Със “Събуди се” Румен ни връща към корените ни

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8229950 Със “Събуди се” Румен ни връща към корените ни Със “Събуди се” Румен ни връща към корените ни www.24chasa.bg

От 10 години прави екофестивал в Родопите

Да живееш 6 дни на палатка в родопско село и да се храниш само с биохрана. Звучи като мечтаната почивка за мнозина. Но колко човека са склонни да напуснат стабилната си работа в големия град и да се преместят на село, където се учат да строят къщите си от естествени материали и да отглеждат храната си? Един от тях е Румен Шекеров. Той е на 31 години, а от 10 г. прави 6-дневния фестивал “Събуди се”, в който хората правят точно това - живеят в Родопите, хранят се с биологично чисти продукти, учат децата си на занаяти.

“Както всички интересни неща по света, и това се роди на шега. Преди 10 г. се чудехме какво да променим в живота си, тъй като всички усещаме, че

нещо не е наред

в социума и в

света,

и си дадохме сметка, че ако очакваме някаква промяна отвън, тя може да си остане с чакането”, разказва Румен Шекеров за идеята да направи фестивала. Затова той и още група негови приятели решават да направят първата крачка. Така през 2011 г. организират за първи път “Събуди се”. Оттогава всяка година фестивалът се надгражда и променя. 

“Той е огледален на нас самите като личности, тъй като аз тогава, като основател, бях на 21 г., а сега съм на 31 г. Тези 10 г. са почти целият ми съзнателен живот. Тогава бяхме диви тийнейджъри, сега сме хора със семейства, с деца. От градовете се преместихме да живеем на село, грижим се за отглеждането на храната си, строим жилищата си, образоваме децата си”, обяснява Румен.

Всичко това са и темите на “Събуди се” към днешна дата - неформално образование, биодинамично земеделие, строителство с естествени материали, спорт и др. И до днес проектът се движи главно от трима души, но доброволци също помагат по различни начини.

“Организирането на събитието ни отнема 12 месеца. След като приключи едното издание, започваме следващото. Това са хиляди човекочаса труд - и на компютър, и на терен. Последния месец прекарваме в гората на полеви условия, където с още близо 100 човека доброволци изграждаме фестивално селце, което ще приюти посетителите и участниците - повече от 1500 души всяка година.” А след фестивала организаторите почистват, разглобяват съоръженията и си тръгват. 

Събитието продължава 6 дни, в рамките на които над 1500 човека съжителстват заедно сред природата на палатки.

“Това наистина е едно село, в което заживяваме, и в рамките на тези дни може да посетим над 600 събития. Те са свързани с българските традиции - кукери, нестинари, гайдари, традиционни занаяти (грънчарско колело, станове за предене и др.). Отделно има лекции за неформално образование - идват преподаватели от различни частни училища от страната и чужбина, които споделят добри практики за бъдещото образование. Има работилници по здравословно хранене, различни видове спортове, въжена градина, театър, цирк, кино вечеринки, акустични концерти. Освен това се провеждат и практики като йога, тай-чи, паневритмия, кунгфу”, казва Шекеров. От тези 1500 човека 1000 са участници и доброволци, т.е. самите посетители, които са закупили билети, са едва една трета. 

Фестивалът е

вдъхновение за

стотици млади

български

емигранти да се

връщат от

чужбина

Много семейства водят децата си там, за да ги доближат до природата. В тези 10 години Румен и приятелите му организират “Събуди се” без спонсори.

“100% се самофинансираме от билети и дарения”, казва той. Въпреки, че почти никога не успяват да покрият разходите си и са натрупали солидни дългове, това не ги спира да правят събитието всяка година и все по-мащабно, ами предприемат следваща стъпка - създаването на проекта “Жива утопия” - уебсайт, в който всеки може да си създаде профил, подобно на социалните мрежи, и така да се свързва с останалите хора в него. “Същевременно с това има и онлайн магазин, в който може да намери стоки и услуги, извършвани от хората, които ги предлагат - там няма търговци, само творци и производители. Отделно има карта на България и на света, в която всеки, който си е създал профил, може да регистрира своето място и да каже какво предлага. Т.е. това е карта с алтернативни места по света, които може да посетим”, обяснява Шекеров и допълва:

“Това е естествено продължение на “Събуди се”. Живеем в XXI в. и се стараем да живеем между традиции и иновация, социум и природа, дух и материя, т.е. да не изпадаме в нито една от тези крайности.” До идеята се стига след форум в рамките на фестивала. Тогава всички присъстващи се обединяват около това, че има колективна потребност от създаването на дигитално социално-икономическо пространство, чрез което да си взаимодействат и да достигат до повече хора. А и хората да достигат до тях. От този месец към проекта “Жива утопия” е създаден и фонд за подпомагане на нови начинания и идеи, свързани с екологично земеделие, строителство с естествени материали, неформално образование, енергийна ефективност и иновации и др. Това всъщност е взаимоспомагателна каса, в която всеки може да участва със средства, както и да кандидатства за финансиране на своя идея. Всеки, който членува във фонда, може да кандидатства за финансиране.

“Държим да наблегнем на това, че всичко в “Жива утопия” е изключително прозрачно - вижда се от кого идват средствата, колко са те, къде отиват. Самото разпределяне става чрез гласуване от всички във фонда”, казва Шекеров. В зависимост от бюджета ще се определи и броят на финансираните проекти. Платформата стартира на 1 февруари, като оттогава досега в нея са се регистрирали над 140 човека. Вече има и един финансиран проект - самата “Жива утопия”.

“Събрахме близо 1000 лв., които бяха нужни за създаването на сайта и платформата. Т.е. вече имаме финансиран проект”, казва той. Сега предстои събирането на средства и след това обявяване на процедура за кандидатстване за проекти, а след това ще бъде обявен срок за гласуване за това кои от тях да спечелят.

“Ако тази година се проведе “Събуди се”, се надяваме гласуването да се случи в рамките на събитието, където стотици хора могат да станат свидетели и да видят, че то е нещо истинско и прозрачно.” И макар вече да има фиксирани дати за следващото издание на фестивала, създателят му поставя думичката “ако” в изречението, тъй като последната дума е на участниците. 

“Специфичното тази година е, че в момента тече 45-дневна кампания, в която общността да прецени дали събитието да се проведе. Това става чрез набиране на средства с дарения и продажба на билети, за да се покрият базисни разходи. Дали ще има “Събуди се”, ще разберем на 31 март в края на кампанията”, казва Шекеров. Десетото юбилейно издание на “Събуди се” е планирано да се състои от 7 до 12 юли над гр. Куклен, на 20 км от Пловдив в Родопите.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Оживление

"Магията на българската роза", режисьор арх. Пламен Пламенов Мирянов (видео)

"Магията на българската роза", режисьор арх. Пламен Пламенов Мирянов (видео)

"24 часа" поема инициативата за излъчване на патриотичните видео филми на арх. Пламен Пламенов Мирянов за въздигане духа и националното самочувствие, особено в този труден момент на извънредно положение. България никога не се предава! Духът ни е над всичко земно! Нашият народ е благословен! Българският дух и сила

Корицата на книгата

Вълкът Гошо учи децата какво е карантина и как да я спазват (Обзор)

Чичо Ники написа новата книжка за любимия герой на децата и я пусна безплатно в сайта на “24 часа” Доктор Га оттука мина и наложи карантина. Вместо веселба, игри със приятели добри, всеки вкъщи да стои. Вирус има във гората! Затуй трябвало децата, че и възрастните даже, всеки доктор ще ви каже, със визитите да спрат, за да не се заразят

С билбордове немски ученици показват разквръзката в сериали на Нетфликс, за да си стоят хората у дома

С билбордове немски ученици показват разквръзката в сериали на Нетфликс, за да си стоят хората у дома

Двама младежи от Хамбург измислиха нестандартен начин, чрез който да накарат хората да си седят вкъщи. Благодарение на тях немският град осъмва с билбордове, на които обаче няма реклама на продукт или събитие, а спойлери, издавайки каква е развръзката в най-популярните сериали на платформата. Създатели на тази необичайна кампания са Сейн

Щастливи младоженци излизат от ритуалната зала.

83 сватби и 193 бебета в София през първите 2 седмици епидемия

Извънредните мерки заради коронавируса не успяха да спрат сватбите в София. 83 са новите семейства в столицата само за последните 2 седмици. В Столична община дори отбелязват ръст на браковете - ако в първата седмица на извънредното положение сватбите са били 39, то през миналата сключените бракове са 44, а за тази заявките са вече 51

Германски сладкар прави торти във формата на ролки тоалетна хартия

Германски сладкар прави торти във формата на ролки тоалетна хартия

Продажбите на тоалетна хартия през март са се увеличили със 700% в сравнение с февруари. Сладкар от Германия реши да използва тази информация за своя бизнес и да добави малко веселие в тези трудни времена. Той пусна торта с бяла фонданова глазура под формата на ролка тоалетна хартия. Кулинарният продукт веднага се превърна в хит

Мухамад Рашид подобри рекорда от 229 счупени ореха КАДЪР: Youtube

Пакистанец счупи 256 ореха с лакътя си за 1 минута (Видео)

Специалист по бойни изкуства в Индия подобри Гинес рекорд, след като с лакътя си счупи 256 ореха само за 1 минута, съобщи ЮПИ. От Книгата на рекордите Гинес прегледаха отново данните за опита и оповестиха, че Мухамад Рашид е подобрил рекорда от 229 счупени ореха, регистриран от индийския специалист по бойни изкуства Прабхакар Реди

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Оживление

СНИМКА: Pixabay

Професионална танцьорка споделя с "24 часа" как прекарва времето си вкъщи (Видео)

Как прекарвате времето си вкъщи по време на епидемията от коронавирус? Направете видео и снимки. Може да заснемете как готвите, как правите гимнастика, йога или пилатес, как работите онлайн, как децата ви учат дистанционно, както и всякакви други интересни занимания, които ви хрумват. Приемаме и смешни, и тъжни клипове и снимки

Фабрицио Паризи направи ремикс и на песен на Графа

Фабрицио Паризи направи ремикс и на песен на Графа

Фабрицио Паризи и The Editor направиха ремикс на песента на Графа "Фалшиви струни". Днес е премиерата на парчето, което вече се върти в ефира. Фабрицио Паризи и The Editor работят в тандем от известно време, в резултат на което се появиха няколко сингъла. Двамата направиха преди време нов вариант и на "Чужди тела" на Стенли

Ромина и Дарко Тасевски имат три деца. Най-голямото от тях - Дария, се включи в кампанията на Народния театър.
СНИМКА: ФЕЙСБУК

Дъщерята на Ромина Андонова и Дарко Тасевски рецитира "Аз съм българче"

Дария - най-голямото дете на "Мис България 2010" Ромина Андонова и футболиста Дарко Тасевски, се включи в кампанията на Народния театър "Препрочитаме Вазов". Момиченцето, което скоро ще стане на 8 г., рецитира "Аз съм българче" в клипа, който бе пуснат и на фейсбук страницата, и в ютюб канала на театъра

Малайзия призова жените да спрат да се заяждат и гримират у дома. Снимка: Пиксабей

Малайзия призова жените да спрат да се заяждат и гримират у дома

Призивът на Малайзия да се спазват определени препоръки в условията на пандемията от коронавируса, като например жените да се обличат и гримират у дома и да избягват да се заяждат с мъжете си, породиха сексистки скандал. Критиците заявиха, че подобни съвети насърчават половите стереотипи, предаде Ройтерс

Серията Huawei P20 – най-успешната в историята на китайската компания

Серията Huawei P20 – най-успешната в историята на китайската компания

Дали Р30 ще надскочи успеха на предишната гама С пускането на телефона Huawei P20 Pro китайският производител стана наистина един от световните лидери на пазара на смартфони и такъв, с който всички трябва да се съобразяват. Качеството на серията Р20 (не че на предходните серии им е липсвало качество)

"Заветът на Св. Йоан Рилски", режисьор арх. Пламен Пламенов Мирянов (видео)

"Заветът на Св. Йоан Рилски", режисьор арх. Пламен Пламенов Мирянов (видео)

"24 часа" поема инициативата за излъчване на патриотичните видео филми на арх. Пламен Пламенов Мирянов за въздигане духа и националното самочувствие, особено в този труден момент на извънредно положение. България никога не се предава! Духът ни е над всичко земно! Нашият народ е благословен! Българският дух и сила

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber