Диамантите на Хайдерабад

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8037003 Диамантите на Хайдерабад Диамантите на Хайдерабад www.24chasa.bg
Форта Голконда

Как за няколко години Индия се превърна в един от най-бързо развиващите се пазари в света

Голконда – цитаделата на Хайдерабад, векове наред свързва името си с блясъка на диамантите. Това е единственото място, откъдето светът се е снабдявал с тези почитани до обожествяване скъпоценни камъни. Близостта на диамантените мини превърнали Голконда в укрепен град в града, където камъните се обработвали, съхранявали и търгували. Поне до средата на XVIII век Индия е главен световен доставчик на диаманти. По тази причина в трезорите на цитаделата на Хайдерабад са били пазени най-големите диаманти на земята. Включително и легендарният Кохинор, който от 1911 г. е вграден в короната на британските крале. 

Мислех си, че на това място повече няма никакви съкровища, но човекът, който ме развеждаше из крепостта, ме опроверга. Оказа се, че тук все още се намират безценни брилянти...

Кашинат Рао е на 92 години и не само че с желание и плам продължава да упражнява професията си, но е и най-пъргавият екскурзовод, който съм виждал някога. Така търчи по чукарите, че след първия час ти вече почваш да пуфтиш, забавил ход, а той е кацнал някъде на най-горния камък и те подканя да побързаш, защото има още толкова неща да ти показва, преди слънцето да залезе.

Стигаш горе, а той се е мушнал в някаква дупка и вика: Гледай, сега ще ти покажа нещо, което ми довери шефът на археолозите тук преди 57 години. След което скача отново на крака без никаква следа от ревматични или артритни тегоби и продължава напред по 120-метровия гранитен хълм, покорявайки един след друг 87-те бастиона на крепостта. 

Кашинат Рао е роден през 1928 г.

Помни времената на

Британската империя

и затова на шега го питам как е било по времето на Джордж Шести, бащата на Елизабет Втора. Той веднага ми отвръща. Аз, вика, Елизабет я знам от малка, но на мен Джордж Пети повече ми харесваше. Уникален чешит! И как на повече от 90 години се поддържа такава жизненост? Всяка сутрин става в 4,30 ч. Хапва нещо и се отдава на медитация. Не яде месо, нито яйца. Основно зеленчуци. Никога не е пил алкохол. Кара само на чай. Няма как да последвам примера му. Особено с това ранно ставане ме загуби съвсем. Но шапка му свалям на бай Кашинат. Разрешителното му за екскурзовод изтича през 2022 г., когато ще е само на 94. После щял да си го поднови.

Кашинат Рао е като безценен диамант, той всъщност е най-голямото съкровище на цитаделата на Хайдерабад!

Това сякаш в преносен смисъл важи за хората на Индия. Човешкият ресурс е най-големият актив на тази огромна страна. Днес при 1,380 млрд. души население всеки месец към пазара на труда в Индия се присъединяват от 1 до 2 милиона нови работници. Това значи, че всяка година на работа трябва да бъдат наемани хора, представляващи населението на страна като Австралия – 25 милиона души! А само

до 5 години населението

на Индия ще достигне

милиард и половина души!

Само в Хайдерабад днес живеят повече хора, отколкото в цяла България. От върха на цитаделата Голконда, укрепената стара столица на някогашния едноименен султанат, човек може да разпростре поглед върху този развиващ се съвременен град, превърнат в огромна строителна площадка.

Бъдещето на Хайдерабад сякаш е бъдещето на самата Индия – променяща се непрекъснато инфраструктура, развиващи се IT индустрия, фармацевтика, технологии и авиокосмически сектор.

Край магистралите, водещи от централната част на стария град към новите предградия, се редят комплекси с небостъргачи, бизнес сгради, търговски центрове. И внушителни жилищни блокове, готови да приемат новите си обитатели – част от тези попълнения работници, които предстои да бъдат наети в някоя от растящите нови индустрии. 

Индийската

гражданска авиация

е един от най-бързо

развиващите се

пазари в света

През последните 4 години трафикът в Хайдерабад се е увеличил двойно, затова правителството е инвестирало значителни средства в развитие на инфраструктурата и днес градът разполага с ново модерно летище, край което в съседство расте авиационният център за техническо обслужване на самолети от цял свят. 

В съседство до него е свободната зона – внушителна територия, на която никнат индустриални клъстери, производствени халета, изследователски институти, бази за развойна дейност и всевъзможни предприемачества.

Индийското правителство има големи планове за още по-усилено привличане на чуждестранни инвестиции, въпреки че много от най-големите световни и европейски компании отдавна са се възползвали от предимствата и възможностите на необятния индийски пазар.

Amazon има

най-големия център

за иновации извън

Америка точно

в Индия

Тук са, разбира се, и Google, Apple, IBM, Samsung, Nokia, Airbus, Netflix... Автомобилната индустрия е в разцвет. Освен местните марки автомобили в Индия се произвеждат също така KIA, Hyundai и Peugeot като очакванията са до 2026 г. всяка минута в Индия да се произвежда по един автомобил. 

Всичко това прави Индия една от най-бързо развиващите се икономики в света, а подемът в икономиката стана особено видим при правителството на премиера Нарендра Моди. Той е на власт от 2014 г., а през пролетта на 2019 г. спечели още един мандат.

Именно през последните няколко години бяха осъществени големи инфраструктурни проекти, допринасящи за тази осезаема промяна в начина на живот и бизнес в Индия. Новото летище в Хайдерабад, както и това в Мумбай, са само част от тези проекти. 

В Индия всяка минута се изграждат три метра нова магистрала, регионални или местни пътища. До 2022 г. според плана на правителството трябва да се изградят допълнителни 18 637 км пътища.

Поради икономическия растеж индийската средна класа също расте, харчейки все повече за по-качествени и скъпи продукти.
Поради огромния пазар Индия например е рай за производителите на мобилни телефони, защото говорим за

1,2 милиарда души

с телефони, както

и за близо 570

милиона интернет

потребители 

Въпреки че Индия има безплатна образователна система, добри обществени университети и научни институти, индийците харчат все повече средства за обучението на децата си в частни училища. Растящата средна класа на Индия инвестира осезаемо в образование.
Всяка година близо половин милион индийски младежи заминават да учат в чужбина.

Интелектуалният потенциал на Индия е нейната нова диамантена мина. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Път

Накше Рустам - некрополът на персийските царе

Какво да видим в Иран, преди Тръмп да го избомби

Древни паметници, храмове и градини правят Персия рай за пътешественици Иран е една от най-впечатляващите дестинации за пътешествия и туризъм, затова милиони хора по света с право се обезпокоиха, когато американският президент Доналд Тръмп обяви в туитър, че е възможно да разруши 52 ирански културни обекта в случай на война

Форта Голконда

Диамантите на Хайдерабад

Как за няколко години Индия се превърна в един от най-бързо развиващите се пазари в света Голконда – цитаделата на Хайдерабад, векове наред свързва името си с блясъка на диамантите. Това е единственото място, откъдето светът се е снабдявал с тези почитани до обожествяване скъпоценни камъни. Близостта на диамантените мини превърнали Голконда в

В Малта пресъздават сцената на Рождество с актьори и бебе, които играят Мария, Йосиф и Исус.
СНИМКИ: РОЙТЕРС

Зад полярния кръг, в пещера и на плажа за Коледа

Си Ен Ен класира най-екзотичните места за туристи около Рождество Всеки град може да се окичи с лампички и да се нарече празничен. Но когато пътуват по Коледа, хората искат повече. Си Ен Ен избра 10 места, където духът на Рождество се усеща по незабравим начин: Раждането на Исус е изкуство в Малта с безброй сцени на яслата, Мария, Йосиф и влъхвите

Съвети за пътeшественици

Съвети за пътeшественици

Разказ на един заклет пътешественик и професионален фотограф, който обикаля света и се издържа с това. „Пътуването е част от моя живот почти от самото ми раждане. Първите години от живота си съм прекарал в чужбина - в Кот д'Ивоар, Африка, и оттогава чуждите страни и култури ме привличат неудържимо. Дори когато посещавам вулкани или пътуването ми е

„Гранд хотел Банско“ отваря най-големия детски кът в курорта

„Гранд хотел Банско“ отваря най-големия детски кът в курорта

Луксозният „Гранд хотел Банско“ отваря най-големия детски кът „Happy Kids“ в курорта за новия зимен сезон, обяви Милена Антова, управител на комплекса. „Направихме поредното обновяване, като този път е за най-малките гости. За да си успешен трябва да мислиш постоянно за всички туристи, да инвестираш и подобряваш хотела и да внедряваш иновации“

Туристическа лодка обикаля около вулкана Килауеа.

Хиляди луди глави катерят димящи вулкани за селфи сред лавата

Туризмът по огнените кратери е хит в цял свят През пролетта на 2010 г. Европа се изправи пред безпрецедентно бедствие. Исландският вулкан Еяфятлайокутл изригна и тоновете пепел, които изхвърли в небето, блокираха седмици наред въздушния трафик над Стария континент, предизвиквайки невъобразим хаос в цял свят

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Път

СНИМКА: bulgarian.cri.cn

Китайците предпочитат задграничните дестинации за почивка по Пролетния празник

Китайските туристи ще пътуват повече зад граница по време на почивните дни за Пролетния празник 2020 г, се посочва в доклад на най-голямата онлайн туристическа агенция в страната Trip.com Group. Те са резервирали екскурзии за 419 града в чужбина, покриващи 100 страни и региона за седемдневната почивка, започваща от 24 януари

Малко преди да се опитаме да пренощуваме в палатките, вляво се показа гордо връх Чимбаросо. Но беше за кратко.

Великолепието на Андите в подножието на вулкана Ел Алтар (Видео, снимки)

За местните индианци голямата надморска височина не е проблем. В планините на Еквадор има 22 върха над 4200 м Необикновените приключения на една българска група в Еквадор нямаха край. След джунглата и островите Галапагос ни предстоеше среща с високите планиски масиви на Андите. Еквадорските Анди включват 22 върха над 4200 м и около 30 спящи и

ТОП 5 на най-предпочитаните зимни курорти за евтина СПА почивка

ТОП 5 на най-предпочитаните зимни курорти за евтина СПА почивка

Ако сте от хората, на които планината им е в сърцето и за вас идеалната почивка е в някой планински курорт, удобно излегнати на шезлонг край топлия хотелски басейн, вижте нашата класация и си изберете любимия курорт и хотел за СПА почивка на планина. Вижте ТОП 5 на най-предпочитаните дестинации за планинска СПА почивка на ниска цена. #5

Комодските варани са любим обект на фотографите

На Флорес комодските варани са като домашни любимци

Уникална част от Индонезия, която се е запазила сякаш от праисторията Флорес. Името на този индонезийски остров идва от португалски и означава “цветя”. Днес обаче Флорес е известен не толкова с красивите си цветя, колкото със своите гигантски гущери и с вулканите си. Посещението на това парче земя, сякаш запазило се от праисторическо време

Из дебрите на Амазонската джунгла (Видео, снимки)

Из дебрите на Амазонската джунгла (Видео, снимки)

Едно незабравимо пътешествие по река Напо в Еквадор от град Кока до границата с Перу Един ден в началото на годината, ровейки се в интернет, попаднах на интересно предложение за нестандартно пътуване от туристическа агенция, включващо много приключенски елементи и доста разнообразни места за разглеждане

СНИМКА: bulgarian.cri.cn

Три причини да посетите Тибет през зимата

Някои казват, че едно от местата, които задължително трябва да посетите поне веднъж в живота, е Тибетският автономен район. Мястото очарова туристите със своята природа, загадъчна култура и екзотични прелести. Макар и лятото да е предпочитан сезон за екскурзии в Тибет, зимата също се оказва добър вариант

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber