Какво да видим в Иран, преди Тръмп да го избомби

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8059287 Какво да видим в Иран, преди Тръмп да го избомби Какво да видим в Иран, преди Тръмп да го избомби www.24chasa.bg
Накше Рустам - некрополът на персийските царе

Древни паметници, храмове и градини правят Персия рай за пътешественици

Иран е една от най-впечатляващите дестинации за пътешествия и туризъм, затова милиони хора по света с право се обезпокоиха, когато американският президент Доналд Тръмп обяви в туитър, че е възможно да разруши 52 ирански културни обекта в случай на война.
Засега като че ли войната се отлага, затова, ако все още не сте ходили в Иран, ето част от нещата, които трябва да побързате да видите, преди на някого във Вашингтон да му е хрумнало да ги избомби.

Персеполис,

на 70 км от Шираз,

вероятно е най-известната за чужденците забележителност, останала от древността в земите на днешен Иран.
В дните на своя разцвет бляскавата столица на Ахеменидската династия е била смятана за най-богатия град в света. В центъра се издигал императорския палат – архитектурно чудо, обсипано със злато, сребро, слонова кост и скъпоценни камъни. Стотици 20-метрови колони крепели покрива на тронната зала, която можела да побере 10 хиляди души. От това място легендарният Ксеркс планирал войната с гърците. През 330 г. преди новата ера обаче Персеполис бил превзет от Александър Македонски. И така всичко приключило. Преди да напусне града, Александър заповядал Персеполис да бъде изпепелен. 
Днес дори оскъдните руини, оцелели след погрома, са толкова впечатляващи, че само можем да си представим величието на това място. Парадоксално е, че дори обсъждаме вариант, при който американците бомбардират това място, още повече че

през 30-те години на

миналия век

именно американска

археологическа

експедиция намира

останките

от монументалното стълбище на двореца под 8-метров пласт от пепел. След това с помощта на снимки от самолет се откриват контурите на двореца и започват разкопките, които изваждат на повърхността това, което милиони туристи днес наричат с право едно от чудесата на света. 

За тези българи, които се сещат за “Опълченците на Шипка” и израза на Вазов “кат шепа спартанци под сганта на Ксеркса...”, може да е интересно да видят къде и как “сганта” е погребала въпросния Ксеркс.

Накше Рустам -

некрополът на

персийските царе,

е само на

5-6 километра

северно от прословутия Персеполис, но обикновено изглежда подозрително неглижиран от туристическите тълпи. По някаква причина там никога няма струпани толкова хора, колкото в Персеполис. Този впечатляващ комплекс обаче заслужава да бъде видян. Представлява четири гробници, изсечени високо в скалите и украсени с релефи, за които през Средновековието местните жители приемат легендите, че са дело на митичния герой Рустам. От там мястото получава названието Накше Рустам – Картините на Рустам. 

Благодарение на запазения надпис на една от гробниците се знае с точност, че тя е принадлежала на прочутия цар Дарий I (522 – 486 г. пр.н.е.). Останалите три гробници се предполага, че принадлежат на Ксеркс I, Артаксеркс I и Дарий II. Съществува и пета гробница, която обаче е незавършена. Вероятно е била предназначена за Артаксеркс III или за Дарий III. В Накше Рустам има и няколко по-късни релефа със сцени от делата на царете от Сасанидската империя (III – IV век).

Руините на Персеполис и некропола в близост са една от причините чужденците да ходят в Шираз, но този град сам по себе си е достатъчен резон да тръгнете към Иран. На практика много българи избират точно Шираз като начало на пътуванията си из персийските земи по простата причина, че е най-удобен заради полетите на турските авиолинии и връзките през Истанбул. 

Градът е вечен дом на безсмъртните персийски поети Хафез и Саади, както и на прекрасните градини Ерам. Но освен това тук се намира и т.нар.

Розова джамия -

може би

най-популярната

инстаграм

забележителност

в Иран напоследък

Официалното име на джамията е “Насир ал Мулк” и е от времето на Каджарите. Строена е между 1876 и 1888 г. В определени часове на деня слънчевата светлина, процеждаща се през цветните витражи, се отразява в шарените плочки, с които е украсена вътрешността, и това създава впечатлението, че всички цветове на дъгата са се събрали на това място, за да сключат омагьосващ окото съюз. 

Ако Тръмп бомбардира това място, със сигурност ще избие стотици инфлуенсърки, които с часове позират вътре, опитвайки се да уловят най-добрия кадър за инстаграм профилите си.

Впечатляваща феерия на светлината е и джамията “Шах Чераг”. Цар на светлината. Така се превежда от фарси името на джамията, която, погледната отвън, не дава вид на нещо повече от стотиците други подобни религиозни места по тия земи. Вътрешността обаче е покрита до сантиметър с безброй стъкълца и огледалца, които пречупват светлината от всеки ъгъл.

Представете си огромна дискотопка, която е експлодирала със страшна сила и е обгърнала пространството, така че самите вие сте вътре в нея. Освен милионите бляскави късчета, с които са покрити стените, декорацията на “Шах Чераг” включва и многобройни надписи и орнаменти, както и сребърни панели на вратите. 

Всичко това кара човешкото възприятие да поддържа илюзията за един нереален свят. Джамията е всъщност мавзолей на Амир Ахмад ибн Муса ал Кадим, брат на имам Реза.

Историята на мястото ни връща векове назад към забравени времена и легенди, според които гробът на светията е преоткрит случайно заради силна светлина, забелязваща се отдалече. Храмът е реновиран по времето на династията на Сефевидите, а куполът, останал до наши дни, е от времето на Каджарската династия.

От религиозна гледна точка тя е най-важната джамия на Шираз. Но също може да се нарече и

най-бляскавият

храм на Персия

Въпреки земетресенията и нестихващия човешки поток от богомолци, блясъкът на този храм е невероятен.

В Шираз има още доста забележителности, които заслужават да се видят, но обикновено никой няма време да обиколи всичките, особено ако му предстои посещение след това в Исфахан. Това е според мнозина най-красивият град на Персия и един от най-привлекателните ислямски градове на света. 

Архитектурният замисъл на Исфахан се гради върху “Образа на света” - централния площад, заобиколен от четирите посоки - дълги аркади, дворци и храмове. На юг е “Имам”, а на изток “Шейх Лутфулла” - това са две от най-красивите джамии в шиитския ислям. 

На запад е дворецът на шах Абас Велики (1587 - 1629), а от северната страна е големият, покрит със сводове пазар, който се простира на повече от километър. Зад него се вижда куполът на джамията “Джаме”, вдигната още през XI век.

Мостовете в Исфахан

не са за пропускане,

те също са туристически забележителности заради архитектурата си и многобройните си арки, които нощем са осветени. Когато слънцето залезе, мостът “Хаджу” се превръща в притегателно място за млади и стари, влюбени и безделници, музиканти, певци и продавачи.  Тъй като арките имат звучен акустичен резонанс, мостът е като сцена на открито.

Скрит в самия център на Иран, заобиколен от планини и пустини, се намира Язд - един от най-удивителните стари градове на света.
Като крепост, зад чиито стени в неразгадаема плетеница от тесни улици се крият тайните реликви на зороастризма. Въздух, земя, вода и огън – това са четирите сили на мирозданието според древните перси. 

Движението на въздуха е живот, когато то спре, идва смъртта. Така вярват зороастрийците, а това сигурно е свързано и с простия факт, че Язд е насред пустинята и често слънцето превръща въздуха в огън. Затова има ловци на вятър. Бадгир. Така ги наричат. Комбинация от персийските думи за вятър и лов. Викат им също вятърни кули. Има ги във всяка къща. Понякога стърчат заплашително, друг път са като странни издатъци в най-различни форми.

Покривите на Язд

са като гора от

вятърни ловци

Бадгирите имат отвори от всички страни и ако не знаеш за какво служат, може да си помислиш, че са гълъбарници. Но без значение как изглеждат и как ги наричат, те са всъщност древни климатици. Улавят и най-лекия повей на вятъра и го запращат по вертикални отвори към вътрешността на сградата. Това са прадядовците на днешните еркандишъни. 

Най-високият бадгир в Язд е повече от 33 метра и в света няма по-високо подобно съоръжение от кал и дърво.
В Язд могат да се видят и прототипи на архаични хладилници. Абанбар е словосъчетание от думите аб и амбар. Това са персийските думи за вода и склад. Абанбарите са огромни подземни резервоари, в които се събират водните запаси на града.  Към темелите им се слиза по дълбоки мрачни стълбища, които са сякаш стръмни тунели към друг свят. И колкото по-надолу слизаш, толкова по-студено става. В подобни подземни помещения през летните месеци дори съхраняват лед, събран още през зимата. 

Канат пък е система от канали, по която идва прясна вода от планината Мехриз. Един от тези виадукти, дълъг 65 км, може да се види и днес, а е строен още през ХII в.

Земя, примесена с вода. Това е основният строителен материал, с който е вдигнат Язд – един от най-големите и най-добре запазени градове от кирпич на планетата.

В Иран има много повече от 52 места, които да бъдат “бомбардирани”, но не с оръжия, а от неспирния интерес на хората към красотата и културното величие на този свят.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Път

Накше Рустам - некрополът на персийските царе

Какво да видим в Иран, преди Тръмп да го избомби

Древни паметници, храмове и градини правят Персия рай за пътешественици Иран е една от най-впечатляващите дестинации за пътешествия и туризъм, затова милиони хора по света с право се обезпокоиха, когато американският президент Доналд Тръмп обяви в туитър, че е възможно да разруши 52 ирански културни обекта в случай на война

Форта Голконда

Диамантите на Хайдерабад

Как за няколко години Индия се превърна в един от най-бързо развиващите се пазари в света Голконда – цитаделата на Хайдерабад, векове наред свързва името си с блясъка на диамантите. Това е единственото място, откъдето светът се е снабдявал с тези почитани до обожествяване скъпоценни камъни. Близостта на диамантените мини превърнали Голконда в

В Малта пресъздават сцената на Рождество с актьори и бебе, които играят Мария, Йосиф и Исус.
СНИМКИ: РОЙТЕРС

Зад полярния кръг, в пещера и на плажа за Коледа

Си Ен Ен класира най-екзотичните места за туристи около Рождество Всеки град може да се окичи с лампички и да се нарече празничен. Но когато пътуват по Коледа, хората искат повече. Си Ен Ен избра 10 места, където духът на Рождество се усеща по незабравим начин: Раждането на Исус е изкуство в Малта с безброй сцени на яслата, Мария, Йосиф и влъхвите

Съвети за пътeшественици

Съвети за пътeшественици

Разказ на един заклет пътешественик и професионален фотограф, който обикаля света и се издържа с това. „Пътуването е част от моя живот почти от самото ми раждане. Първите години от живота си съм прекарал в чужбина - в Кот д'Ивоар, Африка, и оттогава чуждите страни и култури ме привличат неудържимо. Дори когато посещавам вулкани или пътуването ми е

„Гранд хотел Банско“ отваря най-големия детски кът в курорта

„Гранд хотел Банско“ отваря най-големия детски кът в курорта

Луксозният „Гранд хотел Банско“ отваря най-големия детски кът „Happy Kids“ в курорта за новия зимен сезон, обяви Милена Антова, управител на комплекса. „Направихме поредното обновяване, като този път е за най-малките гости. За да си успешен трябва да мислиш постоянно за всички туристи, да инвестираш и подобряваш хотела и да внедряваш иновации“

Туристическа лодка обикаля около вулкана Килауеа.

Хиляди луди глави катерят димящи вулкани за селфи сред лавата

Туризмът по огнените кратери е хит в цял свят През пролетта на 2010 г. Европа се изправи пред безпрецедентно бедствие. Исландският вулкан Еяфятлайокутл изригна и тоновете пепел, които изхвърли в небето, блокираха седмици наред въздушния трафик над Стария континент, предизвиквайки невъобразим хаос в цял свят

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Път

СНИМКА: bulgarian.cri.cn

Китайците предпочитат задграничните дестинации за почивка по Пролетния празник

Китайските туристи ще пътуват повече зад граница по време на почивните дни за Пролетния празник 2020 г, се посочва в доклад на най-голямата онлайн туристическа агенция в страната Trip.com Group. Те са резервирали екскурзии за 419 града в чужбина, покриващи 100 страни и региона за седемдневната почивка, започваща от 24 януари

Малко преди да се опитаме да пренощуваме в палатките, вляво се показа гордо връх Чимбаросо. Но беше за кратко.

Великолепието на Андите в подножието на вулкана Ел Алтар (Видео, снимки)

За местните индианци голямата надморска височина не е проблем. В планините на Еквадор има 22 върха над 4200 м Необикновените приключения на една българска група в Еквадор нямаха край. След джунглата и островите Галапагос ни предстоеше среща с високите планиски масиви на Андите. Еквадорските Анди включват 22 върха над 4200 м и около 30 спящи и

ТОП 5 на най-предпочитаните зимни курорти за евтина СПА почивка

ТОП 5 на най-предпочитаните зимни курорти за евтина СПА почивка

Ако сте от хората, на които планината им е в сърцето и за вас идеалната почивка е в някой планински курорт, удобно излегнати на шезлонг край топлия хотелски басейн, вижте нашата класация и си изберете любимия курорт и хотел за СПА почивка на планина. Вижте ТОП 5 на най-предпочитаните дестинации за планинска СПА почивка на ниска цена. #5

Комодските варани са любим обект на фотографите

На Флорес комодските варани са като домашни любимци

Уникална част от Индонезия, която се е запазила сякаш от праисторията Флорес. Името на този индонезийски остров идва от португалски и означава “цветя”. Днес обаче Флорес е известен не толкова с красивите си цветя, колкото със своите гигантски гущери и с вулканите си. Посещението на това парче земя, сякаш запазило се от праисторическо време

Из дебрите на Амазонската джунгла (Видео, снимки)

Из дебрите на Амазонската джунгла (Видео, снимки)

Едно незабравимо пътешествие по река Напо в Еквадор от град Кока до границата с Перу Един ден в началото на годината, ровейки се в интернет, попаднах на интересно предложение за нестандартно пътуване от туристическа агенция, включващо много приключенски елементи и доста разнообразни места за разглеждане

СНИМКА: bulgarian.cri.cn

Три причини да посетите Тибет през зимата

Някои казват, че едно от местата, които задължително трябва да посетите поне веднъж в живота, е Тибетският автономен район. Мястото очарова туристите със своята природа, загадъчна култура и екзотични прелести. Макар и лятото да е предпочитан сезон за екскурзии в Тибет, зимата също се оказва добър вариант

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber