Докато се занимава с хедж фондове в Лондон, Янко Христов събира дарения за малки фирми у нас

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8484101 Докато се занимава с хедж фондове в Лондон, Янко Христов събира дарения за малки фирми у нас Докато се занимава с хедж фондове в Лондон, Янко Христов събира дарения за малки фирми у нас www.24chasa.bg
Янко Христов е организирал във Великобритания кампания за събиране на дарения, с които да подпомогне плащането на заплати в малки фирми у нас, засегнати от кризата.
Янко Христов е организирал във Великобритания кампания за събиране на дарения, с които да подпомогне плащането на заплати в малки фирми у нас, засегнати от кризата.

Грабнала го историята на бургаско училище, което се опитва да оцелее в кризата

Кампания за събиране на пари, с която да се закрепи най-дребният български бизнес след кризата инициира банкерът Янко Христов от Лондон. Преди няколко седмици той отваря сметка за набиране на средства през онлайн платформа, а идеята му идва, след като негов близък започва кампания, за да спаси бара, който притежава.

“Изчаках да видя какво отражение ще има върху бизнеса и какви мерки ще се предприемат за хората, засегнати от кризата. Реших, че колкото и малка да е сумата, можем да помогнем”, казва Христов.

Целта на кампанията, наречена “Денят след утре", е да се съберат средства за най-малките бизнеси и да отидат директно за заплати без значение, че една фирма не упражнява дейността си в дните на извънредно положение. Заложената сума в кампанията е 10 000 паунда, но дори и да мине този размер, парите ще бъдат разпределени за нуждаещи се фирми.

27-годишният банкер се надява, че голяма част от помощта ще дойде от хора извън България - в началото предимно от приятели и познати. Вярва, че и българите ще се включват въпреки трудностите, пред които са изправени.

“Знам, че за да се възстанови една икономика по най-бързия начин,

трябва крайният

потребител да може

да купува продукти

В следващите няколко месеца или няма да може, или възможността ще е много намалена”, обяснява Христов.

Планът е с него да се свързват фирми от България, като от тях ще се изискват финансови отчети, които и към момента са публични. Те трябва да поискат конкретна сума и да обяснят защо я искат, а след като я получат, да докажат за какво са я използвали.

“Целта е да се види, че компанията е била в нормално състояние, преди да се въведе извънредното положение. Не е била близо до това да фалира. Искаме помощта да е насочена към тези, които са плащали заплатите навреме”, казва Христов.

С него вече са се свързали няколко фирми за помощ. Една от тях е отказала, след като са били поискани финансовите отчети. Включва се и училище от Бургас, което предоставя възможност освен за стандартното обучение и за алтернативно чрез уроци в природата, пътуване в страната и т.н.

Директорката работи от пет години по създаването на училището, като внимателно подбира екипа си. Изпраща на Христов документите, с които той се убеждава, че учебното заведение, макар и частно, не генерира печалба.

“Има около 20 деца, директорката иска да плаща заплатите на учителите за три месеца. Както и таксите за този период да бъдат намалени наполовина, за да запази децата. Освен това директорката е в майчинство в момента, има близнаци, цялата история ме грабна”, разказва Христов.

Това е един от примерите за какви каузи ще бъдат насочени усилията. Изчислява, че за да се подкрепи учебното заведение, ще са необходими 9000 лв.

Всички дарения ще

се обявяват публично

- във фейсбук, в линк към кампанията. Ще се описват всички пари и как са разпределени.

Във Великобритания онлайн даренията са много разпространени. Подкрепяни са и от корпорациите. Ако някой се включи да тича в маратон за дадена кауза и събере определена сума, то фирмата, в която работи, ще подкрепи кампанията със същата сума.

“Компаниите удвояват даренията, като имат специални бюджети за това. Без значение дали става въпрос за 20, или за 200 паунда. Аз не познавам човек тук, който не е дарявал или не е организирал такава кампания. Хората са свикнали и го правят много често”, разказва Христов.

Посочва, че практиката е толкова разпространена, че дори и двойки, които не могат да си позволят да отидат на меден месец, са подкрепяни от обществото.

Христов е от Бургас, но се мести да живее в Лондон преди 8 години, когато започва да учи “Счетоводство и мениджмънт”. Сега работи в банка, където се занимава с хедж фондове. Планът му е да се върне в България и да е по-близо до семейството си.

“Засега мерките, които виждам, не ми харесват. Има неща, които ме спират да се върна, но точно те ме накараха да започна кампанията си”, разказва той.

Определя първоначалната реакция на кризата в Англия като доста неправилна, но смята, че вече грешките са поправени.

“Това сега коства много и затова Великобритания има най-тежките цифри в пандемията от европейските страни. Сега се опрощават наеми, хазаите могат да не плащат ипотеките си, замразени са плащания за кредитни карти, овърдрафти и т.н. Бизнесите ще могат да получават директно пари от правителството. Парите, които се инвестират за маски, екипировки са доста”, казва той.

Сестра му отваря магазин за декорации в Париж преди повече от година, но в момента както всеки подобен тип обекти е затворен. Тя получава 1500 евро месечно от правителството като помощ за всеки бизнес, кредитът ѝ към банката е замразен, а наемът е намален. Пак по заповед на правителството комуналните сметки са замразени.

“Вземат се мигновени мерки, за да може да продължават хората по един или друг начин. Най-малко да разполагат с пари, за да могат да прекарат месеца”, казва Янко.

Не е съгласен с твърденията, че ако след два месеца извънредното положение бъде прекратено, то и икономиката ще заработи с нормалните си темпове.

“В следващата

година и половина

няма да има

нищо нормално,

което да правим. Знам, че е малко черногледо, но имайки предвид, че вирусът е опасен, хората няма да могат да се събират на толкова големи групи, ще са нужни ваксини и т.н. Не вярвам, че в обозримо бъдеще улиците ще изглеждат както преди – пълни с хора”, смята той.

Дава пример с Испания и Италия, които вече са обявили, че лятото ще имат само местни туристи.

“Аз смятам, че трябва да се въоръжим с търпение, защото ще ни отнеме доста време. И дисциплина, за да успеем да се възстановим, ще е необходима – както на лична основа, така и от страна на правителствата. Хората трябва да намалят разходите, доколкото могат, и да се отърват от ненужните неща, не е ясно колко време ще продължи това положение”, посочва той.

Според Христов кризата е времето, в което човек да мисли за предприемачество и идеи.

“Колкото и налудничаво да звучи, кризата създаде много възможности за хората, които са напористи, искат и правят нови неща. Ако погледнем исторически, всяка голяма криза създава много възможности. От гледна точка на държавата смятам, че без да се достави помощ на всеки човек в нужда, ще има катастрофален и дълготраен ефект”, казва финансисът.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Възход и падение

Ивайло показа, че е със Станислава, с тази снимка във фейсбук.

СНИМКА: КАЛИНА СЕРАФИМОВА

Ивайло Захариев се сгоди в имение със 100-годишна история

Предложи брак на любимата си Станислава на сцената, след като изигра “Поручик Бенц” Ивайло Захариев в униформа коленичи, вади от джоба си червена кутийка с красив годежен пръстен в нея и пита любимата си Станислава Славчева дали ще се омъжи за него. Младата жена не може да повярва на очите си - всичко това се случва на сцената в дома на Маестра

Невъзможна любов, лъжи и предателства в новия български сериал “Братя”

Невъзможна любов, лъжи и предателства в новия български сериал “Братя”

“Братя” - чисто новият сериал на Нова тв, който тръгна миналата седмица, само за десетина дни успя да се наложи и да грабне зрителите пред екрана. Историята за двама братя, които застават един срещу друг в опасна война, още с премиерния си епизод грабна публиката, а резултатите му като рейтинг продължават да са впечатляващи

Диляна Попова със сина си
СНИМКА: ИНСТАГРАМ ПРОФИЛ НА ДИЛЯНА ПОПОВА

Диляна Попова и Асен Блатечки празнуваха рожден ден на сина си

Борил, синът на Диляна Попова и Асен Блатечки, навърши 6 години в понеделник. По този повод и двамата го поздравиха със статуси в социалните мрежи. Попова пусна своята публикация точно във времето, в което детето им се е родило. “9,11ч преди 6 години се появи ТИ! Честит рожден ден, любов моя, обожавам те...”, написа щастливата майка

Милица Гладнишка с песни на повече от 8 езика за първи път след карантината

Милица Гладнишка с песни на повече от 8 езика за първи път след карантината

Милица Гладнишка ще пее на 8 езика, сред които китайски и унгарски, в първия си концерт след карантината. Програмата включва песни от култови филми като “Кръстникът”, “Сексът и градът”, поредицата за Джеймс Бонд, анимациите “Ну, погоди”, “Семейство Флинтстоун” и много други. Концертът “Живот като на кино” ще е на 17 октомври от 21 ч в голям

Заради фест превръщат трамвайно обръщало в киносалон на открито в София

Заради фест превръщат трамвайно обръщало в киносалон на открито в София

Игрални и анимационни филми, които са носители или номинирани за “Оскар”, ще бъдат показани на 25 и 26 септември в София. Те ще бъдат представени по време на двудневния международен фестивал за късометражно кино In the Palace. Сред заглавията, включени в програмата, са “Сестра” (на снимката), “Братя”

Александър Костадинов

Водещият на спортните новини на NOVA Александър Костадинов стана татко

Водещият на спортните новини на NOVA Александър Костадинов стана баща, съобщиха от медията. Половинката на бившия елитен футболен рефер роди син. Бебето носи неговото

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Възход и падение

Йънг Бой Невър Броук Агейн Кадър: YouTube/YoungBoy Never Broke Again

Рапърът Йънг Бой Невър Броук Агейн оглави класацията на "Билборд" за албуми

Рапърът Йънг Бой Невър Броук Агейн оглави албумната класация Билборд 200, съобщи сайтът на изданието. По данни на Нилсен Мюзик от новата тава "Top" на изпълнителя за периода на отчитане са продадени 126 000 еквиваленти единици, които му осигуряват първенството, предава БТА. Йънг Бой Невър Броук Агейн оглавява класацията за албуми за трети път за

Ивайло Захариев предложи брак на половинката си след постановка в Пчеларово

Ивайло Захариев предложи брак на половинката си след постановка в Пчеларово

Изключително изненадващо и емоционално завърши днешната културна програма в дома на Константина Петкова в село Пчеларово. Днес, там гостува театралната постановка „Поручик Бенц“ с участието на Йоана Буковска, Любомир Ковачев и Ивайло Захариев, съобщи dobrudjabg.com. В края на постановката, Захариев, познат от ролята на Мартин Христов в култовия

Юлиан Вергов в кадър от новия филм "Пепел върху слънцето"

Юлиан Вергов пак с роля на лекар, този път в игрален филм

Точно когато доц. Банков - героят на Юлиан Вергов, си тръгна миналата година от болницата в сериала “Откраднат живот”, актьорът снимаше друга своя роля, в която отново се превъплъщава в лекар. В дебютния филм на братя Калинови - “Пепел върху слънцето”, Вергов изиграва драмата на д-р Стефанов, съден за лекарска грешка, довела до смъртта на пациент

Наградите "Еми"

Звездите ще получат наградите "Еми" по пижами

Звездите от телевизионните сериали се подготвят в събота да сложат своите нощници и пижами, за да проследят церемонията по раздаване на наградите "Еми", предаде Франс прес. Заради пандемията наградените от американската Академия за телевизионно изкуство и наука ще получат призовете си у дома. Седемдесет и второто издание на церемонията ще трябва

Хали Бери Снимка: Ройтерс (Архив)

Хали Бери: "Оскар" е най-голямото ми разочарование

По ред причини златната статуетка всъщност е най-голямо разочарование за актрисата Хали Бери. Това заяви самата тя в скорошно интервю за списание Variety.  По думите ѝ една от причините е, че тя не носи със себе си купища предложения за работа, както повечето хора предполагат. "Наричат го проклятието на Оскар

Том Харди ще поеме щафетата от Даниъл Крейг в ролята на агент 007 на Нейно Величество. СНИМКА: Ройтерс

Следващият екранен Джеймс Бонд най-вероятно ще бъде Том Харди

Най-вероятният кандидат за следващото екранно превъплъщение на Джеймс Бонд е актьорът Том Харди, пише в."Мирър", цитиран от БТА. Харди ще поеме щафетата от Даниъл Крейг в ролята на агент 007 на Нейно Величество след излизането на петия филм с участието на Крейг "Смъртта може да почака". Предполагаше се

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber