Арх. Пламен Пламенов Мирянов облече стиховете на Иван Вазов в музика, видео и слово, за да почете 170-ата годишнина на поета

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8797494 Арх. Пламен Пламенов Мирянов облече стиховете на Иван Вазов в музика, видео и слово, за да почете 170-ата годишнина на поета Арх. Пламен Пламенов Мирянов облече стиховете на Иван Вазов в музика, видео и слово, за да почете 170-ата годишнина на поета www.24chasa.bg
Младият арх. Пламен Пламенов Мирянов рецитира на лятната сцена на Борисовата градина. СНИМКИ: РУМЯНА ТОНЕВА

Родолюбецът иска да създаде Вазова алея в любимата на писателя Борисова градина

“Движени от неумолим вътрешен тласък”, както казва Иван Вазов, младият архитект Пламен Пламенов Мирянов и екипът му от фондация “Нашият дом е България” създадоха спектакъл за очите, ушите и духа по повод 170-ата годишнина от рождението на най-големия български писател. Той се състоя в четвъртък вечерта на Лятната сцена в Борисовата градина. Концертът бе под надслова “Българийо, аз всичко тебе дадох” и събра най-красивите стихове на Иван Вазов, изпълнени от три поколения рецитатори. “Де е България”, “На майка ми”, “Отечество любезно”, “При Рилския манастир”, “Родна реч”, “Левски”, “Радецки”, “Моите песни” са само част от стиховете на Патриарха на българската литература, които публиката чу, видя, визуализирани на видеостената, и усети чрез музиката на десетките музиканти на сцената. 

Спектакълът бе открит от малкия Александър Иванов, който изрецитира “Аз съм българче”, а след него на сцената се качиха арх. Пламен Пламенов Мирянов и гласът на гвардията - Янко Лозанов. Младият архитект Мирянов бе и режисьор на спектакъла, както и оператор на много от кадрите, които бяха излъчени на голяма видеостена като фон на Вазовите стихове и с акомпанимент на кавал - Живко Василев, арфа - Деница Димитрова. Публиката чу на живо и изпълнения на Гвардейския представителен духов оркестър с диригент подполковник Ради Радев, и на хоровата капела с диригент Нели Трошева и бас баритон Пламен Бейков. Водеща на събитието бе Галя Димитрова. 

“Всички ние, заедно с таланта на прекрасните артисти, с подкрепата на Министерството на отбраната и Столична община и искрената ваша обич към словото, непреходното и духа празнувахме рождения ден на Иван Вазов. Красотата на съвременната българска словесност, построението на свещения ни език. За нас от фондация “Нашият дом е България” е чест в днешния ден да обявим, че ще предложим на Столичната община идеен архитектурен проект за създаването на Вазова алея на словото тук, в любимата му Борисова градина”, каза младият арх. Мирянов. Спектакълът бе заснет, за да бъде безвъзмездно излъчен в социалните медии, както и на голям екран на открити сцени в няколко големи града в страната - Велико Търново, Пловдив, Русе, Варна, Шумен и др.

Концертът завърши с песента “Де е България”, изпята от десетките участници в него, както и от стотиците хора, събрали се да се насладят на събитието. 

Арх. Пламен Пламенов Мирянов: Бяхме движени от неуморима жажда да представим Вазовото слово, защото трябва да се чува повече от млади хора

Той и екипът му ще предоставят видеоклипове на Министерството на образованието, с които да запалят децата по българското слово и творчество 

-Г-н Мирянов, почетохте 170-ата годишнина на Иван Вазов с много стойностен и мащабен спектакъл. Колко време отне подготовката му?

-Истината е, че без да подозираме, сме се подготвили още от миналата година - особено тези кадри, които видяхте с Вазов в Рилската обител, са снимани през 2019 г. Направихме клипа по любим мой стих, който се казва “При Рилския манастир”, и тези кадри влязоха във видеофона, който вървеше зад всяко изпълнение.

-Каква беше идеята на кадрите, които се излъчваха на видеостената като фон на произведенията на Вазов?

-Идеята беше нашите кадри, които са на "долини, поля и висоти", както казва Вазов, да са красив фон на словата на Вазов, които за мен са национално богатство. Този човек за своята 70-годишнина казва: “Аз бях движен от неуморим вътрешен тласък, подчинявайки се на неутолимата душевна жажда да служа на истината”. И ние по същия начин бяхме движени от неуморима жажда да представим Вазовото слово, защото то е проникновено, пъстро, богато и трябва да се чува повече от млади хора.

-Отдавна имате за своя мисия да достигнете до младите с модерни средства, но с качественото българско слово, защо?

-С този устрем, правейки всички тези концерти, спектакли искаме да достигнем до младите хора, защото те имат нужда от това слово. Със сигурност младите ги знаят наизуст, но могат да бъдат много повече пленени, а чрез тях и да обогатят съзнанието, всекидневието и целия живот, защото тази реч създава богат речник. А когато имаме богат речник, споделяме нашите идеи по-лесно със света.

-Вие илюстрирахте тази приемственост с участието на малкия Александър Иванов, който изрецитира “Аз съм българче” в началото на спектакъла.

-Да, той го знаеше наизуст още на първата ни репетиция.

-Преди време разказахте, че имате план да правите рецитали пред ученици с текстове от българската литература и от Библията. На какъв етап сте от реализирането на тази идея?

-Все по-готови сме. Според мен с всички тези обстоятелства, ако има достатъчно клипове дори и само в социалните медии, пак е достатъчно. Т.е. да има един красив клип, който е като трейлър на холивудски филм. Но трябва да прикове вниманието на младите, а това няма как да стане със скучно съдържание. Затова всички тези клипове, които видяхме - снимани са от Марин Маринов, Александър Костов, Ясен Джебиров и някои от мен - искаме да предоставим на Министерството на образованието, за да имат съдържание, което привлича вниманието и спечелва сърцата на младите.

-Не е случайно и мястото на концерта за Вазов. Защо избрахте Борисовата градина?

-Не е случайно, защото това е било любимо място на Вазов, той много често се е разхождал и е черпил вдъхновение именно тук. Има и стих за Борисовата градина.

-Искате да инициирате и финансирате точно тук Вазова алея. Какво ще представлява тя?

-Да, идеята ни е да има една алея, на която да се разположат знакови стихове на Вазов, дори част и от стихотворението му, което е посветено на Борисовата градина.

-Обявихте, че спектакълът може да бъде излъчен и в други градове. Кога се очаква да се случи това?

-Ще се радваме да се случи, не можем да кажем кога, но ще се радваме. Сърдечно благодаря на Министерството на отбраната, че въпреки заповедта, която влиза от утре (вчера - бел. авт.) за спиране на всички мероприятия, те се съгласиха и ние успяхме да го осъществим. Защото имаше брожения, казаха, че не трябва да се прави и в един момент решиха, че днес (9 юли) е празник. Благодаря също на гвардейския оркестър с подполковник Ради Радев, на рецитатора на гвардията Янко Лозанов, на водещата Галя Димитрова, на квартет “Армейска песен”, на солистите Емилия и Съни, както и на певицата Соня Иванова.

-Този спектакъл бе много грандиозен - с много участници и солидна подготовка. Много от кадрите са заснети специално за него. Някаква част от предварителната ви концепция пострада ли заради епидемичната обстановка?

-Всички кадри, които направихме по време на свободата, която получихме в началните месеци на лятото, бяха вложени в този спектакъл. След като “ни отпуснаха въжето”, отидохме в Рила, на Балкана, записахме всичко, което беше за този спектакъл. Използвахме времето до последната секунда, защото последните кадри са правени миналия уикенд. Тогава бяхме на Балкана и там заснехме водопада, който видяхте. Бяхме и в Сопот, в къщата на Вазов, където снимахме неговата стая, портрета, който беше пред сцената. Това е портрет, който бе в рамка в неговата къща, и в един момент се появява тук, на сцената. Не сме вземали никакви кадри от интернет, това са снимки, които направихме в неговата къща в Сопот, и сме благодарни, че успяхме да видим родното му място.

-Доколкото знам, Вазовите стихове са едни от любимите ви от българската литература. Вие ли подбрахте какво да чуем тази вечер?

-Да, аз и рецитаторът Янко Лозанов. С него направихме програмата с най-емблематичните текстове.

CV

Арх. Пламен Пламенов Мирянов се дипломира в Университета по архитектура, строителство и геодезия през 2013 г.

През 2016 г. инициира национална кампания “Нашият дом е България” с цел издигане националното самочувствие и дух на българите, популяризиране на красотата на родината и съхранение на националните традиции, фолклор и културата на България. Страстта и любовта, с които работи, не остават незабелязани и не след дълго дават и своите резултати.

2018 г. - награда “Златно сърце” на списание и клуб Business Lady в категория “Патриотични дейности” на фондация “Нашият дом е България”; Първа награда за жилищна архитектура с проект “Диамант” на националния конкурс “Сграда на годината”; организиране на най-голямото хоро на Седемте рилски езера; организиране на “Балон фест Казанлък” - полети над яз. “Копринка”; Първа награда от Международния тур филм фест - България “На източния бряг на Европа” за най-добър филм “Магията на българската роза”; Награда от списание и клуб Бизнес лейди за “Инвеститор в християнските и морални ценности на обществото”; Модератор на Multilingualism - united in diversity в Брюксел по повод деня на славянската писменост - 24 май.

2017 г. - първа награда за жилищна архитектура с проект “Летера” на националния конкурс “Сграда на годината”.

2020 г. - награда “Златно сърце” на списание и клуб Business Lady в категория “Проекти с културен и образователен характер на фондация “Нашият дом е България”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Оживление

Педро Алмодовар Снимка: Ройтерс

Показват филми на Педро Алмодовар и Реджина Кинг на фестивала във Венеция

Филми на испанския режисьор Педро Алмодовар и американската актриса и носителка на "Оскар" Реджина Кинг са добавени към афиша на кинофестивала във Венеция, предаде ДПА, позовавайки се на организаторите, съобщава БТА. Двете продукции ще бъдат показани извън конкурсната програма. Първият англоезичен филм на Педро Алмодовар, "Човешкият глас"

Снимка: Десислава Кулелиева

Филипа Иванова: Когато работата e удоволствие, трудностите са само възможности

Водещата на централната емисия на БНТ е горда, че е част от екипа на „По света и у нас“ Повече от десет години чаровната водеща е част от обществената телевизия. Започва като стажант, докато учи журналистика в Софийски университет „Климент Охридски“, а скоро след това става официална част от екипа на Българска национална телевизия

Васил Найденов с бутиков концерт на 11 август в Слънчев бряг

Васил Найденов с бутиков концерт на 11 август в Слънчев бряг

След като битов инцидент с член от екипа отложи концерта на Васил Найденов в Слънчев бряг, вече е официално обявена новата дата Първата изява на легендарния изпълнител за Лято 2020 ще бъде на 11 август (вторник) в Слънчев бряг. Вече за трета година той избира Bedroom beach за своя бутиков акустичен концерт на морския бряг

СНИМКА: Радио Китай

Близо 160 000 бяха зрителите на Международния филмов фестивал в Шанхай

Продължилият девет дни 23-ти Шанхайски международен филмов фестивал бе закрит на 2 август. Заради пандемията от новия коронавирус за първи път събитията към него бяха в различни форми, например на открито или онлайн. Близо 160 000 души посетиха фестивала тази година, като 147 500 от тях предпочетоха кината

NOVA: Продължаваме да сме  най-гледаната българска телевизия

NOVA: Продължаваме да сме най-гледаната българска телевизия

В сложната икономическа и политическа ситуация в страната, българските зрители в активна възраст отново гласуваха най-високо доверие на NOVA. И през юли медията е лидер на телевизионния пазар, отличавайки се като най-гледан и предпочитан източник на информация и развлечение сред активното население (18-49 г.)

Маската е за лицето, тя не е лигавник

Маската е за лицето, тя не е лигавник

Предпазното средство влезе в модните линии, много хора вече си правят колекции Маските трябва да се носят задължително в затворени обществени места и в градския транспорт. Идеята им е да пазят от разпространението на коронавируса. В тази информация няма нищо ново, вече отдавна свикнахме с нея. Въпреки това много хора изобщо не знаят или не искат

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Оживление

Ези или тура – избери печелившата страна

Ези или тура – избери печелившата страна

Налагало ли ви се е да изпитвате затруднение при избор между две еднакво приемливи решения? А вярвате ли, че обикновеното хвърляне на монета може да ви помогне? Съществуват много начини за преодоляване на нерешителността. Единият е да съставите списък с всички плюсове и минуси и да изберете варианта с най-малко негативни страни

Детективът Уилям Мърдок и д-р Джулия Огдън разследват поредното убийство в сериала.

Канадски премиер с малка роля в “Криминалните случаи на Мърдок”

Докато управлява Канада, 22-ият ѝ министър-председател Стивън Харпър (2006-2015) поема още една роля - за кратко става актьор през 2011 г. и се появява в един от епизодите на “Криминалните случаи на Мърдок”. Харпър е толкова голям фен на сериала, че с удоволствие се превъплъщава в невежо ченге

Леонардо ди Каприо СНИМКА: Ройтерс

Леонардо Ди Каприо ще продуцира сериал по книга на Олдъс Хъксли

Носителят на "Оскар" Леонардо Ди Каприо ще бъде продуцент на телевизионния сериал "Островът", базиран на едноименния роман утопия на английския писател Олдъс Хъксли, съобщават Variety. По проекта ще работят още Джордж Ди Каприо, Рой Шарон, Андрю Алтер и други, предава БГНЕС. Последната творба на Хъксли, публикувана през 1962 г

Хари Потър е най-известният магьосник в света

Кой е най-цитираният роман от поредицата за Хари Потър?

Романът "Хари Потър и философският камък" се цитира два пъти по-често, отколкото която и да е друга част от сагата на Джоан Роулинг за момчето-вълшебник, а името на героя се среща повече от 18 500 пъти в книгите от поредицата, съобщи ТАСС, като цитира данни от изследване на книжния портал MyBook (МайБук)

Кои са грешките при консумацията на вино

Кои са грешките при консумацията на вино

Въпреки че се смятат за поклонници на виното, британците често нарушават правилата и допускат гафове, когато консумират любимото си питие, пише в. "Дейли стар". Допитване по поръчка на "Върджин Уайнс", обхванало 2000 души, показва, че 29 на сто от хората произнасят погрешно името на виното, когато го поръчват

Димитър Маргаритов на проверки по морето, но ще почерпи

Димитър Маргаритов на проверки по морето, но ще почерпи

Председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов навършва 45 г. днес. Той ще съчетае контрола над туристическия сезон по морето със сромна почерпка в тесен кръг. В понеделник Маргаритов ще почерпи и колегите си в новия офис на комисията. Честито и

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber