Заради "Ако си дал" викали Иля Велчев на разпит в ДС

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8363366 Заради "Ако си дал" викали Иля Велчев на разпит в ДС Заради "Ако си дал" викали Иля Велчев на разпит в ДС www.24chasa.bg
Иля Велчев СНИМКА: Румяна Тонeва

Емил Димитров нарича песента морален химн

АБРО призовава да я запеем в подкрепа на медиците

Идеята по радиата да звучи песента “Ако си дал” като знак за подкрепа към медиците е на АБРО - Асоциация на българските частни радио- и телевизионни оператори, към която се присъедини и Българското национално радио.

В последните минути преди всеки кръгъл час радиостанциите в България ще подкрепят всички лекари, медицински сестри, фармацевти, лаборантки, санитари и доброволци. Това са хората, които всеки ден подлагат на риск своя живот и живота на близките си. Те са нашата най-голяма надежда коронавирусът скоро да бъде победен.

Усилете радиото и пейте заедно с нас! Да кажем “Благодаря” със силата на радиото, призовават от АБРО.

“Ако си дал” е възможно най-добрият избор за песен за подобна мисия. Изпълнителят ѝ Емил Димитров, автор на музиката, навремето я нарича моралния химн на България.

Текстът на

“Ако си дал”

е на режисьора

и поета

Иля Велчев

Той няма никакво участие в избора песента му да звучи като морален химн и за българските медици. Наскоро получава няколко съобщения за този вече свършен факт и естествено, му става приятно. Но си спомня и перипетиите около нейното създаване и забраната ѝ от властта.

На 15 януари 1976 г. е премиерата на петсерийния филм на БНТ “Завръщане от Рим”. Негов режисьор е Иля Велчев, сценарист - Антон Дончев. Иля е син на Борис Велчев, дългогодишен втори секретар на ЦК на БКП. В София под сурдинка се говори, че Живков се чувства притеснен от авторитета и качествата на втория човек в партията и търси начин да се отърве от него.

Скандалите около “Завръщане от Рим” му дават такава възможност. На специален пленум на ЦК на 12 май 1977 г. Велчев е свален от всичките му постове. На сина му Иля е забранено дори да влиза в Дома на киното. След време ще му забранят да снима филми.

Иля намира пристан в поезията и написва стихове, които композитори превръщат в песни и те се изпълняват от Лили Иванова, Емил Димитров, “Диана експрес” и други от най-известните български певци.

Непосредствено след драматичните дни на пленума Иля написва стихотворение със заглавие “Ако си дал”.

Посвещава го

на баща си и на

собствената си

вяра

в добрия човек

и в Истината. “Песента не само се роди, тя просто избухна на пианото на Емил Димитров - спомня си Иля Велчев. - И двамата чувствахме, че сме направили песен, която ще е важна за хората.”

За кратко време заглавието е “Песничка за истината”, после двамата се спират на “Ако си дал”. Емил Димитров започва да я пее на концертите си и публиката винаги го вика на бис. Хората очевидно харесват песента, а авторите ѝ са щастливи. За Иля тя е като духовен балсам след драматичните месеци.

Но както се казва в поговорката “Много хубаво не е на хубаво”, един ден Иля е привикан в ДС. Отива с приятел, на когото казва да го чака в колата и ако не се върне до два часа, да се обади на баща му и да отиде в съветското и в американското посолство.

В ДС го приема генерал, който казва: “Другарю Велчев, правите изказвания срещу другаря Живков”. След няколко по-общи фрази уточнява, че това става с песента “Ако си дал”. Че не очаквал това от него и се надява то повече да не се повтаря.

Следва монолог на Иля Велчев: “Възпитаван съм от дете в уважение към другаря Живков и Политбюро, но това, което извършиха към Борис Велчев и мен, не заслужава уважение. Вашият министър е идиот, щом си позволява, вместо да си гледа истинската работа, да ме викате тук на разпит.”

“Бъдете внимателен!”, успява само да изрече шашнатият генерал. Когато Иля Велчев обяснява всичко това на баща си, той казва: “Това не може да е Живков, министърът се е престарал.”

Министър на външните работи по това време е Димитър Стоянов, един от най-верните хора на Тодор Живков.

Нещата не спират дотук, песента “Ако си дал” продължава да тревожи съня на хората от МВР и ДС. Димитър Стоянов вика при себе си Борис Велчев. На срещата е и Григор Шопов, дългогодишен шеф на ДС. Целта на срещата е Велчев да въздейства на сина си, както и да го предупредят, че поведението и на двамата се наблюдава. Сякаш Борис Велчев не е знаел това.

Министър Стоянов изважда едно листче и започва да чете “Ако си дал”. “Стига толкова, Митко! Какво толкова се плашите?”, прекъсва го Велчев. Намесва се и Григор Шопов: “Другарю Велчев, тука пише: “Ти закъсняваш понякога, Истино, но винаги идваш при нас!” Това звучи като закана към другаря Живков!”

“Това е задачата на Истината! Винаги да идва... А вие търсите под вола теле. Живков знае ли, че ме викате тук?” - пита гневен Велчев и си тръгва.

Разбира се, песента е строго забранена. Иля Велчев разказва, че когато съобщил това на Емил Димитров, той бил като ошашавен. Но нали животът е пълен с изненади, певецът и неговият оркестър “Синьо белите” са

поканени да

пеят на

сватбата на

Владимир

Живков

с красивата му невеста Маруся Мирчевска от Плевен. Емил Димитров бил любим изпълнител и на двамата.

Емил, естествено, запява и “Ако си дал”. И вижда, че някакъв човек прав зад масата на свекъра Тодор Живков енергично маха с ръце. “Нали съм късоглед - разказвал после певецът на Иля Велчев, - помислих, че оня зад Живков ми маха за бис!” Той изпява отново песента и се случва най-страшното за всеки артист: мълчание и пълна тишина в залата.

Дори виделите какво ли не музиканти от “Синьо белите” се панират - все пак отсреща е първият човек в държавата.

И точно той спасява положението - засмива се с характерното си ха-ха-ха и започва да ръкопляска. След него, разбира се, не жалят длани всички! А Емил Димитров се досеща, че оня човек зад Живков всъщност му ръкомахал да спре да пее тази проклета забранена песен.

Според Иля Велчев през 2013 г. “Ако си дал” е обявена за “Най-великата българска песен на всички времена”.

Оригиналният текст на “Ако си дал”

Ако си дал на гладния

дори трохица хляб от своя хляб.

Ако си дал на скитника

дори искрица огън от своя огън.

Ако си дал на милата от своето сърце.

Ако си дал

на чуждите живот от себе си.

Ако си дал, ако си дал,

ако си дал от себе си,

не си живял,

не си живял напразно.

Припев:

Никой не може да ти отнеме

обичта, обичта на хората.

Никой не може да ти я вземе

любовта, любовта към хората.

И никой и нищо не ще ти отнема

вярата в тях, вярата в тях, вярата в тях.

Ти закъсняваш понякога, Истино,

но винаги идваш, идваш при нас.

Ако си взел от славата на някой друг

дори една частица.

Ако си чул от клюката

и я повториш

дори една секунда.

Ако си враг на подлия,

но го послушаш

дори един-единствен път.

Ако си ял от залъка на свой приятел

и го забравиш.

Дали е трябвало,

дали е трябвало,

дали е трябвало

изобщо да се раждаш

Припев: същият

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Коронавирус

Арестуваха Нолберто Солано в Перу за нарушаване на извънредното положение

Арестуваха Нолберто Солано в Перу за нарушаване на извънредното положение

Голямата звезда на перуанския футбол и бивш ас на "Нюкасъл" Нолберто Солано е арестуван от полицията, защото не е спазил изискванията на извънредното положение заради коронавируса. Той бил заловен с приятели, докато си правели купон, въпреки забраната за събирания. Солано ще бъде глобен доста сериозно за нарушението си

Иля Велчев

Заради "Ако си дал" викали Иля Велчев на разпит в ДС

Емил Димитров нарича песента морален химн АБРО призовава да я запеем в подкрепа на медиците Идеята по радиата да звучи песента “Ако си дал” като знак за подкрепа към медиците е на АБРО - Асоциация на българските частни радио- и телевизионни оператори, към която се присъедини и Българското национално радио

Георги и Кирил Домусчиеви

Братя Домусчиеви даряват на болницата в Разград

Собствениците на фармацевтичната компания „Хювефарма“ и "Лудогорец" Кирил и Георги Домусчиеви ще направят огромно дарение за МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Разград. Целта е да се подпомогне местното здравно заведение в подготовката му за борбата с COVID – 19, съобщава клубният сайт на шампионите. Бизнесмените ще дарят 250 000 лв за закупуването на PСR

Плакатът на олимпиадата в Токио през 1940 г.

Преди коронавируса само Везувий, референдум и войни са против олимпиадите

До момента имаше три отменени, две преместени и сега има отложена Токио стана първата олимпиада в историята, която бе отложена. Заради коронавируса. В историята е имало проблеми с игрите, но те са били единствено заради войни, природата и волята на хората. Първата преместена олимпиада е тази през 1908 година. За неин домакин е избран Рим

В Украйна спретнаха измама с фалшиви мачове заради залози

В Украйна спретнаха измама с фалшиви мачове заради залози

Световната криза с коронавируса не спира измамите. Този път бе ударен украинският футбол. В интернет е предаван на живо мач за купа "Азов" между "Лозоватка" и "Мелитополская Черешня", "завършил" 4:1. Във фейсбук пък е направен профил FC Berdyansk, където са публикувани и "протоколи" от турнира. Мачовете обаче са присъствали в тиражите на световни

Светослав Аргиров (вляво) е герой в "Сладко отмъщение"

“Сладко отмъщение” също ще спре заради коронавируса

“Сладко отмъщение” е поредното предаване, което ще слезе от ефир заради коронавируса. Вероятно другата седмица ще бъде излъчено за последен път засега. Екипът е заснел предварително пет епизода, снощи бе показан четвъртият, в който жертва беше Светослав Аргиров. Снимките са на различни локации, участват много хора

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Коронавирус

СНИМКА: Pixabay

Райфайзенбанк, служителите й и широката общественост събират пари за 3 болници в помощ за борбата им с COVID-19

През тази година Райфайзенбанк стартира по-рано традиционната си дарителска кампания „Избери, за да помогнеш“, тъй като пандемичната обстановка с разпространението на коронавируса, налага подкрепа за болниците, които са на първа линия в борбата с нея, съобщиха от банката. С набраните средства ще бъдат подкрепени Военно-медицинската академия за

Снимка: фейсбук на Антъни Иванов

Най-добрият български плувец е преминал тест за коронавирус при завръщането у нас

Върналият в последните 2 г. и половина България към силните класирания в световното плуване Антъни Иванов ще трябва да изчака до догодина за първото си участие на олимпийски игри, след като тези в Токио бяха отложени с 12 месеца заради пандемията от COVID-19. Студентът в американския университет “Вирджиния Тех” се прибра в България

Цветан Соколов  забива покрай Ървин Нгапет, с когото бяха съперници в италианското първенство. Снимка: фейсбук на "Кучине Лубе"

Съотборник на Цецо Соколов оздравя от COVID-19 в Русия

Френският посрещач Ървин Нгапет, който е съотборник на най-добрия български волейболист Цветан Соколов в руския гранд "Зенит", бе изписан от Републиканската инфекциозна болница в Казан. Той е излекуван от COVID-19. Нгапет пипна коронавируса при посещение във Франция преди 2 седмици. След прибирането си в Русия се почувства зле

Министър Кралев: Подкрепете кампанията на МЗ за българските медици!

Министър Кралев: Подкрепете кампанията на МЗ за българските медици!

Спортният министър Красен Кралев призова да се подкрепи кампанията на МЗ за българските медици. Кралев има точно медицинско образование. Ето какво написа той във фейсбук: Скъпи приятели, уважаеми спортисти, Нека да подпомогнем кампанията на Министерство на здравеопазването в подкрепа на българските медици

Планът на ФИФА за спасяване на футбола. Мач с Унгария през юни няма да има

Планът на ФИФА за спасяване на футбола. Мач с Унгария през юни няма да има

ФИФА ще разглежда важен документ за спасяване на футбола в условията на криза утре. Той ще бъде изпратен към националните федерации като "серия от ръководни принципи". Ето и основните му моменти: 1. Изтичащи договори Според ФИФА, датите, които са вписани, най-често 30 юни или 1 юли, са поставени там, за да бъде обвързан цял сезон

Снимка: инстаграм на Лотар Матеус

Бивш треньор на България проби блокадата в Дубай заради коронавируса

Бившият селекционер на националния ни отбор по футбол Лотар Матеус успя да пробие блокадата заради коронавируса, в която бе заклещен в Дубай заедно със съпругата си Анастасия и синът им, който носи името на легендата. Тримата успяха да отлетят с частен самоле от ОАЕ, където бяха на почивка. "Липсвате ми всички. Тук сме блокирани

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber