3 курорта в Рила с леки писти за спокойна почивка

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8215297 3 курорта в Рила с леки писти за спокойна почивка 3 курорта в Рила с леки писти за спокойна почивка www.24chasa.bg

Семково е университетският спортен център

Картала - за семейства с деца

Труднодостъпна в миналото, днес Рила - най-високата планина в България и на Балканите, е вече една от най-посещаваните от туристи и през зимата, и през лятото.

Три малки ски зони в различните части на планината посрещат любители на зимните спортове. Удобни шосета има до всички изходни пунктове към Паничище (на 10 км от Сапарева баня), Семково (на 18 км от Белица) и Картала (на 27 км от Благоевград). Десетки хижи, почивни бази и хотели посрещат гости и в трите центъра.

В Белица се гордеят,

че комплексът

Семково е един от

първите зимни

курорти у нас,

като началото е поставено през 1948 г. Носи му се славата и на университетски спортен център, след като през 1963 г. е построена първата база на тогавашния ВМЕИ “Ленин”, днес Технически университет. Няколко години по-късно е изградена високопланинската почивна станция и на УАГС. По-късно своя база прави и Софийският университет.

Семково е разположен на широка поляна, обграден от борови гори. Ски зоната е с площ от 12 хектара. За скиорите има 9 писти с обща дължина близо 4 км, които се обслужват от 8 влека. Няма оръдия за изкуствен сняг, затова се разчита на традиционно суровата зима в Рила и естествената снежна покривка.

От началото на този сезон подготвена бе само писта “Еделвайс”, защото нямаше сериозни и трайни валежи. В района има и места, които фрирайдърите не пропускат да обиколят в зимните месеци.

Ребрата на върховете Среден, Аладжа слап и Ангелов са предпочитани за екстремни ски и сноуборд.

Освен университетските почивни станции в курорта има няколко хотела, хижа, ваканционно селище с бунгала. Най-обширната ски зона в Рила е Паничище, в която са включени районите около хижа “Рилски езера” и “Пионерска”. Пред “Рилски езера”, където е горната станция на лифта, има широка писта с дължина 1200 метра, обслужвана от влек. Тя е лека и подходяща за начинаещи. Алпийската писта “Бекяра” е с дължина около 500 м и влек за 400 души на час и се намира в края на Паничище.

Пред хижа “Пионерска”, където е долната станция на лифта, също има писта за начинаещи, дълга 400 метра с влек, както и детска писта. В района има и писта за дълго бягане - 5000 м, както и за спускане с шейни.  

В района на Рилски езера има много добри условия за извънпистово каране. Там е едно от най-предпочитаните места за търсачите на силни усещания, има няколко

утвърдени

фрирайд трасета,

като Скакавишкия улей, склоновете над езерото Окото, Чочов връх и др. Зоната обаче е подходяща само за опитни скиори и сноубордисти. Има и висока лавинна опасност в зависимост от метеорологичната обстановка.

Курортната местност Бодрост Картала край Благоевград разполага с 4700 метра писта, има 1 кабинков лифт, 1 влек и 1 детски влек. Ски центърът бе открит преди 12 г. с обновена писта, кабинкова въжена линия и рехабилитиран път от града до курорта. Пистата е една, като долната част е равна и подходяща за обучение на деца и начинаещи.

Сериозен проблем и тук е липсата на оръдия за изкуствен сняг и заради това се разчита само на благосклонна природа. Този сезон любителите на зимните спортове едва преди дни започнаха да карат на малката ски писта, която е обработена.

При повече сняг

се очаква да бъде

отворена и цялата

голяма писта

Дори и когато няма добри условия за скиори, но все пак е навалял сняг, много благоевградчани се качват в курортната местност, за еднодневна почивка. Мястото е идеално за детски игри в снега, спускане с шейни, както и за първи стъпки на малчуганите върху ските. Ски центърът предлага оборудване и екипировка под наем.

 

Туристите харесват: най-горещия гейзер, парка за мечки, следите от пещерен човек

Какво може да се види на 50 км от трите курорта

Едно от малкото места у нас, където човек може да се наслади на уникалното съчетание на гореща минерална и чиста студена планинска вода, е в Сапарева баня. Градът е известен с единствения гейзер фонтан в Европа, който се намира в градския парк. Гейзерът е

изригнал за първи

път през 1957 г.

при хидроложки

проучвания

на 73 м дълбочина. Минералната вода извира на височина 18 метра на всеки 26 секунди и е с температура от 103 градуса. Тази лековита гореща вода е дала и най-старото име на града Германея. Според траките, които са обитавали тази територия, името означава гореща вода.  

Откритите археологически паметници от тракийско време свидетелстват, че заселниците са открили и ползвали лечебните свойства на минералните води.

Има и следи от римската епоха, като тогава изворите са били каптирани и е изграден своеобразен санаториум за оздравителни процедури на граждани, воини, пълководци и императори. В Германея е роден и Флавий Велизарий, бележит пълководец на император Юстиниян. В началото на VI век укрепителната система на града била подновена и усилена.

Стените достигали дебелина до 3,5 м и били подсигурени с изкуствени ровове, пълни с вода. Днес останките на този град лежат под Сапарева баня.

Има данни, че на олтарния камък в храма “Св. Никола” в центъра на града са изсечени имената на пълководеца Велизарий. Църквата е построена през XII-XIII век. При опит за построяване на нова църква през 1838 г. са разкрити стари основи и стълбове от друга, по-голяма църква.

Друг интересен храм е възрожденският “Свети Георги” в кв. “Гюргево”, построен през 1840 г. Той е вкопан в земята на дълбочина повече от метър и е уникален със своята вътрешна дървена архитектура.  

Умален модел на църквата в Рилския манастир пък представлява храмът “Успение Богородично” с камбанария и часовник в с. Сапарево, на 3 км от града. Само на няколко километра от Сапарева баня в подножието на Рила е действащият женски манастир “Покров на Пресвета Богородица” край с. Ресилово. Възстановен е в началото на XX век. Внушителните постройки се виждат отдалеч от пътя между Сапарева баня и Дупница.

Сред интересните

икони има две

чудотворни на

Божията майка

Изложени са частици от мощите на св. Варвара, св. Харалампи, св. Екатерина, св. Пантелеймон и св. Серафим Саровски. Малко преди входа за манастира са аязмото и параклисът “Св. Дух”.

Хайдушки чети, както и Васил Левски са били чести гости на манастира “Св. Стефан” на десния бряг на р. Джерман в Северозападна Рила. Освен многото културно-исторически и религиозни паметници районът на Сапарева баня е привлекателен център за туристи и заради планинските преходи в Рила. От града тръгват популярните маршрути за Скакавица, Мальовица, Рилския манастир, но безспорно най-голям интерес представляват Седемте рилски езера.

В резерват “Скакавица” в северната част на Национален парк “Рила” е най-високият водопад в планината - Скакавица, разположен на 1950 м с височина на водния пад 70 м. През зимата водите му замръзват и предлагат отлична възможност за ледено катерене и тренировки на алпинисти.

Овчарченският водопад Горица пък е каскада от седемте Овчарченски водопада в северното подножие на Рила над с. Овчарци.
Сапарева баня дава уникална възможност за съчетаване на планински, спа, религиозен и културен туризъм, като за гостите има добра база за настаняване в семейни къщи и хотелски комплекси.

До курорта Семково се стига от Белица по живописен планински път. По река Белишка се виждат няколко водопада - Казаните. Те са с различни форми, вливат се един в друг и образуват цяла верига.

Най-интересното

място в района

е паркът за

танцуващи мечки,

но през зимата той е затворен за посетители. Затова пък наоколо има други забележителности, които е добре да се видят, като тракийските светилища Белишка чука и Бабяшка чука. В местността Белишка чука е изследвана тракийска надгробна могила с дървен саркофаг. Намерени са следи и от пещерния човек.

Белица е обградена от планински склонове и местните вярват, че всеки от тях е под покровителството на християнски светец - св. Илия, св. Спас, св. Атанас, св. Мина и св. Петър. На името на всеки има параклис. В близост до града има 8 параклиса.

Малкото градче се слави и с многото си паметници на герои. През 1959 г. е изграден паметникът на загиналите през 1923-1944 г. и Отечествената война. Беличани са почели и паметта на децата ятаци Васил и Сава Кокарешкови с паметник, открит през 1967 г.

Интересен портретен паметник има и Владимир Поптомов - депутат, министър, журналист, учен, който е сред най-значимите политически личности от града. Не са забравени и жертвите от Илинденското въстание. В центъра на Белица през 2003 г. бе изграден паметник на илинденци. По повод 100 г. от освобождението на Белица през 2012 г. бе открит паметникът на Васил Левски.

При подходящо време туристите могат да се разходят по
маркираните

6 екопътеки в

Мусаленския

дял на Рила

Всяка от тях е посветена на отделна тема - храмът на вечността, очарованието на торфището, следите на ледника, властелинът на планините, пазителката на живота и летящите цветя.

Разбира се, наблизо е и Банско с над 130 архитектурно-исторически паметника на културата, музеи, изложбени зали, уникална възрожденска архитектура на старите бански къщи и една от най-големите църкви у нас - “Св. Троица” с часовниковата кула камбанария в двора.

В южните поли на Рила е известното село Добърско със своята уникална църква “Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат”, в която Иисус е изобразен в капсула, наподобяваща космическа ракета. В двора на храма е лековитото аязмо, където според легендите ослепените след битката през 1014 г. Самуилови войници са намерили изцеление.

А с. Баня - в разложката котловина, между Пирин, Рила и Родопите, със своите над 70 минерални извора е добър вариант за релакс след каране на ски.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Път

Емблемата на Ишгъл

Ишгъл - раят за скиорите в Тирол, от който пламна заразена половин Европа

Всичко тръгва от млад барман в ски бар, сега наричат курорта развъдник на коронавируса Наричат австрийското градче Ишгъл, разположено в сърцето на Тирол, рая на скиорите, снежната Ибиса на Алпите. Курортът привлича всяка зима милиони туристи от цял свят. А сега при пандемията с коронавируса мнозина го сочат с пръст като един от главните

Синята лагуна в Исландия

До Сините лагуни в двата края на Европа

В Исландия геотермалното езеро е лазурно, но с нулева прозрачност, в Малта е бистро като сълза Дългите уикенди могат да бъдат релаксиращи по различен начин. Алтернатива на градинските барбекюта и тежките трапези можем да намерим в задграничните пътувания. Ако посетим някоя съседна държава, няма да се измъкнем от балканската атмосфера -

В страната расте специален вид кокосов орех, нарича се кралски. Местните казват, че е толкова полезен и за децата, и за възрастните - с един на ден здравето на човек укрепва. Айла Давчева (вляво) също не пропуска да се освежи с кокосов орех, докато пътува в Шри Ланка.

В Шри Ланка първо се усмихват, после ще ви нахранят

Ако търсите приключение, качете се на местен автобус Как ще ходиш сама? Момиче си, а с раницата ще тежите общо не повече от 50 килограма. Така близките ми реагираха, когато им казах, че се отправям на първото си самостоятелно пътешествие в Азия. Всъщност с този текст родителите ми ще разбират, че им поспестих известна информация

Ски ваканция с малки деца – мисията възможна

Ски ваканция с малки деца – мисията възможна

Green Life Resort Bansko предлага качествена почивка за малки и големи Понякога е истинско предизвикателство да отидете на ски ваканция с малки деца. Желанието да се докоснете до искрящия сняг и хубавите писти може да се окаже само блян, в случай, че децата ви са още твърде малки, за да карат ски. Има начин да съчетаете снежната почивка с деца с

3 курорта в Рила с леки писти за спокойна почивка

3 курорта в Рила с леки писти за спокойна почивка

Семково е университетският спортен център Картала - за семейства с деца Труднодостъпна в миналото, днес Рила - най-високата планина в България и на Балканите, е вече една от най-посещаваните от туристи и през зимата, и през лятото. Три малки ски зони в различните части на планината посрещат любители на зимните спортове

От пистите на Добринище и Кулиното до басейните с минерална вода

От пистите на Добринище и Кулиното до басейните с минерална вода

Пирин предлага прекрасни условия за ски и за спа Възможностите за практикуване на ски спорт в Пирин съвсем не се изчерпват само с пистите под връх Тодорка. Още два курорта посрещат любители на зимните спортове - Добринище и Кулиното. Благодарение на такива малки курорти ските и сноубордът стават по-достъпни за хора с неособено големи финансови

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Път

Узана - центърът на България, има 8 писти и често вятър за кайтбординг

Узана - центърът на България, има 8 писти и често вятър за кайтбординг

Под връх Чумерна е раят за ски бягане и шейни 8 ски писти с различна трудност и обща дължина от 3 км превръщат курортния комплекс Узана в най-големия ски център за Централна и Североизточна България. Обширната старопланинска поляна е разположена на 1300 м средна надморска височина в подножието на връх Исполин

Чанг Май - градът, в който всички се усмихват

Чанг Май - градът, в който всички се усмихват

Чанг Май е културната столица на Тайланд, където всички се усмихват за разлика от забързания Банкок. Градът се намира високо в планините в северната част на страната. Тук се провеждат много фестивали, пълно е с храмове, между които и единственият сребърен в Тайланд. В района са силно развити занаятите - от хартиени ветрила

Видео от улицата с проститутките в Патая - повече са от палмите!

Видео от улицата с проститутките в Патая - повече са от палмите!

Над 2 милиона са проститутките - мъже, жени и деца в Тайланд, а Патая е градът, в който те буквално са повече от палмите. Жриците на любовта пращат всяка година по 300 милиона долара в помощ на бедните си роднини, но генерират общо приходи от 6,5 милиарда долара, или 10 процента от брутния вътрешен продукт на страната

Пампорово и Чепеларе - тандем с над 60 км писти

Пампорово и Чепеларе - тандем с над 60 км писти

Няма лавини и слънцето е винаги щедро Ски зоните в Пампорово и Чепеларе, които вече се обслужват от един оператор, предлагат писти с обща дължина над 60 км. Двете зони са известни с голямото си разнообразие от места за каране, но и със специфичен ландшафт. Особеност на родопските ски зони е, че няма лавини и слънцето целогодишно е много щедро

Накше Рустам - некрополът на персийските царе

Какво да видим в Иран, преди Тръмп да го избомби

Древни паметници, храмове и градини правят Персия рай за пътешественици Иран е една от най-впечатляващите дестинации за пътешествия и туризъм, затова милиони хора по света с право се обезпокоиха, когато американският президент Доналд Тръмп обяви в туитър, че е възможно да разруши 52 ирански културни обекта в случай на война

Форта Голконда

Диамантите на Хайдерабад

Как за няколко години Индия се превърна в един от най-бързо развиващите се пазари в света Голконда – цитаделата на Хайдерабад, векове наред свързва името си с блясъка на диамантите. Това е единственото място, откъдето светът се е снабдявал с тези почитани до обожествяване скъпоценни камъни. Близостта на диамантените мини превърнали Голконда в

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber