Георги Костов: Зрителят трябва да се забавлява и да намира добрия пример

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8259963 Георги Костов: Зрителят трябва да се забавлява и да намира добрия пример Георги Костов: Зрителят трябва да се забавлява и да намира добрия пример www.24chasa.bg
Георги Костов в кабинета на Атанас Буров по време на заснемането на "Останалото е пепел"

Георги Костов е роден и израснал в Казанлък, завършил е техникум по електротехника, а в казармата преоткрива детската си мечта да се занимава с кино и кандидатства в НАТФИЗ, където паралелно учи режисура и филмов монтаж.

Занимава се с филмово изкуство вече 22 години и казва, че ролята на киното е преди всичко да представя нещата от живота и актуалните теми на обществото. Според него успешен филм е този, в който зрителят може да открие добрият пример за подражание. Осъзнава себе си като режисьор със създаването на първия си игрален филм “Пистолет, куфар и три смърдящи варела”, а сред най-успешните му филми до момента са “11А”, комедията “Секс академия - мъже” и приключенско - романтичният “Опърничавите”.
Смята, че вечно актуалната тема в киното е историята. Именно на тази тема е посветен и новият му филм “Останалото е пепел”, който получава подкрепата на Министерството на културата. Филмът ни връща в българската историческа действителност през 1944 г., а в центъра на събитията стои видният български политик, дипломат и финансист Атанас Буров.

Диляна Попова изпълнява една от главните роли във филма
Диляна Попова изпълнява една от главните роли във филма

Георги Костов твърди, че заснемането на филма е било предизвикателство, а сред най-важните моменти той откроява именно сплотяването на екипа и създаването на усещането за обща цел.

Асен Блатечки в ролята на банкера Атанас Буров
Асен Блатечки в ролята на банкера Атанас Буров

- Г-н Костов, кои бяха първите филми и режисьори, от които се вдъхновихте?

- Първите ми съзнателни спомени са от детските ми години, когато по телевизията се излъчваха филми за Втората световна война. Спомням си един ден, когато бях първи клас, ни заведоха на кино и гледахме филма “Иди и виж” на руския режисьор Елем Климов. Това, което силно се е запечатало в съзнанието ми тогава, е че когато из гледах този филм, като дете припознах себе си в образа на главния герой – малко момче на име Флоря, което намери пушка в пясъка и воюваше наравно с другите войници срещу фашистите. Когато се прибрах вкъщи, бях толкова впечатлен от филма, че казах на баща ми: “Като порасна, искам да стана актьор. Баща ми ме попита защо искам да стана актьор и аз му отговорих: “Защото искам да правя филми." Тогава той каза, че щом като искам да правя филми, трябва да стана режисьор. Сега, като върна лентата назад, като възрастен разбирам, че тази случка от детството ми е показателна в два аспекта – професионален и личен.

- Какво ви показа в личен и какво в професионален план?

- В професионален план това, което разбрах, е че всеки човек от публиката – от дете до възрастен. може да припознае себе си в един от героите във филма , който гледа. Следователно, ролята на филмовото изкуство е изключително важна, тъй като има възможността да представя нуждата добрите ролеви модели и ценности на обществото, които го формират, да бъдат следвани.
В личен план, тъй като съм баща, осъзнах колко е важно да изслушваме децата си и да ги подкрепяме в осъществяването на мечтите им.

- Какви истории се стремите да създавате в своите филми?

- Стремя се да създавам обществено значими истории, които да са актуални и интересни за публиката. Въпросите, които засягам във филмите ми, са свързани с общочовешки теми като силата на любовта, промяната към добро, свободния избор и последиците от него. Това, към което се стремя, е зрителят винаги да се забавлява и да намери добрия пример за подражание.

- Има ли тема, върху която в бъдеще много искате да направите филм?

- Като цяло съм силно заинтригуван от актуалната глобална съвременна тема, свързана с климатичните промени.
Също така имам огромното желания да продължа
да правя филми, свързани с българската история и значимите герои в нея. Както казва Едмънд Бърк, “Тези, които не помнят историята, са обречени да я повторят”. А и както също казва Атанас Буров - главният герой в “Останалото е пепел” : “Не се насажда родолюбие и сцепление в един народ, ако не се култивира у него съзнанието на общността и ценността на неговото битие. Не се подготвя едно добро бъдеще, като на едро се отрича миналото.”

Ето защо силно вярвам, че повече от всякога трябва да си спомним за героичното ни минало и ценностите на нашите прадеди, за да бъдем успешни като нация. Филмовото изкуство е добър инструмент за предаване на това послание към обществото.

- Кога според вас един филм е успешен?

- Един филм е успешен, когато бъде оценен от зрителя като такъв. Тогава, когато се запознавам в ежедневието си с хора и те ми споделят, че даден филм, който съм режисирал, ги е забавлявал или ги е накарал да се замислят. Наскоро една госпожа сподели с мен, че когато са пуснали “11А”, тя и цялото семейство са гледали филма по няколко пъти и е силно впечатлена от това, че този филм е грабнал интереса на няколко поколения.

- Върху какво работите в момента и какво да очакваме в бъдеще на филмовия пазар?

- В момента работя по една много актуална тема на съвременното общество, а именно бързия възход и падение, който се случва в сектора на финансовите пазари. Това е следващият филм, който ще режисирам, и е озаглавен “Животински бесове” . В момента съм ангажиран с подготовката му, а снимките започват през май.

- Беше ли предизвикателство създаването на филма “Останалото е пепел”?

- Определено заснемането на филма беше предизвикателство за мен, тъй като засяга сериозна тема, която е важна част от българската история. Филмът беше епоха, а и освен това е сложно постановъчен.

- Къде заснехте филма?

- Трябваше да пресъздадем София от 1944 година и предизвикателството се състоеше в това , че половината от нея в този период е разрушена от бомбардировките по време на Втората световна война. Това изискваше да се направят декори на всички интериори във филма - от кабинета на Буров до самолета.
Екстериорите ги снимахме по улиците на София и “разрушихме” сградите с 3D ефекти, за да заприличат на архивните кадри, заснети след бомбардировките.

- Защо решихте да направите филм точно за тази част от българската история?

- Продуцентът ми предложи сценария на Александър Томов и аз го харесах. Точно тази тема от българската история се избягва и затова ми се стори привлекателна за филмиране.
Голямото желание на продуцента на филма Христо Христов беше да направим един истински стойностен филм за този голям българин - Атанас Буров.

- В “Останалото е пепел” ролята на Атанас Буров се играе от Асен Блатечки, защо избрахте точно него?

- Асен Блатечки е добре познат в българската филмова и театрална индустрия с високото ниво на актьорски умения и професионализъм.Той е актьор, който успешно приема образа на героя, който играе, и аз бях абсолютно уверен, че ще се справи с предизвикателството да се превъплъти в образа на Буров.

- Във филма играят и двама чуждестрани актьори, това са Бен Крос, който се превъплъщава в ролята на американски журналист, и Нейтън Купър, в ролята на младия Джордж. Защо се спряхте на тях?

- Ролята на американския журналист решихме, че ще е най-достоверно да се изиграе от актьор, на когото английският е роден език.
Разбира се, не сме се спрели на Бен Крос само защото може да говори на английски език (смее се), а преди всичко защото безспорно е доказал своя актьорски талант на международно ниво.

Нейтън Купър беше абсолютно попадение за този филм, без аналог и конкуренция в кастинга за тази роля. Мисля, че събрах добър каст и няма актьор, за когото да съжалявам. Този филм го правихме без какъвто и да било компромис.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Култура

Излезе бр. 1 на сп. "Съвременник"  за 2020 г.

Излезе бр. 1 на сп. "Съвременник" за 2020 г.

Излезе брой 1. за 2020 година на най-авторитетното списание за литература "Съвременник". В него са представени романът "Нощен влак" от Мартин Еймис; поезия от Иван Теофилов, Федя Филкова, Йоргос Хулиарас и др.; разкази от Джоан Силбър, Ема Клайн, Джонатан Бъкли, Керана Ангелова, Анна Матвеева, Лъчезар Лозанов и др

Клуът за народни танци "Чанове" празнува 15 г.

Клуът за народни танци "Чанове" празнува 15 г.

Най-големият круб по народни танци "Чанове" празнува 15 г. с уебинар по родолюбие. Първото живо предаване е на 5 април от 13 часа Най-големият клуб по български народни танци - „Чанове”, ще отбележи 15 години от създаването си с първия по рода си УЕБИНАР ПО РОДОЛЮБИЕ С КЛУБ „ЧАНОВЕ И ПРИЯТЕЛИ”, насочен към хилядите им членове и приятели от

Младежкият театър и Софийската филхармония събират пари за респиратор и защитни облекла за ИСУЛ

Младежкият театър и Софийската филхармония събират пари за респиратор и защитни облекла за ИСУЛ

Младежкият театър и Софийската филхармония организират обща кампания, с която искат да наберат за респираторен апарат, защитни облекла и дезинфекционни материали за УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ". "Софийската филхармония се присъединява към инициативата на Младежки театър "Николай Бинев", който инициира дарителска кампания

Детският радиохор с диригента Венеция Караманова
СНИМКА: НДК

Детският радиохор вече на 60 г. Ще празнува през октомври пак в НДК (Видео)

Преди дни Детският радиохор на БНР навърши 60 г., но планираният концерт в зала 1 на НДК бе отложен. “Концерт ще има през октомври, вече говорихме с НДК за нова дата”, казаха от екипа на радиото. Специално за празничния спектакъл бивши хористи идват от цял свят, някои за да бъдат участници в него, а други - специални гости

Борислав Велков

Председателят на НДК: Правим всичко възможно да съхраним и пренасочим културните събития

Пред нас стои тежко житейско и професионално изпитание, казва Борислав Велков, който е председател на Съвета на директорите на НДК НДК - мястото, където културният живот на страната ни буквално се случва във всяка от залите на Двореца, сега прави всичко възможно културните събития и дейности да бъдат съхранени и пренасочени тогава

Народният театър пуска онлайн постановката "Опит за летене" по повод Деня на театъра

Народният театър пуска онлайн постановката "Опит за летене" по повод Деня на театъра

По повод професионалния си празник днес екипът на Народния театър реши да подари на всички свои зрители напълно безплатно онлайн излъчване на на един истински театрален шедьовър от активния ни репертоар – „Опит за летене". "Отваряме за вас вратите на виртуалния салон на Голяма сцена точно в 19:05 часа на този адрес да се насладите на гения Йордан

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Култура

И Болшой театър пусна онлайн спектаклите си

И Болшой театър пусна онлайн спектаклите си

Московският Болшой театър е поредният голям световен оперен театър, който пуска онлайн спектаклите си по време на коронакризата. Те започват днес от 17 часа българско време с „Лебедово езеро“ с участието на Светлана Захарова като Одета-Одилия, Денис Родкин като принц Зигфрирд и Артемий Беляков като Ротбарт. Спектакълът е заснет през януари 2015 г

Румен Радев: Духът на творците продължава да лекува душите ни

Румен Радев: Духът на творците продължава да лекува душите ни

Честит Международен ден на театъра на всички представители на театралната общност и на българската култура и изкуство! Това написа президентът Румен Радев във фейсбук.  Вижте какво написа още той. Българският театър никога не е опустявал, дори и в най-трудни времена. Защото духовната връзка между твореца и всички, които вярваме

СНИМКА: ИК "Труд"

Скучно ви е? Намерете любимите си четива в ИК "Труд"!

Изправени сме пред ситуация, за която никой не е подготвен. В тези предизвикателни времена следваме всички изисквания на правителството и местните власти. Приспособяваме се към непрекъснато променящата се ситуация и се опитваме да не спрем възможността да получавате книгите на ИК "Труд" до всяко кътче на България

СНИМКА: Софийска опера и балет

От 17 ч. днес гледайте "Джоконда" от Понкиели в страницата на Софийската опера

Скъпи приятели на Софийската опера, щастливи сме да получаваме Вашите съобщения за комфорта, удоволствието и радостта, с която ни споделяте, че Ви даряваме, благодарение на инициативата ни да бъдем близо до Вас с перли от оперни и балетни постановки, със SOFIA OPERA PEARLS STREAMS, написа Пламен Карталов, директорът на Софийската опера и балет

Снимка: Pixabay

Краки филми за едно кафе време ни радват по време на карантината

Карантината е време за дълги кафета и късо кино. Поне така изглежда сега, когато няколко платформи за късометражни филми обявиха, че пускат кратки филми, които да изгледаме с удоволствие, докато си седим вкъщи.  "Кинематограф" обявиха, че всяка сутрин в 8 ч ще пускат нов филм.  "Нашият „Месец на българското кино” предприе неочаквано развитие след

“Силата на навиците” от Чарлс Дюиг е за промяната в живота

“Силата на навиците” от Чарлс Дюиг е за промяната в живота

Достатъчно е да променим един ключов навик, за да постигнем значима промяна. До този извод стига американският журналист Чарлс Дюиг в задълбочената си книга “Силата на навиците”, издадена от ИК “Хермес”. След сериозно проучване на навиците на отделни хора, на големи компании и дори на обществото като цяло

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber