Пампорово и Чепеларе - тандем с над 60 км писти

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8110124 Пампорово и Чепеларе - тандем с над 60 км писти Пампорово и Чепеларе - тандем с над 60 км писти www.24chasa.bg

Няма лавини и слънцето е винаги щедро

Ски зоните в Пампорово и Чепеларе, които вече се обслужват от един оператор, предлагат писти с обща дължина над 60 км. Двете зони са известни с голямото си разнообразие от места за каране, но и със специфичен ландшафт. Особеност на родопските ски зони е, че няма лавини и слънцето целогодишно е много щедро.

Пампорово има ски писти с всички нива на трудност. Разположени са между 1926 и 1450 м надморско равнище по северните, източните и западни склонове на връх Снежанка. Почти всички писти в курорта започват от върха, който e част от 100-те национални туристически обекта. Почти всички писти са обхванати от системи за изкуствен сняг.

Трудните писти като “Стената”, “Двата моста” и “Европейската” са отлични за всеки добър скиор.

Пампорово има

и писта за

гигантски слалом

и няколко плаца за начинаещи. Първият е в местността Малина, вторият - на хижа “Студенец”, третият е на поляната в местността Язовира и последният е на южното плато на връх Снежанка.

За почитателите на ски бяганията са удобни пистите Студенец - Стойките с дължина 5000 м, Стойките - Мугла (20 000 м) и Малина - Стойките (7000 м).

Пампорово разполага и с халфпайп за сноубордистите, дълъг 150 м и 3 м висок.

Съоръженията, обслужващи мрежата от писти в Пампорово, са с капацитет от 11 600 човека на час. Влековете - 9 на брой, както и лифтовете - 6 седалкови, осигуряват бързо придвижване.

В ски зона Пампорово функционират 14 квалифицирани ски училища, които обучават и издават международни дипломи - A, B, C и D.

Пистите на Пампорово са предпочитани от семейства с малки деца заради добрите условия, които се предлагат в детската ски градина (за деца от 4 до 7 г.) и в ски училището (за деца от 7 до 12 г.). Ски градината е с работно време от 9 до 16,30 ч. Детето може да бъде оставено за половин ден от сутринта до обяд, или цял ден с включен обяд. Обучението обикновено се прави сутрин, като при целодневната ски градина следобед има игри на закрито. За децата се грижат дипломиран педагог и няколко ски учители.

Работещите в детската ски градина говорят руски, английски и български език.

Именно заради интереса към курорта от семейства има фамилни пакети с лифт карти, които предоставят намаления от 8 до 12% от цената на картите.

За първи път още отсега Пампорово

обявява март

за семеен месец

с 30% отстъпка

от цената на

лифт картите,

30% отстъпка от хотелското настаняване в петзвездните хотели “Орловец” и “Перелик” и 30% отстъпка от ски услугите след 9 март 2020 г. до края на сезона.

Запазва се социалната политика към децата и ученическите лагери, като продължава да се предоставят преференциални условия за настаняване и ски услуги.

В Пампорово функционира и специализиран парк за практикуване на планинско колоездене, който е най-големият на Балканите. Във велопарка всяка година се провеждат международни състезания от най-висок клас, а курортът е бил домакин на световни, европейски и балкански първенства в различни дисциплини.

Заедно със зона “Мечи чал” велопаркът има над 50 км трасета и маршрути за планинско колоездене за всички възрасти и за хора с различни умения.

Освен условия за ски спортове в курорта има площадки за тенис, спортно стрелбище и за стрелба с лък, плувни басейни, боулинг зали, ледена пързалка, центрове за фитнес и масаж, балнеология и рехабилитация, солариуми, конферентни зали.

Гордост за Чепеларе е най-дългата в България ски писта, сертифицирана от ФИС, съоръжена с влекове и модерен лифт. Тя е за алпийски дисциплини, дълга е 3250 м, широка - 50 м, а денивелацията е 720 м.  

Туристическата ски писта е с близо 6 км дължина. В зоната има общо 12 писти, сред които и трасета за ски бягане и биатлон.

Те се обслужват от четириседалков лифт и влекове. Лифтът преодолява денивелация от 717 м. Дължината му е 2700 м, капацитетът - 2000 души на час, а пътуването трае 9 минути. За първи път у нас пистите са оборудвани с безплатен безжичен интернет.

Чепеларе е родно място на единствената ни олимпийска шампионка по биатлон Екатерина Дафовска и на сноубордиста Радослав Янков. В местния музей на ските първите чифтове са на близо век. В Чепеларе се произвежда всеки 5-и чифт ски от световното производство в местната фабрика.

Чепеларец поставя началото на Пампорово преди 87 г.

Първата туристическа сграда в сегашния курорт се появява през 1933 г. Построява я банковият служител от Чепеларе Никола Чичовски - на два етажа, с 27 стаи. Следващите години Чичовски вдигнал трети етаж на същата сграда, броят на посетителите нараснал значително, както и печалбата на собственика. Година след това вече имало 4 вили и 3 пансиона, както и бараки, които незнайно защо наричали “балони”.

Някои от хората, които преди години съветвали Чичовски да се откаже от идеята си за пансион, също си правили вили в района. Останалите площи в Пампорово били зелени поляни. 

В онова време заради чистия въздух повечето от почиващите идвали през лятото, предимно интелектуалци, общественици, писатели, художници и търговци.

При едно от летуванията си в района писателят
Елин Пелин
възкликнал: “Това е
Божи дар! Името на
района трябва да
бъде Божидарица!”

Вместо предложеното име от големия писател след национализацията на всички частни постройки днешният курорт е прекръстен на “Васил Коларов”. Утвърденото му име обаче се свързва с Райчо Хаджи Белев-Пампора от Смолян. Той притежавал близо 300 дка земи и ливади. Имал е мандра и животни, но се занимавал и с търговия.

Купувал стоки от Беломорието и с керван от мулета и катъри ги превозвал към планината. Наредени едно зад друго, мулетата били водени от жребец, язден от Райчо, който често димял с лулата си. Така керванът приличал на влак с локомотив.  

Строежът на Пампорово започва през 50-те години на XX век. Тогава започва и изграждането на първата ски писта - “Стената”, която води началото си от връх Снежанка и свършва до хижа “Студенец”. Началото на дейността на “Балкантурист” се свързва с построяването на хотел “Снежанка”, който разполагал с 94 легла.

От тогава до днес са построени много хотели, търговски центрове, ресторанти, барове, центрове за услуги и забавления, ски съоръжения и ски писти. Общата леглова база на курорта, който е на територията на две общини - Смолян и Чепеларе, е близо 15 000.

Обсерваторията “Рожен”, кулата “Снежанка” и Триградското ждрело - част от неповторимите Родопи

Отрицателната йонизация на въздуха прави климата лековит

Пампорово и Чепеларе се смятат от учените за лековити райони заради отрицателната йонизация на въздуха. Климатът се определя за една от основните предпоставки за прочутото родопско дълголетие.

Още през 1911 г. и след това през 1933 г. двата курорта възникват като летни, а първата болница за лечение за белодробни заболявания е в Чепеларе. За благотворната отрицателна йонизация учените посочват географското разположение с ниска влага, наличието на много иглолистни дървета - хвойна и ела, и здравец в гората, както и много слънчеви дни средногодишно. 

Двата курорта са не само дестинации за ски и релакс, туристите имат възможност да съчетаят по неповторим начин ски почивка с екскурзии до едни от най-популярните туристически забележителности наоколо.

Обиколката на атракциите може да отнеме дни. Много от тях са свързани с богатата история, за която свидетелстват многобройните културно-исторически забележителности. Те са част от безценното наследство на тази митична планина.

В Пампорово търсено място е кулата “Снежанка”. Тя е 156 метра. От пръстена, който е на стотния метър, се виждат почти целите Родопи. При силен вятър кулата се наклонява, като проектното отклонение е 2,11 метра.  

Храмът “Успение на Пресвета Богородица” е уникален с това, че проектът и конструкцията са съобразени със суровите условия в планината. Построен е изцяло с дарения. Имената на най-щедрите дарители са изписани върху дървени столове. Трите кристални полилея са донесени от резиденцията в “Бояна”. Шест камбани са подарени от Русия. Богомолци са донесли икони и друга утвар. Изографисването е от 3 екипа.

В близост до курорта е националната астрономическа обсерватория “Рожен” - най-големият действащ научен комплекс по астрофизика в Югоизточна Европа и най-скъпият обект на БАН. Комплексът е отворен за туристи и годишно се посещава от около 10 хил. Главният телескоп е 2-метров, той е най-големият в Югоизточна Европа, тежи 80 тона.

Пампорово е на 15 км от Смолян, където може да се посетят историческият музей, художествената галерия, планетариумът, архитектурният комплекс в кв. “Долно Райково” и кв. “Устово”, и да се разгледат уникални възрожденски къщи, концентрирани около двете църкви.  

Западно от курорта на 10 км е архитектурният резерват Широка лъка. Недалеч в посока Девин е Триградското ждрело с пещерата Дяволското гърло. Величественият каньон, прорязан от река Триградска, се намира на 2 км преди Триград.

В пещерата могат да се видят 18 водопада, най-големият, който пада в залата на пещерата, е висок 42 м. Стотиците стръмни стъпала, прожектори и висящи мостове правят достъпен суровия подземен свят на пещерата.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Път

По стъпките на Вазов из стара Варна

По стъпките на Вазов из стара Варна

Картата, която показва евентуалното място на манастира “Полихрон”

"Полихрон" - неизвестният манастир, в който Кирил и Методий пишат азбуката

Курортът "Св. св. Константин и Елена" посреща 21 май с празнична програма и специални намаления за Лято 2021

Курортът "Св. св. Константин и Елена" посреща 21 май с празнична програма и специални намаления за Лято 2021

Петзвездният Barcelo Royal Beach стартира летния туристически сезон с 40% отстъпка, безплатни промени в периода на нощувки и безплатен паркинг

Петзвездният Barcelo Royal Beach стартира летния туристически сезон с 40% отстъпка, безплатни промени в периода на нощувки и безплатен паркинг

Затворените ваканционни комплекси на „Галакси Инвестмънт Груп” - „Сий Дриймс“ и „Маджик Дриймс“, се намират между Слънчев бряг и Свети Влас. Те са разположени в подножието на планината и предлагат панорамна гледка към морето и Несебър

Расте интересът на родни туристи към българското Черноморие

Пъстрата приказка Тунис – от май до септември

Пъстрата приказка Тунис – от май до септември

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber