В Шри Ланка първо се усмихват, после ще ви нахранят

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8243236 В Шри Ланка първо се усмихват, после ще ви нахранят В Шри Ланка първо се усмихват, после ще ви нахранят www.24chasa.bg
В страната расте специален вид кокосов орех, нарича се кралски. Местните казват, че е толкова полезен и за децата, и за възрастните - с един на ден здравето на човек укрепва. Айла Давчева (вляво) също не пропуска да се освежи с кокосов орех, докато пътува в Шри Ланка.
В страната расте специален вид кокосов орех, нарича се кралски. Местните казват, че е толкова полезен и за децата, и за възрастните - с един на ден здравето на човек укрепва. Айла Давчева (вляво) също не пропуска да се освежи с кокосов орех, докато пътува в Шри Ланка.

Ако търсите приключение, качете се на местен автобус

Как ще ходиш сама? Момиче си, а с раницата ще тежите общо не повече от 50 килограма. Така близките ми реагираха, когато им казах, че се отправям на първото си самостоятелно пътешествие в Азия. Всъщност с този текст родителите ми ще разбират, че им поспестих известна информация. Но това бе най-невероятното пътуване, което съм предприемала.

След атентатите през миналия април дестинацията не е така предпочитана. Което може да бъде отчетено като плюс - пести се време по забележителностите, лесно се намират места в ресторанти и не е необходимо да резервираш хотел предварително.

Придвижването из Шри Ланка с обществен транспорт не е комфортно, но изключително забавно. Аз се придвижвах предимно с автобуси, като най-високата цена, която съм плащала, бе около 3 евро за 300 километра.

Обикновено шофьорите карат като луди, постоянно натискат оглушителния клаксон, а хващането на автобус става на улицата - просто вдигаш ръка и той спира. Ако си местен жител, дори не спира напълно - качването става в движение. Все пак шофьорите изпитват някакво съжаление към бледоликите, които ще пътуват. Почти невъзможно е да се намерят места, има седалки, където на три местаса се побрали петима души. Общо взето, е игра на тетрис - всички се блъскват едни в други, за да направят място.

И дори пътуването да отнеме само един час,

в автобуса ще влезе

продавач на плодове

или пържени закуски

Обикновено крепи с ръце огромна кошница и успява да продаде пакетче прясно нарязано манго с пудра от стрити люти чушки и сол. Комбинацията се оказва много приятна. За тези, на които не им звучи примамливо, има ананас, гуава или сурови ядки. Цената е около 10-15 цента за пакетче.

Моето пътуване стартира в Негомбо- град на север от столицата Коломбо. Предпочитан е, защото е на 10-ина километра от летището. Единственото място, за което имах предварително резервация, бе там. Желанието ми да получа стая обаче не се сбъдна. Изключително мил рецепционист ми обясни, че стаи нямат, но тъй като е четири часът през нощта, той не иска да ме остави на улицата, затова ми даде своята стая. Това се оказа помещение с размери на голяма кутия, в която някак е вкарано легло. И се дели с два малки гущера, които обикаляха по стените, когато лампата светнеше. Аз бях озадачена, но приключението започна обещаващо.

Оказа се, че

за Шри Ланка

най-характерното са хората

Колкото и да не разполагат със средства или вещи, те са щедри и винаги помагат. Съвсем естествено е да ви почерпят с плод или да ви поканят в къщата си за чаша чай. Може и да не звучи съвсем ясно, но един от местните ми обясни така: “Първо усмивка, после - банан”. Общо взето, навсякъде е така - в ресторанти, хотели, магазини. Хората се усмихват, а после преминават към работата.

След Негомбо маршрутът продължава на юг - към плажовете, или на североизток към историческите местности. Избирайки плажовете, туристите се озовават в някое от симпатичните курортни градчета на брега на морето - Галле, Мириса. Голямата атракция в последния е наблюдението на китове. Десетки кораби, пълни с туристи, се отправят всяка сутрин точно в шест към открито море. Както капитаните обичат да се шегуват, “шансът ви да видите кит на живо, е 50%”. Много от обиколките завършват успешно - с по някоко видяни кита, косатки и стотици делфини.

Мириса се води една от по-лускозните дестинации заради красивите хотели и лъскавите ресторанти. Въпреки това

цените са доста

по-ниски от европейските

Това важи особено за морските дарове. Почитателите им са истински щастливи, тъй като има огромно разнообразие, включващо и филе от риба тон или риба махи-махи. Може да си купите омар за 10 долара, а ако сте по-настоятелен, шеф готвачът може да се съгласи и да ви допусне в кухнята, за да му помогнете.

Ако ви се случи да сте по Коледа в друго симпатично градче - Тангале, може да участвате в традиционни залози. Това е състезание между миниатюрни крабове. Надпреварите се организират в барове и докато изглеждат като изтезание за животинките, са голямо забавление за туристите.

Плажовете в

Шри Ланка са красиви,

с огромни палми и

великолепни залези

Желаещите да се учат на сърф, имат възможност да го направят почти навсякъде срещу 10-15 долара за два часа. Толкова струва и наем на лодка и шнорхел, с които да ви закарат до някое леговище на костенурки. За там е добре да сте подготвени с водорасли, тъй като животните ги обичат.

Пътешествието ви вероятно няма как да мине без Елла или някое от селцата наоколо с безкрайните чаени плантации. Оттам започва и световноизвестният маршрут, който неслучайно е наричан най-красивият за пътуване с влак. Колкото и голяма атракция да е, цените и тук не са по-високи от няколко долара.

Може да изберете дали да сте в първа класа, в която вагоните са стилно аранжирани и са в топли бежови цветове в съчетание с дърво. Там обаче вратите и прозорците не се отварят, а по-смелите пътешественици се опиват да провиснат от влака в движение, за да направят най-красивия кадър. Затова може би добро решение е втора или трета класа. Там почти няма шанс да намерите място за сядане, но с местните наоколо няма и да усетите как времето е минало.

В град Кенди не трябва да пропускате свещения храм, в който се съхранява зъб на Буда, който е една от най-ценните реликви за будистите.

Историческият триъгълник е изключителен регион с четири паметника под егидата на ЮНЕСКО. На север от Кенди се намират старите столици Анурадапура и Полонарува, пещерните храмове при Дамбула и величествената каменна крепост Сигирия. Старите столици са като огромен музей на открито, в който всеки експонат се намира в различна част на града. Затова и

често се препоръчва

обиколката да се

прави с колело

На територията на Шри Ланка можете да намерите много пещерни храмове, но не пропускайте Дамбула, който е най-големият. Неговата история също е интересна, съществува от 1 в. преди нашата ера и до днес е непокътнат.

Сигирия е 200-метрова скала насред плато и е известна като Лъвската скала заради огромните лапи, които ограждат стълбата към двореца. През V век на върха на скалата е построен дворец, който и до днес се смята за уникално инженерно творение. Към него ви отвеждат 1200 стъпала, които минават покрай Огледалната стена и Залата със скалните рисунки на полуголи жени. Тъй като цената на билета е 30 долара, много туристи предпочитат да изкачат отсрещната, макар и по-малка скала, Пидурангала, която хем разкрива красив изглед към Сигирия, хем е безплатна.

Шри Ланка има няколко национални парка за диви животни.

Отидете на сафари

в някой от тях. Най-големият е Яла, до него е и Националния парк за диви животни “Удавалаве”. Който и да изберете, ще имате възможност да видите диви животни в естествената им среда. Трябва обаче да сте подготвени да стоите в задръстване. Парковете са толкова препълнени с туристи, че може да ви се наложи да подишате известно количество прах, докато сте в джипа на открито.

В случай че много искате да видите диви животни, няколко маршрута в Шри Ланка са известни като слонски пътеки. Съвсем нормално е, докато сте в такси, да ви изпревари огромното животно. Това е и доста опасно, тъй като слоновете нямат навика да се оглеждат къде стъпват.

По време на пътешествието ви из Шри Ланка няма как да не попаднете и на маймуни. Важно е да не забравяте, че те се превъзбуждат само като чуят звук от торба или цип на чанта, и да пазите личните си вещи.

Шри Ланка се смята за короната на Азия, но дори и да не сте съгласни с това твърдение, няма как да не почувствате, докато сте там, че все едно всеки ден разлиствате нова страница в енциклопедия. Природата е толкова щедра към тази страна, че колкото и човек да е подготвен за красотата й, то на живо картинката е още по-зелена, плажовете са още по-бели, а хората необяснимо щедри и винаги усмихнати.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Път

Иконата на Троеручица и верният препис

Чудесата на Троеручица

Невероятната история на една от най-големите светини на православния свят С едната си ръка Богородица държи Младенеца, а с другата сочи към него, показвайки верния път. Върху масивния златен обков под десницата й е прикрипена още една сребърна ръка, а на главата й – корона, обсипана със скъпоценни камъни

Поглед към миналото и разходка край старата столица Велико Търново

Поглед към миналото и разходка край старата столица Велико Търново

Всяко лято си обещаваме повече пътувания и приятни преживявания. Ако все още не сте се отдали на приключения, имате време да го направите преди края на сезона. Днес ви предлагаме да се отправим на разходка към столицата на Второто българско царство – Велико Търново. Идеята ни хрумна от кампанията на OMV „Заедно преоткриваме България на път“

Дестинация Благоевград и природни съкровища скрити сред планинска прохлада

Дестинация Благоевград и природни съкровища скрити сред планинска прохлада

Август отмина, но жегата продължава. Ваканцията все още е желана. Дните в Благоевград са горещи и сякаш прохладата, идваща от Рила ни нашепва, че е време за пътуване. Уикендът е съвсем близо и моментът е идеален да се пуснем метафорично по течението на Бистрица и да позволим прохладата на заобикалящите ни планини да ни покаже

Време е за СПА в Разлог

Време е за СПА в Разлог

Невероятна СПА ваканция в хотел Катарино Спа в Разлог Всичко необходимо за възстановяваща и разкрасяваща СПА програма, създадена точно за Вас! Така че, отделете време не просто за СПА ден, а време за любовта към Вашата собствена особа. Защото само щастливия и в хармония със себе си човек, сияе. Как да постигнете душевен баланс и красота

СНИМКА: Pixabay

Отварят Тадж Махал за посещения въпреки увеличаващите се болни от COVID-19

Тадж Махал ще бъде отворен за посещения на 21 септември със строги санитарни мерки, съобщи АФП. Най-голямата туристическа забележителност в Индия е затворена повече от шест месеца заради кризата с новия коронавирус, предава БТА. Броят на посетителите ще бъде ограничен до 5000 дневно, като всички трябва да носят маски и да спазват физическа

СНИМКА: Pixabay

Бразилия отвори 21 острова само за туристи, преболедували COVID-19

Бразилските власти отново отварят за посещения живописни острови, достъпът до които бе забранен заради пандемията от новия коронавирус, но там ще се приемат само туристи, преболедували COVID-19, съобщи ЮПИ. Властите в бразилския щат Перамбуко обявиха, че 21 острова от архипелага Фернандо ди Нороня се подготвят да посрещат отново туристи

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Път

Залез на остров Галинара
СНИМКИ: ИНСТАГРАМ

Украински богаташ си купи италиански остров с приказни залези за 10 млн. евро

На Галинара навремето живеели само кокошки Остров Галинара в италианската област Лигурия вече е собственост на 42-годишния магнат с украински произход Александър Богуслаев. Той брои за него 10 милиона евро и добави други 15 млн., за да придобие собственост и над сградите там. Така живеещият в Монте Карло магнат си напазарува островче с приказни

Скритите красоти край Русе

Скритите красоти край Русе

Топлите летни дни са любимото време от годината, което чакаме с нетърпение. Ако все пак търсите по-прохладно място, разходката край някоя от по-големите реки е най-подходящият вариант за бягство. Днес се отправяме към Русе – градът на „първите неща“. Наричат го така не само защото от там тръгва първата железопътна линия

Родопското село Момчиловци е едно от първите в България, което развива селски туризъм.

Селският туризъм съчетава удобствата с автентични преживявания

Много домакини предлагат на гостите агрофитнес - да цепят дърва, да доят крава Независимо че демографските тенденции през последните десетилетия водят до преселване на все повече българи от селата към градовете и от по-малките градове към по-големите, където след още някое десетилетие ще се събере да живее една трета от населението

Мечтаното пътешествие - възможна реалност

Мечтаното пътешествие - възможна реалност

Какво е вашето мечтано пътешествие? Може да е екскурзия до морето, изучаване на нов град или планинска местност, а защо не и изпълнено с приключения пътуване без предварително планирани цел и посока. При всички положения ще е необходима организация по отношение на бюджет, багаж и транспорт. Организацията на едно истинско пътешествие коства немалко

Лятна ваканция в Хотел & СПА "Астера" в Златни пясъци – семейна почивка на крачка от морето

Лятна ваканция в Хотел & СПА "Астера" в Златни пясъци – семейна почивка на крачка от морето

Ако търсите място за лятна ваканция, което да е на няколко крачки от плажа и да вдъхновява с великолепния си морски пейзаж, курортът Златни пясъци и Хотел & СПА "Астера" ще Ви предложат прекрасни брегове и плажове с фин златист пясък, море с чиста вода, която остава топла и през нощта, в съчетание с уникален природен парк и здравословен морски

Планините на България - гостоприемни и зиме, и лете

Планините на България - гостоприемни и зиме, и лете

У нас има общо 37 000 километра маркирани екопътеки, които правят достъпни невероятни природни богатства Всеки българин учи още в началното училище, че релефът и природата на страната са изключително разнообразни – тук има плодородни низини и долини, достъп до море чрез красиви плажове със ситен пясък

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber