Юлиан Вергов влиза в една по-нестандартна роля в интернет сериала "Фермата Пенелопе". Неговият герой се казва Дони - мъж, който се връща на село, носейки в дървено сандъче истинско съкровище - 3 неизмътени яйца. От тях ще се излюпят бели пекински патици. Всъщност марката PENELOPE и нейните качествени продукти от патешко месо вдъхновяват цялата продукция.
Самият Вергов остава изненадан колко ястия се приготвят с тях. Докато снима сериала, опитва патешко магре, патешки киш, патешки роладини и още куп вкусотии. "В България няма традиции за консумация на такова месо, а всъщност то е много лесно за приготвяне", категоричен е актьорът.
"Правят се най-различни неща от патешко, включително и десерти. Аз не знаех. Имах един десерт от патешко на снимачната площадка, ама някой ми го изяде", смее се той. Хубавото е, че, стига да иска, може да си го приготви вкъщи. Това е крем-брюле с патешки дроб и мента.
Интересното е, че продуктите с марката PENELOPE са приготвени именно от бели пекински патици. Тази порода се отглежда само за месо в рамките на около 39-45 дни. Затова и се нарича млада патица. В някои ферми птиците се отглеждат не заради месото им, а заради угоения им черен дроб.
Не само Вергов, но и другите актьори в интернет сериала откриват колко полезно и вкусно е патешкото. "Не знаех, че то е червено месо. Имам две деца, едното още бебе. Сега се захранваме, така че ще ми е от полза", казва Деница Стоянова, която влиза в ролята на Лилия - жената, която ще спечели сърцето на Юлиан Вергов.
Освен това патешкото е чудесен източник на протеини, желязо, селен и витамин В. Не на последно място бялата патица PENELOPE има много чисто месо, а в крехката й кожа, противно на всеобщото мнение, има съвсем малко мазнини.
"Малко хора имат този късмет - от първия си опит да си партнират с Юлиан Вергов", казва Стоянова. А тя е късметлийка и в друг аспект - през цялото време той й сервира всевъзможни вкусотии с патешко. Разбира се, не ги приготвя самият Вергов, но заедно с целия актьорски състав се наслаждава на вкуса им.
"Всички, с които снимахме, са много приятни, включително и готвач Кольо Минчев - негова е заслугата за приготвяне на патиците", казва Вергов. Майстор-кулинарят има и малка роля в сериала - на търговец, който спасява от фалит фермата на края на сериала. "Престана да се притеснява пред камера, преди това сричаше. Той играе коренно различен човек", допълва актьорът.
Минчев показал на всички колко лесно се приготвя патешкото, независимо дали е бут, магре, дробчета или сърца. Прави го по всякакъв начин - запечено на фурна или на тиган, варено, задушено и т.н.
"Научих, че патешкото месо е много вкусно", казва младият актьор Жоро Петков. "Майка ми вече редовно пазарува продуктите на PENELOPE. Даже вече предпочитам патешко пред пилешко", категорична е чаровната Гери Григорова. Тя влиза в ролята на Кремена, а Петков в тази на нейния ухажор - Венци. Григорова вече е пробвала рецепта от снимачната площадка - патешко с бейби лукчета.
А няма как да не се получи вкусно, защото патиците PENELOPE се отглеждат с много грижа в климатизирани помещения. Птиците се движат свободно и имат постоянен достъп до прясна вода и пълноценна храна, като не са хранени принудително. Освен това целият производствен процес на PENELOPE протича в България. Патиците се отглеждат в град Славяново, а родителските стада са в Севлиево, където са и фабриките за обработка на птиците.
Във "Фермата Пенелопе" място намират и качествените български продукти като сирене, кашкавал и различните зелени подправки, характерни за географските ни ширини. "По този начин хората могат да разберат, че има доста стойностни български продукти на пазара", казва и Вергов.
Неслучайно и сериалът е заснет в едно от китните селца в България - Долен. Сценаристката му и режисьорка Мартина Солакова смята, че героят на Вергов - Дони, помага на жителите на малкото населено място да променят това, което не им харесва или с други думи да полетят, както правят и дивите патици. "Или го харесваш, или го псуваш, няма значение, все го гледаш", шегува се Вергов за сериала.