Абитуриент от Пловдив създаде робот, който е колкото котка и ходи на четири крака

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8686191 Абитуриент от Пловдив създаде робот, който е колкото котка и ходи на четири крака Абитуриент от Пловдив създаде робот, който е колкото котка и ходи на четири крака www.24chasa.bg

Йордан Цветков кръсти изобретението си Мородер - на любимия си италиански композитор на електронна музика

Четирикрак робот, който ходи с помощта на невронна мрежа, конструира дванадесетокласник от Математическата гимназия в Пловдив. Разработката на Йордан Цветков бе отличена в конкурс на Министерството на образованието, проведен в края на април т.г.

В него са участвали гимназисти и студенти първокурсници от цялата страна. Абитуриентът е впечатлил журито с това, че е проектирал сам софтуера и хардуера на робота си. Той

ще представи

страната ни на

авторитетно

международно

състезание на ЕС

за млади таланти в науката. Било насрочено за септември, но заради пандемията е отложено и все още не е определена новата дата.“Създадох робота, след като изследвах нов тип невронни мрежи. Чрез тях се постига задвижване с много по-малко на брой елементи от обичайно използваните. В същото време се преодоляват неравни повърхности, правят се завои и се постига баланс”, разказва Йордан.  

Кръстил робота Мородер – на името на любимия си италиански композитор на електронна музика Джорджо Мородер. Идеята му хрумнала от видео в ютюб, което показвало как се обучава робот да ходи.

“Гледах как прави една крачка и пада, после втора - и пак пада. Това се получава, тъй като невронната мрежа не знае, че след първата стъпка трябва да има други”, разказва младежът.

Именно периодичността е заложена в неговата невронна мрежа. Йордан образно я обяснява като много дълго уравнение, което се изобразява чрез свързани кръгчета (неврони). Heвpoннитe мpeжи са кoмпютъpни aлгopитми, които пpиeмaт инфopмaция и могат дa ce cпpaвят c peдицa пpoблeми. Те наподобяват човешкия мозък.

“Мородер ходи с много

по-малко контролери,

а има

стабилността на

голям робот”,

описва Йордан.

Разработката му е отнела близо година. Дълго време се е запознавал какво е постигнато до този момент в сферата на роботиката. Анализирал резултатите и обмислял как да ги подобри. За да достигне до окончателния хардуер, минал през различни версии.

“Имаше безброй проби и грешки. Процесът бе дълъг и труден -

като при дете,

което се учи

да ходи”,

смее се математикът.

Самият Мородер е изработен от 3D принтирани части от пластмаса. По думите на изобретателя му на височина е колкото котка и като нея има четири крака. Роботът е снабден с 12 мотора. Захранва се с литиево-полимерна батерия, която се използва и при радиоуправляемите самолети. При Мородер е поставена между краката. Включва се чрез ръчка.  

Йордан е разработил три походки на своя робот. Според него по-лесно е да накараш четирикрак апарат да ходи, отколкото двукрак. Преимуществото на неговия е, че крайниците могат да се използват не само за придвижване, но и за местене на обекти. За роботите на колела това е непостижимо, както и преодоляването на неравни повърхности.

“Успях да осъществя проекта си, тъй като имах възможността да използвам базата в училището, както и принтера на Народната библиотека “Иван Вазов” в Пловдив”, подчертава дванадесетокласникът. Математическата гимназия му помогнала и с финансиране.

Директорката Веселина Карапеева е горда с възпитаника си. Описва Йордан като скромен, интелигентен и изключително отговорен. Участвал активно в курса по роботика, дори успял да запали и по-малките ученици от 5-и и 6-и клас, предавайки им знанията си.

Според Янислав Картелов, който води кръжока, четирикракият робот на Цветков се отличава с голяма сложност, надхвърля обичайните ученически творения и

съперничи на

научните

разработки

“Вече мисля върху нова версия – идеята ми е всички мотори да са в тялото на апарата, което ще го направи по-подвижен”, посочва абитуриентът.

По роботиката се запалил от видеоигрите. Първия си апарат направил в 10-и клас - конструирал го от изолирбанд и секундно лепило, който ходел напред.

“Виждам реализацията си в сферата на изкуствения интелект”, казва Йордан. Благодарен е на родителите си, които по думите му не се опитвали да го насочват към по-конвенционални професии.

“Семейството ми има изключителен дял от моето развитие. Винаги са ме учили, че са важни не думите, а действията”, посочва Йордан. Смята, че до голяма степен е наследил таланта от майка си Дарина. Тя притежава шивашки цех.

“В изработката на кройки има инженерна мисъл също като в роботиката”, казва младежът. По думите му голям принос за израстването му като млад учен имала и леля му Гергана, която е графичен дизайнер.

Йордан е категоричен, че е избрал най-правилния път за себе си. Не се чувства ощетен, че е прекарал толкова часове над разработки. Твърди, че винаги е успявал да се организира и да прекарва свободно време с приятели. Не се е лишавал и от любимото каране на колело и тренировките във фитнеса.

“Следващата

ми цел е

университетът

в Единбург

Искам да уча там механично и електронно инженерство. Ще кандидатствам в още 4 вуза на Острова”, обяснява Цветков. Смята обаче, че именно Единбург ще е трамплинът му към световната наука. Затова очаква с нетърпение резултатите от матурите.

Дванадесетокласникът се е явил на три държавни зрелостни изпита – български, математика и физика, и се надява да се е справил отлично.

Наш отличник отново е №1

Абитуриентът от Математическата гимназия в Пловдив Димитър Чакъров печели конкурса на Министерството на образованието т.г. за млади учени с нов поглед към теорията на числата. По мнение на специалистите проектът му е с много висока сложност.

Преподавателите му от гимназията му предвещават голяма известност.

Димитър бе сред петимата ученици от цял свят, отличени от Масачузетския технологичен институт в САЩ.  

В американския институт 18-годишният пловдивчанин попада, след като у нас получава сертификат за разработката си в областта на криптографията. Проектът му е впечатлил журито, което го е класирало в топ 5 на най-добрите проекти на млади таланти на планетата.

За разработката си Чакъров бе награден и в инициативата на “24 часа” “Отличниците на България”.

Мечтата му е в бъдеще да реши някоя от седемте нерешени задачи на хилядолетието. Сред тях е Римановата хипотеза. Тя е присъствала и в разработката на ученика в Масачузетския технологичен институт.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Възход и падение

Пол Маккартни
Снимка: Уикипедия

Пол Маккартни спрял да дава автографи

Алек Болдуин СНИМКА: Ройтерс

Отложиха филм с Алек Болдуин заради трагичния инцидент (ВИДЕО)

Ива Дойчинова на миналогодишната церемония на кампанията "Будител на годината"
СНИМКА: БНР

Десетима финалисти на финала на кампанията "Будител на годината"

Леонид Илич Брежнев

По 1500 лв. взема “Герой на НРБ” , Живков е 2 пъти

Японската принцеса Мако се омъжи и загуби титлата си

Японската принцеса Мако се омъжи и загуби титлата си

Eмил Кошлуков с поне две причини да не празнува рождения си ден

Eмил Кошлуков с поне две причини да не празнува рождения си ден

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber