Роберта, която засенчи Дони, копира човешкото дишане, обръща се при докосване

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8218031 Роберта, която засенчи Дони, копира човешкото дишане, обръща се при докосване Роберта, която засенчи Дони, копира човешкото дишане, обръща се при докосване www.24chasa.bg
Дони и роботът Роберта

В дом за хора със специфични функции учените регистрират принципа на "Злокобната долина" - страх от машината, която не реагира като живо същество, а напомня човек

В БАН работят по проект на хуманоид, помощник на възрастните, подсеща ги за лекарства, отваря хладилника, звъни на роднините. Цената е между 20 и 30 хиляди евро

Роберта засенчи неуспешния опит за шоу на Дони по БНТ и се превърна в звезда само след две предавания

Роботът, който прилича на детска играчка, всъщност прави много неща, а след допълнително програмиране изпълнява различни сценарии.

Оригиналното му име е НАО и е разработен от французи, които го продават на японска фирма и тя го разпространява. Институтът по роботика в БАН купува този модел и започва да го усъвършенства.

Хуманоидът, който в екипа наричат Роберта, има синтезатор, чрез който говори на английски, а у нас му добавят и български език.

Първата идея е да го включат в проекта “Играта, право на всяко дете” в два центъра за деца със специфични потребности. Фактът, че прилича донякъде на човек, но не съвсем и в същото време е като играчка, предразполага хлапетата да го възприемат по-лесно.

Роберта притежава 25 степени на свобода и изпълнява сложни движения. Вградена е сензорна система, в главата са разположени микрофони. “Има три сензора за допир и като се направи програма, роботът може да се контролира чрез тях. Добавени са и сензори в областта на ръцете и като се натисне някой от тях, Роберта може да отваря или затваря трите пръста на всяка от ръцете си, да прави ръкостискане”, разказва доцент Александър Кръстев, един от учените, разработили допълнителните програми за контрол на Роберта.

Размерите на робота са малки и затова от инженерна гледна точка е сложно пръстите да са пет. Възможно е да изпълнява и предварително зададени му определени движения, които започват, когато чуе музика.

Сонари му помагат да заобикаля препятствия, и то дори преди да е стигнал до тях.

Учените в института изследват как децата приемат хуманоида, а сценариите за неговите действия се разработват с помощта на психолог.

Роберта

може да влезе

в училищата

като помагало на учителя - да обяснява урок, да помага при усвояване на чужди езици. Другата функция, която хуманоидът има, е децата да програмират.

Една от операциите на Роберта бе използвана и в БНТ - стана герой в тв шоуто на Дони, но може дори да танцува.

“Има елементи на изкуствен интелект и може да разпознава лицата на различни хора. Те първо трябва да застанат пред робота, името на съответната личност се въвежда в програмата и при следваща среща Роберта разпознава физиономията и назовава името”, обяснява Александър Кръстев.

Когато се включи, хуманоидът започва да имитира човешко дишане, за да не е прекалено статичен. 

Реагира на звук, като върти главата си в посоката, от която той се чува. Обръща се и при докосване. Чрез светлина е постигната симулация на мигане, но в очите няма камери, тя е разположена над тях. Идеята е да има атрактивен вид за децата, а да не ги плаши.

У нас разработват специални марки, подобни на баркод, които могат да се залепят на определени места и се ползват като маркери. По тях роботът се движи по определена траектория - ако са залепени на предмети, ги взема, играе дори баскетбол, като хвърля топче в мрежата на табло, на което има такава марка. 

В института разработват и изцяло нови роботи.

“Навремето се казваше Институт по техническа кибернетика и роботика, тогава създавахме основно роботи за промишленото производство. Тогава бяхме шести в света по производство и внедряване на роботи”, разказва професор Роман Захариев.

С времето се появяват идеи, с които да се помага на хора инвалиди, за да се организира средата, в която живеят.

Екипът работи върху три подобни проекта, финансирани от европейската комисия. 

Първият е робот - сянка на възрастния човек. Той може да включва и изключва аудио- и видеосистеми, отговаря на телефонни обаждания, доставя лекарства в определен час, отива до хладилника, отваря го и взема вода, мляко и го подава в ръката на човека. Роботът

разполага с много

мощна сензорна

система,

която дава възможност за наблюдение на обектите. Така се получава пълна информация за околната среда. Единият от алгоритмите предвижда, ако обслужваният човек колабира, роботът отива до него, побутва го с манипулатора си (ръка) и ако човекът не реагира, се свързва с Бърза помощ, уведомява и някой близък.

Върху този проект екипът от БАН работи с няколко университета в Европа. Друг такъв робот има в Щутгарт. Двата модела са изпитани в клиника за възрастни в Милано.

В бъдеще ще се произвеждат, а цената ще е около 20-30 хиляди евро.

“Попитах западните колеги, с които работим, защо някой ще иска да даде подобна сума, като срещу нея може да си наеме жив човек за дълъг период от време. Отговориха ми, че още първата седмица между двамата може да възникнат психологически проблеми, нещо, което не може да се случи с робота. Тогава им казах, че възрастният може да бъде настанен в клиника, но те отвърнаха, че след определена възраст човек държи да бъде в собствения си дом”, обяснява проф. Захариев. Четири години екипът работи върху този проект. 

Комуникацията с този робот може да се осъществява чрез смарттелефон - въвежда се информацията, която роботът трябва да изпълни в предстоящ период от време. Ако човекът отказва да си вземе лекарствата, роботът настоява известно време и

в случай на неуспех,

се свързва с

роднините на болния,

че не може да изпълни задачата. В изобретението е добавен и български език.

Освен че говори, помощникът се подчинява на гласови команди. Изреченията трябва да са къси - “Отиди до хладилника!”, “Донеси ми вода!”, “Донеси ми лекарство!” и т.н. Могат да възникват нови ситуации, роботът ги анализира и взема интелигентно решение.

“Тук са елементите на изкуствен интелект. Ако някой ви каже, че има изкуствен интелект, да знаете, че лъже. Няма такова нещо, има елементи. Много сме далеч все още от изкуствения интелект”, категоричен е професорът. Роботът, който помага на хора с увреждания, софтуерно се различава от този за възрастните. Иначе хардуерно е подобен.

Човекът обаче се страхува в един миг от робота - принцип, който учените наричат Злокобната долина. Въпреки че сме свикнали с всякаква техника във всекидневието си, 170-сантиметровият робот е нещо много различно. Той подава вода, списание, книга от библиотеката. Учените решили да го оставят в дома за хора със специфични функции и на следващия ден го открили в голяма зала, а върху главата му, наподобяваща шлем на моторист, било метнато одеало, защото хората се страхували от него. Екипът изследва и отношенията между машината и хората. Ако той застане в ъгъла и се движите около него, започват подсъзнателно неудобство и страх - той не реагира като живо същество, а наподобява човек. Затова и вместо шлем поставили плосък екран. 

Главният асистент Ясен Паунски разказва за нов проект, в който роботите имат възможност да бъдат лектори, да предават информацията на деца или млади хора с аутизъм. Те приемат машината като играчка,

но тя е интелигентна

играчка,

която може да вкара информацията в съзнанието, иначе съпротивляващо се на това. Роботът е нещо като рехабилитация за страдащите от аутизъм.

Българските учени по този проект обменят информация с университети и учени от цял свят.

Около 50 човека в БАН се трудят върху тези проекти - има инженери, физици, психолози, различни специалности. 

Идеята да се произведе серия роботи, които да се използват като средство за обучение и не само за деца с аутизъм. Чрез самите тях учениците и студентите да се научат как се създава един робот. Първият член на тази фамилия е Максбот. Има и един по-малък, чиято глава е проектор. По-големият разказва урок, а другият прожектира на стена.

Фирма би могла да ги лицензира и произвежда серийно, защото този вид робот е с модулна структура.

Проф. Захариев обаче е категоричен, че не може да убие учителската професия, защото има само елементи на изкуствен интелект. Човекът е водещата фигура в обучението.

Има робот, по-скоро развлекателен, чиято основа е китайска, но в главата му се поставят нови сензори и той може освен да танцува, да пази равновесие, да прави шпагат, мост, да ляга назад и да изпълнява част от бойните изкуства. Показва различни физически упражнения, дава уроци по бойни изкуства и йога. С 3D камера може да записва движения на човек и после да ги повтори.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Възход и падение

СНИМКА: фейсбук/ Tsvetan Tsvetanov

Променен, Цветанов показа торта за ЧРД от четири любими жени

Цветан Цветанов с брада в компанията на съпругата си Десислава  и трите си дъщери Василена, София и Гергана с торта за ЧРД - такава снимка пусна във фейсбук профила си бившият втори човек в ГЕРБ и написа:  "Рожден ден в условията на пандемия! Споделям празника със семейството си и благодаря на всички за прекрасните пожелания, които получих

Александър Мутафчийски в ролята на Тевие от мюзикъла "Цигулар на покрива"

Звездите на Музикалния театър записват послания за зрителите си от вкъщи

Националният музикален театър се включва в инициативата „Заедно в кризата - Класическата музика в България онлайн”, която обединява усилията на музикалните културни институти у нас в обща програма за онлайн присъствие в културния живот на страната по време на извънредното положение. Всяка седмица театърът ще представя във фейсбук страницата си и

Калина Андролова Снимка: Фейсбук

Калина Андролова за Радев: Обзалагам се, че не е чел Гьоте

Журналистката Калина Андролова пак се ядоса на президента Румевн Радев след вчерашния му брифинг пред журналистите кай "Пирогов". Ето как я коментира тя във Фейсбук: Наистина нямах намерение да споменавам за Радев днес и утре, и вдругиден. Но обяснете ми, моля ви, може ли на въпрос за даренията във връзка с коронавируса този човек да обясни

ДАРА ЕКИМОВА

Дара Екимова с първи онлайн концерт

Подобно на много световни и български изпълнители, и младата певица Дара Екимова ще направи онлайн концерт. Той ще бъде на 16 април, четвъртък, от 21 часа и ще бъде достъпен за всички напълно безплатно. "Ще се излъчва във фейсбук страниците на URBO, @jokermediarental, STREAMER.BG, както и в официалния YouTube канал на инициативата #ЖивотВкъщи

Шакира Снимка: Инстаграм

Шакира ядоса феновете си с призив към испанското правителство

Колумбийската певица Шакира, която живее в Испания със съпруга си Жерар Пике и двете им деца – Милан и Саша, разгневи почитателите си с призив към испанското правителство. Вече три седмици семейството е под изолация в дома им в Барселона. Изглежда, че това време е било достатъчно за певицата да размисли над мерките

Къванч Татлътуг

Къванч Татлътуг е изписан от болница, тестовете му за COVID-19 са отрицателни

Известният турски актьор Къванч Татлътуг, който миналата седмица бе хоспитализиран заради съмнения за коронавирус, е изписан от болницата в Истанбул, съобщава турският вестник „Сабах”. Тестовете на актьора за наличие на коронавирус са негативни. Татлътуг е бил изписан от болницата в мегаполиса в 2 ч

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Възход и падение

Линда Петкова в “Мастършеф”
СНИМКИ: БИ ТИ ВИ И ЛИЧЕН АРХИВ

Линда Петкова разбрала за златната престилка в “Мастършеф” малко преди Силвена Роу да ѝ я даде

Канадката се мести в България преди 12 г. със съпруга си Кирил Петков, защото мечтата му е да помага на България Всяко дете заслужава торта за рождения си ден. По това мото се води канадката Линда Петкова, която от години живее в България. Тя намира решение за малчуганите, които по някаква здравословна причина - алергия към глутен или диабет

Филип Буков като доктор Хаджихристев в новия сезон на “Откраднат живот”
СНИМКА: КРАСЕНА АНГЕЛОВА

Филип Буков от последния клас на Ламбо стана лошият в “Откраднат живот”

9,30 ч сутринта е на 24 декември и младият актьор Филип Буков прави обичайната си тренировка. По едно време чува как телефонът му звъни, поглежда го, вижда непознат номер и си казва кой ли ще го търси пък сега по Коледа. Затова оставя мобилния настрани, продължава с упражненията и часове по-късно се сеща за онова пропуснато обаждане

Джордж Езра СНИМКА: Туитър

Певецът Джордж Езра се е разделил с приятелката си

Джордж Езра се е разделил с приятелката си Флори, която също е певица, след тригодишна връзка, съобщи Контактмюзик. Флори се е изнесла от дома на певеца още преди няколко месеца, но те са останали в добри отношения. "Не беше лесно, особено на фона на случващото се по света - каза човек от обкръжението на Джордж Езра

Снимка: Профил на Азис във фейсбук

Азис се снима по боксерки, сам глади блузата си

Кралят на попфолк музиката явно сам глади блузите си или поне така изглежда от снимка в профила му във фейсбук. На нея той е само по розови боксерки, с ютия в ръка и застанал до гладачна маса с намачката на блуза върху нея. А под фотоса е написал: "Ден за гладене". За кратко време снимката събра стотици лайкове

Андреа Бочели  СНИМКА: Ройтерс

Андреа Бочели ще пее в Миланската катедрала за Великден

Свещени песнопения в празна катедрала, излъчени в целия свят - италианският тенор Андреа Бочели ще пее в неделя в Миланската катедрала за Великден, предаде Франс прес. "Преди няколко дни се свързах с Андреа Бочели - заяви кметът на Милано Джузепе Сала в ежедневното си послание във фейсбук. - Той се отзова на поканата ми

Снимка: Личен профил на Наум Шопов във фейсбук

Дъщеричката на Наум Шопов навърши 4 месеца

"Четиримесечна любов" - написа в профила си във фейсбук младият актьор и лекар Наум Шопов под снимка с малката Амая. Под фотоса негови приятели и почитатели пишат мили пожелания и послания към бащата и дъщеря му.  Амая е плод на любовта на Наум Шопов и годеницата му Теа. Двамата станаха родители на 5 декември 2019 г

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber