Освободете гардероба от всичко старо

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8439380 Освободете гардероба от всичко старо Освободете гардероба от всичко старо www.24chasa.bg
Махнете дори новите дрехи, които никога няма да облечете.
Махнете дори новите дрехи, които никога няма да облечете.

Освободете гардероба от всичко старо

Подредете дрехите по цветове и модели

В периода на изолация много хора използват свободното време да направят пролетното почистване на дома, да пренаредят мебели и вещи. Сега е моментът да изчистите и гардеробите си от всичко старо.

С изхвърлянето на ненужни дрехи и обувки се освобождавате от натрупаното напрежение. Дава усещането, че се отървавате от лоша енергия и махате от себе си всичко старо, настройвайки се за нови и по-добри преживявания. Въпреки че излизането навън е ограничено, време е да приберете дебелите дрехи и да извадите тези за топлите дни, така че сега хем ще направите подмяната, хем ще разчистите.

Изкарайте всичко от рафтовете и започнете да сортирате. Директно махнете всички панталони, блузи и рокли, които пазите от години с идеята, че някой ден пак ще бъдат на мода, или с надеждата, че отново ще ви бъдат по размер. Няма смисъл! Едва ли ще се чувствате комфортно, обличайки нещо, което е престояло години наред, завряно навътре в гардероба. С времето върху белите материи се появяват жълти петна, които няма как да махнете. А цветовете на останалите не изглеждат толкова свежи, както на сравнително нова дреха. Запазете само вещ, която има сантиментална стойност, ако това е чак толкова важно за вас. Но не се превръщайте във вещомани.

Вероятно имате и доста тоалети, които сте купували набързо и после се е оказвало, че не ви харесват, не ви стават или няма с какво да ги комбинирате. Махнете и тях. Прегледайте блуза по блуза и прибирайте в гардероба обратно само ако сте напълно сигурни, че ще облечете дадения модел. Имате ли съмнения, те ще останат, така че няма смисъл да го пазите.

Доста хора съхраняват позахабени или с някоя дупчица дрехи с идеята да ги носят вкъщи. Но да полагате неимоверни усилия навън да изглеждате добре, а у дома да сте жалка картинка, не говори добре за вас. Приличният външен вид е уважение не само към околните, но и към вас самите. Едва ли се чувствате добре, когато се погледнете в огледалото и се видите с размъкнато опетнено долнище и с развлечен тишърт с дупки. Изхвърлете ги веднага! Вместо тях сложете някой клин, дънки, които са ви омръзнали и не искате да носите навън, или анцуг, който не пазите от миналия век.

След като махнете всички излишни вещи, ще се окаже, че разполагате с доста място, за да подредите всичко максимално прегледно. На закачалки една до друга подредете всички поли, до тях сложете роклите и отделно също да бъдат ризи, сака и якета, палта. Ако всички те са смесени, много трудно ще намирате желания тоалет, пък и така повече ще се мачкат.

П

о рафтовете разпределете отделно дънки, тишърти с къс ръкав, блузи с дълъг ръкав, рокли, които не се мачкат и могат да бъдат сгънати. Разделянето по цветове е много удобно и практично, защото бързо откривате модела, който търсите. Ако имате чекмеджета, отделете едно за бельо, друго за чорапи и чорапогащи, трето за шалове и т.н. В случай че нямате такави чекмеджета, можете да използвате кутии за съхранение. И тук сортирането по цветове ще ви свърши добра работа. Големият брой чорапи и чорапогащници винаги създава проблем, когато не са добре сгънати и наредени. Не смесвайте на едно място бельо и чорапи, желателно е да бъдат отделно дори от елементарна хигиенна гледна точка. Въпреки че минават през пералня и вероятно сушилня, все пак не е желателно да слагате чорапите при бикините си.

Докато се освобождавате от излишните вещи, можете да ги слагате в отделни чували. Тези с дупки и петна може директно да се изхвърлят или след пандемията да занесете в някоя от големите вериги магазини, в които ги събират за рециклиране. По-запазените бихте могли да подарите на човек с ограничени финансови възможности. Приятелки също ще се зарадват, ако им дадете дрехи, които не сте носили изобщо или сте обличали веднъж-два пъти.

След гардероба с тоалетите прехвърлете се към обувките. Намачкани, обелени, изтъркани и деформирани модели нямат място у дома ви. Няма да ги носите, така че е излишно да ги пазите, дори и да са с логото на скъпа марка. Вероятно след пандемията доста народ дълго време няма да може да си позволи да си купува нови дрехи и обувки, но това не означава, че трябва да кътате износените чепици. Видът им ще ви кара да се чувствате още по-зле. Оставете си само запазените обувки, в които има още живот и прилична визия. Другите сложете не вътре, а до контейнерите за боклук, за да може някой беден човек да ги използва.

Съхраняването на обувки винаги създава голям проблем, особено за тези, които разполагат с много чифтове. Най-добре е всеки модел да се прибира в отделна кутия. И подобно на дрехите да се прави подмяна на летни и зимни модели. На долните рафтове се слагат вариантите, които са подходящи за сезона, другите се качват по-нагоре.

Маниачките на тема чанти също имат вечните грижи къде и как да ги подреждат. Чудесно би било, ако може да отделите рафтове само за тези аксесоари. Кожата се мачка, затова не бива да се тъпчат една върху друга. За да ги пазите в добър вид, подреждайте ги като в аптека - внимателно и една до друга, без да се прегъват дръжките и да се нагъва формата на моделите.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Стил

Снимка Ройтерс. Предложение от колекцията на Армани

Модни хитове за есен 2021

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber