Пампорово и Чепеларе - тандем с над 60 км писти

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8110124 Пампорово и Чепеларе - тандем с над 60 км писти Пампорово и Чепеларе - тандем с над 60 км писти www.24chasa.bg

Няма лавини и слънцето е винаги щедро

Ски зоните в Пампорово и Чепеларе, които вече се обслужват от един оператор, предлагат писти с обща дължина над 60 км. Двете зони са известни с голямото си разнообразие от места за каране, но и със специфичен ландшафт. Особеност на родопските ски зони е, че няма лавини и слънцето целогодишно е много щедро.

Пампорово има ски писти с всички нива на трудност. Разположени са между 1926 и 1450 м надморско равнище по северните, източните и западни склонове на връх Снежанка. Почти всички писти в курорта започват от върха, който e част от 100-те национални туристически обекта. Почти всички писти са обхванати от системи за изкуствен сняг.

Трудните писти като “Стената”, “Двата моста” и “Европейската” са отлични за всеки добър скиор.

Пампорово има

и писта за

гигантски слалом

и няколко плаца за начинаещи. Първият е в местността Малина, вторият - на хижа “Студенец”, третият е на поляната в местността Язовира и последният е на южното плато на връх Снежанка.

За почитателите на ски бяганията са удобни пистите Студенец - Стойките с дължина 5000 м, Стойките - Мугла (20 000 м) и Малина - Стойките (7000 м).

Пампорово разполага и с халфпайп за сноубордистите, дълъг 150 м и 3 м висок.

Съоръженията, обслужващи мрежата от писти в Пампорово, са с капацитет от 11 600 човека на час. Влековете - 9 на брой, както и лифтовете - 6 седалкови, осигуряват бързо придвижване.

В ски зона Пампорово функционират 14 квалифицирани ски училища, които обучават и издават международни дипломи - A, B, C и D.

Пистите на Пампорово са предпочитани от семейства с малки деца заради добрите условия, които се предлагат в детската ски градина (за деца от 4 до 7 г.) и в ски училището (за деца от 7 до 12 г.). Ски градината е с работно време от 9 до 16,30 ч. Детето може да бъде оставено за половин ден от сутринта до обяд, или цял ден с включен обяд. Обучението обикновено се прави сутрин, като при целодневната ски градина следобед има игри на закрито. За децата се грижат дипломиран педагог и няколко ски учители.

Работещите в детската ски градина говорят руски, английски и български език.

Именно заради интереса към курорта от семейства има фамилни пакети с лифт карти, които предоставят намаления от 8 до 12% от цената на картите.

За първи път още отсега Пампорово

обявява март

за семеен месец

с 30% отстъпка

от цената на

лифт картите,

30% отстъпка от хотелското настаняване в петзвездните хотели “Орловец” и “Перелик” и 30% отстъпка от ски услугите след 9 март 2020 г. до края на сезона.

Запазва се социалната политика към децата и ученическите лагери, като продължава да се предоставят преференциални условия за настаняване и ски услуги.

В Пампорово функционира и специализиран парк за практикуване на планинско колоездене, който е най-големият на Балканите. Във велопарка всяка година се провеждат международни състезания от най-висок клас, а курортът е бил домакин на световни, европейски и балкански първенства в различни дисциплини.

Заедно със зона “Мечи чал” велопаркът има над 50 км трасета и маршрути за планинско колоездене за всички възрасти и за хора с различни умения.

Освен условия за ски спортове в курорта има площадки за тенис, спортно стрелбище и за стрелба с лък, плувни басейни, боулинг зали, ледена пързалка, центрове за фитнес и масаж, балнеология и рехабилитация, солариуми, конферентни зали.

Гордост за Чепеларе е най-дългата в България ски писта, сертифицирана от ФИС, съоръжена с влекове и модерен лифт. Тя е за алпийски дисциплини, дълга е 3250 м, широка - 50 м, а денивелацията е 720 м.  

Туристическата ски писта е с близо 6 км дължина. В зоната има общо 12 писти, сред които и трасета за ски бягане и биатлон.

Те се обслужват от четириседалков лифт и влекове. Лифтът преодолява денивелация от 717 м. Дължината му е 2700 м, капацитетът - 2000 души на час, а пътуването трае 9 минути. За първи път у нас пистите са оборудвани с безплатен безжичен интернет.

Чепеларе е родно място на единствената ни олимпийска шампионка по биатлон Екатерина Дафовска и на сноубордиста Радослав Янков. В местния музей на ските първите чифтове са на близо век. В Чепеларе се произвежда всеки 5-и чифт ски от световното производство в местната фабрика.

Чепеларец поставя началото на Пампорово преди 87 г.

Първата туристическа сграда в сегашния курорт се появява през 1933 г. Построява я банковият служител от Чепеларе Никола Чичовски - на два етажа, с 27 стаи. Следващите години Чичовски вдигнал трети етаж на същата сграда, броят на посетителите нараснал значително, както и печалбата на собственика. Година след това вече имало 4 вили и 3 пансиона, както и бараки, които незнайно защо наричали “балони”.

Някои от хората, които преди години съветвали Чичовски да се откаже от идеята си за пансион, също си правили вили в района. Останалите площи в Пампорово били зелени поляни. 

В онова време заради чистия въздух повечето от почиващите идвали през лятото, предимно интелектуалци, общественици, писатели, художници и търговци.

При едно от летуванията си в района писателят
Елин Пелин
възкликнал: “Това е
Божи дар! Името на
района трябва да
бъде Божидарица!”

Вместо предложеното име от големия писател след национализацията на всички частни постройки днешният курорт е прекръстен на “Васил Коларов”. Утвърденото му име обаче се свързва с Райчо Хаджи Белев-Пампора от Смолян. Той притежавал близо 300 дка земи и ливади. Имал е мандра и животни, но се занимавал и с търговия.

Купувал стоки от Беломорието и с керван от мулета и катъри ги превозвал към планината. Наредени едно зад друго, мулетата били водени от жребец, язден от Райчо, който често димял с лулата си. Така керванът приличал на влак с локомотив.  

Строежът на Пампорово започва през 50-те години на XX век. Тогава започва и изграждането на първата ски писта - “Стената”, която води началото си от връх Снежанка и свършва до хижа “Студенец”. Началото на дейността на “Балкантурист” се свързва с построяването на хотел “Снежанка”, който разполагал с 94 легла.

От тогава до днес са построени много хотели, търговски центрове, ресторанти, барове, центрове за услуги и забавления, ски съоръжения и ски писти. Общата леглова база на курорта, който е на територията на две общини - Смолян и Чепеларе, е близо 15 000.

Обсерваторията “Рожен”, кулата “Снежанка” и Триградското ждрело - част от неповторимите Родопи

Отрицателната йонизация на въздуха прави климата лековит

Пампорово и Чепеларе се смятат от учените за лековити райони заради отрицателната йонизация на въздуха. Климатът се определя за една от основните предпоставки за прочутото родопско дълголетие.

Още през 1911 г. и след това през 1933 г. двата курорта възникват като летни, а първата болница за лечение за белодробни заболявания е в Чепеларе. За благотворната отрицателна йонизация учените посочват географското разположение с ниска влага, наличието на много иглолистни дървета - хвойна и ела, и здравец в гората, както и много слънчеви дни средногодишно. 

Двата курорта са не само дестинации за ски и релакс, туристите имат възможност да съчетаят по неповторим начин ски почивка с екскурзии до едни от най-популярните туристически забележителности наоколо.

Обиколката на атракциите може да отнеме дни. Много от тях са свързани с богатата история, за която свидетелстват многобройните културно-исторически забележителности. Те са част от безценното наследство на тази митична планина.

В Пампорово търсено място е кулата “Снежанка”. Тя е 156 метра. От пръстена, който е на стотния метър, се виждат почти целите Родопи. При силен вятър кулата се наклонява, като проектното отклонение е 2,11 метра.  

Храмът “Успение на Пресвета Богородица” е уникален с това, че проектът и конструкцията са съобразени със суровите условия в планината. Построен е изцяло с дарения. Имената на най-щедрите дарители са изписани върху дървени столове. Трите кристални полилея са донесени от резиденцията в “Бояна”. Шест камбани са подарени от Русия. Богомолци са донесли икони и друга утвар. Изографисването е от 3 екипа.

В близост до курорта е националната астрономическа обсерватория “Рожен” - най-големият действащ научен комплекс по астрофизика в Югоизточна Европа и най-скъпият обект на БАН. Комплексът е отворен за туристи и годишно се посещава от около 10 хил. Главният телескоп е 2-метров, той е най-големият в Югоизточна Европа, тежи 80 тона.

Пампорово е на 15 км от Смолян, където може да се посетят историческият музей, художествената галерия, планетариумът, архитектурният комплекс в кв. “Долно Райково” и кв. “Устово”, и да се разгледат уникални възрожденски къщи, концентрирани около двете църкви.  

Западно от курорта на 10 км е архитектурният резерват Широка лъка. Недалеч в посока Девин е Триградското ждрело с пещерата Дяволското гърло. Величественият каньон, прорязан от река Триградска, се намира на 2 км преди Триград.

В пещерата могат да се видят 18 водопада, най-големият, който пада в залата на пещерата, е висок 42 м. Стотиците стръмни стъпала, прожектори и висящи мостове правят достъпен суровия подземен свят на пещерата.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Път

От пистите на Добринище и Кулиното до басейните с минерална вода

От пистите на Добринище и Кулиното до басейните с минерална вода

Пирин предлага прекрасни условия за ски и за спа Възможностите за практикуване на ски спорт в Пирин съвсем не се изчерпват само с пистите под връх Тодорка. Още два курорта посрещат любители на зимните спортове - Добринище и Кулиното. Благодарение на такива малки курорти ските и сноубордът стават по-достъпни за хора с неособено големи финансови

Узана - центърът на България, има 8 писти и често вятър за кайтбординг

Узана - центърът на България, има 8 писти и често вятър за кайтбординг

Под връх Чумерна е раят за ски бягане и шейни 8 ски писти с различна трудност и обща дължина от 3 км превръщат курортния комплекс Узана в най-големия ски център за Централна и Североизточна България. Обширната старопланинска поляна е разположена на 1300 м средна надморска височина в подножието на връх Исполин

Чанг Май - градът, в който всички се усмихват

Чанг Май - градът, в който всички се усмихват

Чанг Май е културната столица на Тайланд, където всички се усмихват за разлика от забързания Банкок. Градът се намира високо в планините в северната част на страната. Тук се провеждат много фестивали, пълно е с храмове, между които и единственият сребърен в Тайланд. В района са силно развити занаятите - от хартиени ветрила

Видео от улицата с проститутките в Патая - повече са от палмите!

Видео от улицата с проститутките в Патая - повече са от палмите!

Над 2 милиона са проститутките - мъже, жени и деца в Тайланд, а Патая е градът, в който те буквално са повече от палмите. Жриците на любовта пращат всяка година по 300 милиона долара в помощ на бедните си роднини, но генерират общо приходи от 6,5 милиарда долара, или 10 процента от брутния вътрешен продукт на страната

Пампорово и Чепеларе - тандем с над 60 км писти

Пампорово и Чепеларе - тандем с над 60 км писти

Няма лавини и слънцето е винаги щедро Ски зоните в Пампорово и Чепеларе, които вече се обслужват от един оператор, предлагат писти с обща дължина над 60 км. Двете зони са известни с голямото си разнообразие от места за каране, но и със специфичен ландшафт. Особеност на родопските ски зони е, че няма лавини и слънцето целогодишно е много щедро

Форта Голконда

Диамантите на Хайдерабад

Как за няколко години Индия се превърна в един от най-бързо развиващите се пазари в света Голконда – цитаделата на Хайдерабад, векове наред свързва името си с блясъка на диамантите. Това е единственото място, откъдето светът се е снабдявал с тези почитани до обожествяване скъпоценни камъни. Близостта на диамантените мини превърнали Голконда в

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Път

В Малта пресъздават сцената на Рождество с актьори и бебе, които играят Мария, Йосиф и Исус.
СНИМКИ: РОЙТЕРС

Зад полярния кръг, в пещера и на плажа за Коледа

Си Ен Ен класира най-екзотичните места за туристи около Рождество Всеки град може да се окичи с лампички и да се нарече празничен. Но когато пътуват по Коледа, хората искат повече. Си Ен Ен избра 10 места, където духът на Рождество се усеща по незабравим начин: Раждането на Исус е изкуство в Малта с безброй сцени на яслата, Мария, Йосиф и влъхвите

Съвети за пътeшественици

Съвети за пътeшественици

Разказ на един заклет пътешественик и професионален фотограф, който обикаля света и се издържа с това. „Пътуването е част от моя живот почти от самото ми раждане. Първите години от живота си съм прекарал в чужбина - в Кот д'Ивоар, Африка, и оттогава чуждите страни и култури ме привличат неудържимо. Дори когато посещавам вулкани или пътуването ми е

„Гранд хотел Банско“ отваря най-големия детски кът в курорта

„Гранд хотел Банско“ отваря най-големия детски кът в курорта

Луксозният „Гранд хотел Банско“ отваря най-големия детски кът „Happy Kids“ в курорта за новия зимен сезон, обяви Милена Антова, управител на комплекса. „Направихме поредното обновяване, като този път е за най-малките гости. За да си успешен трябва да мислиш постоянно за всички туристи, да инвестираш и подобряваш хотела и да внедряваш иновации“

Пиаца дел Пополо е един от италианските площади с най-красива сценография.

Асколи Пичено е като прелестна мома, живееща на село

Намиращият се в област Марке град е непознат за повечето чужденци и италианци, но е изненадващо красив Ако беше в Тоскана, Асколи Пичено със сигурност щеше да бъде световноизвестен. Всеки, който случайно попадне в намиращия се до Адриатическо море град, се пита как такова красиво бижу на архитектурата и историята може да е толкова непознато не

Туристическа лодка обикаля около вулкана Килауеа.

Хиляди луди глави катерят димящи вулкани за селфи сред лавата

Туризмът по огнените кратери е хит в цял свят През пролетта на 2010 г. Европа се изправи пред безпрецедентно бедствие. Исландският вулкан Еяфятлайокутл изригна и тоновете пепел, които изхвърли в небето, блокираха седмици наред въздушния трафик над Стария континент, предизвиквайки невъобразим хаос в цял свят

СНИМКА: bulgarian.cri.cn

Китайците предпочитат задграничните дестинации за почивка по Пролетния празник

Китайските туристи ще пътуват повече зад граница по време на почивните дни за Пролетния празник 2020 г, се посочва в доклад на най-голямата онлайн туристическа агенция в страната Trip.com Group. Те са резервирали екскурзии за 419 града в чужбина, покриващи 100 страни и региона за седемдневната почивка, започваща от 24 януари

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber