За вечеря: щастие в Марина Кейп

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8878621 За вечеря: щастие в Марина Кейп За вечеря: щастие в Марина Кейп www.24chasa.bg
За вечеря: щастие в Марина Кейп

Шеф Димо Янакиев – главният готвач на ваканционен комплекс „Марина Кейп”, не е по приказките. Но видимо се оживява и светлите му очи започват да искрят, стане ли въпрос за кулинарното изкуство. За него то е такова, а не просто някакво си готвене.

„Храната може да направи човека щастлив. А аз се чувствам така с всяка издадена порция“, казва шеф Янакиев, докато свещенодейства около скарата. Убеден е, че с храната можеш да изразиш любов. С отдадеността си той прави вечерята специално преживяване за десетки гости всяка вечер. Легендарни са неговите миди с вино и билки и особено сотираните му калмари – класическа рецепта, на която той има собствен прочит. Открил е добавка, която прави блюдото неповторимо. За някои това може да изглежда елементарно, но е факт, че никой друг не се е сетил. Затова сотираните калмари на шеф Янакиев привличат фенове от близо и далеч.

Собственият прочит на рецептите е неговият специалитет. Познава и може да готви над 100 вида риба. Обожава и да я приготвя, и да я хапва.

40-годишният майстор, роден в Бургас, е наследил страстта към готвенето от баща си. С умиление си спомня времето, което прекарвали заедно в приготвяне на специални ребърца на скара. От баща си се научил и на най-хубавата шкембе чорба. Бил едва 5-годишен, когато направил първия си кекс под строгия контрол на родителя. „Един от най-важните уроци, които научих от него, е, че не трябва много да се говори, а да се действа и да осмисляш какво правиш, защо и как. Казваше ми: „Имаш глава на раменете си – мисли!” Той ме вдъхнови и ми показа тънкостите на занаята“, благодарен му е шеф Янакиев.

Димо продължава да усвоява кулинарното изкуство в ТОХ „Проф. Асен Златаров“ в Бургас. После изучава много национални кухни. В Кипър в продължение на 5 години е учил как се приготвя риба. „Много важно е да я разбираш и да знаеш коя с какви подправки върви и как е най-вкусна – пържена, печена или варена“, казва шеф Янакиев. В Испания цяла година се учи да готви паеля. Приготвянето на паста и пици усвоява естествено в Италия. Работи и в Германия, където се хваща тънкостите на най-истинския джолан с кисело зеле.

От 15 години работи в различни ресторанти у нас най-вече по Черноморието - на свободна консумация и ол инклузив.

„Добър готвач се става най-вече като крадеш занаята - т.е. рецепти и техники на приготвяне“, признава през смях шеф Янакиев. И споделя една тайна: билките и подправките са разковничето за добре приготвена храна. Ако не ги познаваш и не знаеш как да ги съчетаваш, трудно можеш да се наречеш готвач. Той използва постоянно пресни билки и подправки, но най-любимата му е риганът.

Няма как да не го попитаме и за изконната българска кулинарна ценност мусаката. Той може да готви 4 вида – традиционната българска, зеленчукова и 2 вида гръцка мусака. „Много често съм чувал спор какво ядене е мусаката – българско, гръцко, турско или сръбско. Според мен тази от картофи и кайма е типично българска манджа като боб яхнията, а другите „мусаки” са просто редени зеленчуци с кайма.“ Шеф Янакиев е майстор и на блюдата с коприва – в арсенала си има цели 20 такива рецепти.

Продължаваме с опитите да измъкнем още кулинарни тайни от него, а той с най-добродушната си усмивка угажда на любопитството ни така, както угажда на капризите на гостите си. Научаваме например, че от рапаните става страхотна салата, много вкусни са и запържени в масло с чесън и копър.

Цацата, за която всички знаем, че е много вкусна пържена, според шеф Димо е най-доброто мезе за бира в горещите летни дни. Но става и на страхотна рибена чорба.

А какво ще каже за специалната риба Джон Дори? Това е вкусна риба с деликатна бяла плът и твърда люспеста текстура. Риба с морска вода, с лек сладък вкус, която може да се сервира със сос, печена, на пара, пържена. „Марина Кейп“ е едно от малкото места у нас, където може да се опита. Шеф Янакиев прави и специален сос от раци. От черупките приготвя раково масло, с което се мажат рибите за добър вкус и аромат. Прави и супа от раци.

Но стига, че устата ни вече се пълни със слюнка. Наближава време за вечеря и майсторлъкът на шеф Янакиев задълго ще ни задържи край трапезата. И за поредна вечер ще ни убеди, в прохладния ресторант на комплекс Марина Кейп, че храната е щастие.

За резервации: www.marinacape.bg

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Път

Поглед към Могилица и поречието на Арда от новата площадка.

Стъклена площадка на ръба на скала разкрива като на длан поречието на Арда

До нея се стига с високопроходим автомобил и пеша Великолепна гледка към поречието на Арда се разкрива от нова панорамна площадка със стъклен под. Тя е монтирана на скален гребен, надвиснал над бездната на местността Върхът край смолянското село Могилица. “Денивелацията от площадката до реката долу е 351 метра

Едно от най-известните и луксозни места в Тоскана е имението La Gigliola.

Истински бум на селския туризъм в Италия заради COVID-19

В едно от най-прочутите имения в Тоскана, отворено за гости, се произвеждат 8 бели и червени вина и екологично чист зехтин След локдауна заради епидемията от COVID-19, която изпразни световните туристически центрове като Рим, Флоренция и Венеция, туризмът в Италия се пренасочи към по-уединени дестинации в селския туризъм

Иконата на Троеручица и верният препис

Чудесата на Троеручица

Невероятната история на една от най-големите светини на православния свят С едната си ръка Богородица държи Младенеца, а с другата сочи към него, показвайки верния път. Върху масивния златен обков под десницата й е прикрипена още една сребърна ръка, а на главата й – корона, обсипана със скъпоценни камъни

Поглед към миналото и разходка край старата столица Велико Търново

Поглед към миналото и разходка край старата столица Велико Търново

Всяко лято си обещаваме повече пътувания и приятни преживявания. Ако все още не сте се отдали на приключения, имате време да го направите преди края на сезона. Днес ви предлагаме да се отправим на разходка към столицата на Второто българско царство – Велико Търново. Идеята ни хрумна от кампанията на OMV „Заедно преоткриваме България на път“

Дестинация Благоевград и природни съкровища скрити сред планинска прохлада

Дестинация Благоевград и природни съкровища скрити сред планинска прохлада

Август отмина, но жегата продължава. Ваканцията все още е желана. Дните в Благоевград са горещи и сякаш прохладата, идваща от Рила ни нашепва, че е време за пътуване. Уикендът е съвсем близо и моментът е идеален да се пуснем метафорично по течението на Бистрица и да позволим прохладата на заобикалящите ни планини да ни покаже

СНИМКА: Pixabay

Отварят Тадж Махал за посещения въпреки увеличаващите се болни от COVID-19

Тадж Махал ще бъде отворен за посещения на 21 септември със строги санитарни мерки, съобщи АФП. Най-голямата туристическа забележителност в Индия е затворена повече от шест месеца заради кризата с новия коронавирус, предава БТА. Броят на посетителите ще бъде ограничен до 5000 дневно, като всички трябва да носят маски и да спазват физическа

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Път

Прекрасната гледка от площадката на Галата

24 часа във Варна - едно магично лятно приключение

Как да прекараме незабравим ден в перлата на Северното Черноморие Открадвате си ден да се влюбите във Варна - извън шаблоните, че е морска столица, извън стандартните обиколки на Морската градина, делфинариума, главната улица. Ей така, в чара на лятна хулиганка, пълна с изненади във всяка минута. Кафе на пясък - на плажа на “Аспарухово” Кафе

СНИМКА: Pixabay

Бразилия отвори 21 острова само за туристи, преболедували COVID-19

Бразилските власти отново отварят за посещения живописни острови, достъпът до които бе забранен заради пандемията от новия коронавирус, но там ще се приемат само туристи, преболедували COVID-19, съобщи ЮПИ. Властите в бразилския щат Перамбуко обявиха, че 21 острова от архипелага Фернандо ди Нороня се подготвят да посрещат отново туристи

Залез на остров Галинара
СНИМКИ: ИНСТАГРАМ

Украински богаташ си купи италиански остров с приказни залези за 10 млн. евро

На Галинара навремето живеели само кокошки Остров Галинара в италианската област Лигурия вече е собственост на 42-годишния магнат с украински произход Александър Богуслаев. Той брои за него 10 милиона евро и добави други 15 млн., за да придобие собственост и над сградите там. Така живеещият в Монте Карло магнат си напазарува островче с приказни

Скритите красоти край Русе

Скритите красоти край Русе

Топлите летни дни са любимото време от годината, което чакаме с нетърпение. Ако все пак търсите по-прохладно място, разходката край някоя от по-големите реки е най-подходящият вариант за бягство. Днес се отправяме към Русе – градът на „първите неща“. Наричат го така не само защото от там тръгва първата железопътна линия

Родопското село Момчиловци е едно от първите в България, което развива селски туризъм.

Селският туризъм съчетава удобствата с автентични преживявания

Много домакини предлагат на гостите агрофитнес - да цепят дърва, да доят крава Независимо че демографските тенденции през последните десетилетия водят до преселване на все повече българи от селата към градовете и от по-малките градове към по-големите, където след още някое десетилетие ще се събере да живее една трета от населението

Мечтаното пътешествие - възможна реалност

Мечтаното пътешествие - възможна реалност

Какво е вашето мечтано пътешествие? Може да е екскурзия до морето, изучаване на нов град или планинска местност, а защо не и изпълнено с приключения пътуване без предварително планирани цел и посока. При всички положения ще е необходима организация по отношение на бюджет, багаж и транспорт. Организацията на едно истинско пътешествие коства немалко

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber