори веднъж завъртял "Калин Орелът" пред възторжена публика по време на първото издание на Фестивала на народната носия в Жеравна. Навил го един от спонсорите, и той Калин се наричал. Но сега не може да го направи - лентата е изпокъсана на места, а когато БНТ снимала в къщата му поредната серия на поредицата си "България открай докрай", гръмнал усилвателят на прожекционния апарат. Екипът се уплашил да не запалят къщата, а домакинът трябвало да ги успокоява. А тази негова къща е вече на 300 години, навремето в нея се помещавало килийното училище на селото.

Бай Петър знае как да залепи старата лента, но няма условия и подходящото лепило вкъщи. Този път не е дал на ремонт и машината си "Украйна". Но ги пази ревниво, скътани най-отдолу в дрешника, под завивките от чеиза на сватбата им с баба Василка отпреди повече от 60 години.

Той има още една причина да боготвори филма "Калин Орелът" - родът му по майчина линия са бежанци от Източна Тракия, от Чорлу. А майка му се казвала Калина, така - Калин, кръстили с баба Василка и средния от трите си синове.

Старият кинооператор е забелязал, че българските кинаджии харесват да снимат в родното му село Жеравна филмите си и ухажват селото му. След "Калин Орелът" тук дошли камерите на филма "Царска милост", в който пък се снимал баща му Ранди. После снимали тук "Шибил", "Неочаквана ваканция", в по-ново време - "Възвишение". Затова бай Петър няма да се учуди, ако някой друг от неговите съселяни, като него едно време, намери начин да се запали и да се посвети на киноизкуството.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Възход и падение

Подновиха снимките на филма "Батман" (Видео)

Подновиха снимките на филма "Батман" (Видео)

Американското студио "Уорнър брос" возобнови снимките на филма "Батман" във Великобритания. Те бяха прекъснати, защото изпълнителят на главната роля Робърт Патинсън се разболя от COVID-19, съобщи Ройтерс. Продължението на серията от филми за човека-паяк се снима в Лондон от януари. Първоначално работата беше прекъсната през март заради пандемията

Халил Сезаи Параджъкоглу

Арестуваха турски певец заради побой

Турският певец и актьор Халил Сезаи Параджъкоглу беше поставен под арест заради нападение над 67-годишен мъж, негов съсед, съобщават турските медии. Халил Сезаи е бил изпратен зад решетките по решение на съда след разпит в прокуратурата, която го обвинява в умишлено причиняване на телесна повреда и заплашване с оръжие, информира Хабертюрк

Джими Хендрикс СНИМКА: Ройтерс

Джими Хендрикс: Богът на китарата почина преди 50 години

На датата 18 септември 1970 г. почина Джими Хендрикс (Джони Алън Хендрикс, преименуван на Джеймз Маршал Хендрикс през 1946 г.) – американски рок и блус-китарист и певец. Роден е на 27 ноември 1942 г. в Сиатъл, САЩ. Оказва огромно влияние върху развитието на музиката. Повлиян е от блус-китаристи като Мъди Уотърс, Би Би Кинг

Джоан К. Роулинг СНИМКА: Ройтерс

Джоан К. Роулинг разгневи транссексуалните с герой травестит в новия си роман

Писателката Джоан К. Роулинг, създала поредицата бестселъри за Хари Потър, предизвика отново гнева на общността на транссексуалните хора с образа на травестит-масов убиец в новия си роман, съобщи фондация Томсън Ройтерс. Романът "Troubled Blood", публикуван под псевдонима Робърт Гълбрайт, е петият от поредицата на Роулинг с главен герой частния

Музикалното семейство Кина и Костадин Илчеви от Смолян празнуваха златна сватба.
СНИМКА: АВТОРЪТ

Шефът на “101 каба гайди” празнува златна сватба с известна народна певица

50 години семеен живот празнува музикалното семейство Кина и Костадин Илчеви от Смолян. Кина е известна певица, а Костадин - ръководител на уникалния състав “101 каба гайди” към смолянското читалище “Христо Ботев”. През неговата школа са минали стотици таланти, изработвал е гайди, продавани по цял свят. “Запознахме се с Коцето на Илинден 1970 г

Кийт Ърбан и Пинк с първи дует - "One Too Many" (Видео)

Кийт Ърбан и Пинк с първи дует - "One Too Many" (Видео)

Днес е официалната му премиера Четирикратният носител на "Грами" - Кийт Ърбан, и световната музикална икона Пинк представят първия си дует - "One Too Many", който е включен в предстоящия нов албум на Ърбан - THE SPEED OF NOW Part 1, който излиза днес. "One Too Many" е едно от най-дълго чаканите музикални събития на годината

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Възход и падение

Руси Чанев на 75! Без медал, но с любов...

Руси Чанев на 75! Без медал, но с любов...

Ако живеехме в “онова време”, днес Руси Чанев щеше да бъде удостоен с най-високия държавен орден. Сега актьорът получава само зрителската любов. Чанев е изключителен като талант и характер. Него никой не може да го накара да направи нещо, ако самият той не иска. Наздраве, Руси! Бъди здрав и вдъхновен

Павел Поппандов с момиченца кокиченца на рождения си ден

Павел Поппандов с момиченца кокиченца на рождения си ден

Като изключително съвестен човек, който спазва мерките срещу коронавируса, Поппандов празнува с най-близките: съпруга, дъщеря, зет, сестра. В центъра на празника ще са двете внучки, които Павел нарича момиченца кокиченца. Като подарък актьорът приема и премиерата на най-новия си филм “Пепел върху слънцето”. Наздраве и на хубаво, Павка

Проф. Аксиния Джурова спасява човека с книга

Проф. Аксиния Джурова спасява човека с книга

Проф. Аксиния Джурова си подари за рождения ден втора книга диалози с големия японски философ Дайсаку Икеда “Да спасим човека”. Тя ще празнува, но и ще подари незабравима емоция на художници, тъй като е в журито на наградата “Захари Зограф”, която се връчва днес в

Елвис Пресли СНИМКА: Ройтерс

Къщата на Елвис Пресли се продава за 30 милиона долара

Някогашната вила на Елвис Пресли със седем спални, езерце в двора и традиционна японска чайна, се продава за почти 30 милиона щатски долара. Имотът се намира в Лос Анджелис. Къщата беше обявена за продажба преди две седмици за 20 милиона долара, заедно с близкия парцел, който струва 9,3 милиона долара

Шарън Стоун Снимка: Ройтерс

Шарън Стоун не се възприемала като секс символ

Популярната американска актриса Шарън Стоун никога не се е възприемала като секси персона, но затова пък не се притеснявала да изследва своята тъмна страна, пише Контактмюзик. Във филмите си тя се стремяла да бъде себе си и според нея с това спечелила симпатиите на публиката, предава БТА.  "Удивително е

Елтън Джон СНИМКА: Ройтерс

Елтън Джон издава свои непубликувани песни

Елтън Джон отваря архива си и издава колекция от осем диска с редки и непубликувани песни, съобщи Асошиейтед прес. Колекцията "Elton: Jewel Box" ще излезе в продажба на 13 ноември. Една от включените в нея песни е "Sing Me No Sad Songs'' - неиздаван демонстрационен запис от 1969 г. От включените в колекцията 148 песни, 60 не са издавани

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber