Новият тренд в интериора: в плен на биофилията

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8439325 Новият тренд в интериора: в плен на биофилията Новият тренд в интериора: в плен на биофилията www.24chasa.bg
Зелена стена с живи растения в домашния хол
Зелена стена с живи растения в домашния хол

Модната вълна за повече растения в дома е следствие от естествената потребност на човека от близост с природата

През 80-те години на миналия век понятието “биофилия” е формулирано от американския психолог Едуардс О. Уилсън, за да обясни естествената потребност на човека от близост с природата. Днес това вече е тренд в интериора, особено за 2020 година. И особено сега, в условията на принудителна изолация, когато разходките навън в планини и паркове са невъзможни.

Тенденцията обхваща не само вътрешното оформление, защото в последното десетилетие на все повече места в света се появяват т. нар. вертикални гори - сгради, чиито фасади са напълно покрити с истински растения. Напоследък те активно влизат вътре под различни форми - като големи дизайнерски елементи, например стени от мъх, композиции от цветя, сукуленти и дори аудио-визуални инсталации.

Всичко това следва цялостната идея за по-здравословен начин на живот, за намиране на спокойствие и постигане на хармония у дома, както и за по-комфортна атмосфера на работното място с оглед на факта, че огромна част от населението на Земята изкарва денонощието си на закрито и няма време за отдих навън. Затова биофилният дизайн означава проектиране на пространства, които едновременно да възстановяват и вдъхновяват ползващите ги - нещо, което е различно от екодизайна.

Растения

Без съмнение те са основен елемент, когато става дума за биофилен интериор, но това не означава просто групиране на саксии. Все пак, ако площта е ограничена, може да се заложи именно на тях, но комбинирането трябва да е прецизно според вида на растенията, нуждата им от светлина, влага, температура, темповете на растеж. Вариант е използването на висящи композиции, като те трябва да се съобразят и с достъпността от гледна точка на поддръжката.

Един от най-разпространените прийоми при оформянето на подобен интериор е създаването на зелени стени. Перфектният вариант е чрез живи растения или стабилизиран мъх, при който няма опасност от разпространението на вредни спори в затвореното пространство. Подобна стена може да се постави навсякъде в дома, включително в банята и детската стая.

Не опитвайте сами да правите подобни пана! Само специалист може да избере типа растителност според разположението и да даде насоки за поддръжката.

Дърво, камък, вода,

цветове и форми

Употребата на естествени материали помага за завършеността на един биофилен интериор. Дървото и камъкът се комбинират отлично с растенията, а добавянето на релаксиращия звук на водата би направило хармонията почти пълна. Дребни елементи като шишарки или миди също са допустими.

А използването на цветовете на природата в текстила, повърхностите, мебелите със сигурност ще “вкара” природата вътре. Трябва просто да се избере темата – море, планина, зима, лято, есен, пролет.

Картините и стенните покрития с природни мотиви също са елемент на биофилния дизайн. Много важни са и формите. Природата е едновременно и съвършена, и несъвършена, но в нея най-хармонично присъстват плавните линии. Отличен пример за подобен дизайн е откритото наскоро споделено пространство за работа Second Home в Лос Анджелис. Резултатът от впечатляващия проект на мадридското студио Selgascano е ефектно пространство от 60 овални модула с различна площ, в които и край които има 10 000 дървета, храсти и цветя – в офисите и в откритите пространства за отдих.

Прогнозите са, че биофилният дизайн ще повлияе в бъдеще върху много други области на живота, като например здравеопазването, туристическия бизнес, изграждането на училища и детски градини.

Още четете в новия брой на сп. “Идеален дом”, който вече е на пазара.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Стил

Снимка Ройтерс. Предложение от колекцията на Армани

Модни хитове за есен 2021

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber