Дънките на 170 г., но неофициално

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8700409 Дънките на 170 г., но неофициално Дънките на 170 г., но неофициално www.24chasa.bg

Патентът за капсите по джобовете обаче е чак от 1873 г.

Дънките отбелязват неофициален юбилей - ако се вярва на написаното на всеки продукт от лейбъла Levi Strauss - Since 1850, значи за първи път са започнали да ги произвеждат преди 170 години.

През 1950 г. компанията Levi Strauss & Co. пищно отбелязва столетието на фирмата в Сан Франциско, където е основана. Но никой не репликира, че Леви Щраус, който емигрира от Бавария в Ню Йорк през 1847 г., е основал своята компания едва през 1853 г. Целта му е била да произвежда

панталони от груб плат,

които да продава

на златотърсачите,

юрнали се към Дивия запад и Калифорния.

Съществува градска легенда, че първите дънки (както са популярни този тип панталони в България) Леви Щраус продава през юни 1850 г. за сумата от 1 долар и 46 цента за парче. Но тя няма потвърждение. Надписът Since 1850 е просто маркетингов ход, красиво число, което се появява след Втората световна война.

Преди това във вестникарски реклами, ценови и модни каталози си пише 1853, а по-късно истинската година отново е върната в употреба.

Впрочем по този начин да се привлече вниманието на потенциалните купувачи, измисля наистина Леви Щраус. Но той не е изобретил панталоните от тъмносин деним с метални капси, обаче е успял да рекламира стоката си като най-добрите и най-здравите панталони.

Първите панталони за златотърсачи на компанията на Леви Щраус през 1853 г. са били правени от материя, аналогична на тази, от която се правели корабните платна. Скоро обаче тя е заменена с тъмносин плат, произвеждан в Италия и Франция, а двайсетина години по-късно - през 1871 г., Щраус става съдружник с шивач на име Джейкъб Дейвис, който пазарува в мебелния му магазин. Двамата патентоват през 1873 г. - и вероятно тази дата трябва да се смята за истински рожден ден на дънките -

нов вид панталони

с медни капси

на джобовете,

които са предназначени да подсилват слабите места, прокъсващи се от тежките инструменти.

Днес е прието дънки (или джинси в повечето държави) да се нарича всичко, произведено от такъв плат, но самият той е познат от много по-рано. Започват да го правят в Стария свят, а двете си най-популярни имена получава по географски принцип.

За първи път такава тъкан е направена в Северна Италия, като специалистите предполагат, че думата jeans идва от френското произношение на името на Генуа - Genes. Именно в този град се е произвеждал т.нар. бомбазин - памучен плат със средно качество и разумна цена. От него шиели дрехи за работници, както и униформи за моряци.

Подобен памучен плат, но с по-различна плетка на нишките правят по онова време и във френския град Ним. Оттам идва и днешното име на плата, от който се шият дънките - деним, тоест на френски “от Ним”. Между другото, той се смята за по-плътен и качествен от генуезкия.

Но и двата плата се боядисвали в тъмносин цвят, добиван от растението индиго, което - както става ясно от името му - в началото се добива само в Индия. Известно е още от ХVI век, а през XVII век вече и във Великобритания се споменава за подобен

тъмносин материал,

от който се шият

дрехите за най-бедните

За здравите сини панталони с капси през 1878 г. германският химик Адолф Байер създава синтетична боя. Но тогава все още нищо не предвещава, че панталоните за златотърсачи от Дивия запад и моряците от Генуа ще станат задължителен елемент от гардероба практически на всеки човек след втората половина на ХХ век, а за тези от СССР и Източна Европа - направо мечта.

Разликата между обикновени панталони и дънки дължим на Джейкъб Дейвис. През 1872 г. той предлага в писмо на съдружника си Леви Щраус слабите места в панталоните - ъгълчетата на джобовете например, да бъдат подсигурени с метални капси. Онзи приема предложението и на 20 май 1873 г. двамата получават в САЩ патент за “Подобрение на закопчаването и краищата на джобовете”.

На първите дънки, произвеждани от Леви Щраус, има два джоба отпред и един отзад - отдясно. В края на 70-те години на ХIХ век към тях се прибавя малкото джобче, което по принцип е за джобен часовник, макар че сега никой не го свързва с това.

Класическата си форма с пет джоба - три отпред, два отзад, дънките получават през 1901 г., когато Леви Щраус решава да сложи на модела 501 и ляв заден джоб.

Днес световен лидер в производство на дънки са САЩ с 39% от цялата продукция. 20% държи Западна Европа, 10% си разделят Япония и Република Корея, а за всички останали остават 31%.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Стил

Снимка Ройтерс. Предложение от колекцията на Армани

Модни хитове за есен 2021

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber